Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

dlatego też ja zdecydowałam się na M131 :-)

Mnie również przekonują takie argumenty jak cena i prostota. Mam znajomych, którzy zachłysnęli się budową domu. Postawili "chacjendę" ok. 200 m2 i teraz płaczą, że nie ma kasy na wykończenie, że drogo zimą ogrzać. Sami przyznali się w końcu, że postawili dom ZA DUŻY. Pozdrawiam.

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

zawsze trzeba mierzyć siły na zamiary...my też boimy się, czy budowa domu to nie porywanie się z motyką na słońce...ale jeśli i to robi się z głową, ryzyko się zmniejsza...

założyliśmy budowę etapami, właśnie na wypadek, gdyby coś się wydarzyło po drodze do spełnienia naszych marzeń...mieszkanie na parterze to już dla nas będzie duże COŚ :-)

zawsze trzeba mierzyć siły na zamiary...my też boimy się, czy budowa domu to nie porywanie się z motyką na słońce...ale jeśli i to robi się z głową, ryzyko się zmniejsza...

założyliśmy budowę etapami, właśnie na wypadek, gdyby coś się wydarzyło po drodze do spełnienia naszych marzeń...mieszkanie na parterze to już dla nas będzie duże COŚ :-)

Znam ten ból. Dlatego jeśli tylko będzie można zrobić coś samemu to właśnie w ten sposób to zrobię. Grunt to nie dać ponieść się emocjom (chyba, że po skończonej budowie :-) ). Pozdrawiam.

zrobiłam rysunki ze zmianami na 130 i 131 - tak jak bym chciała by wyglądał(y) wyślę je do autora i będę czekać na bluzgi, no chyba że fuksem uda się te wszystkie kombinacje wprowadzić do projektów, jak chcecie to wrzucę je tu jutro :) a w ogóle to jutro trzymajcie kciuki, o 16:00 kupujemy działkę :wiggle:

Gosia - dont worry z tą pomyłką ;)

Witam.

Dołaczam do zainteresowanych M-131. Jest to projekt na naszej "nie-krótkiej" liście (w sumie jakieś 10 projektów nadal rozpatrujemy :).

1. Mam wątpliwości co do funkcjonalności łazienki na parterze. Kibelek jest tam pod skosem utworzonym przez schody. Pewnie niewysoko jest też nad prysznicem a nie ma tam wentylacji z tego co widzę. Jak to zostało rozwiązane w projekcie szczegółowym ? Może ktoś ma jakąś wizualizację ?

2. Podobnie dołączam się do prośby o poprawione piętro. Chciałbym tam połączyć łazienkę i pralnię w jedno pomieszczenie. Proszę o plik pdf z piętrem na codico_at_o2.pl

3. Czy w wersji projektu bez wykusza ścianę przesunięto do poziomu wykuszu czy odcięto wykusz ?

Pozdrawiam

Marcin

Witam wszystkich.

Na stronie architekta nie znalazłem informacji dotyczących powierzchni dachu i ścian. Czy ktoś posiada taką wiedzę i zechciałby się nią podzielić?

Dopiero przymierzam się do budowy (zacznę pewnie w przyszłym roku) i chcę się zorientować jakie będzie zużycie materiałów.

Pozdrawiam. :-)

Powierzchnia ścian zewnętrznych 185,2 m2

Powierzchnia ścian wewnętrznych o grubości 24 cm 65,6 m2

Powierzchnia ścian wewnetrznych o grubości 12cm 103,5 m2

Powierzchnia tynków wewnętrznych - ściany 497,6 m2

Powierzchnia tynków wewnętrznych - sufity 98,3 m2

Powierzchnia tynków zewnętrznych 193,2 m2

Powierzchnia tynków wewn. - sufity na poddaszu 143,7m2

Powierzchnia cokołów 13,1 m2

Powierzchnia dachu 221,3 m2

Beton B-15 na ławy fundamentowe 11,7 m3

Beton B-15 na strop i wieńce 14,1 m3

Beton B-15 na podsypce piaskowej- podbeton grub. 10cm 9,8 m3

Bloczki żwirobetonowe M6 25/38/15cm - 5 warstw 950 szt.

Wełna mineralna na ocieplenie dachu 25cm 36,0 m3

Styropian na ocieplenie ścian zewnętrznych 12cm 22,2 m3

Cegła pełna na kominy klasy 150 12/25/6,5cm 2980 szt

Cegła pełna klinkierowa na kominy 12/25/6,5cm 870 szt

Drewno sosnowe klasy C-30 na więźbę dachową 8,6m3

Stal zbrojeniowa St3SX i 34GS 1432 kG

U nas bez zmian.Czekamy na pozwolenie na budowę- ma być pod koniec października.Na razie orientujemy się w ofertach kredytowach, a że chcemy w Euro to w zasadzie mamy czas do końca roku- później może być ciężko.Pod uwagę bierzeny DnbNord, Nordea i Deutsche bank. Jeszcze jedną wycenę będę miała w przyszłym tygodmiu, ale myślę,że w naszych okolicach te 30 000 za robocizną ssz z więżbą trzeba będzie zapłacić. Zdecydowaliśmy się na dachówkę cementową- wycena w tym tygodniu.Beton B-20- 200 zł, bloczki po 2,20.

aga

Powierzchnia ścian zewnętrznych 185,2 m2

Powierzchnia ścian wewnętrznych o grubości 24 cm 65,6 m2

Powierzchnia ścian wewnetrznych o grubości 12cm 103,5 m2

Powierzchnia tynków wewnętrznych - ściany 497,6 m2

Powierzchnia tynków wewnętrznych - sufity 98,3 m2

Powierzchnia tynków zewnętrznych 193,2 m2

Powierzchnia tynków wewn. - sufity na poddaszu 143,7m2

Powierzchnia cokołów 13,1 m2

Powierzchnia dachu 221,3 m2

Beton B-15 na ławy fundamentowe 11,7 m3

Beton B-15 na strop i wieńce 14,1 m3

Beton B-15 na podsypce piaskowej- podbeton grub. 10cm 9,8 m3

Bloczki żwirobetonowe M6 25/38/15cm - 5 warstw 950 szt.

Wełna mineralna na ocieplenie dachu 25cm 36,0 m3

Styropian na ocieplenie ścian zewnętrznych 12cm 22,2 m3

Cegła pełna na kominy klasy 150 12/25/6,5cm 2980 szt

Cegła pełna klinkierowa na kominy 12/25/6,5cm 870 szt

Drewno sosnowe klasy C-30 na więźbę dachową 8,6m3

Stal zbrojeniowa St3SX i 34GS 1432 kG

Dzięki, jesteś WIELKA. :-) :-) :-) Teraz można dopiero zacząć kalkulacje na poważnie.

Pozdrawiam serdecznie.

U nas bez zmian.Czekamy na pozwolenie na budowę- ma być pod koniec października.Na razie orientujemy się w ofertach kredytowach, a że chcemy w Euro to w zasadzie mamy czas do końca roku- później może być ciężko.Pod uwagę bierzeny DnbNord, Nordea i Deutsche bank. Jeszcze jedną wycenę będę miała w przyszłym tygodmiu, ale myślę,że w naszych okolicach te 30 000 za robocizną ssz z więżbą trzeba będzie zapłacić. Zdecydowaliśmy się na dachówkę cementową- wycena w tym tygodniu.Beton B-20- 200 zł, bloczki po 2,20.

aga

jak myślisz Aga, uda Wam się coś zacząć w tym roku, czy czekacie do wiosny?

Witam.

Myometis wejście na strych w obu domach jest niżej - ze spoczynku na schodach.

Poza tym, wiem że to kwestia gustu, ale skoro likwidujesz wykusz to po co Ci balkon (koszt + mostki termiczne)?

Jakie planujecie dać ocieplenie? Ja bym chciał zwiększyć do 15 cm steropianu w kropki na 24 cm betonie komórkowym.

Pozdrawiam serdecznie. :-)

z M131 wyrzucasz dolną łazienkę? a jak dojść do łazienki dolnej w M130? nie ma tam skosu od schodów?

Witaj.

Na projekcie wygląda to tak, że wchodzi się do łazienki ze spoczynku na schodach. Dziwnie to wygląda bo podłoga jest na jednym poziomie a z wejścia do garażu/łazienki jest jeszcze kilka stopni w dół.:confused:

Pozdrawiam.