Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Trawin, łazienki naprawdę fajnie zaprojektowane! Bardzo podoba mi się wc we wnęce na dole.

W górnej łazience też będę miała wannę prostokątną ale pod oknem

Jeśli chodzi o drzwi wewn. zdecydowaliśmy się na drewniane z Radexa- na razie na parterze. Cena za komplet 566 zł (ze zwykłą ościeżnicą, nieregulowaną)

drzwi są w stanie surowym do pomalowania. Drzwi drogie, jeszcze malować trzeba ale zachorowaliśmy na nie bo nam się barrrrdzo podobają :)

Na górze najprawdopodobniej będą drzwi z Firmy Masonite- zupełnie bez szaleństw :)

Drzwi.jpg

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Dzięki Gosja :) A u Ciebie rzeczywiście coraz bardziej domowo :) Zazdrościmy ;)

Prawdę mówiąc, my też chorujemy na drewniane drzwi - chociaż na dole chcielibyśmy takie mieć, no ale zobaczymy. Stolarz na razie przyjął zlecenie na zrobienie nam drzwi wejściowych, obiecał że do listopada się z nimi uwinie, ale już schody dopiero w nowym roku... :( Pytaliśmy też o drzwi wew. na dół, ale nie da rady już w tym roku. Niestety nie mamy takich możliwości, by samemu coś więcej zrobić na naszej budowie...no ale to inna sprawa, nie chcemy się użalać, a i tak wszyscy nie zrozumieją :eek:

O Masonite nie słyszeliśmy, ale zobaczymy i porównamy. Porta też wydaje się być w dobrej cenie, bo za drzwi z wprawieniem wyjdzie nam niecałe 700zł, a to są chyba dość przyzwoite drzwi.

Te drewniane, z Radexa też bardzo ładne :) Nie wiem ile Was w sumie wyniosą, nam stolarz mówil, ze zrobiłby je na gotowo (z drewnianą regulowaną ościeżnicą i montażem) - za 1400zł sztuke (a wykonuje je naprawdę wyśmienicie, bo widzieliśmy jego "dzieła"). No ale 1400, to nie 700... Więc jeszcze nad tym myślimy. Fajne drzwi ma też Myometis ( Erkado), ale też ich nigdzie nie widzieliśmy na żywo :)

Edytowane przez Trawin

Witam po krótkiej przerwie do tego czasu mamy zrobone prawie "0" jutro zasypują fundamenty i leją beton :) Ja mam pytanie do Maćka :)możesz mi powiedzieć jaką masz dachówkę ?szukam takiej właśnie czekoladki :) Myometis możesz zdradzić także swoje cudo?co to za dachówka?dzięki:)

Creaton Harmonica

Witam po krótkiej przerwie do tego czasu mamy zrobone prawie "0" jutro zasypują fundamenty i leją beton :) Ja mam pytanie do Maćka :)możesz mi powiedzieć jaką masz dachówkę ?szukam takiej właśnie czekoladki :) Myometis możesz zdradzić także swoje cudo?co to za dachówka?dzięki:)

Hej Karola!

Widzisz...już zerówka :) Oby tak dalej! :)

Nasza dachówka to RuppCeramika Sirius - kolor brązowy, może ta Ci sie spodoba. http://www.ambit.gda.pl/Dachowka-Ceramiczna/RuppCeramika/Sirius.htm

We wcześniejszych postach dodawaliśmy zdjęcia naszego domu z dachówką, więc możesz spojrzeć czy taki kolor by Ci odpowiadał, ale myślę, ze wszystko i tak najlepiej zobaczyć "na żywo" :)

Pozdrawiam!

Edytowane przez Trawin

U nas będzie nelskamp Nibra F7 czarna glazura. Wybraliśmy ją dlatego, bo nam kilka osób polecało, w tym także na forum za jej twardość i jakość.

Dachówka ta jest twarda, ciężko się ją tnie diamentem i dużo wierteł przy wierceniu dziur zużywa się. Mam próbki kilku gatunków wprost z magazynu i potwierdzam jakość. Potwierdzić to może kilka osób z forum, w tym Tutli Putli oraz Dusiaka, bo mają także te dachówki na dachach i dekarze potwierdzili ich jakość.

Ceny tej dachówki są różne od 34zł/m2 przy F7( 7szt/m2) do ponad 50zł dla mniejszych dachówek (glazury 14szt/m2).

Ma niską nasiąkliwość bo tylko 3%, prawie w ogóle nie zawiera szkodliwego margla a jak jest to mniejszy od 1mm bo dobrze glina zmielona przed wypalaniem.

Tondach podaje nasiąkliwość chyba 7% (myślałem o niej ze względu na cenę) a innych producentów nie sprawdzałem bo nie potrzebne mi nawet to było. Byłem u przedstawiciela i widziałem naprawdę bardzo ładne glazury Tondachu, niestety z widocznym od spodu marglem sporej wielkości. Dlatego zrezygnowałem. Widocznie ta partia nie była dobrze zmielona przed wypalaniem. Jakość glazury była dobra bez widocznej ,,pajęczynki". Odnośnie dokładności wymiarowej się nie wypowiem, lecz są słuchy, że dachówka Tondach jest stabilniejsza wymiarowo od Robena.

Meyera-Holsen też ma małą nasiąkliwość (chyba ze 2-3%) ale to mercedes wśród dachówek jakościowo i gwarancją jaką daje producent na nie.

Wybór należy do Was. My postawiliśmy na jakość ale na mercedesa nas nie stać.

Pozdrawiam

Edytowane przez rkowal79

Kurcze nie potrafię zdecydować się na żadną dachówkę sama juz nie wiem czego chcę jaką chcę:eek: nawet kolor zmieniem co chwilę ;) i więcej dachów oglądam to jestem coraz bardziej zielona:cool:creaton odpada bo nie mogę sobię na nia pozwolić ale jest sliczna :) jednak muszę szukać czegoś tańszego...a mam pytanie jeszcze odnośnie kominów słyszeliście coś o kominach systemowych firmy konekt ?albo termat? zachwalają nam je w hurtowni a cena bardz atrakcyjna jednak w necie nie znalazłam żadnych opini na temat tych kominów węc może Wy macie jakieś doświadczenia?

Podsumowałam koszty stan" 0 "kosztował nas 20768,41zł materiały + 8650 zł robocizna w tym ułożona kanaliza ...zakupiłam również już porotherm na cały dom po negocacjach cena za sztukę 3,78 za całość wyszło 12,647,84 zł :) teraz musze zdecydować się na te nieszczęsne kominy...

Poprawka oczywiśie 4,78 zł brutto a nie 3,78zł ;) za pięknie by było :D

• 2 weeks później...

hej Karola, chwilę mnie tu nie było, moja dachówka to Tondach brązowa angoba, holenderka 11.

pozdrawiam.

hej Karola, chwilę mnie tu nie było, moja dachówka to Tondach brązowa angoba, holenderka 11.

pozdrawiam.

Dzięki długo nie pisałaś zdąrzyłam sprawdzić w Twoim dzienniku :) w końcu zdecydowaliśmy się na dachówkę creaton premion czarna glazura obecnie jest w promocji cena bardzo atrakcyjna więc skorzystaliśmy :) Mam pytanie z innej beczki odnośnie podbitki będę robiła ją od razu na etapie dachu tak więc to chyba nadbitka :) ile wyszło Wam metrów? Gosja pisałaś 90m?u mnie wyliczył 130 tyle że garaż poszerzony o 1m i z 60 litrów drewnochronu...dużo chyba :o Gosja widze tez uzywałaś viadaronu sam impregnat czy dawałaś jeszcze jakiś lakier czy lakierobejcę ?ile wiader zużyłaś i jaki masz kolorek? jakie inne impregnaty uzywaliście?

na którejś tam stronie pisałam wszystko o swojej podbitce

cyt. "muszę skorygować ilość podbitki- docelowo wyszło jej ok 90 m kw w cenie 25,5 za metr kw plus 2 wiadra Vidaronu do malowania dwustronnego "

Karola, po co im 60l Vidaronu??? no chyba, że Ty będziesz płacić, a majstry obskoczą na tym kilka innych podbitek swoim klientom....w 60 litrach to pływać można!!

malowaliśmy sami całą podbitkę, malowanie było dwustronne, bardzo dokładne i chyba nawet coś tam w jednym wiadrze jeszcze nam zostało :-)

a kolor to teak.

U nas boazerii wyszło ok 100m2. Malowaliśmy vidaronem kolor palisander królewski, 3 razy z jednej strony i 2 razy z drugiej (koszmarna robota, nie radze jej robic w pojedynkę bo 2 tygodnie z głowy). Końce krokwi raz malował cieśla a teraz malowaliśmy (dokładnie dzisiaj) drugi raz. Miało byc malowane trzykrotnie ale pokryło ładnie więc wystarczy dwa razy, wyszło naprawdę fajnie. Vidaronu wyszło ok 40-45 litrów.

Teraz z innej beczki... Jak rozwiązaliście sprawę odprowadzenia powietrza z okapu kuchennego na zewnątrz ? Myometis u Ciebie na zdjęciach w dzienniku widac na ścianie jakieś urządzenie :confused:... no właśnie, co "to" jest, możesz zdradzic?

Mam pytanie z innej beczki odnośnie podbitki będę robiła ją od razu na etapie dachu tak więc to chyba nadbitka ile wyszło Wam metrów? Gosja pisałaś 90m?u mnie wyliczył 130 tyle że garaż poszerzony o 1m i z 60 litrów drewnochronu...dużo chyba Gosja widze tez uzywałaś viadaronu sam impregnat czy dawałaś jeszcze jakiś lakier czy lakierobejcę ?ile wiader zużyłaś i jaki masz kolorek? jakie inne impregnaty uzywaliście?

U nas też nadbitka i jest tego jakieś 80-90m2 (2 razy po 40m2 - osobno szczyty i osobno wiaty z okapami)

Ja malowałem drewnochronem teak (z ruda wiewiórą) i w pierwszej warstwie super krył - dobra bejca jest w tym impregnacie. Kupiłem 20litrów w cenie po 130zł za 10l wiadro na alledrogo (w kilku okolicznych sklepach po 170-200zł za to samo a za 5 L nawet 110zł). Starczyło na wszystkie krokwie i nadbitkę w szczytach - zostało może ze 2l. Mam dokupione jeszcze 1 wiadro na nadbitkę na wiaty i wiem że z tego wiadra zostanie jakieś 5l które wystarczą na altanę i domek dla dziecioków. Malowałem tylko raz i wystarczy - trzeba ostrożnie malować i dobrze rozprowadzać bo zacieki szybko się robią - potem są widoczne.

Dodatkowo lakierowałem lakierem zewnętrznym VIDARON wszystkie deski nadbitki w szczytach (1 raz w połaci głównej nad garażem i 2 razy lukarny, połać nad kuchnią i salonem oraz w końcu wszystkie końcówki krokwi wiat, okapów oraz słupy) Lakieru na razie zuzyłem 27 litrów i zostało jeszcze 8 litrów (pierwszy raz płaciłem na alledrogo 199zł za 10l i przepłaciłem, ale drugim razem 165zł za 10L i to jest tanio - w sklepie 1L koszt 22-25zł). Na pewno lakieru nie starczy na nadbitkę wiat i będę musiał dokupić jakieś 5-7l.Dodatkowo trzeba pomalować drugi raz te elementy, które są tylko raz przemalowane lakierem.

na którejś tam stronie pisałam wszystko o swojej podbitce

cyt. "muszę skorygować ilość podbitki- docelowo wyszło jej ok 90 m kw w cenie 25,5 za metr kw plus 2 wiadra Vidaronu do malowania dwustronnego "

Karola, po co im 60l Vidaronu??? no chyba, że Ty będziesz płacić, a majstry obskoczą na tym kilka innych podbitek swoim klientom....w 60 litrach to pływać można!!

malowaliśmy sami całą podbitkę, malowanie było dwustronne, bardzo dokładne i chyba nawet coś tam w jednym wiadrze jeszcze nam zostało :-)

a kolor to teak.

Gosiu - nie szkoda było ci vidarony na malowanie dwustronne?? Już lepiej kupić zwyky impregnat wodorozcieńczalny do wieźby. Jest tańszy i nie brudzi tak rąk :p:P

Nie wiem jak Wasze wrażenia z malowania - gdy pomalowałem kilka elementów 2 razy impregnatem to stawały się ciemne i struktura drewna (słoje i sęki) stawały się niewidoczne). Po 1 krotnym malowaniu i na to lakierem słoje pięknie widać.

Jeśli ktoś chce lakierobejce to ją odradzam bo u znajomego strasznie wygląda jak się zaczęła łuszczyć - drewno bieleje a bejca dalej kolorowa na dodatek złazi.

Mam nadzieję że lakier wytrzyma z 10 lat - na razie się piknie mieni więźba w słońcu

Edytowane przez rkowal79

chciałam, żeby pająki też miały ładnie, spoko, spoko ręce trudno pobrudzić w rękawiczkach :p

u nas jutro koniec elewacji

jesteśmy zachwyceni i ekipą i efektem końcowym

teraz całą zimę można bawić się w środku, za tydzień ruszamy z ociepleniem poddasza

pozdrowienia wieczorową porą :)