Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kupujesz pompe ciepla w wersji z mozliwoscia podpiecia solarow np vitocell 160 bodajze i stawiasz ja w kotlownii. W lato wode podgrzewja solary a w zime pompa wykorzystuje ciple powietrze z kotlownii.

Pompa ciepła kosztuje tyle co dobre solary. Po co się pakować w podwójne rozwiązanie ? Jaki zysk z tego ?

Fakt że wody potrzeba sporo ... cirka about 2m3 na dobę.

ja w temacie, które z urządzeń będzie lepsze dla dość dużego zapotrzebowania na ciepło ? Które będzie taniej produkować CWU ?

Liczyłem dość skrupulatnie oba rozwiązania, przy czym każde z rozwiązań w kosztach"robione tymi ręcyma", bądź zakup taniej PCi o możliwie najmniejszej mocy, aby wykorzystywać w pełni, bądź częściowo wyrzucane powietrze z reku.

Wybór zależy tak naprawdę od specyfiki potrzeb.

U mnie zdecydowałem się raczej na kierunek PCi, gdyż"

sprawność jest całoroczna ( prawie, bo nawet w okresie zimowym średnia temp. oscyluje ok. 2C, przy wspomaganiu wyrzutem powietrza z reku COP jest całkiem przyzwoity. Pozostaje kilkanaście dni w roku kiedy trzeba dogrzewać cwu inaczej ). Nadmiar możliwości PCi w okresach przejściowych można wykorzystać do ogrzewania/dogrzewania.

Zalety solarów - prostota układu i wykonania, energia bardzo tania w pozyskaniu, aczkolwiek nie za darmo jak niektórzy twierdzą.

Wada solarów - dostępność energii w okresie, gdy jest mniej potrzebna.

Zaleta PCi - całoroczne działanie,

Wada - nieco bardziej skomplikowany układ.

Koszty wykonania po uwzględnieniu elementów wspólnych dla obu układów podobne na korzyść solarów ( nieco taniej wychodza. )

Zysk energetyczny ( zwrot ) w okresie 15 lat nieco na korzyść PCi.

Jeśli rozpatrujemy, tylko zmniejszenie kosztów przygotowania CWU w okresie „pozagrzewczym”, to koszty eksploatacyjne podgrzania CWU w tym okresie, raczej wskazują na pompę ciepła.

Przemawia za tym fakt, że dostępność CWU, podgrzewana PCi, raczej będzie ciągła i na niezmiennym poziomie.

Solary, teoretycznie też mogą to zapewnić, ale przy zachowaniu pewnych warunków:

1. - trzeba zwiększyć ich powierzchnię, aby w dni „pochmurne” też zabezpieczały 100% zapotrzebowania,

2. -wypełniając warunek powyższy, w słoneczne dni mamy nadmiar energii, z która coś trzeba zrobić,

3. – wypełniając warunek 1 możemy w okresach przejściowych „dogrzewać” solarami dom, ale z drugiej strony jest warunek 2.

4. – potrzeba osobnej (dodatkowej) instalacji,

Moim zdaniem – oczywiście.

Do autora wszystkich tematów o kamienicy

Wiem że przed realizacja dobrze jest se pomarzyć ale proponuję zejść na ziemie Mamy tu budynek z wieloma użytkownikami którzy to nie będą zainteresowani jakimi kolwiek pracami na rzecz własnej instalacji ( kociołek na pelets) skoro płacą rachunki Instalacja trochę kombinowana raczej nie nowoczesna i do tego już wykonana a to co do zrobienia to okaże się ze z elementów używanych lub najtańszych jeśli tak to kaskada 2-3 kotłów do co i jeden z odpowiednim zasobnikiem do cwu

Jeśli planujecie jakieś dotacje to bierz projektanta i montuj wszystkie nowinki techniki

Do autora wszystkich tematów o kamienicy

Wiem że przed realizacja dobrze jest se pomarzyć ale proponuję zejść na ziemie Mamy tu budynek z wieloma użytkownikami którzy to nie będą zainteresowani jakimi kolwiek pracami na rzecz własnej instalacji ( kociołek na pelets) skoro płacą rachunki Instalacja trochę kombinowana raczej nie nowoczesna i do tego już wykonana a to co do zrobienia to okaże się ze z elementów używanych lub najtańszych jeśli tak to kaskada 2-3 kotłów do co i jeden z odpowiednim zasobnikiem do cwu

Jeśli planujecie jakieś dotacje to bierz projektanta i montuj wszystkie nowinki techniki

Nie do końca czaję pierwszą część wypowiedzi.... proponujesz kaskadę 203 używanych kotłów do CO ?

A nowinki to po to aby dostać dotację ? Ile jej może być ?

dla kamienicy 750m2 z dużą liczbą lokatorów i sporym zapotrzebowaniem na CWU można by się zastanowić na solarem, tym bardziej ze to Kraków i jest możliwa 50% dotacja bezzwrotna

Albo solar albo PC. Nie ma sensu pakować się 2 instalacje, które podobnie kosztują. Chcę wybrać taką która w perspektywie roku da lepsze owoce :)

To ma być wspomaganie , nie zakładam 100% CWU z tego. Reszta ma być z gazu albo z pelet.

Dla uproszenia mogę mieć z pieca gazowego litr ciepłej wody za 6 gr w perspektywie 5 lat to jeśli uda się zbudować solar który da litr po 3 gr i pokryje połowę zapotrzebowania to będą to dodatkowo zarobione pieniądze.

PC to w najlepszym razie 0,1zł/kWh niżej nie zejdzie choćby nie wiem co

solar z dotacją może zejść na 0,05zł/kWh w perspektywie 10 lat dla kamienicy i dużego zapotrzebowania CWU

Ja swoje ceny (groszowe) podałem z kapelusza.

Czy Twoje są z jakiś przeliczeń ?

A ja tak doklejając się do tematu spytam o komentarz do wyników na tej stronie:

http://www.basen.eurograf.pl/index.php?page=srodowisko

Wg mnie widać z nich, że kolektory słoneczne o tej porze roku nie dają praktycznie nic.

Jak to nic? Parę osób napisało, że przy śniegu na dachu i kolektorach wpuszcza ciepło z innego źródła do nich, aby ten śnieg roztopić. najczęściej bez efektu, ale straty są jak najbardziej. :D

• 2 months później...
witam jeżeli chodzi o to co jest lepsze to z góry polecam pompy ciepła powietrze powietrze, pompa jest wielkości lodówki z wymiennikiem ciepłej wody 350 litrów. koszt takiej pompy to wydatek rzędu 12000 zł czas montażu to 4,5 godziny w kotłowni, pompa ta ma wydajność cały rok niezależnie od pogody, gdyż kolektory słoneczne uzależnione są od pogody, nocy, zimy itd. koszt montażu kolektorów to wydatek rzędu od 8000 do 16000 i różnie plus koszt dekarza to 3000 plus przeróbka instalacji [ 3 piony rur jak ktoś ma nowe łazienki i dom piętrowy to czeba pruć z góry na dół sciany płytki i co ino to dodatkowe koszty. także ekolektory słoneczne nie są już hitem. są lepsze konwencjonalne zródła energii takie jak pompa ciepła jeżeli chodzi o koszt utrzymania energia elektryczna to są one na takim samym poziomie gdyż pompa czynna jest cały rok niezależnie od pogody, ciepła woda non stop... ktoś chce się dowiedzieć więcej szwedzkie pompy ciepła hoval oto moje gg 2050405