Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

sterownik pid

salamandra9

Recommended Posts

Jeżeli chodzi o kocioł bez podajnika, taki zasypowy z dmuchawą:

- Płomyk PID

- Proton pid fuzzy logic

- st81 zpid

Tak do zasypowego bez 2zdań pid, eliminacja lub znaczne ograniczenie odbić, dłuższy cykl wypalania paliwa, lepszy proces spalania.

W dobrych firmach pid w kotle zasypowym jest w standardzie bez dopłat.

Jak myślisz o kotle z podajnikiem.....

Najdłużej na rynku sa sterowniki Perfekt PI(D) oraz OGNIK PID.

Zostawiam na boku, który pierwszy i który lepszy.

Tak warto inwestować w dobre pid. PID zrobi mniejsze błędy jak niewprawny operator sterownika, możesz spalić dzięki temu mniej paliwa. PID samo dobiera paliwo i nadmuch w zależności od producenta sterownika trzeba podać mniej lub więcej granic brzegowych działania algorytmu. Tym jednak powinien się zająć producent kotła lub jego serwis czy instalator.

Za solidny uważam jeszcze RT09pid soft v.5.11 od krótkiego czasu po upgrade do v.5.12. RT09pid podobny w obsłudze i działaniu do Perfekta pid.

Ognik PID-II sl.28 dobry i najłatwiejszy w obsłudze.

Jak już masz dopłacać tak duże pieniądze, to lepiej do czegoś o wysokiej technologii, na rynku debiutuje właśnie PUMA PID z wyświetlaczem kolorowym.

PUMĘ zaprezentował Elektro-Miz, sterownik jest wynikiem prac rozwojowych przy Ogniku PID oraz przy exportowanym na zach. modelu Multi-Ster Biomasa PID.

Zobacz sobie na żywo jak pracuje kocioł z modelem sterownika PUMA PID:

http://ognik.dyndns.org

Login:ognik

Hasło:ognik123

Czasami wiesza się kamera ale to już złośliwość rzeczy martwych

Procenty w kolorze niebieskim oznaczają ingerencje w wydajność pompy C.O. przy ładowaniu CWU

Procenty w kolorze czarnym pokazują aktualne wykorzystanie mocy kotła.

Czasami włączony jest wykres rysujący charakterystykę pracy kotła. Linia czerwona obrazuje temperaturę C.O., linia niebieska obrazuje temperaturę i zużycie CWU.

Działa tylko na przeglądarce Internet Explorer

Jak to model zasypowy, to można też zrobić inaczej...

1000zł to przesadzona dopłata do pid. Możesz kupić ze zwykłym sterownikiem lub jak jest to możliwe bez sterownika. Osobno zakupić Płomyka PID (detal producenta 366zł, ale w hurtowych cenach idzie dostać w granicy 220zł), Protona PID (ok.200zł w hurtowych cenach) czy st81zPID (tutaj trochę drożej, dodatkowa obsługa CWU, wyświetlacz lcd, czujnik temp. spalin, ale chyba w 500zł się zamknie). Zaoszczędzisz min. 500zł.

Odnośnie sterowników typu PID, czy w przypadku kiedy w domu o pow. uż. około 130m2 parter będzie ogrzewany "podłogówką", a reszta grzejnikami, to sterownik o takim stopniu automatyzacji sobie poradzi? Czy nie będzie tutaj przeszkodą akumulacyjność ogrzewania podłogowego i stosunkowo długi czas reakcji na jakiekolwiek zmiany?

Zadałem podobne pytanie o sterownik eCoal w odpowiednim wątku, a o PID pozwoliłem sobie tutaj zapytać aby tam nie mieszać.

Pozdrawiam

andrew01

Odnośnie sterowników typu PID, czy w przypadku kiedy w domu o pow. uż. około 130m2 parter będzie ogrzewany "podłogówką", a reszta grzejnikami, to sterownik o takim stopniu automatyzacji sobie poradzi? Czy nie będzie tutaj przeszkodą akumulacyjność ogrzewania podłogowego i stosunkowo długi czas reakcji na jakiekolwiek zmiany?

Wszystko zależy od poprawności doboru mocy kotła i od jakości wykonania tej instalacji.

Podłogówka ma swoje ograniczenia i sterowanie najczęściej jakimś zaworem mieszającym, który nie puszcza więcej ciepła niż... Przymykanie odbioru ciepła na podłogówkę wpływa na zmniejszenie zapotrzebowania na moc cieplną, co koryguje algorytm pid.

Grzejniki mogą mieć również głowice termostatyczne, warto, aby chociaż na 2grzejnikach ich nie instalować.

Sterownik z pid przy dobrze dobranej mocy kotła bez problemu sobie poradzi. Dostarczy tyle ciepła, ile będzie konieczne w danej chwili do podtrzymania zadanej temperatury. Sterowania z algorytmem PID mają menu serwisowe, w którym można dopasować warunki brzegowe do zapotrzebowania konkretnego budynku i instalacji.

Poradzi sobie bez problemu np. RT09pid, poradzi sobie także Ognik PID czy PUMA pid.

Z tym doborem mocy to mam już też jeden wielki mętlik, co prawda wydaje mi się, że moje wybory nie kierują się stronę przewymiarowania, gdyż z projektu wynika zapotrzebowanie na ciepło o wielkości 11 kW, zastosowany jest tam kocioł (co prawda gazowy) o mocy 12kW. Do tego dokładając, że dom względem projektu został z jednej strony powiększony o 0,7m oraz to że zostanie zastosowany trochę większy zasobnik CWU to rozważam kotły o maksymalnej mocy rzędu 15kW. Ale z drugiej strony często, zwłaszcza w kontekście sterowników, jest napisane że pozwalają na dostarczanie do obiektu dokładnie takiej mocy jakie jest zapotrzebowanie, więc teoretycznie przewymiarowany kocioł po prostu by nie pracował z pełną mocą (i najczęściej się tak dzieje skoro wyliczona w projekcie moc jest osiągana przy -20 stopniach).

Drugi problem, to przytaczanie pojęcia "poprawnej instalacji", czy byłaby szansa aby osoby produkujące/sprzedające dany sterownik opracowały schematy centralnego ogrzewania, które w danym scenariuszu byłyby poprawne? Patrząc od strony inwestora, który niewiele ma wspólnego z tematyką C.O, to pozostaje nam jedynie zawierzyć wykonawcy instalacji odnośnie jej poprawności. A prawdą jest przecież to, że nie wszyscy nadążają za nowinkami technicznymi (a tutaj co sezon, to praktycznie nowe rozwiązania techniczne). Nawet wśród osób, które tematykę C.O. mają w małym paluszku , można spotkać rozbieżność zdań odnośnie chociażby stosowania zaworu n-drożnego.

Wcześniej moim wyborem był kocioł Ling 15kW, ale po 1) jest bardzo drogi, po 2) nie posiada palinka typu Brucer, po 3) ma przestarzały sterownik, natomiast teraz moją uwagę przykuwają nowoczesne sterowniki typu PID czy omawiany w innym wątku eCoal. Ale chciałbym uniknąć rozczarowania, i utyskiwania na dany kocioł + sterownik ze względu na błędną instalację.

Pozdrawiam

andrew01

W przypadku palników II-ej generacji ich producenci podają odpowiednio:

Brucer moc max.40kW (zakres na str. głównej instrukcji 15-40kW typ RGM-25)

Ekoenergia moc max.35kW

Zatem przy zamontowaniu tego palnika w jakiś mniejszy wymiennik kwestią producenta jest podanie mocy znamionowej 15 czy 17kW... z tym palnikiem.

Poprawna instalacja, w firmie, gdzie pracuję w dtr urządzenia podajemy 5przykładów instalacji kotła.

1. Najprostszy wariant grzanie c.o. i cwu z jednej pompy bez zaworu mieszającego.

2. Grzanie c.o. i cwu z wykorzystaniem obu pomp i zaworu zwrotnego przy ładowaniu cwu.

3. Grzanie C.O. i CWU z wykorzystaniem obu pomp plus zawór mieszający 4d.

4. Grzanie C.O. i CWU plus kolejny obieg grzewczy z modułem sterującym kolejną pompą i zaworem mieszającym na ten obieg w systemie podłogowym bądź grzejnikowym

5. Grzanie C.O. i CWU z wykorzystaniem zawou 4d plus obsługa kolejnego obiegu grzewczego z modułem sterujacym kolejnym zaworem 3d i kolejną pompą w trybie grzejnikowym bądź podłogowym

To są jednak tylko przykłady, możliwości rozwiązań są praktycznie nieograniczone i zależą od praktyk danego instalatora, od wymagań klienta od budowy konkretnej instalacji.

Z tym doborem mocy to mam już też jeden wielki mętlik, co prawda wydaje mi się, że moje wybory nie kierują się stronę przewymiarowania, gdyż z projektu wynika zapotrzebowanie na ciepło o wielkości 11 kW, zastosowany jest tam kocioł (co prawda gazowy) o mocy 12kW. Do tego dokładając, że dom względem projektu został z jednej strony powiększony o 0,7m oraz to że zostanie zastosowany trochę większy zasobnik CWU to rozważam kotły o maksymalnej mocy rzędu 15kW. Ale z drugiej strony często, zwłaszcza w kontekście sterowników, jest napisane że pozwalają na dostarczanie do obiektu dokładnie takiej mocy jakie jest zapotrzebowanie, więc teoretycznie przewymiarowany kocioł po prostu by nie pracował z pełną mocą (i najczęściej się tak dzieje skoro wyliczona w projekcie moc jest osiągana przy -20 stopniach).

Drugi problem, to przytaczanie pojęcia "poprawnej instalacji", czy byłaby szansa aby osoby produkujące/sprzedające dany sterownik opracowały schematy centralnego ogrzewania, które w danym scenariuszu byłyby poprawne? Patrząc od strony inwestora, który niewiele ma wspólnego z tematyką C.O, to pozostaje nam jedynie zawierzyć wykonawcy instalacji odnośnie jej poprawności. A prawdą jest przecież to, że nie wszyscy nadążają za nowinkami technicznymi (a tutaj co sezon, to praktycznie nowe rozwiązania techniczne). Nawet wśród osób, które tematykę C.O. mają w małym paluszku , można spotkać rozbieżność zdań odnośnie chociażby stosowania zaworu n-drożnego.

Wcześniej moim wyborem był kocioł Ling 15kW, ale po 1) jest bardzo drogi, po 2) nie posiada palinka typu Brucer, po 3) ma przestarzały sterownik, natomiast teraz moją uwagę przykuwają nowoczesne sterowniki typu PID czy omawiany w innym wątku eCoal. Ale chciałbym uniknąć rozczarowania, i utyskiwania na dany kocioł + sterownik ze względu na błędną instalację.

Pozdrawiam

andrew01

Poczekaj trochę cierpliwie. Lada dzień rozpoczynamy z twórcami sterowników PID: ognik i puma badania eksploatacyjne tych urządzeń.

Na razie możesz zapoznać się z wynikami badań typowego sterownika dwustanowego http://zawijan.wordpress.com/regulatory-kotlow/algorytm-dwustanowy/ oraz eCoala na małej mocy http://zawijan.wordpress.com/regulatory-kotlow/ecoal-pl-idea-sterownika/ecoal-pl-mala-moc/

Będziesz miał materiał do późniejszych porównań.

Wykańczam dom o powierzchni użytkowej netto (bez skosów, garażu i kotłowni) 170 m2. Planuję wyposażenie układu CO w bufor o pojemności 1000 l, będzie w nim się mieścił drugi zbiornik CWU o pojemności 200l (galmet). Czy dobrze rozumuję, że kocioł będzie w takim układzie pracował w zasadzie w dwóch stanach: pełna moc (ładowanie bufora) i podtrzymanie spalania?

I w związku z tym mam wątpliwości odnośnie sterownika, jaki powinienem zastosować, czy jest ekonomicznie uzasadnione inwestowanie w sterowanie zapewniające modulację mocy kotła np PID?

Poproszę o pomoc w rozstrzygnięciu moich dylematów.

Moim zdaniem niezależnie od tego czy jest bufor czy go nie ma sensem jest inwestowanie w nowsze technologie.

Czyli pid czy fuzzy logic

Tego typu sterowanie eliminuje błędy niedoświadczonego użytkownika, stara się pracować non stop w cyklu grzania, co jest z korzyścią dla żywotności kotła, minimalizuje zjawisko pocenia się wymiennika w fazach postoju,co ma miejsce w sterowaniach klasycznych opartych o tzw. pętle histerezy.

Zatem jak najbardziej nowy typ sterowania jest dobrą inwestycją.

Wykańczam dom o powierzchni użytkowej netto (bez skosów, garażu i kotłowni) 170 m2. Planuję wyposażenie układu CO w bufor o pojemności 1000 l, będzie w nim się mieścił drugi zbiornik CWU o pojemności 200l (galmet). Czy dobrze rozumuję, że kocioł będzie w takim układzie pracował w zasadzie w dwóch stanach: pełna moc (ładowanie bufora) i podtrzymanie spalania?

I w związku z tym mam wątpliwości odnośnie sterownika, jaki powinienem zastosować, czy jest ekonomicznie uzasadnione inwestowanie w sterowanie zapewniające modulację mocy kotła np PID?

Poproszę o pomoc w rozstrzygnięciu moich dylematów.

Uważam iż stosowanie bufora z wewnętrznym zasobnikiem c.u.w jest nieuzasadnione ekonomicznie bo co jeżeli latem będziesz chciał podgrzać c.u.w to będziesz grzał cały bufor?Lepiej zastosować niezależny zasobnik na wodę

Dziękuję za odpowiedzi, zainwestuję w PID, chyba nawet u Ciebie w firmie Jarecki :) Interesuje mnie SKAM-P Premium, dostałem od Ciebie maila z ofertą i kusiłeś mnie tą nową Pumą :)

Bufor chcę zastosować aby spiąć kominek z PW oraz kocioł na paliwo stałe, Zbiornik dwupłaszczowy dlatego, że jeśli np. latem napalę dobrze w kominku to przez kilkanaście godzin od jego wygaszenia będę miał zapas CWU. Poza tym, czy takiego bufora nie można lądować warstwowo? Nalezy tez pamiętać, że zastosowanie dwóch zbiorników (bufor + zasobnik CWU) do mniej wolnego miejsca w kotłowni oraz większe straty ciepła.

Mam 2 taryfy energii elektr., więc jeśli nie będzie mi się chciało palić w kotle lub w kominku, mogę wodę zagrzać w nocy przy pomocy grzałki elektr. Poza tym, w razie dłuższego wyjazdu, grzałka ta (5 KW) umożliwi mi choć lekkie podgrzanie całego domu.

Takie mam przemyślenia, ciekawe jak się sprawdza w praktyce.

• 1 year później...
  • 1 month później...

Witam,pytanie chyba do Jarecki79 jesli ma jakiekolwiek doświadczenia z tych sterownikiem bo mało na ten temat informacji.

Zainstalowałem u siebie Sterownik Derfo Tech Ag Lux St-57 Pid+ Dmuchawa Rvc14 Z Hallotronem.

Miałem wcześniej sporo problemów ze zwykłym sterownikiem,chociaż kolega Timon sporo mi pomógł na konkurencyjnym forum.

Wymieniłem sterownik st-47 i dmuchawe wpa117(które mam teraz na sprzedaż:http://forum.muratordom.pl/showthread.php?199490-sterownik-st-47-dmuchawa-wpa117&p=5271146#post5271146 ) na ten zestaw i stwierdzam ze jest o wiele lepiej ale mam kilkia kwestii.

Piec radzi sobie teraz z każdym ekogroszkiem gdzie wczesniej na czeskich i na kazachstańskich ekogroszkach miał duzy problem.Problemem jest narazie przesypywanie tzn mam sporo niedopalonego ekogroszku,nie spieków tylko wegiel jest zrzucany z retorty.

Moje ustawienia:

1.granulacja ekogroszku-aktualnie ustawiona na drobny poniewaz w instrukcji napisane ze wtedy daje wiecej powietrza

2.max podawanie 5s

3.minimalna przerwa podawania 30s

4.wentylator ustawienia fabryczne(jakie dziwne współczynnki)

5.Innych ustawień narzie nie ruszałem

Ogólnie mam wrażenie ze ogien jest jakiś taki bardzo spokojny,nawet nie mozna go porównac do ustawien z poprzedniego sterownika.Bardzo swobodny,czasami minimalny a jednocześnie prawie nie dymi.Czy tak jest róznica przy sterowaniu pid?

Piec osiąga temperature (aktulanie 50st) dochodzi ale rzadko do 55st,wtedy wyłącza sie dmuchawa całkowicie ale to juz nastepuje naprawde bardzo rzadko.generalnie oscyluje właśnie na tych 50 stopniach i tyle.Rozumiem ze teraz ma być praca jednostanowa.

Głupim elementem jest to ze mam pokazane rózne wartości wentylatora na ekranie ale nie są one wogole adekwatne do rzeczywistości.wszystkim steruje hallotron i tego juz nie widze z jaką wartością on pracuje.

Temperatura spalin oscyluje w granicach 120st a przy mocniejszym nadmuchu do 160 st i potem spada do 120st.

Prosze o rady specjalistów od Pid