Myometis 07.07.2011 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 No to pięknie goń mnie, goń, żebym miała konsulantkę jak kuchnię i łazienki urządzać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 07.07.2011 08:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 No to pięknie goń mnie, goń, żebym miała konsulantkę jak kuchnię i łazienki urządzać Kochana, w porównaniu, to my lata świetlne za Wami jesteśmy, ale wirtualnie już robię przymiarki do urządzania wnętrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_ryba 07.07.2011 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 @Myometistwoje schody nie wygladają zbyt przyjaźnie szczególnie dla osób mających zaburzenia równowagi spowodowane przyjęciem zbyt dużej ilości trunków wszelakich:).Czy te schody mają tak w standardzie czy np. zrównanie poziomu garażu z poziomem parteru, ktore z kolei spowodowalo podwyzszenie stropu nad garazem co spowodowalo podwyzszenie poziomu spocznika. Możesz napisać jaka jest u ciebie różnica pomiędzy pomiędzy poziomem parteru a poziomem spocznika/stropu grażu? U mnie w standardzie jest to: 2,37m i wchodzi 13 schodków po 18 cm. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PusiaKssawery 07.07.2011 13:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Enterman odbierz pm ode mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys2507 07.07.2011 16:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 Pytanie do wszystkich, którzy wyszli już ziemi - ile i jakich rur do kanalizacji,kształtek itp, poszło pod chudziaka ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myometis 07.07.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lipca 2011 ryba twój post spowodował u mnie mętlik co spowodowało że zawołałam męża co z kolei spowodowało że może uda mi się odpowiedzieć po pierwsze po nadużyciu trunków wszelakich goście zostają odprowadzeni do furtki, na przeciwko jest wygodny rów a już na pewno nie będą mi się tłoczyć do sypialni, schody są mi sprzymierzeńcem do rzeczy: rzeczywiście poziom garażu został podniesiony czyli jednocześnie poziom spocznika. Jest 13 stopni, 14-sty to spocznik, jednak początek schodów w holu jest wysunięty, żeby zyskać na szerokości stopnia (uniknąć stromych schodów). Dlatego jeśli u Ciebie będzie 13 stopni jak w projekcie i poczatek schodów ustawisz zgodnie z nim sytuacja będzie podobna. One nie będą zbyt wygodne, nie da się zrobić inaczej, zobacz że każdy stopień jest inny czyli kręcony i do tego przesuniety w fazie a nie tak jak w wachlarzu, żeby uniknąć niebiezpiecznego zwężania się stopni do zera z prawej strony. Aha, od spocznika do górnego poziomu mamy jeden stopień mniej (wynika to z podwyższenia spocznika) jeśli coś jeszcze - pytać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 11.07.2011 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 dzieje się coś u Was? u mnie woda stoi w fundamentach i czeka na słońce.....no niestety cierpliwości dużo trzeba... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżigit1719507576 11.07.2011 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 gosja Wypompowuj wode bo nigdy się nie doczekasz kiedy wyschnie.Ja czekam teraz na strop,narazie tylko część materiałów jest. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 11.07.2011 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 gosja Wypompowuj wode bo nigdy się nie doczekasz kiedy wyschnie.Ja czekam teraz na strop,narazie tylko część materiałów jest. a tak, pompa działa na 200%!!! ale leje co chwilę, burza, słońce, burza- niewyróbka z osuszaniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżigit1719507576 11.07.2011 14:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 http://www.bankfotek.pl/view/1028516 a tu foto stanu prac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myometis 11.07.2011 16:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lipca 2011 my na razie urlopujemy, nasze "dziecko" z cegieł doglądają rodzice, beton nabiera mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciek.nowy 12.07.2011 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 a mnie już cholera bierze!!! Co osuszę bloczki, żeby zakładać izolację przeciwwilgociową. To znowu ulewa i wszystko od nowa... Tak już 2 tydzień się ze mną pogoda bawi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 12.07.2011 10:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lipca 2011 a mnie już cholera bierze!!! Co osuszę bloczki, żeby zakładać izolację przeciwwilgociową. To znowu ulewa i wszystko od nowa... Tak już 2 tydzień się ze mną pogoda bawi. u nas rankiem padła pompa po pracy jadę pożyczyć od brata drugą.... za oknem szaro- buro, pewnie znów lać będzie....wrrr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andi007 13.07.2011 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Witaj, my budujemy M-131 w Lizawicach k. Wrocławia. Mamy już prawie SSO. Chętnie podzielimy się doświadczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andi007 13.07.2011 16:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Witaj, my budujemy M-131 w Lizawicach k. Wrocławia. Mamy już prawie SSO. Chętnie podzielimy się doświadczeniem ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżigit1719507576 13.07.2011 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 Andi007 Witamy Cię w naszym gronie.Wstaw pare fot i opisz zmiany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andi007 13.07.2011 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2011 to link do fotek z naszej budowy: https://picasaweb.google.com/115689365770879448267/BudowaNaszegoDomu?authkey=Gv1sRgCMWj-9ro3vTZPg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 14.07.2011 10:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 to link do fotek z naszej budowy: https://picasaweb.google.com/115689365770879448267/BudowaNaszegoDomu?authkey=Gv1sRgCMWj-9ro3vTZPg Cześć Andi! Dzięki za komentarz na picasie widziałam i Twoją budowę- no pięknie to wygląda, pięknie, mury coraz wyżej..Robiłeś jakieś zmiany w projekcie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
brylu 14.07.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Witam wszystkich sympatyków M-131 i niniejszym zgłaszam akces do tego szanownego grona Gosja -wielki szacun za założenie wątku i jego podtrzymanie w pierwszych miesiącach . Podziękowania też dla pozostałych Forumowiczów za cenne wpisy i uwagi, szczególnie dla Aczap za pierwsze superanckie zdjęcia SSO (i dla Andiego58 również). Uprzejma prośba o przesłanie na maila ([email protected]) odpowiedzi od pana Konrada, dot. problemów konstrukcyjnych dachu - tu prośba do Gosji (jeżeli były jakieś inne, niż zamieszczone w postach) oraz Albertyna. Prosiłbym też o przesłanie rzutów zmienionego poddasza (garderoba/pralnia itp.) Pozwolę sobie odezwać się na priva do Aczap i Zibiego1789 z nieśmiałą prośbą o możliwość zerknięcia na żywo na Wasze wspaniałe domki (Zibi pls podrzuć swojego priva, dzk.). Ja z żoną chcemy zbudować M-131 w odbiciu lustrzanym. Budowa będzie na południu powiatu mrągowskiego. Właśnie z niecierpliwością oczekuję na przesyłkę od p. Konrada z zamówionym projektem w wersji podstawowej lustrzanej. Poniżej zmiany, które chcemy wprowadzić (będą adaptowane przez architekta adaptującego projekt). 1. Likwidacja wykusza (względy oszczędnościowe) 2. Poszerzenie i wydłużenie tarasu – taras będzie od zachodu (p.2 i 3 to nasza idea fix: w cieplejszych miesiącach będzie to jedno z najczęściej używanych miejsc w domku) 3.. Wydłużenie, poszerzenie i zmiana kąta nachylenia dachu nad tarasem (1/3 dachu, mniej więcej w połowie długości, pod lukarną, zostanie wydłużona pod kątem ~25st. do 4-5m, tak aby zyskać miejsce na posiadówki czy zawieszenia hamaka, także przy kropiącym deszczyku. Jednocześnie nie zaciemni to salonu, jedynie mały pokój przy łazience). 4. Zmiany wielkości i usytuowania okien a) nowe okna w ścianie powstałej po usunięciu wykusza (2 okna w linii tych na poddaszu, ale nieco dłuższe do ziemi – tak aby można było usiąść w zimowy dzień na poszerzonym parapecie i ogrzać się promieniami południowego słońca – jeśli oczywiście takowe się pojawi zza chmur ) b) 2 okna zamiast jednego w lukarnie „wejściowej” (łazienka/pralnia) – to jeszcze najbardziej niezdecydowana część projektu: utrzymanie pralni w oryginalnym miejscu, powiększonej o miejsce brodzika, z własnym oknem. Z kolei łazienka powiększona o jakieś 50-70cm kosztem pokoju obok – wiem, że ten pomysł ma dużo wad, ale jeszcze z nim powalczymy) c) poszerzenie okna tarasowego 5. Poszerzenie garażu (do +1m) 6. Zmiana układu ścianek działowych pomiędzy niektórymi pomieszczeniami (przesunięcie, dostawienie lub usunięcie: częściowe otwarcie kuchni, zmniejszenie garderoby na parterze do 1m – przestronniejszy hol, powiększenie parterowej łazienki w pięciokąt, być może także częściowo kosztem pokoju obok, podział strychu na 2 pomieszczenia – funkcja, nazwijmy, rozrywkowo-gospodarczo-gościnna – tu też jeszcze ostateczna decyzja do podjęcia) 7. Wzmocnienie więźby dachowej i grubsze ocieplenie ścian i fundamentów ze względu na mazurską lokalizację. 8. Wentylacja a) chcemy przebić się z łazienki parterowej do komina „kotłownianego” – polepszenie ciągu wentylacyjnego b) kominek co najmniej z DGP, może też z płaszczem wodnym – wiem, że kominek to nie kotłownia, ale DGP jest praktycznie bezawaryjne, więc „nie zaszkodzi”, a zawsze pomoże w mroźniejsze dni, których na Mazurach nie brakuje 9. Doświetlenie naturalne pomieszczeń bez okien ( wiatrołap, korytarz na poddaszu). Tutaj chcemy po prostu dać drzwi ze szklaną wstawką (coś takiego załączyła w poście Myometis) w relacji wiatrołap/hol i pomieszczenia strychowe/schody. Część szklana nawet nie musi być tak szeroka – wystarczy 10-20cm matowej szyby. Przerobiłem w praktyce. Wystarczy, żeby do pomieszczenia wpadło tyle światła dziennego, by poruszać się bez groźby nabycia guza na czole. Z racji umiejscowienia inwestycji w obszarze Natura2000 musimy (i chcemy) wejść w dachówkę i ekologiczne ogrzewanie (czyli pewnie olej lub gaz). Na koniec ciekawostka: ile kosztuje postawienie nowego słupa do linii 0,4kV (czyli maleństwo) i pociągnięcie 80m okablowania? Wycena z Energi: 24tys PLN…..!!!! Mamy linię nad działką i trochę zaburza nam lokalizacje domu o jakieś 3-4m. Więc albo odżałujemy te 3-4m (albo potem będziemy żałować do końca życia, że można było mieć większy ogród przed domem, albo … nie wiem co. Może wpuszczenie w ziemię będzie tańsze? Czort wie…. Ufff. Przepraszam, za przydługi wstęp , jak na 1szy raz. Chętnie odpowiem na wszelkie pytania, aczkolwiek, z racji mizernego zaawansowania (mamy WZkę i pracujemy nad PnB), raczej to my będziemy zasypywać prośbami bardziej zaawansowanych forumowiczów. Tymczasem wszystkim życzę wytrwałości i sukcesów w walce z przeciwnościami losu przy budowie wymarzonej chatki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
markijar 14.07.2011 15:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2011 Brylu, witamy Ciebie jako kolejnego sympatyka M-131.Jest mi nizmiernie miło, że kolejna osoba będzie się budowała się w Warmińsko-Mazurskim. Konstrukcja dachu poszla do Ciebie /udostepnione, dzieki życzliwości Gosi/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts