Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

cześć tomczaas :)

czy budujesz dom wg indywidualnego projektu, w oparciu o M131, czy M131 po liftingu? :-)

Pozdrowienia!

Buduję według indywidulanego projektu, w oparciu o M131. Taniej było to zrobić, ponieważ dokonałem paru zmian w projekcie i koszt adaptacji wraz z zakupem projektu okazał się wyższy niż zrobienie projektu od podstaw u architekta.

Główne zmiany z zewnątrz to rezygnacja z wykuszu oraz lukarny mają trochę inny kształt, a mianowicie okna sątrójkątne i dzięki temu lukarna jest trochę mniejsza.

Wewnątrz zrezygnowałem na dole z pokoju i zrobiłem duże pomieszczenie gospodarcze, z tego względu że będę ogrzewał dom albo peletem, albo ekogroszkiem a na to potrzeba sporo miejsca. Komin jest jeden dla kominka i pieca.

Na górze wszystko jest na jednym poziomie ( w oryginalnym projekcie strych jest niżej) i strych stał sie dużą sypialnią.

To tak z grubsza tyle.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

idealnie by było, gdyby nasz wątek rozwijał się wraz z budową naszych domów- marzeń :-)

ja jestem na etapie sprzedaży mieszkania i całej pierologii związanej z pozwoleniem na budowę, więc dopiero na starcie do realizacji marzeń.

niedzielne pozdrowienia z bardzo zimnego i deszczowego Rzeszowa

Nie wiem dlaczego wszyscy tak boją sie pepierologii. Są przepisy (nie zawsze zgodne z logiką) i trzeba je zaakceptować i postępować mozolnie z cierpliwością krok po kroku, a przy dobrym podejściu nie jest to wcale aż tak dobijające. Nikt nie mówi, że budowa domu to bułka z masłem ale bez przesady nie trzeba dać sie zwariować ;).

U mnie pierwszy tydzień na budowie i pare problemów na horyzoncie ale nic to cel jest tego warty hej :)

U nas projekt cały czas w adaptacji i załatwianie innych dokumentów do PnB. Mała rada dla osób budujących się na działkach ,które zostały przekształcone z rolnych. Zapewne adaptujący projekt będzie wam wyłączał teren z produkcji rolnej. Wielu projektantów wyłącza całość działki. Nie pozwólcie na to. W naszym przypadku to ok. 400 zł rocznie więcej podatku od nieruchomości. Wyłączyć trzeba tylko teren pod domem i tarasy, podjazdy itd. A wyłączenia z produkcji do 500 m są zwolnione z opłaty.Reszta działki może zachować statut ziemi rolnej co wiąże sie z mniejszymi stawkami za metr przy podatku od nieruchomości. Praca projektanta adaptującego projekt polega tylko na zaznaczeniu na mapie, który teren wyłącza z produkcji.Ja mojemu zwróciłam uwagę, bo wyłączył mi całość.Po co płacić więcej podatku , jak można mniej. Ostatecznie kupilismy od p. Konrada projekt oryginalny z zlikwidowanym wykuszem i poszerzonym garażem. Co robić ze strychem -pomyślimy póżniej.Co mam mogę jeszcze napisać....mmmmm. Podpytałam dwie ekipy ile by nas wyniosły same fundamenty. Jeden krzyknął 8 000 za robociznę, drugi powiedział ,że 13-15 tyś z materiałami kupowanymi przez nas.Projektant , który adaptuje nam projekt orientacyjnie wyliczył podobne koszty ( zakładał ,że na fundamenty pójdzie ok 18 m betonu, 1500 bloczków fundamentowych, ale za to robociznę wycenił śmiesznie tanio-coś ok 4000).Całą robociznę za wybudowanie domu do ssz wycenił na ok 30 000. Zaproponował swoje usługi jako kierownika budowy za 10% tej kwoty czyli 3000 zl -płacone w 2 ratach. Zajął by się absolutnie wszystkim podczas budowy -do zasiedlenia.Kwestia materiałów........Podzwoniłam po paru lokalnych betoniarniach.Beton B-20 ( w projekcie mamy chyba B-15) od 200 zł do 265 netto z transportem .To tyle. Ze swojej strony proszę o jakieś praktyczne rady od osób ,które już przeszły fazę fundamentów. P.S. Jakich zmian dokonał Wam projektant podczas adaptacji, np wpisywaliscie zmianę materiałów budowlanych, szerokości okien,?Rozmawiałam wczoraj z kierownikiem budowy w mojej firmie.Powiedział,że takie zmiany może nanieść własnie kierownik podczas budowy-zaznacza w projekcie czerwonym pisakiem i podpisuje sie plus wpis do dziennika i jest ok.

Dzięki aczap za radę na temat odrolnienia. Ja mam ten sam problem. Mam 6 arową działkę i właśnie szukałam na forum informacji jak, kiedy i ile odrolnić..

A ty dajesz mi gotową odpowiedź :-) Wielkie dzięki!!

Aha, piszesz, że kupiliście projekt bez wykusza. Dopłacałaś coś P. Matuszewskiemu za tą zmianę? Dostałaś projekt z naniesioną zmianą czy zmianę Wam robi projektant adaptujący projekt? Napisz proszę, na jaką kwotę wycenił swoje usługi Wasz projektant adaptujący projekt i co weszło w jego obowiązki?

Gosja.O kosztach i zakresie prac projektanta adaptującego pisałam w poście z dn 02.09.2010 r.Zmiany wprowadzał mi Pan Konrad. W moim przypadku tak było taniej,bo adaptujący za sam wykusz krzyknął 400 zł.

Aga, wracając do rezygnacji z wykusza. Co będziesz miała w jego miejscu? Ścianę, okno, wyjście na taras? Ja prawdopodobnie też z niego zrezygnuję, myślałam o dużym oknie albo o dodatkowym wyjściu na taras.

Pan Konrad mówił,że wiele osób rezygnuje z wykusza i zamienia go na duże okno (2,2 albo 2,24nie pamietam) i że fajnie to wygląda w realu.Więc i my zdecydowaliśmy się na takie rozwiązanie. Mąż początkowo nie chciał rezygnować, ale po rozmowie z adaptującym zmienił zdanie ( niepraktyczny, kosztowny, strata ciepła itd)

to samo na temat wykuszy, mówił nam facet, który robi nam wycenę budowlaną.

Kolega zmieniał w swoim domu podobnie- rezygnował z wykusza i wstawił w jego miejsce piękne, duże weneckie okno. Z racji bliskości sąsiedzkiego ogrodzenia, wolał, by nikt mu przez to piękne okno nie zaglądał do domu ;-)

a dostałaś juz wycenę-jak to wygląda?

mam wstępną wycenę na M-131.

Nasza ekipa, z którą mamy od wiosny zacząć budowę, zaproponowała wstępnie za stan surowy z dachem, bez wstawienia okien i drzwi ( bo to zadanie firmy od okien i drzwi) ok 30 000 zł netto. Materiały najprawdopodobniej będziemy załatwiać sami (przynajmniej te grubsze), bo chyba uda nam się załatwić taniej niż wykonawcy.