Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

DROGI dom z poddaszem użytkowym

Recommended Posts

elunia13 ile masz lat ?

Nie znam ani jednego 50-latka który nie klnie na schody w swoim wymarzonym domku !

Nie mów "chop" póki nie przeskoczysz bo Życia nie przewidzisz ,,,

No teraz to przypaliłeś :o zajrzyj do klubu budujących 50-latków! Może wasze pokolenie w wieku 50 lat będzie jeździć na wózkach inwalidzkich, ja też pracuję w biurze ale gdy aura pozwala jeżdżę do pracy rowerem, a po pracy pędzę malować wnętrze domku, zimą regularnie odśnieżałam podjazd a teraz nie mogę się doczekać sezonu ogrodowego 8) Martwicie się o 18 schodków a kto będzie wam robił zakupy, kosił trawę bo zapewne przy domach ogródki macie :roll: sprzątał....Emeryci w blokach chodzą po schodach do końca życia a tu, proszę młodzi już się martwią i domy parterowe z tego powodu stawiają :lol: W paterówkach wciśnięte np. 3 pokoje to klitki a przecież dzieci spędzają w nich większość czasu i fundujecie tym swoim skarbom 8-10m2 cele? Pomieszczenia gospodarcze też ważna rzecz, super kosiarki, super-rowery, inne sprzęty np. agregat prądotwórczy umieścicie w zimnych wilgotnych komórkach? :o Osobiście wyznaję zasady: żyć tak jakby to był ostatni dzień życia, cieszyć się chwilą, a nie przeżywać co będzie za dzieścia lat; może lepiej do trumny zawczasu się położyć i czekać na swoją kolej :lol: :lol: :lol:

• Odpowiedzi 147
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Co Wy się tak mnie czepiacie ? :lol:

Ja to zamierzam 100 lat przeżyć !

Odpowiednia dieta i sport to moje cele na przyszłość.

Polecam poradnik INSTYTUTU IRL KRAKÓW !

W domu rodzinnym miałem schody, dość długie bo to "prawie" 2 piętro.

Biegałem po nich prawie 20 lat !

Już mi się znudziło :wink:

Co do argumentu o schodach: Niecały rok temu miałem operację kolana. Od momentu, gdy już wolno mi było wstać, w ciągu następnych trzech miesięcy rehabilitacji nie pamiętam ani jednej sytuacji, gdy schody w domu były dla mnie problemem. Wchodziłem powoli, po jednym stopniu na raz, wspierając się na poręczy, ale nie było to dla mnie specjalnie uciążliwe. Co więcej, nikt za mną nie latał z rzeczami - sam przenosiłem pomiędzy piętrami kubki z kawą i książki. To naprawdę nic trudnego :)

sSiwy - my teraz polujemy na nasze "hektary" na "kiedyś-tam"- coś na zadupiu z fajnymi sąsiadami dookoła i z widokiem za milion dolarów :D .

Ale czegoś takiego się "chwileczkę" szuka.

W każdym razie wiem, że będziemy jeszcze coś budować.

No właśnie powiedzmy,że zdobyłem piękną działkę i co mam podejmować decyzję na parę lat , bo za 5 -6 lat będę miał dorastające dzieci które będą chciały własny kąt .Powiem szczerze , jeśli znajdę ( są teraz ale zbytnio drogie) działkę z moich snów to wybuduje dom z którego nie będę miał zamiaru się wyprowadzać przez najbliższe kilkadziesiąt lat. Bo dobra działka to ogromny skarb.

Łukasz789 jesteś prawdziwym szczęściarzem, skoro udało Ci się trafić działkę - marzenie. Śmiem podejrzewać jednak, że większość budujących jest posiadaczami działki dobrej na teraz, choćby ze względu na potomstwo, które chodzi do szkoły, czy własne nieodległe miejsce pracy. Jednak marzenia mamy różne - gdy ustaną z takich czy innych względów obowiązki zawodowe (choćby 6 w lotto ;) ), to ja na przykład widzę się nieco bliżej natury, a nieco dalej od miasta i sąsiadów. I podobnie jak baba_budowniczy daję sobie czas na poszukiwanie takiego kawałka ziemi - "hektarów". Niemniej jednak Twoja uwaga jest jak najbardziej słuszna - jeżeli ktoś trafił swoje wymarzone miejsce, to niech dom też spełni marzenia.

Każdy ma trochę racji, i ciężko jest wybrać, wypośrodkować optymalną drogę :wink: mieszkam w piątym miejscu, może ostatnim :roll:

jak się zaczyna to chyba większość tak myśli :wink: za każdym razem myślałem że nie, robię pod siebie ale może będzie kiedyś nowe.

Staram się wybierać tańsze, ale dobre rozwiązania, czasem szukam granic skrajnego podchodzenia do budowy, i też mam problem z ostatecznym wyborem :wink:

No to teraz ja powiem Otóż mam 4 balkony To dopiero rozrzutność!

mając działke balkon będzie do ... sprzątania... śniegu :wink: dobry dla palaczy :wink:

http://projekty.muratordom.pl/miniatury/pliki/dom_23_3_500x0_rozmiar-niestandardowy.jpg

1. przedsionek 5,6 m2

2. hol 6,0 m2

3. sypialnia 11,7 m2

4. garderoba 2,5 m2

5. garderoba 2,5 m2

6. sypialnia 12,4 m2

7. łazienka 7,1 m2

8. korytarz 7,6 m2

9. sypialnia 14,3 m2

10. sypialnia 10,2 m2

11. pokój dzienny 38,5 m2

12. łazienka + pom. gosp. 4,3 m2

13. kuchnia 9,8 m2

14. pom. gosp. 13,0 m2

Razem 145,5 m2

15. garaż 31,8 m2

Orientacyjne koszty budowy (netto)

1. Stan zero: 49 800 zł

2. Stan surowy otwarty: 114 800 zł

3. Stan surowy zamknięty: 56 700 zł

4. Instalacje sanitarne: 33 600 zł

5. Instalacje elektryczne: 10 000 zł

6. Wykończenie zewnętrzne: 44 300 zł

Razem (1-6): 309 200 zł

Większa 2 x parterówka tego samego projektanta :wink:

..ale w wykazie ma strop gęstożebrowy, tradycyjną więźbę. Zmieniając na kratownice można oszczędzić kilkanaście tyś zł + kilka tyś na drewnie.

ps. jest deczko większa, bez skosów, schodów

Większa 2 x parterówka tego samego projektanta :wink:

..ale w wykazie ma strop gęstożebrowy, tradycyjną więźbę. Zmieniając na kratownice można oszczędzić kilkanaście tyś zł + kilka tyś na drewnie.

ps. jest deczko większa, bez skosów, schodów

no to masz inny przykład, ten sam projektant, dwie wersje:

parterowa:

http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=89&IdKolekcji=&frm_search=1&id_grupy=0&nazwa=pod+d%C4%99bem&typ_budynku_dom=brak_dom&typ_budynku_garaz=brak_garaz&x=0&y=0&nr=0

i z poddaszem:

http://projekty.muratordom.pl/projekt?grupa=1&IdProjektu=250&IdKolekcji=&frm_search=1&id_grupy=0&nazwa=pod+d%C4%99bem&typ_budynku_dom=brak_dom&typ_budynku_garaz=brak_garaz&x=0&y=0&nr=3

policz proszę, ile wychodzi m2 w pierwszym a ile w drugim przypadku.

dziękuję za uwagę

A mnie ciekawi poz.6 wyceny projektów 1 i 2 - wykończenie zewnetrzne. Różnica 30tys między wariantami. :o Skąd taka duza różnica? :o

zmienne :wink: w odniesieniu do konkretnego projektu

Wykończenie zewnętrzne: tynki zewnętrzne lub systemy dociepleń - dla ściany dwuwarstwowej, parapety zewnętrzne, okładziny zewnętrzne drewniane, ceramiczne, kamienne, siding, malowanie elewacji, inne roboty zewnętrzne np. taras, opaski wokół domu, schody zewnętrzne.

Nie wiem czy zmienne. Nie uważam, że projekt domu ma tu aż takie znaczenie. Projekt (elewacji) i wykonanie elewacji i owszem. I to uważam, ze przekłamuje m.in. obraz tego całego porównania. Bo jak już porównujemy to m2 wykonane w tej samej technologii i z tych samych materiałow. Wtedy to będzie miarodajne.

Nie wiem czy zmienne. Nie uważam, że projekt domu ma tu aż takie znaczenie. Projekt (elewacji) i wykonanie elewacji i owszem. I to uważam, ze przekłamuje m.in. obraz tego całego porównania. Bo jak już porównujemy to m2 wykonane w tej samej technologii i z tych samych materiałow. Wtedy to będzie miarodajne.

w parterówce można zrobić kratownice, w poddaszu użytkowym nie

O, Kolega zapraponował trzecią drogę :D Ta dyskusja przeżyje drugą młodość

:D

2. koszt stropodachu (konstrukcji) dla omawianego domku zrobiony z wiązarów deskowych (prawie zapomnianych) to 3m3 desek, gwoździe, impregnat - to w porywach dwa tysiące + robota jak własna to 0zł :wink:

Jak technologia prawie zapomniana, to pewnie projekt trochę droższy. Chyba że projektantem jesteś.

No i w rzetelnej analizie nie powinieneś liczyć własnej pracy jako zero zł.

:D

Napisałem jak robocizna własna. W tym przypadku to w porywach 3 dni roboty dla 2 ludków. Kilka minut instrukcji wystarczy i umiejętność trafienia młotkiem :wink:

A mi się marzy mix paterówki z poddaszem.

Moja sypialnia i łazienka na parterze, pomieszczenia gospodarcze, salon z jadalanią (ale taki na 37m2 - bo dlaczego mam mieć mniejszy niż w mieszkaniu?) z kuchnią tak z 12/15 m2 bo dlaczego mam mieć i ją mniejszą niż w mieszkaniu), jednostanowiskowy garaż.

A na górze antresola do pracy, kańciapa na dokumenty i szpargały, dwie sypialnie i łazienka.

I nic nie poradze, że koszty dachu, fundametów i inne są astronomiczne (strop nie jest wcale taki drogi) - bo powierzchnia zabudowy jest rozłorzysta.

A jako że, mamy w planie zagospodarowania wymóg stromego dachu to żal poddasza

Buduje się emocjami (jeśli masz gdzie mieszkać oczywiście) - wielu z nas to przyzna i naturalną sprawą że wybierzeny to co najbardziej się nam podoba i jest w zasięgu naszych możliwości finansowych.

Czy to parterówka czy z poddaszem - nie ma sensu porównywać. Znam "tanie jak barszcz" pietrówki i doprowadzajace prawie do ruiny budowniczych parterówki. Wszystko zależy od projektu, robocizny i wykończenia.

Witaj !

Widziałem i jechałem takim ustrojstwem zamontowanym w międzywojennym domku w miejscu schodów. Bardzo fajne. Sprowadzone z USA. Jest to platforma z barierką. Budową przypomina warsztatowe podnośniki samochodowe / ślimak /.

Ponoć ustrojstwo jest nie drogie i można już takie coś nabyć w Niemczech.

Ciekawe jak to wygląda u nas w Polsce, w świetle przepisów, bo jeśli jest to kwalifikowane jak winda osobowa, to wymogów aby to zamontować pewnie trzeba będzie spełnić tysiąc.

Pozdrawiam.