rkowal79 12.09.2010 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 Ja buduję w Dobrzyniewie, w poniedziałek zaczynam od wykopu Witaj też jestem zainteresowany tym projektem od jakiegoś czasu. Czy to Dobrzyniewo jest koło Wyrzyska?? pochodzę z żoną z tamtych stron i mam tam większość rodziny. Planuję budowę wg tego projektu na wiosnę. Jaki architekt robił adaptację. Jeśli to tajemnica możesz na PW napisać Znam kierbuda z tamtych terenów który może robić i adaptacje i projekty oraz kierować oczywiście. Czekam na odp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 12.09.2010 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2010 facet, od którego kupiłam działkę, załatwił już warunki zabudowy, zgodę na przyłącza energii, wody i kanalizacji..muszę to wszystko przepisać na siebie (jakieś koszty?...), czekam na papiery z sądu w sprawie wpisania działki do ksiąg wieczystych już na nasze nazwisko.. cieszę się, że uzbrojenie jest przy działce ( w drodze przy ogrodzeniu) mniej zachodu będzie z faktycznym podłączeniem tego wszystkiego do budowy i domu.. hej Gosia. Przecież zapewnienia dostawy mediów odnoszą się do nieruchomości a nie do właściciela. O to może się zapytać nawet osoba nie będąca właścicielem danej nieruchomości. Ja tak miałem z zakładem komunalnym - śmieci, oraz z energetyką. Teraz jeszcze tylko woda i ścieki zostały. Warunki zabudowy też może uzyskać osoba nie będąca właścicielem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 13.09.2010 09:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 cześć Radek! Wszystkie dokumenty były wypełniane na nazwisko poprzedniego właściciela, ponieważ tą działkę, którą kupiliśmy wydzielał wcześniej ze swojej. Załatwiał wszystkie formalności do tego potrzebne, a więc na swoje nazwisko. Zanim nastąpił faktyczny podział, miał już na tą część działki WZ, zgodę na przyłącza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomczaas 13.09.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Września 2010 Witaj też jestem zainteresowany tym projektem od jakiegoś czasu. Czy to Dobrzyniewo jest koło Wyrzyska?? pochodzę z żoną z tamtych stron i mam tam większość rodziny. Planuję budowę wg tego projektu na wiosnę. Jaki architekt robił adaptację. Jeśli to tajemnica możesz na PW napisać Znam kierbuda z tamtych terenów który może robić i adaptacje i projekty oraz kierować oczywiście. Czekam na odp Witam Niestety to Dobrzyniewo jest koło Białegostoku, więc pozdrawiam i życze powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aczap 20.09.2010 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Września 2010 Dostaliśmy dziś wycenę na wykonanie stanu zerowego wraz z wylaniem tarasów. Nie interesuje nas absolutnie nic oprócz kierbuda i geodety.Materiały plus robocizna-24000 zł.aczap Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aczap 22.09.2010 14:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 I kolejne wyceny za robociznę ssz - z więźbą1.30 0002. 32 000 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 22.09.2010 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 dzięki Aga za info, ja negocjuję i w przyszłym tygodniu wstawię swoje szczegółowe wyceny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wrocia 22.09.2010 20:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Września 2010 Witam serdecznie wszystkich forumowiczów a w szczególności zainteresowanych M-131 śledzę Wasz wątek już jakiś czas, ale dopiero dziś sie tu zapisałam.... przeanalizowalismy miliardy projektow i jednak wrociliśmy do M - 131 piekny, funkcjonalny domek! kilka dni temu kupiliśmy projekt. wprowadziliśmy niewielkie zmiany. teraz jesteśmy na etapie porównywania hurtowni...cen, warunków...upustów itd widzę że jast niewile osób które już zaczęły budowę alę chętnie powymieniam się wiadomościami budowę chcemy rozpocząć w przyszłym roku ( maj ), woj. lubuskie. okolice ZG wersja murowana ( pustak ceramiczny ) . zmiany dot. projektu : - zamykamy spiżarkę, robimy wejście do niej zaraz za drzwiami wejściowymi bądź od str., garderoby - kuchnia będzie z drzwiami - strych przerabiamy na piękną sypialnię z garderobą i łazienką po obu końcach rezygnujemy z dwuch okien, wstawimy jedno. ale wstawimy dwa dodatkowe.. jedno w garderobie, drugie w łazience. - na schody będzie padać naturalne światło ze świetlika rurowego ( bo innego okna nie można tam zrobić ) - chyba zwężymy okno tarasowe, żeby zyskać większy salon. - na początku chcieliśmy jak inni zrezygnować z wykusza...ale wydaje nam się, że domek straci urok. wykusz zostaje. wiem! to nie wiele cm...ale zostawiamy. co Wy na to? pozdrawiam wszystkich! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 23.09.2010 09:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Września 2010 Witamy Cię Wrocia w naszym gronie Cieszę się, że i Tobie podoba się M-131. Zmiany rzeczywiście kosmetyczne, wydaje mi się, że dom jest na tyle dobrze przemyślany, że nie trzeba przerabiać go na inny Macie już wycenę budowlaną? Będziecie zlecać budowę ekipom, jednej firmie, czy budować we własnym zakresie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rybkaB 25.09.2010 15:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Września 2010 witam,też jestem zainteresowana tym projektem,czy nie zastanawialiście się nad wysunięciem garażu bardziej do przodu,zyska się wtedy większe pomieszczenie gospodarcze? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myometis 27.09.2010 17:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Witajcie! Przyglądam się temu projektowi i zastanawiam czy wybrać M-130 czy M-131, oba oczywiście Matuszewskiego, oba jak dla mnie wymagają przeróbek, bardzo proszę - jeśli ktoś uczynny się znajdzie - o przesłanie tych adaptacji o których tu pisaliście (mail: [email protected]) A może ktoś buduje taki dom w okolicach Wrocławia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 27.09.2010 18:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 witam,też jestem zainteresowana tym projektem,czy nie zastanawialiście się nad wysunięciem garażu bardziej do przodu,zyska się wtedy większe pomieszczenie gospodarcze? wysunięcie garażu do przodu? wydaje mi się, że cały dom straci przez to na urodzie...to już będzie inny wygląd... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 27.09.2010 18:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Witajcie! Przyglądam się temu projektowi i zastanawiam czy wybrać M-130 czy M-131, oba oczywiście Matuszewskiego, oba jak dla mnie wymagają przeróbek, bardzo proszę - jeśli ktoś uczynny się znajdzie - o przesłanie tych adaptacji o których tu pisaliście (mail: [email protected]) A może ktoś buduje taki dom w okolicach Wrocławia? Cześć Aniu! Fajnie, że dołączyłaś do naszego grona. Cóż M130 trochę różni się od M131, przede wszystkim tym, że ten pierwszy jest przede wszystkim domem parterowym z poddaszem do adaptacji, M131 to typowy z poddaszem użytkowym. M130 jest większy, potrzebuje więcej miejsca na działce.....u mnie by nie przeszedł, ale jak się ma więcej ziemi, to pare metrów nie robi różnicy Zdecydowanie bardziej przypadł mi do gustu M131, podobają mi się lukarny, choć z wykusza będę rezygnować. Ma niemal wszystko czego potrzebuję, dla mnie bomba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myometis 27.09.2010 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Września 2010 Gosiu a czym się różni taki z poddaszem do adaptacji a użytkowym? Jak dla mnie te domy są z jednej bajki... Powierzchnię mają niemal tę samą, a jeśli chodzi o działkę to M-130 wchodzi na 20 x 18, a 131 na 21x17, ja tu nie widzę wielkiej różnicy. Oświeć, bo może nie dostrzegam czegoś, co ważne a domy "idą łeb w łeb" i naprawdę nie wiem który bardziej do mnie przemawia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sigur 28.09.2010 07:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Witam wszystkich. Czytam z uwagą Wasze posty i w końcu zdecydowałem się napisać. Też zastawiam się nad budową M-131 ale dopiero w przyszłym roku. Myometis, zastanów się poszę, czy nie będziesz potrzebować przestrzeni nad garażem. Jak widać we wcześniejszych postach jest wiele pomysłów na zagospodarowanie tego miejsca. W M-130 brak tej przestrzeni. Pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 28.09.2010 08:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 Gosiu a czym się różni taki z poddaszem do adaptacji a użytkowym? Jak dla mnie te domy są z jednej bajki... Powierzchnię mają niemal tę samą, a jeśli chodzi o działkę to M-130 wchodzi na 20 x 18, a 131 na 21x17, ja tu nie widzę wielkiej różnicy. Oświeć, bo może nie dostrzegam czegoś, co ważne a domy "idą łeb w łeb" i naprawdę nie wiem który bardziej do mnie przemawia Aniu, zamieszałam upss Czytałam M130 a myślałam o M110 początkowo ten projekt braliśmy pod uwagę, on również doczekał się swojego wątku na tym forum. a M130- hmm dopiero teraz go zobaczyłam pierwszy raz na stronie p. Matuszewskiego Oglądam go, od razu widzę kotłownię w domu i jak dla mnie za małą. Nam zależy na piecu na ekogroszek, więc po pierwsze nie w domu (kurz, brud i my astmatycy), po drugie większa. W M131 kotłownia jest na tyłach garażu i większa. Owszem możnaby przerobić pomieszczenie gospodarcze w M130 na kotłownię, ale łatwiej gdy jest już gotowa w projekcie. Pan Konrad Matuszewski potwierdził mi, że ta w M131 jest odpowiedniej wielkości do ogrzewania piecem ekogroszkowym. W M131 schody na piętro są bliżej drzwi wejściowych, w M130 na widoku z salonu. Kiedy córka będzie chciała zapraszać koleżanki i kolegów do siebie na górę, dzieciaki ( młodzież kiedyś ) nie będą musiały pokazywać się wszystkim domownikom zanim wejdą na górę. To samo dorośli- w czasie jakiegoś przyjęcia, odwiedzający córkę goście nie będą nam zaglądać do salonu. W M130 są balkony, dla nas zupełnie niepotrzebne. Dołączę do Sigura w sprawie przestrzeni nad garażem- jest dużo fajnego miejsca w M131 do wykorzystania na ciekawe pomieszczenia- albo super sypialnię, albo siłownię, pralnię czy pokój z garderobą. Wracając do garażu- podobają mi się budynki zwarte, w jednej bryle z garażem- pokryte tym samym dachem, przy okazji właśnie wykorzystując przestrzeń nad garażem jak wyżej. Raz jeszcze przepraszam za zamieszanie- pomyłkę M130 z M110 Miłego wybierania TEGO JEDYNEGO DOMU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myometis 28.09.2010 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 (edytowane) Ależ oczywiście że będę potrzebowała już pisałam do Matuszewskiego, jeśli wersja M-130 to tylko z pokojem nad garażem Mi się podoba w M-130 wieksza łazienka na dole i tak fajnie intymnie schowana to do czego nie jestem przekonana to kominek na środku (bardzo gruby słup będzie) chociaż w 131 kominek stoi tak, że właściwie co ustawić za nim? Tv? nie będzie się psuł od gorąca? Sofę? hmmm.... U nas ogrzewanie będzie gazowe lub opałowe więc kotłownia mi nie straszna, oczywiście oba, zarówno 130 jak i 131 wymagają dla mnie poprawek, tylko na który się zdecydować.. Edytowane 28 Września 2010 przez Myometis Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sigur 28.09.2010 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 No to chyba w tym momencie to tylko kwestia gustu . Jak na mój gust w M-131 jest mniej do zmiany i są one chyba łatwiejsze do przeprowadzenia (co oznacza m. in. mniejsze wydatki na adaptacje). Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Sigur 28.09.2010 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 witam,też jestem zainteresowana tym projektem,czy nie zastanawialiście się nad wysunięciem garażu bardziej do przodu,zyska się wtedy większe pomieszczenie gospodarcze? To samo można uzyskać poprzez poszerzenie garuażu i pomieszczenia. Przy wysunięciu garażu ingerujemy znacząco w dach ( chyba:-) ) bo nie utrzymamy tego kąta nachylenia. To może spowodować "udziwnienie" dachu (koszty, koszty...) a według mnie autor projektu postawił na prostotę i niskie nakłady inwestycyjne. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 28.09.2010 09:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Września 2010 dlatego też ja zdecydowałam się na M131 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts