Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gosja dzięki za info a co do naszych zdjęć to postaram się je wkrótce zamieścić. Jednak nigdzie nie mogę znaleźć zdjęć łazienki na dole.

Czy ktoś z was jest już na etapie urządzania wnętrz ?

http://pokazywarka.pl/6qq7o7/

górna i dolna łazienka Zibiego- pozwoliłam sobie skopiować z 59 strony

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Hej Mruczka. Co Kali ma dać, skoro wy jecie już banany a Kali sadzi dopiero sadzonki? :) :) a tak na poważnie, to Kali własnie rozmnaża winorośl. O efektach powiadomię za jakieś 2-3 mies gdy będę wiedział ile czego mam i chetnym na parapety sprezentuję.

U nas przygotowania do kładzenia więźby. Z prac murarskich zostało tylko wymurowanie działówek na parterze, trójkątów nad lukarnami, kominów z czapkami, utwardzenie terenu i starobruk przed wejsciem. Na razie uciekacie mi postępami bo do parapetów u nas jeszcze 2 zimy.

Hej :) Ale Gosja też dopiero podlewa i z motyczką gania wokół banana, a mimo to wstawia foty i dzielnie pisze, tak? no!

A skoro Ula pisze o wnętrzach to chyba też już zaczyna jeść banana? a jej sadzonki nie widzieliśmy :)

Ja i tak nie jestem AŻ tak zaawansowana, są tacy, którzy już mieszkają, już wykańczają - dzięki Dżigit. Bo tu nie chodzi o to żeby zgapiać, ale żeby zobaczyć coś na żywo, co do tej pory widzimy tylko w wyobraźni. Maciek? pochwalisz się w końcu czy dalej tajniaczysz? ;)

Też się dorzucę - fotki trochę przeterminowane - teraz mamy już dwa okna na dachu :p.

http://s1.pokazywarka.pl/i/1043285/193821/img-20120307-145514.jpg

Wykusz powiększony - może będę żałował jak obejrzę rachunki za ogrzewanie ale efekt jest naszym zdaniem warty..... :)

http://s1.pokazywarka.pl/i/1043285/281430/img-20120307-141114.jpg

Fotki salonu również trochę nieaktualne - obecnie są już tynki... posadzki za dwa dni :) :)

http://s1.pokazywarka.pl/i/1043285/490361/img-20120307-141106.jpg

Po długich naradach, debatach, oglądaniach tynków na różnych budowach naszego wykonawcy- zdecydowaliśmy się jednak na tynki cementowo- wapienne Kreisel w cenie 19 zł m.kw. Nie zależy nam na gładkich jak szyba ścianach, wolimy trwalsze, bardziej surowe i....tańsze ;-) gdzieś trzeba szukać oszczędności, nie można było przecież ani na fundamentach, ani na ławach, ani na ścianach, na dachu, na oknach ani na ociepleniu czy kominach...najlepsze jest to, że każdy wykonawca mówi, żeby na jego robocie nie oszczędzać...nie można też oszczędzić na instalacji CO bo podobno do kotła na eko- groszek miedź najlepsza...brrr...plastik tańszy parę tysiaków, no ale do gazu to owszem ale do węgla już nie.....no i będziemy mieć jak to mówią- instalację w miedzi..swoją drogą wyceny są masakryczne a i podejście fachowców nie lepsze.....trza dzwonić, prosić o wyceny, nie mówiąc o oględzinach na budowie, ba profesjonalna oferta to już fanaberia inwestora...goście robią wielkie oczy- co ty człowieku chcesz?? czy to takie dziwne, kiedy ktoś chce rozpiskę na robotę za kilkadziesiąt tysięcy?????wrrrrrrr

dlatego też wybraliśmy do oszczędności tynki...przynajmniej na początek...

Co do wycen to trzeba uważać. Mieliśmy wyceny na pokrycie dachu(prosiliśmy zawsze o kompletną) różniące się między sobą o kilka tys. zł - jak się okazało najtańsza firma nie uwzględniła kilku rzeczy(na kilka tys.). Aktualnie szukaliśmy wykonawcy na polbruk. Wszyscy w okolicy biorą 100 zł za m2(robocizna + materiał) - poprosiłem o kompleksową wycenę za wykonanie podjazdu przed domem i bud. gosp. Wycenę robiły 2 firmy - niby powierzchnie podobne ok 165m2 + krawężnik i obsybka z kamienia wkoło domu a różnica w cenie ponad 2000 zł. Pytałem również o wykonanie bramy przesuwnej z montażem o szerokości 4m. Firma oddalona o 150 metrów zażyczyła 3300 a firma oddalona o 60 km 2700 (niby taka sama brama z montażem)

Jak już wspominacie o tynkach zwróćcie uwagę, żeby glify przy drzwiach tarasowych po otynkowaniu i późniejszym przykręceniu listew przypodłogowych pozwoliły na szerokie otwarcie drzwi - u nas zrobili tak, ze drzwi możemy otworzyć tylko w 2/3 ponieważ opierają się już o listwy przypodłogowe

U nas to może za 2 sezony będę kotłownie urządzał, ale że myśli biegną ku upragnionej przyszłości więc... Mam pytanie do użytkowników pieców na paliwo stałe - czy macie/ rozważacie np. instalacje CO z buforem ciepła?

Miedź to miła jest (tylko skąd te pieniążki brać? ) tylko z grzejnikami potem trzeba uważać i np aluminiowych nie brać. Jeśli chodzi o część instalacji przy samym kotle na paliwo stałe, rozumiem że tam plastik odpada, ale dlaczego reszta nie mogłaby być np w pex-ie zrobiona to chętnie posłucham argumentów. Jak pewnie wielu chciałoby się mieć miedź.... ale

I pytanie drugie, dla mnie kontrolne w zasadzie - bo otwory w murach już i tak mam, ale może innym się przyda też - czy ktoś może pokusić się o zamieszczenie zestawienia stolarki okiennej (i ewentualnymi uwagami o roletach).

odnośnie okien więc będzie :)

u nas okna mają takie wymiary:

parter

1765x1460h kuchnia

870x1200h wiatrołap

860x755 (3 szt) garaż i kotłownia

1470x1460h pokój na parterze

1770x2330h taras

1770x1460h salon (miejsce wykuszu)

piętro

1165x1135h łazienka

1465x1450h 2 szt pokój nad garażem

1465x1135h pokój z lukarną

1465x1450h 2 szt pokoje nad salonem

okna Brugmann Arte Energy, pakiet 3 szybowy, profile klasy A, system 5-cio komorowy,

przy wyborze okien prócz wyglądu skupiliśmy się na współczynniku przenikania ciepła- nasze mają ok U-0,9 dla całego okna. Okna o tych samych parametrach cieplnych u innych producentów były ok 3 tys droższe od naszych. A wycen zebraliśmy kilkanaście. Okna wybieraliśmy całą zimę. Oczywiście o ich jakości będzie można powiedzieć za kilka lat.. Na razie bardzo nam się podobają i jesteśmy zadowoleni :-)

co do rolet- decydujemy się na rolety na parter. Rolety w systemie Aluprof System Integro w kolorze złoty dąb, ręczne, elektryczne- tarasowe i salonowe. cena 4100 zł brutto z montażem. od innych firm- te same rolety średnio 4200, 4300 ale białe..tak więc warto szukać, porównywać..

na pepe jak zwykle można liczyć :) widzę, że już nas wyprzedziłeś w pracach- gratulacje :) !!

my w tym tygodniu ruszamy z elektryką, niestety tynki dopiero na koniec maja, bo gość do cementowo- wapiennych ma tylko 2 ekipy i długie terminy :/

do gipsowych ma 8 ekip i może być wcześniej ale zawzięliśmy się i poczekamy :)

chociaż gość ostatnio zadzwonił i sam nas namawia, że niedaleko naszej budowy rusza z gipsowymi i że po nas sam przyjedzie, zawiezie i pokaże jak to wygląda, bo gipsowe lepsze, sam ma takie w domu itp. itd...

dziwne! :) dodam, że gipsowe tylko droższe złotówkę, to znowu nie taka kasa dla niego, zwłaszcza, że robi tego ogromne ilości miesięcznie..

u nas okna z bramą garażową, segmentową ręczną, drzwiami wejściowymi, parapetami, roletami na parter, drzwiami do kotłowni i z garażu do mieszkania wyszły ok 21 000 zł

pepe mam parę pytań odnośnie Twoich fotek, proszę o odpowiedź :)

z czego będziesz miał instalację c.o? pexa czy miedź?

czy grzejniki masz aluminiowe czy stalowe i czy z termostatami?

czy dobrze widzę, że grzejnik z kotłowni przeniosłeś do garażu?

po co jest ten skos na suficie przy łazience na dole?

jak się sprawują rolety na sznurek? czy nie za ciężko to pracuje?

ile cm wełny i jakiej planujesz dać na ocieplenie poddasza?

to na razie tyle, bo się za bardzo rozpędziłam :)

pozdrowienia wieczorową porą :)

z czego będziesz miał instalację c.o? pexa czy miedź?

Instalecję robię w al-pexie z firmy Wavin

czy grzejniki masz aluminiowe czy stalowe i czy z termostatami?

Wszystkie grzejniki mam stalowe dolno zasilane z termostatami firmy Buderus termostaty dostałem gratis (cena za kaloryfer 120x60 220zł)

czy dobrze widzę, że grzejnik z kotłowni przeniosłeś do garażu?

w kotłowni w ogóle nie mam grzejnika, natomiast w garażu pod każdym oknem mały powiesiłem - może się okaże że będą cały czas zakręcone ale jakby co zawsze mogę je odkręcić:) w kotłowni nie robiłem kaloryfera, ponieważ domw którym aktualnie mieszkam ogrzewany jest ekogroszkiem i pomieszczenie w którym jest piec ma ok.23m2 i nie ma grzejnika jest okno i drzwi i w mrozy jest tam temperatura 18stopni

po co jest ten skos na suficie przy łazience na dole?

ten skos na suficie w łazience to są schody:) cały projekt jest robiony bez żadnych przeróbek i tak przewidział Pan Matuszewski:) trudno trzeba się będzie przezwyczaić:)

jak się sprawują rolety na sznurek? czy nie za ciężko to pracuje?

rolety na sznurek sprawują się świetnie chodzą leciutko i cicho, w domu w którym jeszcze mieszkam we wszystkich oknach od 18 lat są okna z roletami na sznurek i przez wszystkie lata nic sie nie działo złego ani z roletami ani z sznurkami dlatego wziąłem ze sznurkami (elektrycznych się boję, że jak prądu nie będzie to będę miał w domu ciemno jak w d... u murzyna:)

ile cm wełny i jakiej planujesz dać na ocieplenie poddasza?

na poddaszu mam 20cm wełny pionowo i poziomo 5cm na to regipsy na profilach:)

pepe, wielkie dzięki za odpowiedź!!

u nas działają panowie elektrycy- idą jak burza, która też w dosłownym sensie się do nas właśnie zbliża :)

był też specjalista od grodzeń wszelakich, zapodał kilka haseł, ale jak już usłyszeliśmy cenę zwykłej siatki z podmurówką, klinkier i inne bajery wyleciały nam momentalnie z głów :) :)

będzie więc siatka z podmurówką, nieco wyższa niż standardowa ze wzgl. na psy. z przodu będzie podmurówka, słupki metalowe i na to drewniane, piękne sztachety- i tyle :) ale cena i tak wychodzi masakryczna...tańszy i prostszy mógłby być tylko brak ogrodzenia :)

cała elektryka będzie nas kosztować 7000 zł

ps. pepe, zerknij na priva ;)

Witajcie dawno mnie tu nie było :) udało mi się do tej pory uzyskać warunki zabudowy,warunki przyłączy energii i warunki z wodociągów :D teraz pozostaje zakupić projekt uzyskać adaptacje i pozwolenie na budowę :rolleyes: przeraża mnie to wszystko ale podziwiam te Wasze śliczne domki i staram się myśleć pozytywnie :)