rkowal79 13.08.2012 01:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Sierpnia 2012 My powoli do przodu, w blasku porannego słońca kilka ciekawych fotek strzeliłem: https://lh3.googleusercontent.com/-qr_jfekcFu8/UCggya75F7I/AAAAAAAAAcE/nK6WSrwpEtM/s640/P1170092.JPG od strony ulicy lukarna od strony ulicy szczyt budynku od strony garażu https://lh4.googleusercontent.com/-5q7RkwI_IYw/UCghBnB99KI/AAAAAAAAAcc/vpWeDbA8QUA/s640/P1170095.JPG od strony ogrodu - jeszcze w cieniu https://lh5.googleusercontent.com/-GtyPY8VpVeE/UCghGxSNfaI/AAAAAAAAAck/xk0Pef2-HAw/s640/P1170097.JPG Najlepsze wrażenie robią deski odbijające się na lakierowanych krokwiach. Mam nadzieję że lakier nie będzie się szybko łuszczył bo było lakierowane w 2 warstwach. Od 23 sierpnia do 5 września chcę zedeskować pozostałą część nad parterem a po 20 września wszystkie wiaty i wystające końcówki krokwi - może jeszcze w tym roku rynny i pas podrynnowy - będzie jako nadrynnowy do czasu położenia dachówek. Pozostanie przed zimą wyciągnąć szczyty lukarn, ściany działowe do końca, kominy z tymczasowym opierzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys2507 15.08.2012 19:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Gosia, u mnie ok 210m2, ale dom jest trochę większy od typowego projektu - czyli 190 zdecydowanie bliżej prawdy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 15.08.2012 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Sierpnia 2012 Gosia, u mnie ok 210m2, ale dom jest trochę większy od typowego projektu - czyli 190 zdecydowanie bliżej prawdy dziękuję bardzo! w sobotę bierzemy się więc za mierzenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola2657 16.08.2012 17:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2012 no i mamy wyceny...sama robocizna stan surowy z dachem (bez okien i drzwi) 1wycena 35tyś 2 wycena 52tyś 3wycena55tyś no i 4 wycena 37tyś zdecydowaliśmy się na ostatnią 37tyś materiał wyliczony przez naszą ekipę na około 110 tyś garaż powiększony o 1 metr budujemy z porothermu kominy systemowe.Ile Wam wyszły materiały ?podobnie? jutro ściągamy humus wreszcie do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 17.08.2012 09:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2012 karola, myślę, że te dane dla porównania znajdziesz albo w naszym wątku, kilka czy kilkanaście stron wstecz, albo w naszych dziennikach, na pewno większość z nas wstawiała swoje wyceny, nie wspominając o kosztach materiałów wszyscy budujemy M-131 ale jednak niemal każdy coś zmienia- albo szerszy, albo bez wykusza, z balkonami, albo z piwnicą.. poza tym budujemy z różnych materiałów- ja porotherm 30 ale wiem, że niektórzy z 25 czy też z betonu komórkowego- rozbieżność cenowa i ilościowa materiału może być znaczna.. szczerze gratuluję postępu w temacie budowy- po papierologii sprawy idą już znacznie szybciej życzę samych dobrych i rzetelnych ekip, dużo szczęścia i kasy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rkowal79 18.08.2012 08:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 no i mamy wyceny...sama robocizna stan surowy z dachem (bez okien i drzwi) 1wycena 35tyś 2 wycena 52tyś 3wycena55tyś no i 4 wycena 37tyś zdecydowaliśmy się na ostatnią 37tyś materiał wyliczony przez naszą ekipę na około 110 tyś garaż powiększony o 1 metr budujemy z porothermu kominy systemowe.Ile Wam wyszły materiały ?podobnie? jutro ściągamy humus wreszcie do przodu Karola, budujcie sami, dacie rade. Inni sobie poradzili więc Wy też powinniście. Spójrz na listę w naszych komentach do dziennika. Poza tym wiele osób budujących samodzielnie dziennika nie robi bo nie ma na to czasu. Ja też mam go bardzo mało i nawet nie ma czasu fotek strzelać w większej ilości. W bobliżu masz MSU (Musi się udać). Też sama z mężem, teściem, tatą i chyba szwagrem budowali dom. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 18.08.2012 08:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 Karola, wycena na 37 tys to wg mnie bardzo dobra cena, my płaciliśmy 25 tys za SSO plus dach 11 tys robocizna. Ważną rzeczą oprócz ceny są referencje, najlepiej jak można zobaczyć domy wybudowane przez daną ekipę, porozmawiać z właścicielami, jak im się współpracowało itp.. Oczywiście najlepiej, jeśli się ma czas i umiejętności budować samemu, tak jak przedmówca bo nie dość, że na całości zostanie zaoszczędzone min 80 tys to jeszcze nie trzeba stać i pilnować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 18.08.2012 08:53 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2012 ps. może by ktoś wrzucił kilka ładnych zdjątek z wnętrz lub obejścia co by oko pocieszyć na weekend liczę na stałych wstawiaczy a i nowi mogliby się ujawnić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe159 19.08.2012 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 mnie kosztował stan surowy otwarty robota+materiał 120.000zł projekt bez zmian. sciany porotherm 25cm dachowka ruppceramika strop lany zbrojony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe159 19.08.2012 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2012 http://pokazywarka.pl/wg4exv/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Necrus 22.08.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Witam wszystkich, jako ciekawostkę podrzucam kilka fotek małej wariacji projektu P. Matuszewskiego - a mianowicie SL-131. Budujemy dom w technologii drewnianej - szkieletowej. Stąd S zamiast M. L oznacza odbicie lustrzane . Póki co konstrukcja gotowa i zaczynamy dach. Zainteresowanym mogę później podesłać zdjęcia z finiszu. pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trawin 22.08.2012 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Witamimy ! Zazdrościmy co niektórym aktualnego etapu budowy Ale szczerze gratulujemy Obiecaliśmy, że wrzucimy jakieś zdjęcia... więc może się uda ... [ATTACH=CONFIG]132586 [/ATTACH][ATTACH=CONFIG] 132587[/ATTACH][ATTACH=CONFIG] 132588[/ATTACH][ATTACH=CONFIG] 132589[/ATTACH] Może jeszcze spróbuje wrzucić coś z zewnątrz, nie wiem czy to co próbowaliśmy teraz załączyć będzie widoczne ... Chcieliśmy Wam pokazać nasze schody... Są przerobione przez naszego kierownika budowy. Wydają się być w miarę wygodne. Maja 2 spoczniki. No ale sami zobaczcie... (mamy nadzieję, ze zobaczycie) A mój mąż ma male pytanie... Zabieramy się za ocieplanie poddasza i mamy mętlik w głowie, co hurtownia to inne racje. Jaką wełną chodzi nam o grubość i współczynnik, ocieplaliście poddasze ? mamy 2 wersję, wełna o współczynniku 0.039 grubość 25 (15 i 10) za 23 zł za metr i wełna o współczynniku 0.033 grubość 25 cm za 34 zł za metr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trawin 22.08.2012 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2012 Łazienka przez te schody musiala być troszke zmieniona... mam nadzieje, że będzie to widać na zdjęciach: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pepe159 23.08.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2012 co do ocieplenia lepiej zrobić dwie warstwy jedna np. 15cm wełne pionowo między krokwie a druga warstwe poziomo. na izolacji nie oszczedzajcie bo oszczedzicie kilka set zloty na welnie a co zime wydacie wiecej na ogrzewanie:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola2657 24.08.2012 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Dziekuję wszystkim za odpowiedzi ekipa nam znana obejrzeliśmy domy które wybudowali wszyscy zadowolenie robia dokładnie ale powoli dlatego boję się że do zimy nie zamkną nam dachu liczę każdy wydany grosz ciekawę ile wyjdzie za materiały ale w Wasze wyceny podbudowały mnie pepe 120tyś za SSO plus robocizna to dobra cena tez budujemy z porothermu 25 ceną 4,90 brutto za sztukę z transportem i rozładunkiem za metr wychodzi 52,43 to chyba dobra cena...mam kłopot z prądem jeśli uda się "pożyczyć"będzie od sąsiada a jak nie to agregat.Najgorsze że ja laik a tak naprawdę cała budowa na mojej głowie załatwianie materiałów pilnowanie ekipy itd bo mąż ciężko pracuje zagranicą ..ale dam radę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myometis 24.08.2012 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2012 Dasz radę! większość z nas to laicy Trzymam kciuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karola2657 31.08.2012 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Sierpnia 2012 Zaraz biegnę na budowę dziś zalewamy ławy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosja 02.09.2012 20:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Września 2012 Karola, my też zaczynaliśmy w sierpniu a 06.12 odbieraliśmy dach- spokojnie, jak tylko pogoda dopisze to zdążycie przykryć dachem Travin, bardzo ładne te schody Ci wyszły, co do ocieplenia, my będziemy dawać 30 cm wełny 0,39. Necrus- M-131 w szkielecie to tutaj nowość wstawiaj zdjęcia, opisy, zapraszamy na forum a u nas też przyspieszyło- szczegóły w dzienniku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzys2507 05.09.2012 06:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Pozdrowienia dla Wszystkich. Jak idzie budowanie? Przed nami mnóstwo decyzji, aż głowa puchnie od tego wszystkiego. Przez wybór glazury i gresy jakoś przebrnęliśmy, a teraz trzeba wybrać ceramikę. Może jakieś podpowiedzi? Cersanit, Koło, Roca? Cersanit najbielszy na rynku, Koło ma praktyczniejsze umywalki(szczególnie małe), Roca trochę wyższa półka ale czy lepsza? Muszę też wybrać piec i kominek. Piec 14 kw chyba powinien wystarczyć, tym bardziej że daliśmy więcej ocieplenia niż w projekcie. Kominek podoba mi się taki jak ma Myometis i tu pytanko jaki to Arysto i ile kosztował? Z tego co czytałem on ma 14 kw mocy, czy to nie za dużo? Nie trzeba otwierać okien jak go rozpalisz ? i jak się sprawuje bo z żadnego forum kominkowego prawdy się nie dowiesz? I jeszcze jedno pytanko z czego zrobione jest u Ciebie obramowanie kominka? A propos kominka to alternatywą dla Arysto jest tańsza Maja z Kratek. Ma ktoś jakieś doświadczenia z tą firmą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Myometis 05.09.2012 09:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Września 2012 Hejka, Koło jest chyba droższe niż Cersanit, Roca dla nas powyżej średniej cenowej. Zależy czego chcesz, dla mnie to nie ma różnicy co mam pod tyłkiem Cersanit daje radę. Kominek nasz to faktycznie Arysto, http://www.arysto.com.pl/pl/p17 ale kto mówił że on ma 14 kW?? on ma ledwo 8kW ale daje radę, nam wystarcza w zupełności na ogrzanie salonu. Kosztował coś około 4200, niestety przez to że nietypowy kształt narożny i z dwoma szybami to cena taka a nie inna. Sprawuje się ok, montowała go profesjonalna firma. Jedyny minus to to, że niewiele włożysz tam drewna, tzn trzeba częściej dorzucać, z tymże to jest cena za mały kominek. Obramowanie to kartongips plus kamień. Co do kratki.pl - sąsiad poleca, słyszałam same dobre opinie, ale w końcu zrezygnowaliśmy z ich kominków bo z tego co pamiętam mają jedynie żeliwne i ze szprosem między szybami. Nasz jest stalowo szamotowy. Pytaj jak coś jeszcze niejasne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts