Myometis 14.12.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 my zakladamy ekogroszek 25kw z rusztem awaryjnym reto http://retoduo.pl/?page_id=61 podlogowki nie robimy ze wzgledu na koszty i alergie:) poczytaj dlaczego poleca się podłogówkę przy alergiach, różnica w wycenie podłogówka całość i pół na pół z grzejnikami - 2 tyś zł (piszę z własnych wycen) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zibi1789 14.12.2011 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Taniej wyszło kupić cegłę i wyciąć z boków płytki o grubości ok.1 cm. cegła kosztowała 2,3 zl netto. Po za tym nie widziałem takich płytek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 14.12.2011 21:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2011 Taniej wyszło kupić cegłę i wyciąć z boków płytki o grubości ok.1 cm. cegła kosztowała 2,3 zl netto. Po za tym nie widziałem takich płytek. super pomysł a efekt rewelacyjny!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys2507 15.12.2011 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 my zakladamy ekogroszek 25kw z rusztem awaryjnym reto http://retoduo.pl/?page_id=61 podlogowki nie robimy ze wzgledu na koszty i alergie:) poza tym z tego co wyczytalem to nie jest wskazana podlogowka przy weglu. solary tez beda na wymienniku ciepla 300litrow 2x wezownica(solar+co) 25 kW to trochę nie za bogato? W projekcie przewidziany jest piec 15kW. - nie wystarczy? - ja myślę o piecu na pellet 15-18kW - pellet trochę droższy od ekogroszku, ale za to dużo czystszy. U znajomego w podobnym domku, zużycie ok 4 ton na sezon. Chcę też zamontować kominek z płaszczem wodnym. Na całym dole podłogówka(może oprócz gabinetu), na górze grzejniki. Latem wodę zamierzam ogrzewać prądem(ewentualnie kiedyś jak stanieją to pompą ciepła). Zgadzam się z Maćkiem że na solary szkoda kasy. Przewiduję że w sezonie koszt ogrzania ciepłej wody będzie rzędu 500zł - solary będą się zwracać z 20 lat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe159 15.12.2011 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Grudnia 2011 jeśli chodzi o tą moc pieca to zawsze lepiej mieć zapas:) zwróćcie uwagę, że projektant przewidział kocioł 15kw ale trzeba też wziąć pod uwagę iż temperatura dla pomieszczeń jest ok 20* ja jestem bardzo ciepło lubny i temperatura normalna u mnie to okolice 24-25* także po rozmowie z kilkoma majstrami od ogrzewania polecali kocioł ok.20kw no ale niestety z kotłów reto nie znalazłem 20 - 22kw wiec zdecydowalem sie na 25kw biorac pod uwage ze bedzie grzał rowniez ciepla wode upieram sie akurat na ten piec bo 2 moich znajomych go posiada i sa naprawde super, a funkcja logic fuzzy jest znakomita (polega na ustawieniu tylko chcianej temeratury, a reszte robi piec czyli sile nadmuchu dawke wegla itd) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inve 19.12.2011 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2011 25 kW to trochę nie za bogato? W projekcie przewidziany jest piec 15kW. - nie wystarczy? - ja myślę o piecu na pellet 15-18kW - pellet trochę droższy od ekogroszku, ale za to dużo czystszy. U znajomego w podobnym domku, zużycie ok 4 ton na sezon. Chcę też zamontować kominek z płaszczem wodnym. Na całym dole podłogówka(może oprócz gabinetu), na górze grzejniki. Latem wodę zamierzam ogrzewać prądem(ewentualnie kiedyś jak stanieją to pompą ciepła). Zgadzam się z Maćkiem że na solary szkoda kasy. Przewiduję że w sezonie koszt ogrzania ciepłej wody będzie rzędu 500zł - solary będą się zwracać z 20 lat Nam robiąc adaptację na paliwo stałe facet od branży co wstawił właśnie wartość 25 kW. Nie wiem dlaczego ale tak właśnie. Dodam że IMHO jeśli ktoś lepiej ociepli to może i 20 kW wystarczy. Swoją drogą 25kW jest wartoscią mocy pieca powyzej której kotłownia powinna spełniać mocniejsze wymagania, ale nie wiem czy dotyczy to także kotłowni w domach jednorodzinnych. Bo jeśli tak to spelnienie warunku kubatury pomieszczenia jest nie do przejścia, a może czegoś nie wiem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe159 23.12.2011 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 trochę nowości wiem że jesteście już dawno do przodu i dach macie za sobą i zaczynacie się cieszyć instalacjami i tynkami, ale ja jestem na etapie radości z konstrukcji dachu:) http://pokazywarka.pl/c6plkl/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe159 23.12.2011 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2011 P.S. zastanawialiście się nad naszą wspaniałą malutką kuchnią? ja mam wstępnie taką propozycję, wymyśloną na szybko:) http://pokazywarka.pl/i15xf6/ na pewno trzeba będzie zamienić kolejność szafki i zmywarki ze zlewozmywakiem, żeby można było otworzyć okno:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 24.12.2011 14:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 trochę nowości wiem że jesteście już dawno do przodu i dach macie za sobą i zaczynacie się cieszyć instalacjami i tynkami, ale ja jestem na etapie radości z konstrukcji dachu:) http://pokazywarka.pl/c6plkl/ bardzo ładna więźba, elegancko pomalowana- czyżby jej elementy miały być widoczne od środka? mam nadzieję, że zdążysz z dachem przed wielkimi opadami śniegu choć i tak zima łaskawa w tym roku dla budowniczych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 24.12.2011 15:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 (edytowane) Świąt wypełnionych radością i miłością, niosących spokój i odpoczynek. Nowego Roku spełniającego wszelkie marzenia, pełnego optymizmu, wiary, zdrowia, MIŁOŚCI, szczęścia i powodzenia, oraz pieniędzy dla wszystkich Drogich Forumowiczów życzy gosja z rodzinką no niestety nie udało mi się wstawić świątecznego motywu, może po Wigilii spróbuję raz jeszcze W każdym razie raz jeszcze WESOŁYCH ŚWIĄT kolejne podejście Edytowane 27 Grudnia 2011 przez gosja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżigit1719507576 24.12.2011 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2011 Wesołych, rodzinnych, dostatnich, pogodnych Świąt Bożego Narodzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe159 25.12.2011 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Grudnia 2011 tak:) u nas bedzie nadbitka czyli krokwie widoczne od dolu:) dekarze maja byc we wtorek rano i do konca tygodnia my byc dach gotowy. Cieślom poszło szybko bo z postawieniem dachu pomalowaniem itd potrzebowali 3 dni:) 7 chłopa robiło to praca w oczach rosła:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżigit1719507576 31.12.2011 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Grudnia 2011 Co to za cisza na forum?? Szczęśliwego Nowego Roku ,życzę aby wszystkim udało się w nadchodzącym nowym roku rozpocząć lub dokończyć budowe. Oto fotki z wnętrza: http://pokazywarka.pl/2uj1ze/ dziś udało się uruchomić ogrzewanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lucek 03.01.2012 18:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 O widzę że masz Hajnówkę..... powiedz czym głównie będziesz palić.........?? - a ta tuba wielka- to Bufor ?? czy pompa ciepła ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dżigit1719507576 03.01.2012 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2012 Jest to piec Neskop Hajnówka.Głównie będe palił drewnem i węglem.A ta wielka tuba jest to bojler od kolektorów słonecznych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuvo 06.01.2012 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2012 Ale tutaj cisza... pewnie każdy szykuje się do sezonu ;D My mamy już zatwierdzony projekt wody, ale przyłącze wykonamy dopiero wiosną z oczywistych przyczyn... ;D Czekamy też na energetykę i to tyle. Mam ogromną prośbę - czy może nam ktoś przesłać kosztorys do banku na maila - [email protected] Będziemy bardzo wdzięczni ;d Pozdrawiamy wszystkich budowlańców M-131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myometis 07.01.2012 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 hmm kosztorys to chyba zależy od kwoty kredytu? a może się mylę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nuvo 07.01.2012 18:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 hmm kosztorys to chyba zależy od kwoty kredytu? a może się mylę? No dokładnie, ale wzorując się na Waszych stworzymy też nasz. Bank, w którym ubiegamy się o kredyt nie wymaga kosztorysu od kierownika, możemy go zrobić sami, dlatego też prosimy o pomoc ;D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 07.01.2012 18:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 my jeszcze nie mamy kosztorysu, ale niedługo będziemy też go tworzyć tymczasem możemy podać cenę tynków od znajomego znajomego (czyt. krewni i znajomi Królika) tynk gipsowy- cena na gotowo z materiałem 20 zł za m kw. na razie nic nie robimy, liczymy, podliczamy, analizujemy i takie tam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 07.01.2012 18:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2012 a co do ciszy- to może by ktoś zaawansowany jakąś ciekawą fotę wrzucił na forum co by się nastroje polepszyły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts