Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

my zakladamy ekogroszek 25kw z rusztem awaryjnym reto http://retoduo.pl/?page_id=61 podlogowki nie robimy ze wzgledu na koszty i alergie:)

poczytaj dlaczego poleca się podłogówkę przy alergiach, różnica w wycenie podłogówka całość i pół na pół z grzejnikami - 2 tyś zł (piszę z własnych wycen)

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

my zakladamy ekogroszek 25kw z rusztem awaryjnym reto http://retoduo.pl/?page_id=61 podlogowki nie robimy ze wzgledu na koszty i alergie:) poza tym z tego co wyczytalem to nie jest wskazana podlogowka przy weglu. solary tez beda na wymienniku ciepla 300litrow 2x wezownica(solar+co)

25 kW to trochę nie za bogato? W projekcie przewidziany jest piec 15kW. - nie wystarczy? - ja myślę o piecu na pellet 15-18kW - pellet trochę droższy od ekogroszku, ale za to dużo czystszy. U znajomego w podobnym domku, zużycie ok 4 ton na sezon.

Chcę też zamontować kominek z płaszczem wodnym. Na całym dole podłogówka(może oprócz gabinetu), na górze grzejniki.

Latem wodę zamierzam ogrzewać prądem(ewentualnie kiedyś jak stanieją to pompą ciepła). Zgadzam się z Maćkiem że na solary szkoda kasy. Przewiduję że w sezonie koszt ogrzania ciepłej wody będzie rzędu 500zł - solary będą się zwracać z 20 lat

jeśli chodzi o tą moc pieca to zawsze lepiej mieć zapas:) zwróćcie uwagę, że projektant przewidział kocioł 15kw ale trzeba też wziąć pod uwagę iż temperatura dla pomieszczeń jest ok 20* :) ja jestem bardzo ciepło lubny i temperatura normalna u mnie to okolice 24-25* :) także po rozmowie z kilkoma majstrami od ogrzewania polecali kocioł ok.20kw no ale niestety z kotłów reto nie znalazłem 20 - 22kw wiec zdecydowalem sie na 25kw biorac pod uwage ze bedzie grzał rowniez ciepla wode upieram sie akurat na ten piec bo 2 moich znajomych go posiada i sa naprawde super, a funkcja logic fuzzy jest znakomita (polega na ustawieniu tylko chcianej temeratury, a reszte robi piec czyli sile nadmuchu dawke wegla itd)

25 kW to trochę nie za bogato? W projekcie przewidziany jest piec 15kW. - nie wystarczy? - ja myślę o piecu na pellet 15-18kW - pellet trochę droższy od ekogroszku, ale za to dużo czystszy. U znajomego w podobnym domku, zużycie ok 4 ton na sezon.

Chcę też zamontować kominek z płaszczem wodnym. Na całym dole podłogówka(może oprócz gabinetu), na górze grzejniki.

Latem wodę zamierzam ogrzewać prądem(ewentualnie kiedyś jak stanieją to pompą ciepła). Zgadzam się z Maćkiem że na solary szkoda kasy. Przewiduję że w sezonie koszt ogrzania ciepłej wody będzie rzędu 500zł - solary będą się zwracać z 20 lat

Nam robiąc adaptację na paliwo stałe facet od branży co wstawił właśnie wartość 25 kW. Nie wiem dlaczego ale tak właśnie. Dodam że IMHO jeśli ktoś lepiej ociepli to może i 20 kW wystarczy. Swoją drogą 25kW jest wartoscią mocy pieca powyzej której kotłownia powinna spełniać mocniejsze wymagania, ale nie wiem czy dotyczy to także kotłowni w domach jednorodzinnych. Bo jeśli tak to spelnienie warunku kubatury pomieszczenia jest nie do przejścia, a może czegoś nie wiem???

trochę nowości ;) wiem że jesteście już dawno do przodu i dach macie za sobą i zaczynacie się cieszyć instalacjami i tynkami, ale ja jestem na etapie radości z konstrukcji dachu:)

http://pokazywarka.pl/c6plkl/

bardzo ładna więźba, elegancko pomalowana- czyżby jej elementy miały być widoczne od środka?

mam nadzieję, że zdążysz z dachem przed wielkimi opadami śniegu :) choć i tak zima łaskawa w tym roku dla budowniczych :)

Świąt wypełnionych radością i miłością,

niosących spokój i odpoczynek.

Nowego Roku spełniającego wszelkie marzenia,

pełnego optymizmu, wiary, zdrowia, MIŁOŚCI,

szczęścia i powodzenia, oraz pieniędzy :)

dla wszystkich Drogich Forumowiczów życzy gosja z rodzinką

>

no niestety nie udało mi się wstawić świątecznego motywu, może po Wigilii spróbuję raz jeszcze :) W każdym razie raz jeszcze WESOŁYCH ŚWIĄT

kolejne podejście :)

choinka%252520014.jpg

Edytowane przez gosja

Ale tutaj cisza...

pewnie każdy szykuje się do sezonu ;D

My mamy już zatwierdzony projekt wody, ale przyłącze wykonamy dopiero wiosną z oczywistych przyczyn... ;D

Czekamy też na energetykę i to tyle.

Mam ogromną prośbę - czy może nam ktoś przesłać kosztorys do banku na maila - [email protected]

Będziemy bardzo wdzięczni ;d

Pozdrawiamy wszystkich budowlańców M-131 :)

my jeszcze nie mamy kosztorysu, ale niedługo będziemy też go tworzyć :)

tymczasem możemy podać cenę tynków od znajomego znajomego (czyt. krewni i znajomi Królika)

tynk gipsowy- cena na gotowo z materiałem 20 zł za m kw. na razie nic nie robimy, liczymy, podliczamy, analizujemy i takie tam :)