Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam serdecznie forumowiczów. Wreszcie znalazłam zainteresowanych domkiem M-131. Jestem w trakcie realizacji budowy domku (właśnie wylewamy strop) wg tego projektu.

Z uwagą przeczytałam wiele cennych uwag na temat zmian, które można wprowadzić.

My z mężem na razie poszerzyliśmy garaż (jednostanowiskowy) o 60 cm, rezygnujemy z garderoby na dole, poszerzyliśmy wejście do salonu. Myślę, że zrobi się bardziej przestrzennie. I na razie to na tyle. O powiększeniu łazienki będziemy decydować po wylaniu schodów i postawieniu ścianki działowej do pokoju.

Życzę wszystkim dużo sił i cierpliwości.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć Renia!

To Ty teraz naszym guru zostaniesz :-) Już widzę, jak wszyscy (włącznie ze mną) zasypują Cię pytaniami :-)

To ja zacznę :-) Gdzie budujecie swój M-131, z jakiego materiału i jeśli można wiedzieć, jaką metodą- sami, z ekipą budowlaną?

A przy okazji- jak oceniacie kosztorys M-131 i wyceny ekipy budowlanej?

Na początek tyle, żeby Cię nie zrazić :-)

Pozdrawiam serdecznie!

Cześć Renia!

To Ty teraz naszym guru zostaniesz :-) Już widzę, jak wszyscy (włącznie ze mną) zasypują Cię pytaniami :-)

To ja zacznę :-) Gdzie budujecie swój M-131, z jakiego materiału i jeśli można wiedzieć, jaką metodą- sami, z ekipą budowlaną?

A przy okazji- jak oceniacie kosztorys M-131 i wyceny ekipy budowlanej?

Na początek tyle, żeby Cię nie zrazić :-)

Pozdrawiam serdecznie!

No to może od początku,

budujemy w Kołobrzegu, oczywiście z ekipą budowlaną, z pustaków porotherm.

U nas ekipy bardzo sie cenią. Pierwsza wycena to 75 tys za stan surowy z dachem, kolejne podobnie......

Znależliśmy ekipę za 50 tys i to oni budują. Na tym etapie trudno ocenić cały kosztorys, wszystko zależy od materiałów, z jakich budujemy, jakie kominy (shidla), jaki strop (terriwa). Z naszych wstępnych kalkulacji wynika, że w kosztorysie sie nie zmieścimy.

Nie przeliczałam jeszcze ile Vatu można odzyskać???

Witam !

Ja bym bardzo prosiła również o przesłanie projektu z powiększoną łazienką na dole, jest nas trójka i myślimy aby dom wykończyć etapami.

Bardzo by się przydała większa łazienka, jak na starość nie wdrapiemy się na piętro to by się w niej jeszcze pralka przydała:)

Babette, nikt z nas nie ma opcji na rzutach z powiększoną łazienką, ale już doszliśmy do tego, że wystarczy przesunąć trochę ścianki łazienki, w stronę korytarza i pokoju i wychodzi łazienka ok 4 metrowa. To już całkiem, całkiem :-)

My też będziemy budować etapami. Również jest nas trójka i chcemy jak najszybciej rozpocząć budowę by wprowadzić się na parter. Reszta później....jak czas i pieniądze na to pozwolą...

Witam Gosju!

Jeśli chodzi o zmiany poddasza to my planujemy zostawić strych, ale zrezygnować z jednego pokoju na koszt powiększenia pokoju na przeciwko łazienki i zrobienia garderoby przy sypialni, nawet wstępnie to sobie narysowaliśmy i wyszło fajnie.

a my coś tam pokombinujemy ze strychem...jakiś podział na pewno, może zwiększymy garderobę przy pokoju na przeciw łazienki....a na strychu mąż już sobie wymyślił siłownię, piłkarzyki i stół do ping- ponga :-)

hmmm zobaczymy co z tego wyjdzie....ja przede wszystkim myślę narazie o parterze, żeby go dobrze zagospodarować na szybką przeprowadzkę...