Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pięknie napisane, podpisuję się obiema rękami, nie może być tak, że człek wydaje te ileś tysięcy zł, żeby dostać "zarys" i potem się głowić i dokształcać w dziedzinie architektury. Pytanie tylko czy takie zgłoszenie skargi coś da? Na miejscu Matuszewskiego po przeczytaniu tego wątku, gdzie odkryliśmy już tyle błędów - zawstydziłabym się okrutnie i w te pędy poprawiłabym RZETELNIE projekt. Nie wierzę jednak, że on tak zrobi...a może się mylę, może już Ci, którzy kupią M-131 w przyszłym roku dostaną projekt dopracowany ?

Mimo to, pomysł na dom uważam za świetny, po wybudowaniu podoba mi się baardzo :)

Wiele rzeczy nie robi się tylko dlatego, że uważa się iż niewarto. Ja uważam że warto. Kupiłem projekt domu a nie książkę o domu. Przez takie braki i niedorubki jakie są w tym projekcie ponoszę dodatkowe koszty które niepowinienem ponosić. Rozmowa z Panem Matuszewskim przypomina mi rozmowę z moim majstrem z którym w czoraj się pożegnałem (chociaż dach mam przykryty tylko folią i newiem czy znajdę teraz nową ekipę). Kiedy się mylił zawsze miał jakieś wytłumaczenie. Nigdy że on zawala. Tak samo zachowje się P. Matuszewski. Miałem od niego kupić jescze jeden projekt dla siostry (nawet pzysłał mi parę propozycji) Jednak po takiej wpadce niech o tym zapamni. Biór projektowych jest wiele, wybiorę innych.

Z Rzecznikiem Konsumentów jestem umówiony na poniedziałek. Nie wiem czy to coś da ale jest to moja forma sprzeciw przeciwko takiej nierzetelności.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie bądź uszczypliwa i nie wbijaj mi szpilki w śródpięcie :p:P:P ale Ty pytałaś się jak zmieścić tyle prętów w rdzeniach ścian kolankowych więc trochę mojej dyscypliny w wyginaniu i dało się zrobić.

ale to było pytanie retoryczne :p

Pozdrawiam Ciebie serdecznie Myometis i nie jestem megalomanem

uff :) dobrze że nie jesteś

odpozdrawiam, widzę, że dziennik mój czytujesz, a to się chwali.

więc również więcej luzu u Tobie życzę oraz humorku :):)

Powiem Ci że budując dom ma się powód do dumy a dla mnie jest to tym bardziej szczególnie gdy widać efekty

wyobraź sobie, że wiem to :) nawet jeśli samej cegieł się nie targa i nie zbija desek (bez uszczypliwości, żeby nie było)

A żona nawet na mnie inaczej patrzy teraz bo po pierwsze - znikł mi mięsień piwny a po drugie nie przesiaduję na fotelu przed komputerem lub telewizorem hahah.

no i wszyscy szczęśliwi, piątek jest, nie pada, miodzio :)

miłego weekendu życzę

odpozdrawiam, widzę, że dziennik mój czytujesz, a to się chwali.

ano wnikliwie czytuję i podziwiam twoją mobilizację organizacyjną. Z mojego doświadczenia wiem, jak dużo energii i CZASU pochłania latanie po składach i dzwonienie za materiałami.

wyobraź sobie, że wiem to :) nawet jeśli samej cegieł się nie targa i nie zbija desek (bez uszczypliwości, żeby nie było)

Ale za to zajęłas się przygotowaniem do zimy i doprowadzeniem do porządku budowy. Ja tym się zajmę jak wrócę z delegacji a burdel mam tyciu większy, co na fotach widać. Folie niestety zostają bo jest to darmowe okrycie BK przed deszczem a deski na razie na stropie (wieńcu i wszystkich miejscach z lanym stropem).

Widzę że koleżanka tyż luknęła w mój dziennik :)

no i wszyscy szczęśliwi, piątek jest, nie pada, miodzio :)

miłego weekendu życzę

u mnie padało więc nikogo do podlewania ,,zmuszać" nie muszę a żona troszkę boi się wysokości.

Miłego weekendu życzę tym bardziej że są WYBORY hahah oraz Matki boskiej pienieżnej.

Edytowane przez rkowal79

;)Witam wszystkich zwolenników M-131:welcome:

Przyjmiecie mnie do Waszego grona???

To był projekt, który znalazłam w katalogu zbiorczym i się zakochałam. Szukałam dalej, ale nic nie dorównuje M-131. Oczywiście jest pare rzeczy które bym zmieniła. Dzisiaj znalazłam to forum i chciałabym do Was dołączyć, ale doczytam Was najpierw do końca (jestem na 22 stronie-czytam każdego posta).

My z mężem wystąpiliśmy dopiero o warunki zabudowy, ale już na podstawie M-131. Jeszcze trochę i będziemy zamawiać projekt.

To może tyle na początek, może uda mi się wkupić

;)Witam wszystkich zwolenników M-131:welcome:

Przyjmiecie mnie do Waszego grona???

To może tyle na początek, może uda mi się wkupić

Uda się, uda wkupić. Flaszeczkę razem obalimy i jesteś w gronie. :):):p)

Dziit. jesteśmy w elitarnym gronie hahah, Trzeba się cenić :p:P:P:P:P

żartowałem.

A tak poważniej: skąd jesteś? gdzie się zamierzacie budować i jak daleko jesteście z warunkami zabudowy? Macie już odpowiedzi w gminie od urbanisty i od ochrony środowiska ? (jeśli na terenie ochrony przyrody).

Projekt ma troszkę wad i niedoróbek ale o tym dowiesz się z późniejszych stron. Wymuś na Matuszewskim aby dołączył do projektu obliczenia statyczne dachu bo standardowo w prokjekcie oblicza dla pierwszej strefy wiatrowej i śniegowej. Jeśli mieszkasz w innej strefie, dach musi być zaprojektowany na nowo i sprawdzony statycznie na obciążenie śniegiem i podmuchy wiatru. To z takich wazniejszych rzeczy.

A Albertyn niech wymieni pozostałe niedoróbki projektu może na priva jeśli się boi publicznie. Jestem na etapie stropu i chciałbym uniknąć w przyszłości większych wpadek. mój mail [email protected].

Edytowane przez rkowal79

Ja uważam, że zamiast zrobić przekrój symetryczny i pokazać jakim cudem Pan Matuszewski zmieścił okno o wysokści 150 cm w pokoju z jaskółką, przecioł dom jak chciał.

Sprawdziłem tą lukarnę w pokoju na poddaszu na przeciwko łazienki. A więc:

okno w łazience jest na wysokości 115cm nad podłogą.

Doliczając wylewkę na stropie 10cm wychodzi 125cm nad stropem parteru.

Strop poddasza jest na wysokości 260cm nad poziomem wylewki czyli 270cm nad stropem parteru.

okno w łazience ma 120cm wysokości więc nadproże (L-19/12) zaczyna się na wysokości 235cm nad poziomem wylewki i kończy 254cm nad poziomem wylewki czyli 6cm poniżej stropu poddasza. Nadproże jest więc jeszcze w pokoju a nad oknem do stropu jest jeszcze 25cm.

Gorzej jest z drugim oknem bo jeśli zaczyna się 115cm nad wylewką i ma 150cm to kończy się 5cm nad początkiem stropu czyli w stropie gdzie jest ukryte nadproże.

Wg mojego rozumienia to okno w tym pokoju powinno się zaczynać się tak samo jak pozostałe okna w pozostałych pokojach i na strychu (u mnie cały strop jest równy) czyli na wysokości 85cm nad wylewką i kończyć na wysokości też 235cm nad wylewką, a więc do stropu byłoby dalej 25cm. Jednak w tym miejscu jest połać dachu i nijak okna obniżyć się nie da. Niepokoi mnie to wysokie posadowienie tego okna w elewacji lukarny (od strony tarasu) bo tu widać że nadproże okna w pokoju jest wyżej niż nadproże okna lukarnie gdzie jest łazienka. Co wszyscy na to?

Chyba będę zmieniał okno na 120 wysokie i 180 szerokie.

Edytowane przez rkowal79

:) dziękuję za sympatycznę przyjęcie

będziemy się budować na Kaszubach :)

jesteśmy na samym początku, mamy złożone do gminy o warunki zabudowy, a potem pozwolenie na budwę

Te wady dachu też mnie trochę niepokoją :(

Mój email: [email protected]

aaa jeszcze planowane zmiany:

na pewno garaż na dwa samochody

nie wiemy co z tym wykuszem, bo wychodzi u nas na jedynych sąsiadów i ta jeszcze nie możemy się zdecydować czy go zostawić czy usunąć

chcialabym z przodu domu ganek ;)

i zlikwidować te duże okno w lazience na piętrze, te od ogrodu mogłoby zostać

myslałam jeszcze o dwoch wejsciach do kuchni, jedno kosztem spizarni (albo spizarnie zrobic w garderobie)

mam też dylemat odnośnie balkonu, wolałabym od ogrodu, ale czy się da :(

Edytowane przez M-131

:) dziękuję za sympatycznę przyjęcie

będziemy się budować na Kaszubach :)

jesteśmy na samym początku, mamy złożone do gminy o warunki zabudowy, a potem pozwolenie na budwę

Te wady dachu też mnie trochę niepokoją :(

Mój email: [email protected]

aaa jeszcze planowane zmiany:

na pewno garaż na dwa samochody

nie wiemy co z tym wykuszem, bo wychodzi u nas na jedynych sąsiadów i ta jeszcze nie możemy się zdecydować czy go zostawić czy usunąć

chcialabym z przodu domu ganek ;)

i zlikwidować te duże okno w lazience na piętrze, te od ogrodu mogłoby zostać

myslałam jeszcze o dwoch wejsciach do kuchni, jedno kosztem spizarni (albo spizarnie zrobic w garderobie)

mam też dylemat odnośnie balkonu, wolałabym od ogrodu, ale czy się da :(

Wykusz możesz zlikwidować Ja tak mam.

Spiżarnię likwiduję i do kuchni bezpośrednie wejście z wiatrołapu.

Z Kaszub masz niedaleko do mnie (okolice Tucholi). Określ dokładniej bo Kaszuby to nie tylko np Kościerzyna lub Żukowo. Zapraszam więc na wizytację ale mam dopiero wylany strop parteru, piwnicę, stemple w pomieszczeniach, brak wylewek. Luknij na dziennik budowy.

Nie rób spiżarni w garderobie a jak możliwość i jak Ci pasuje to dorób częściową piwnicę tak jak ja. Zresztą jak masz garaż dwustanowiskowy to miejsca na spiżarnie będzie aż za nadto czy to na poddaszu nad garażem czy to nawet w garażu zrobić ,, klitkę".

Weź przemyśl sprawę wyrównania stropu nad garażem i częścią mieszkalną bo ja uważam że w oryginale jest za niski garaż i z wyższym autem i z bramą jest potem problem. Jeden z kolegów ma szerszy garaż i musiał belkę stalową HEB montować w celu podparcia więźby (wysoka ścianka kolankowa na strychu nad garażem w oryginalnym projekcie i szerszy garaż to powodowały).

Pewne zmiany może Ci zrobić Matuszewski i bierze za to do 500-600zł (usunięcie wykusza i wstawienie w to miejsce okien lub powiększenie wykusza, wyrównanie stropu na całym budynku tak jak u mnie i wtedy zmiana biegu schodów, poszerzenie garażu do 4m z wersji podstawowej 3,07m oraz wyrównanie poziomu wszystkich otworów okiennych do jednego poziomu np u mnie to jest 210cm nad posadzką w części mieszkalnej oraz 229cm w garażu bo ten jest niżej o 19cm). U mnie dodatkowo zwiększyłem wszędzie izolację cieplną budynku na 20cm sciany i podłoga oraz 35cm dach.

Edytowane przez rkowal79

rkowal79 dobrze pisze, jak poszerzysz garaż na dwa stanowiska (ja poszerzyłem tylko o 1 m) to przy takiej wysokiej ściance kolankowej jak nic będziesz musiała podeprzeć dach belkami stalowymi HEB (chyba że na strychu wstawisz słupy). A taki HEB to nie dość, że drogi jest to później trzeba dźwigiem wstawiać - generuje to dodatkowe niepotrzebne koszty.

Witamy Ulę, witamy M-131 w naszym wątku- piszcie, pytajcie, dzielcie się swoim doświadczeniem :)

u nas wszystko przygotowane pod więźbę- drewno się szykuje, dachowcy wchodzą w przyszłym tygodniu.

mam nadzieję, że śniegiem nie sypnie i uda nam się w tym roku przykryć dom i zabezpieczyć go na zimę.

gosja trzymam kciuki żebyście zabezpieczyli wszystko przed śniegiem &&&

rkowal dziękuję za wyczerpującą odpowiedź :)

Jesteśmy z okolic Żukowa, ale trafiłeś :)

podczytuje Was do końca i twój dziennik budowy, zdjęcia piękne ale Ci zazdroszczę

Maciek to co mi radzicie z tym garażem, idzie to zrobić w tym projekcie?

Jeśli coś jest źle z dachem to czemu Matuszewski nie zamieszcza tych zmian na swojej stronie i wszystkich w błąd wprowadza grrrrrr

Witam serdecznie. Zmian ciekawych może być kilka, warto się zastanowić nad tymi tu wymienianymi na forum (dla nas już na niektóre za późno): zwiększenie łazienki na parterze; poszerzenie garażu, wysunięcie garażu do przodu, wstawienie okna do wiatrołapu, okna połaciowe/wylaz na strychu, wyrównanie wysokości nadproży w elewacjach.

Z ciekawszych pułapek to miejsce komina w kotłowni - konflikt z płatwią, warto też zwrócić uwagę na wysokość nadproża w garażu jeśli strop ma być gęstożebrowy - mala przestrzeń dla bramy! Poza tym dziwnie jak dla mnie biegnie pion kanalizy na górę do łazienek - ten od umywalek, o ile dobrze czytam, wychodzi na.... korytarz poddasza.

(wydaje sie korzystniej poprowadzić je np po ścianie pomiędzy watrołapem a klatką schodową?).

Warto rozważyć umiejscowienie tarasów, bo je zaznaczają także na mapce zagospodarowania działki, liczą do procentu zabudowy działki i takie tam. Ja się zastanawiam jak będzie od strony formalnej jeśli to przestawimy, powiększymy itd.

My usunęliśmy z holu garderobę i zrobiliśmy wejście z holu do kuchni (konieczność zmiany przebiegu pionu kanalizy i zmiany kierunku otwierania okolicznych drzwi), myślimy nad przesunięciem ściany łazienki w stronę komina a w powstałej wnęce pomiędzy dolnymi schodami a ścianą wysuniętej łazienki ustawimy komandora w dole dostępny od holu a w górze od schodów (wiem wiem - skrócenie perspektywy holu, ale coś za coś, poza tym chcemy i tak na czas budowy zamknąć urządzony dół od wykańczanego poddasza).

No i to tyle co mam w głowie. Pozdrawiam.

Pytanie do wszystkich: czy ktoś wykonuje instalację odgromową i ewentualnie może zamieścić jej plan?

Edytowane przez inve

Witam wszystkich bardzo serdecznie!!!

Po przejrzeniu masy projektów zdecydowaliśmy się wreszcie na M 131, więc od jakiegoś czasu z ciekawością przeglądam ten temat. Chcę kupić projekt, ale nie wiem z jakiej strony. Czy lepiej kupić bezpośrednio od Pana Matuszewskiego, czy może ze strony najciekawsze projekty? A może nie ma różnicy?

Kaspio: my kupowaliśmy w zasadzie bezpośrednio u p. Matuszewskiego bo do niego odesłała strona w z zbiorami projektów (nie pamiętam zresztą jaka). Ma to wg mnie jedną zaletę - część zmian wymaga zgody autora projektu. Zamawiając bezpośrednio u autora można poprosić go albo o dokonanie zmian przez niego, ( jak to niektórzy zechcieli zrobić, albo tak jak ja, poprosić p. Matuszewskiego o wyrażenie zgody na stosowne zmiany. Mi zgodę zawarł w projekcie, nie było ryzyka że kupię projekt a autor sie na zmiany nie zgodzi ;p.

m131: nie wszystkie zmiany mam naniesione na projekcie, część jako nieistotne zmiany przyklepuje kierbud, o ile wstawienie drzwi kuchennych z hollu narysował projektant robiący posadowienie budynku, o tyle pomysły z przebiegiem działówek łazienka/hol to pomysły inspirowane wizją lokalną na placu budowy; zresztą koncepcja hallu zmienia się u nas - pierwotnie przesunięta ścianka ale drzwi do łazienki po skosie tak jak przedstawiano zresztą już na forum, teraz aktualny jest pomysł z szafą - bo bez niej trudno sensownie żyć.

rkowal79: co do budowania klitki w garażu to przypominam, że każda zamknięta klitka wg. prawa budowlanego powinna mieć własną wentylację - co warto przewidzieć.

Ja bynajmniej cenie sobie spiżarnię bodaj maleńką przy kuchni - bliziutko, i bez zapachu benzynki.

( co prawda po rezygnacji z garderoby właśnie w spiżarni wylądował mi przeniesiony pion :/ ale mam nadzieje że rurki będą szczelne... heh

Układ łazienek, które zamierzamy ustawić na piętrze , wymaga jeszcze skonfrontowania przemyśleń z obejrzeniem tego wszystkiego w 3d -czyli po ułożeniu więźby - zanim zacznę zajmować tym uwagę drogich forumowiczów.

Edytowane przez inve