Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jaśku no ale pokaż jaką temperaturę zasobnik miał na początku a jaką na końcu. Bo z tego tu nic nie wynika leci sobie jakieś 1,8kW w grzałkę i jakieś 2 termometry,

EDIT: całość zasobnika pionowego 400l udało się ugrzać do 47*C

[ATTACH=CONFIG]427981[/ATTACH]

Dół rozpoczynał dzień z 23*C na koniec dnia również 47*C.

Instalacja pozyskała 11,91kWh i pobrała 0,14kWh prądu w postaci pompki solarnej.

Instalacja może i pozyskała te 11,91 kWh ale co z tym zrobiła to już nie wiadomo...

Na pewno w wodę tyle nie poszło bo taka ilość energii podniosła by te 400L z 30* na całości do ok 55* też na całej objętości ...

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To co piszesz że o 30*C to by się zgadzało dół podnoszony był z 23*C a góra z 41*C sprzęt firmowo opomiarowany na 4 czujkach temperatury i pamiętaj że wodę zużywasz na bieżąco może w niewielkich ilościach ale zawsze. No i różnica w poborze prądu u mnie na cwu poszło 0,14kWh :)

Jaśku ale pokaż ile Twoja fotowoltaika zrobiła? O ile podgrzała wodę?

Nie oceniaj tylko podnieś swoje argumenty :)

To co piszesz że o 30*C to by się zgadzało dół podnoszony był z 23*C a góra z 41*C sprzęt firmowo opomiarowany na 4 czujkach temperatury i pamiętaj że wodę zużywasz na bieżąco może w niewielkich ilościach ale zawsze. No i różnica w poborze prądu u mnie na cwu poszło 0,14kWh :)

Jaśku ale pokaż ile Twoja fotowoltaika zrobiła? O ile podgrzała wodę?

Nie oceniaj tylko podnieś swoje argumenty :)

U mnie w tej chwili na termometrach jest...

IMG_20190312_182202.jpg

I ja to określiłeś wodę także w jakichś tam ilościach zużywamy na bieżąco...

A na jej podgrzanie od początku miesiąca nie poszło ani 1wh z sieci...

Jasiek ile DZIŚ kwH wsadziłeś w wodę i jakiej objętości zasobnik?

Marcin ja nie robię pomiarów ile kWh...

Po prostu ma wystarczyć i tyle...

Jak fotowoltaika nie zagrzeje do 50* baniaka to o 13:00 załączy się grzałka i zrobi z sieci i zrobi te 50* ale jak widać się nie załącza bo na termostacie jest znacznie więcej...

Zanim było zamontowane to ustrojstwo to średnio z miesiąca potrzeba było ok 5kWh na dobę do podgrzania CWU a skoro z sieci nie jest pobierana energia to znaczy że średnio tyle jest bo ogólne zużycie wody też jest bez zmian...

Baniak 140L...

Ahh no właśnie dochodzimy do punktu wyjścia bez pomiarów to u mnie termostat też się nie włącza bo jest ustawiony na 41*C, wzrost zużycia prądu nie zaobserwowany, zużycie cwu na stałym poziomie.

Wynika mi z tego że dzień w dzień musi być ciepła woda niezależnie ile ona ma stopni. a pobór prądu nadal nie przekracza 0,14kWh.

Ahh no właśnie dochodzimy do punktu wyjścia bez pomiarów to u mnie termostat też się nie włącza bo jest ustawiony na 41*C, wzrost zużycia prądu nie zaobserwowany, zużycie cwu na stałym poziomie.

Wynika mi z tego że dzień w dzień musi być ciepła woda niezależnie ile ona ma stopni. a pobór prądu nadal nie przekracza 0,14kWh.

No ale do czego ci pomiary...?

System przygotowywania CWU ma zapewnić ciągłość dostawy ciepłej wody na codzienne potrzeby domowników i tyle...

Są różne drogi do osiągnięcia celu...