renia_z1 30.08.2010 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Witam serdecznie forumowiczów. Wreszcie znalazłam zainteresowanych domkiem M-131. Jestem w trakcie realizacji budowy domku (właśnie wylewamy strop) wg tego projektu.Z uwagą przeczytałam wiele cennych uwag na temat zmian, które można wprowadzić.My z mężem na razie poszerzyliśmy garaż (jednostanowiskowy) o 60 cm, rezygnujemy z garderoby na dole, poszerzyliśmy wejście do salonu. Myślę, że zrobi się bardziej przestrzennie. I na razie to na tyle. O powiększeniu łazienki będziemy decydować po wylaniu schodów i postawieniu ścianki działowej do pokoju.Życzę wszystkim dużo sił i cierpliwości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 30.08.2010 14:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 Cześć Renia! To Ty teraz naszym guru zostaniesz Już widzę, jak wszyscy (włącznie ze mną) zasypują Cię pytaniami To ja zacznę Gdzie budujecie swój M-131, z jakiego materiału i jeśli można wiedzieć, jaką metodą- sami, z ekipą budowlaną? A przy okazji- jak oceniacie kosztorys M-131 i wyceny ekipy budowlanej? Na początek tyle, żeby Cię nie zrazić Pozdrawiam serdecznie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 30.08.2010 18:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Sierpnia 2010 nasz wątek dorobił się już dwóch stron jak miło się nam dyskusja rozkręca Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
renia_z1 31.08.2010 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Cześć Renia! To Ty teraz naszym guru zostaniesz Już widzę, jak wszyscy (włącznie ze mną) zasypują Cię pytaniami To ja zacznę Gdzie budujecie swój M-131, z jakiego materiału i jeśli można wiedzieć, jaką metodą- sami, z ekipą budowlaną? A przy okazji- jak oceniacie kosztorys M-131 i wyceny ekipy budowlanej? Na początek tyle, żeby Cię nie zrazić Pozdrawiam serdecznie! No to może od początku, budujemy w Kołobrzegu, oczywiście z ekipą budowlaną, z pustaków porotherm. U nas ekipy bardzo sie cenią. Pierwsza wycena to 75 tys za stan surowy z dachem, kolejne podobnie...... Znależliśmy ekipę za 50 tys i to oni budują. Na tym etapie trudno ocenić cały kosztorys, wszystko zależy od materiałów, z jakich budujemy, jakie kominy (shidla), jaki strop (terriwa). Z naszych wstępnych kalkulacji wynika, że w kosztorysie sie nie zmieścimy. Nie przeliczałam jeszcze ile Vatu można odzyskać??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 31.08.2010 09:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 dzięki!!!my też mamy w planie porotherm.. wyliczyli Wam już ile będzie potrzeba tych pustaków? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Babette1719507502 31.08.2010 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Witam ! Ja bym bardzo prosiła również o przesłanie projektu z powiększoną łazienką na dole, jest nas trójka i myślimy aby dom wykończyć etapami.Bardzo by się przydała większa łazienka, jak na starość nie wdrapiemy się na piętro to by się w niej jeszcze pralka przydała:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Babette1719507502 31.08.2010 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Babette1719507502 31.08.2010 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Wydaje mi się, że przy adaptacji projektu do konkretnej działki można poprosić projektanta aby dokonał zmian odnośnie ścianek działowych. Co pewnie trzeba zaznaczyć w dzienniku budowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 31.08.2010 09:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Babette, nikt z nas nie ma opcji na rzutach z powiększoną łazienką, ale już doszliśmy do tego, że wystarczy przesunąć trochę ścianki łazienki, w stronę korytarza i pokoju i wychodzi łazienka ok 4 metrowa. To już całkiem, całkiem My też będziemy budować etapami. Również jest nas trójka i chcemy jak najszybciej rozpocząć budowę by wprowadzić się na parter. Reszta później....jak czas i pieniądze na to pozwolą... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Babette1719507502 31.08.2010 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 W następnym numerze MURATORA jako dodatek ma być program do projektowania domów, wnętrz i ogrodów w efekcie będzie można zobaczyć dom w 3D i podczas wirtualnego spaceru to by była pełnia szczęścia tak zobaczyć M-131. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 31.08.2010 09:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 no niestety pewnie to nie będzie TEN dom....a szkoda, że na stronie Pana Matuszewskiego nie ma takiej opcji....wiele projektów dorobiło się wirtualnych możliwości oglądnięcia domów od środka.....no szkoda, szkoda, że nie nasz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Babette1719507502 31.08.2010 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Witam Gosju!Jeśli chodzi o zmiany poddasza to my planujemy zostawić strych, ale zrezygnować z jednego pokoju na koszt powiększenia pokoju na przeciwko łazienki i zrobienia garderoby przy sypialni, nawet wstępnie to sobie narysowaliśmy i wyszło fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Babette1719507502 31.08.2010 09:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Ale z tym programem można dowolny dom zaprojektować. Tylko to strasznie czasochłonne jest, kiedyś miałam taki do projektowania łazienki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 31.08.2010 09:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 ja też mam jakieś programy do projektowania, chyba nawet z Muratora między innymi..Ale tam podane są przykładowe pomieszczenia z proponowanych projektów i prócz zabawy to nadal nie wnosi niczego do pomieszczenia o innym wyglądzie, kształcie czy wielkości... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 31.08.2010 09:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Witam Gosju! Jeśli chodzi o zmiany poddasza to my planujemy zostawić strych, ale zrezygnować z jednego pokoju na koszt powiększenia pokoju na przeciwko łazienki i zrobienia garderoby przy sypialni, nawet wstępnie to sobie narysowaliśmy i wyszło fajnie. a my coś tam pokombinujemy ze strychem...jakiś podział na pewno, może zwiększymy garderobę przy pokoju na przeciw łazienki....a na strychu mąż już sobie wymyślił siłownię, piłkarzyki i stół do ping- ponga hmmm zobaczymy co z tego wyjdzie....ja przede wszystkim myślę narazie o parterze, żeby go dobrze zagospodarować na szybką przeprowadzkę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Babette1719507502 31.08.2010 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 O! rany jakbym słyszała mojego tylko coś jeszcze o kinie domowym na strychu wspominał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 31.08.2010 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 ha ha pewnie i u mnie zaistnieje taka OPCJA ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżigit1719507576 31.08.2010 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Tak czytam i stwierdzam ,że planujecie centrum rozrywki . Dla mnie za wybudowanie m-131 firma powiedziała cene 280 000 zł za stan developerski. Zostawcie miejsce na strychu na graty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 31.08.2010 14:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 graty? jakie graty? mieszkam teraz na 32 metrach, w M-131 sam salon jest większy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Babette1719507502 31.08.2010 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2010 Jak ja lubię określenie stan developerski, obecnie to oznacza brak posadzek, tynków, instalacji po prostu gołe ściany w środku, a to oznacza jeszcze jakieś 100 000 to wydania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts