Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witaj.

Na projekcie wygląda to tak, że wchodzi się do łazienki ze spoczynku na schodach. Dziwnie to wygląda bo podłoga jest na jednym poziomie a z wejścia do garażu/łazienki jest jeszcze kilka stopni w dół.:confused:

Pozdrawiam.

no właśnie to mnie zastanowiło...dziwnie to wejście wygląda

• Odpowiedzi 1,6k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Chcieliśmy zrobić stan zero jeszcze w tym roku, ale mając na uwadze pogodę nie wiem czy nam sie uda. Dostałam 4 wyceny na dachówki cementowe :IBF(podwójne S brąz połysk),Braas(Celtycka brąz połysk), Prochach ( podwójne S brąz połysk) i Euronit( Podwójne S brąz połysk). IBF- materiały zaczynając od łat :11034 brutto, Euronit-12977,95 brutto,Braas-12844,26 brutto,Prodach-11356,83 brutto. Materiały na orynnowanie: 1035 brutto.Robocizna 10445.Robocizna zawiera montaż łat, pasa nadrynnowego i okapowego,dachówki, rynien, obróbki- w tym kominów, gąsiora i rur spustowych.Jak oceniacie tą wycenę

aga

Chcieliśmy zrobić stan zero jeszcze w tym roku, ale mając na uwadze pogodę nie wiem czy nam sie uda. Dostałam 4 wyceny na dachówki cementowe :IBF(podwójne S brąz połysk),Braas(Celtycka brąz połysk), Prochach ( podwójne S brąz połysk) i Euronit( Podwójne S brąz połysk). IBF- materiały zaczynając od łat :11034 brutto, Euronit-12977,95 brutto,Braas-12844,26 brutto,Prodach-11356,83 brutto. Materiały na orynnowanie: 1035 brutto.Robocizna 10445.Robocizna zawiera montaż łat, pasa nadrynnowego i okapowego,dachówki, rynien, obróbki- w tym kominów, gąsiora i rur spustowych.Jak oceniacie tą wycenę

aga

Aga, narazie się nie ustosunkuję, gdyż nie mam sama wyceny. Do tego ja będę miała na dachu najpradopodobniej blachę, stąd moja wycena nijak się będzie miała do Twojej.........dajmy szansę innym na wypowiedzenie się w temacie :)

nie wyrzucam dolnej łazienki, powiększam ją, nie umiałam inaczej narysować, ona nadal znajduje się pod schodami, a jeśli chodzi o te różnice poziomów to znajomy miał podobny projekt i podniósł strop w garażu i wtedy poziomy się wyrównały. Sigur wyjaśnij mi to zdanie:" Dziwnie to wygląda bo podłoga jest na jednym poziomie a z wejścia do garażu/łazienki jest jeszcze kilka stopni w dół" ??? mówisz o poddaszu czy o parterze??

nie wyrzucam dolnej łazienki, powiększam ją, nie umiałam inaczej narysować, ona nadal znajduje się pod schodami, a jeśli chodzi o te różnice poziomów to znajomy miał podobny projekt i podniósł strop w garażu i wtedy poziomy się wyrównały. Sigur wyjaśnij mi to zdanie:" Dziwnie to wygląda bo podłoga jest na jednym poziomie a z wejścia do garażu/łazienki jest jeszcze kilka stopni w dół" ??? mówisz o poddaszu czy o parterze??

Witaj.

Przepraszam za zamieszanie. Przyjrzałem się dokładnie projektowi i już mam jasność. Oba wejścia do łazienki i garażu są przecież POD schodami. Sorki wielkie mea culpa oraz nieuwaga.:confused:

Pozdrawiam. :-)

Edytowane przez Sigur

W tym projekcie podniesienie stropu w garażu nie jest takie proste, ponieważ trzeba przeprojektować schody oraz korytarz na poddaszu, więc jest z tym troche zachodu.

halo czy ktoś zauważył, że pomiędzy wiatrołapem a hallem jest "świetlik" ??? z czego ten świetlik, bo chyba przecież nie szyba? jakieś podwójne drzwi (z takim boczkiem?) czy luksfery? no i po co ten świetlik skoro do wiatrołapu nie ma okna?

Cześć.

Wygląda to rzeczywiście jak jakieś przeszklenie. Coś podobnego stosuje się przy drzwiach wejściowych. Wąski, przeszklony pas zamocowany na stałe. Tylko po co w takim miejscu? Przez chwilę myślałem, że może to taka półścianka wysoka na powiedzmy metr ale to nie ma sensu bo przy otwartych drzwiach wyjściowych ciągnęło by chłodem. Drugie skrzydło drzwi miałoby sens gdyby wejściowe były szerokie (wtedy można wnieść duże gabaryty). Chyba, że ma to charakter ozdobny (luksfery, witraż, obraz na szkle, szkło barwione w masie etc.). Niby drobiazg ale ... diabeł tkwi w szczegółach.

Pozdrawiam.:-)

no właśnie :) ktoś ma inne pomysły? trzeba by chyba spytać autora co miał na myśli, sama nie wiem czy zostawić tam ten świetlik czy lepiej zrobić ścianę...?

... a właśnie, czy p. Matuszewski udzielił komuś info gdzie i kto buduje 131? tzn kto od niego kupił projekt? Myślicie że taka informacja może być jawna?

Witam.

Ponawiam pytanie do osób które mają juz zakupiony projekt. Jak jest zorganizowana wentylacja w łazience na parterze i ile ~cm jest od kibelka do krawędzi schodów nad nim

Pozdrawiam

Marcin

Kanał wentylacyjny z łazienki idzie w suficie w stronę komina przy kominku. Widać to na rysunkach technicznych zamieszczonych na stronie architekta. Zaznaczone są brązową przerywaną linią.

Jeśli dobrze odczytałem to wysokość przy ścianie wynosi 154 cm.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Sigur

Proszę o ocenę kosztorysu dla banku.Sami robiliśmy.Realne?nie przesadziłam gdzies ?albo niedoszacowałam?

aga

Lp. PRACE BUDOWLANE (według kosztorysu) KOSZT BUDOWY kwota w zł Udział w całości inwestycji %

1 2 3 4

1. Przygotowanie terenu 2 000 zł 0,51%

2. Uzbrojenie terenu 8 000 zł 2,05%

3. Wykopy, roboty ziemne 2 000 zł 0,51%

4. Fundamenty 26 000 zł 6,67%

5. Ściany piwnic 0 zł 0,00%

6. Strop nad piwnicami 0 zł 0,00%

7. Izolacja pozioma i pionowa 2 000 zł 0,51%

Razem stan zerowy (suma 1-7) 40 000 zł 10,26%

8. Ściany zewnetzrne (parteru, piętra, poddasza) 25 000 zł 6,41%

9. Ściany wewnętrzne konstrukcyjne i działowe 20 000 zł 5,13%

10. Stropy, schody, podesty 20 000 zł 5,13%