Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

wszyscy jesteśmy w większym czy mniejszym stopniu laikami w kwestii budownictwa (rkowal się wybił już teraz jako fachowiec, chwała mu za to i wielki szacun), nie trzeba się doktoryzować w pustakach czy dachówkach by dać radę budowie.

Dzięki za słowa uznania. Ja tylko szary żuczek jestem. Normalnie tym uznaniem wyniosłaś mnie pod niebiosa :):)

ps.Nigdy się nie doktoryzowałem a tym bardziej w pustakach. Wszak jestem magazynierem ale tylko od elektrotechniki i automatyki z robotyką :):):) :p:P:P

Najważniejsza jest CIĘŻKA PRACA, wertowanie projektu po kilkanaście razy (ja tak niestety robiłem). Dzięki temu wiem co z czym ,,skleić", a z literatury dowiedziałem się kilku przydatnych rzeczy.

Potrzeba dużo szczęścia, przychylnych ludzi i samozaparcia. Oczywiście najważniejsza jest kasa :) ale pominę ten temat hehe :)

Z tym się zgodzę jak najbardziej. Co do kasy: no niestety WYRZECZENIA i DYSCYPLINA musi być. My z wielu rzeczy rezygnujemy aby mieć swoje wymarzone M. Za kilka dni podliczę ile wydaliśmy już kasy włącznie z projektem. przyłączami, działką itp. Ale coś koło 100 tys na dzień dzisiejszy.

Zostało nam poddasze i dach ( więźbę już mamy).

Szacuję:

- folia 1500zł,

- dachówka wraz z klamrami itp 18-24tys,

- orynnowanie 1,5-2,5tys zł,

- wełna 5000-7000zł,

- łaty, kontrłaty 2000zł

- robocizna - odciski na palcach i ból w plecach :p:P:P plus coś dla znajomych na paliwo i 200kg jedzenia :p:P

Ps. jaki mieliście koszt dachówki oraz jej ilość, folii paroizolacyjnych paroprzepuszczalnych (jaki producent i typ), łat, kontrłat? Proszę bardzo o w miarę dokładne wyliczenia i wykaz materiałowy na pokrycie dachowe. Z góry dziękuję

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

(rkowal się wybił już teraz jako fachowiec, chwała mu za to i wielki szacun),

no nieeee Gosja, dopiero co szpilką wypuściliśmy z niego powietrze a Ty znów go pompujesz? hihihi pozdrawiam kolegę.

nie trzeba się doktoryzować w pustakach czy dachówkach by dać radę budowie. Potrzeba dużo szczęścia, przychylnych ludzi i samozaparcia. Oczywiście najważniejsza jest kasa :) ale pominę ten temat hehe :)

oj tak, kasa, kasa, kasa :( ja wiem że to beznadziejnie brzmi, ale poza tym jeśli ktoś ma chęci i będzie duuuuużo czytał, pytał, obserwował, to szybko się nauczy "co inwestor wiedzieć powinien" to jest tak jak droga przez chaszcze, człek nie widzi gdzie, ale idzie :) i jakoś tak sama droga przemija, ech ale się filozoficznie zrobiło. Poza kasą najważniejszy jest moim zdaniem czas, rany, hemoroidów się można nabawić siedząc godzinami przed kompem, czytając, sprawdzając, porównując..

no, a teraz idę lizać rany, bo oberwałam od hydraulika wyceną...

rkowal: podaj maila na priv, podeślę zestawienie do dachu, jeśliś zainteresowany dachówką ceramiczną Tondach brązowa angoba, holenderka 11. Powiedzmy, że jest PRAWIE dobra ilościowo. Ktoś musi to jeszcze zweryfikować, bo ja mam wyciągnięty dach o jeden rząd dachówki z obu stron.

Stan surowy z dachem 122 tys nie licząc działki i przyłączy w tym 37 tys robocizna

W tej cenie jest ocieplenie daszku i ściany nad garażem( w mojej wersji projketu), ocieplenie kawałka ściany nad wykuszem i stropu na wykuszu i ocieplenie obu lukarn z zewnątrz.

Materiały na dach - dachówka Braas romańska Cisar kasztanowa+ rynny+ folia paroprzepuszczalna ok 19 tys - z tym że trochę materiału zostało można zwrócic, więc pewnie wyjdzie koło 18 tys

Łaty 2 metry sześcienne 5cm na 5cm - 800 metrów bieżących

Kontrłaty 6cm na 2,5cm - wyciąłem z desek które zostały z szalunków, jak dobrze pamiętam coś koło 270 m bieżących, sam zaimpregnowałem -koszt kilkanaście zł

Folia paroprzepuszczalna - 4 rolki po 75 m2 - ponad pół rolki zostało

Na czym można było "zaoszczędzic" ? - piasek do zasypania fundamentu(można zasypac tym co jest na działce), kominy Schiedla(można kupic tańsze), blachy do obróbki dachu wziąłem aluminiowe, można stalowe, taśma kominowa ołowiana( inne są tańsze), taśma kalenicowa kupiłem oryginalną Braasa, membrana paroprzepuszczalna(można kupi cieńszą) - w sumie kilka tysięcy można wydac mniej , no i robocizna - kolega RKowal ma co najmniej 37 tys w kieszeni

Edytowane przez krzys2507

no nieeee Gosja, dopiero co szpilką wypuściliśmy z niego powietrze a Ty znów go pompujesz? hihihi pozdrawiam kolegę.

Witaj. Ja się napompowałem energią podczas 2 tyg pracy w delegacji. Dziś jadę do domu i znowu trzeba będzie szarpnąć grosza. Mam do wylania posadzkę pod tarasem, dokończenie piwnicy.

no, a teraz idę lizać rany, bo oberwałam od hydraulika wyceną...

Z materiałem czy robocizna?

Ja wysłałem zapytanie do kilku firm w sprawie stolarki okiennej>

Okna w ociepleniu montowane, provil veka V90 lub aluplast energeto 8000 foam inside. Pakiety 3-szybowe. Na razie z innej firmy dostałem wycenę na konsole do montażu okien. Wyszło tego na 2600zł brutto za same konsole (łącznie 220 szt konsol bocznych i dolnych)

rkowal: podaj maila na priv, podeślę zestawienie do dachu, jeśliś zainteresowany dachówką ceramiczną Tondach brązowa angoba, holenderka 11. Powiedzmy, że jest PRAWIE dobra ilościowo. Ktoś musi to jeszcze zweryfikować, bo ja mam wyciągnięty dach o jeden rząd dachówki z obu stron.

Podaję maila: [email protected]

Edytowane przez rkowal79

Dzisiaj po powrocie z pracy podsumowałem wszystkie wydatki:

- działka wraz z pozwoleniami i projektami, przyłącza a także usługi koparką i wszystkie koszty transportu 12824zł,

- narzędzia i drewno na szalunki (deski i stemple) - 4200zł w tym drewno 3110zł,

- materiały budowlane 68100zł.

Razem około 84tyszł.

W tym mamy M-131 z częściowym podpiwniczeniem i poszerzonym o 1m garażem na etapie gotowego stropu. Z materiałów budowlanych zostało nam na wykonanie poddasza:

220 bloczków solbetu 24cm, 180 bloczków solbetu 12cm, drewno na całą więźbę, 30 bloczków m6, 1000 cegieł kl20, 600 cegieł kl15

Pozostało do zakupienia do stanu surowego zamkniętego:

- wełna 5000-7000zł,

- łaty, kontrłaty 2000zł

- okna i drzwi 20-25tys,

- styropin i tynk na elewacje 8-10tys

- beton podkładowy pod posadzki na parterze 1500zł

- brakujące cegły na komin (2000) i beton komórkowy na poddasze (300szt 24cm i 300szt 12cm) 5600zł

Dzisiaj po powrocie z pracy podsumowałem wszystkie wydatki:

- działka wraz z pozwoleniami i projektami, przyłącza a także usługi koparką i wszystkie koszty transportu 12824zł,

- narzędzia i drewno na szalunki (deski i stemple) - 4200zł w tym drewno 3110zł,

- materiały budowlane 68100zł.

Razem około 84tyszł.

W tym mamy M-131 z częściowym podpiwniczeniem i poszerzonym o 1m garażem na etapie gotowego stropu. Z materiałów budowlanych zostało nam na wykonanie poddasza:

220 bloczków solbetu 24cm, 180 bloczków solbetu 12cm, drewno na całą więźbę, 30 bloczków m6, 1000 cegieł kl20, 600 cegieł kl15

Pozostało do zakupienia do stanu surowego zamkniętego:

- wełna 5000-7000zł,

- łaty, kontrłaty 2000zł

- okna i drzwi 20-25tys,

- styropin i tynk na elewacje 8-10tys

- beton podkładowy pod posadzki na parterze 1500zł

- brakujące cegły na komin (2000) i beton komórkowy na poddasze (300szt 24cm i 300szt 12cm) 5600zł

Dzięki za szczegółową odpowiedź.

Kobito! co to za dół? Podoba się projekt? to kupować i budować, zmiany w projekcie to pikuś w porównaniu z tym ile decyzji trzeba podjąć potem. I nie wiadomo czy będą one dobre czy nie, ale nie ma opcji, żeby się nie pomylić, wystarczy jedynie kierować się swoimi upodobaniami, czytać, słuchać opinii i wyciągać SWOJE wnioski. I powstanie WASZ jedyny w swoim rodzaju dom :) Uszy do góry! to wszystko DA się przejść.

Darvid - my tu dyskutujemy o M-131, a o Matuszewskim przy okazji, a nie na odwrót. Inne projekty tutaj nas nie teges.

spokojnie, to wszystko tak groźnie wygląda do momentu zadziałania- wykonania pierwszego telefonu, pogadania z projektantem, innymi budującymi :)

wszyscy jesteśmy w większym czy mniejszym stopniu laikami w kwestii budownictwa (rkowal się wybił już teraz jako fachowiec, chwała mu za to i wielki szacun), nie trzeba się doktoryzować w pustakach czy dachówkach by dać radę budowie. Potrzeba dużo szczęścia, przychylnych ludzi i samozaparcia. Oczywiście najważniejsza jest kasa :) ale pominę ten temat hehe :)

Dziękuje Wam bardzo za wszystkie ciepłe słowa, już mi troche lepiej ufff

Piękne te Wasze zdjęcia ogladam wszystkie, dzienniki budowy bombowe ajjjj

Wszyscy dają radę zadaszyć przed zima????

Powiedzcie mi co będziecie robić z tymi widocznymi belkami z przodu domu? Jest ich kilka i na nie nie mam pomysłu

http://pokazywarka.pl/1w6cey/

Trochę zdjęć z zewnątrz - w środku nic się nie dzieje.

Gratuluję efektu:) aczap, czy jest szansa obejrzeć Twój domek na żywo. Nie możemy się zdecydować na ten dom, chcielibyśmy go zobaczyć w realu a Ty jesteś chyba najbliżej nas. Prosze o kontakt na maila [email protected] albo na tego forumowego.

Dziękuje Wam bardzo za wszystkie ciepłe słowa, już mi troche lepiej ufff

Piękne te Wasze zdjęcia ogladam wszystkie, dzienniki budowy bombowe ajjjj

Powiedzcie mi co będziecie robić z tymi widocznymi belkami z przodu domu? Jest ich kilka i na nie nie mam pomysłu

wczoraj wieczorem przywieźli więźbę, od poniedziałku zaczynają działać dachowcy :) więc jest duża szansa, że na zimę będzie dach :D

jakie belki z przodu domu masz na myśli?

Dziękuje Wam bardzo za wszystkie ciepłe słowa,

Ależ proszę bardzo, budujcie się budujcie i nie ważne jaki projekt wybierzecie - szczęścia, powodzenia w budowie oraz zadowolenia z efektu i poczucia bezpieczeństwa nie martwiąc się czy żyrandol spadnie z sufitu :):) na stół podczas parapetówy

dzienniki budowy bombowe ajjjj

ech tam bombowe - my tutaj nic nie wysadzamy a do sylwestra jeszcze prawie 70dni

ja nie dam ale się tym nie przejmuję - 1 zima nic betonowi nie zrobi (jesli jest klasy conajmniej B-15)

Jeśli to belki od podtrzymania zadaszenia nad wjazdem i wejściem tutaj nic nie zrobisz chyba że wolisz betonowe łuki lub usunięcie zadaszenia.

.....

Jeśli to belki od podtrzymania zadaszenia nad wjazdem i wejściem tutaj nic nie zrobisz chyba że wolisz betonowe łuki lub usunięcie zadaszenia.

no właśnie o te belki mi chodziło :)

na tym projekcie matuszewskiego są słabo widoczne dopiero na waszych fotkach je zobaczyłam

oto nasz dach- a raczej jego zalążek :)

DSC01547.JPG

ale zazdroszczę, super!!!