mjakob 08.03.2010 20:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Jeśli chodzi o kąt nachylenia to na 10 metrach mamy około 1,5-2m spadu (czyli sporo). przy takim nachyleniu piwnica sama wychodzi. spadek od strony wjazdu i to od północy więc ten garaż wydaje się niegłupi. do piwnicy przenieś pom. gosp, pralnie, suszarnie, graciarnie itp - możesz obniżyć powierzchnię zabudowy, bo na parterze zwolni się miejsce. w ten sposób zaoszczędzisz troche kasy. a instalacjami się nie przejmuj bo większość fachowców i tak liczy od punktu więc czy pralka będzie na parterze czy w piwnicy to bez znaczenia. jeśli nie masz skąd wziąć piachu to kupowanie go też drogo wyjdzie. no i co z terenem przed domem? wysokie ściany fund. będą widoczne - trzeba teren przed podnosić. popatrz na moją budowę, też mam teren ze spadkiem tylko że mi na 10m wyszło 0,8m. zasypałem. teren przed domem też podniosę, ale mam czym wysypywać. no i na takiej działce lepiej indywidualny projekt rozważyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 08.03.2010 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Generalnie - przy kazdym. Zasypka bedzie jednak tansza niz strop, izolacje, instalacje. Jesli piwnicy nie potrzebujesz - nie rob jej. Moze zrob sobie jakas wstepna wycene? 10 proc na szerokosci domu to niewiele. Pzdr jutro idziemy do Pani architekt i będziemy wiedzieli coś więcej. Nie wiem jednak dlaczego wszyscy próbują przekonać do piwnic a ja wiem, że one nie będą mi do szczęścia potrzebne. W każdym razie dziękuję . My np. zrobilismy o wiele mniejsze "pol-podpiwniczenie", choc mozliwosci piwniczne byly ogromne. Uznalismy, ze wiecej nie potrzebujemy. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Żona Adwalka 08.03.2010 21:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 A ja na stoku zbudowałam Murator D11 DOM MODELOWY 98 typ B, z drobymi zmianami (tzn. zrezygnowaliśmy z wiatrołapu w bryle budnyki, a przenieśliśmy go między filary podtrzymujące balkon). Doprojektowaliśmy piwnicę , a w niej garaż i bardzo sobie to chwalę. Dom wygląda tak jak narysowała to wcześnie Elfir. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
out 08.03.2010 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 może nic nie wniesie moja historia ale i tak ją opowiem. mam podobną działkę. chciałem piwnice od zawsze, jednak zastanawiałem się nad kosztami a "zyskami" z piwnicy. coś mnie podkusiło zrobiłem badanie geologiczne z których wyszło, że pomimo takiego nachylenia napięte źródło jest bardzo wysoko. problem piwnicy rozwiązał się sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoniaSuzzi 08.03.2010 22:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Witam My również wybudowaliśmy nasz domek na pochyłej (znacznie) działce. Ale nie chcieliśmy piwnic, także wyrównaliśmy teren i postawiliśmy domek ( projekt LOLEK - http://www.projekty.ign.com.pl/projekt_domu/lolek/170 ). Po wyrównaniu okazało się,że jesteśmy w dośc wielkim dołku w stosunku do sąsiada i wykorzystaliśmy to - zrobimy taras z zadaszeniem ii nikt nas nie będzie mógł podglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aedytka 08.03.2010 23:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Witam My również wybudowaliśmy nasz domek na pochyłej (znacznie) działce. mogę prosić o zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 08.03.2010 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 jutro idziemy do Pani architekt i będziemy wiedzieli coś więcej. Nie wiem jednak dlaczego wszyscy próbują przekonać do piwnic a ja wiem, że one nie będą mi do szczęścia potrzebne. W każdym razie dziękuję . Wszyscy? jacy wszyscy? Mysmy naszym domem wbili sie w ziemie z jednej strony, ale wcale nie mamy piwnicy...mamy za to dwa pokoje dla synow z duzymi oknami balkonowymi patrzace na zachod....no i jeszcze jest lazienka. Od strony wschodniej, gdzie jest wejscie do domu, jest dom zasypany zgodnie z linia terenu, wiec tego poziomu domu wcale nie widac. Takie wbicie sie w ziemie nie oznacza wcale piwnicy przy duzym nachyleniu spadku terenu Pozdrowienia, Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 09.03.2010 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Moze nie najlepsze ujecie. Ale to z lewej strony wysuniete do drogi to garaz. Pod nim czesciwo zaglebione w ziemi pom. gospodarcze, krore sa na poziomie parteru. http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0310/elewpnsmalle66a.jpg Dolaczam szkic z projektu. http://wgrajfoto.pl/pokazfoto/img0310/elewacja_duzeokna5a4e.jpg Pzdr qqlio pieknie Wam to wyszlo!! Super pomysl!! Jakas galeria na FM by sie przydala by moc podziwiac w pelni! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia i Piotr 09.03.2010 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 My też zrobiliśmy piwnice - bo żal było zasypać i jestem z tego powodu przeszczęśliwa. Garaż powędrował do piwnicy a wjazd musieliśmy zrobić od ogrodu, bo to właśnie z tamtej strony jest spadek.Kotłownia też do piwnicy. Fakt piwnica trochę kosztuje ale myślę, że piach i ziemia też by nas dużo wyniosły. Za to miejsce do przechowywania warzyw, słoików, gąsiorków itp. bezcenne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qwert 09.03.2010 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 coś zdjęcie się zgubiło. wklejam jeszcze raz, dom na stoku:http://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/cc/tg/hq4v/yTifRrIrfpgrNzqpYX.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 09.03.2010 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 coś zdjęcie się zgubiło. wklejam jeszcze raz, dom na stoku: http://fotoforum.gazeta.pl/photo/8/cc/tg/hq4v/yTifRrIrfpgrNzqpYX.jpg jak z bajki!! tak pieknie zrobiony dom, az zacheca do marzen o wakacjach!! niestety link nie dziala, by wiecej podgladnac Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciril 10.03.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 aedytka mam dom postawiony na bardzo pochyłym terenie. Od frontu piwnica jest całkowicie zanurzona w ziemi, a od ogrodu całkowicie na zewnątrz - tam mam tzw. salon letni z wyjściem na ogród, garaż, kuchnię letnią kotłownię, pralnię i pomieszczenie gospodarcze z wyjściem na ogród... Moim skromnym zdaniem: 1. i tak budujesz ścianę fundamentową i jeżeli dom byłby bez podpiwniczenia to zasypujesz nie tylko fundament, ale musisz też zniwelować teren dookoła budynku, bo inaczej wyjdzie Ci ściana płaczu. A ziemia żyzna już troszkę kosztuje 2. Koszt - w przypadku terenu pochyłego piwnica to powiedzmy około 10 tys. więcej niż dom parterowy (okna, drzwi, instalacje0 3. Plus niesamowity - cały tzw. pierdolnik i syf ściągasz do piwnicy - czyli kotłownia, pomieszczenier gospodarcze, garaż. DECYDUJ SIĘ NA PIWNICĘ!!! I zdecydowanie polecam projekt indywidualny, dostosowany do tej działki, położenia względem stron świata i Waszych potrzeb. My za taki zapłaciliśmy 6 tys. za wsio wraz z adaptacją, projektami zjazdu z drogi, przyłącza wody i e.e. oraz POŚ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 10.03.2010 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 jak widzisz piwnicę ci polecają nie wszyscy ale ci, którzy ją mają i ci, którzy z rożnych przyczyn musieli podnieść dom a potem zasypywali fundamenty. CZy wiesz, ile piachu tam wchodzi??? Ja mam dom na równym terenie ale wyniesiony - fundament na 1,5m. Jak kupowałam piach, to płakać mi się chciało, bo kosztorys dopiero wtedy zrobiłam i okazało się, że piwnica by kosztowała niewiele drożej A tego piachu szło i szło i zupełnie bez pożytku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 10.03.2010 15:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 jak widzisz piwnicę ci polecają nie wszyscy ale ci, którzy ją mają i ci, którzy z rożnych przyczyn musieli podnieść dom a potem zasypywali fundamenty. CZy wiesz, ile piachu tam wchodzi??? Ja mam dom na równym terenie ale wyniesiony - fundament na 1,5m. Jak kupowałam piach, to płakać mi się chciało, bo kosztorys dopiero wtedy zrobiłam i okazało się, że piwnica by kosztowała niewiele drożej A tego piachu szło i szło i zupełnie bez pożytku Nie do konca prawda - jesli ktos piwnicy nie potrzebuje (a dom buduja juz raczej osoby znajace swoje potrzeby) to po co placic nawet "niewiele" wiecej? To niewiele to i tak zapewne kilka tysiecy a nie koszt pizzy. (To sie chyba nawet pozniej na podatku od nier. odbija). Wazne jest to, ze budowa na stoku moze byc zrealizowana lawami schodkowymi i wtedy nie ma juz tych ogromnych kubatur do zasypania. Pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DoniaSuzzi 10.03.2010 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Witam My również wybudowaliśmy nasz domek na pochyłej (znacznie) działce. mogę prosić o zdjęcia? Jasne, tylko dopiero po weekendzie wrzucę, bo nie mam ich teraz na komputerze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sewerynslowi 10.03.2010 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 ja nawet specjalnie wybrałem pochyłą działkę, podoba mi się urok domu na stoku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciril 11.03.2010 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Wazne jest to, ze budowa na stoku moze byc zrealizowana lawami schodkowymi i wtedy nie ma juz tych ogromnych kubatur do zasypania. Pzdr Ława schodkowa oczywiście jest rozwiązaniem - dla większości jednak murarzy zbyt trudnym do prawidłowego rozwiązania I kwestia pozostaje taka, że również przy ławie schodkowej z tyłu budynku od poziomu gruntu do poziomu parteru zostaje ściana płaczu. Rozwiązaniem jest jeszcze oczywiście dom częściowo podpiwniczony, ale tutaj już zdecydowanie projekt indywidualny i architekt, który weźmie pod uwagę tę właśnie konkretną działkę i Wasze wymagania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
qqlio 11.03.2010 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Wazne jest to, ze budowa na stoku moze byc zrealizowana lawami schodkowymi i wtedy nie ma juz tych ogromnych kubatur do zasypania. Pzdr Ława schodkowa oczywiście jest rozwiązaniem - dla większości jednak murarzy zbyt trudnym do prawidłowego rozwiązania I kwestia pozostaje taka, że również przy ławie schodkowej z tyłu budynku od poziomu gruntu do poziomu parteru zostaje ściana płaczu. Rozwiązaniem jest jeszcze oczywiście dom częściowo podpiwniczony, ale tutaj już zdecydowanie projekt indywidualny i architekt, który weźmie pod uwagę tę właśnie konkretną działkę i Wasze wymagania. Tak - sciana placzu, jak to ladnie okresliles moze byc pewnym minusem. Ja to mam tak zrobione, ze z tej strony mam tylko jedno okna (ale nie jedyne w tym pomieszczeniu). Mam nadzieje, ze uda mi sie te skarpe jakos ladnie zagospodarowac. W tym roku, lub nastepnym, lub za 2 .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ciril 11.03.2010 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 qqlio mogę Ci od razu powiedzieć, że nie będzie to tanie... Podnosiłam swój budynek ponad warstwę wodonośną (u dołu stoku mam rzekę i źródła), a do tego równałam teren od przodu od strony drogi, żeby wejście było na równi z poziomem drogi.Od drogi do ściany frontowej mam 25 m. Po zbudowaniu piwnicy od frontu wystawała ona 1,5 m ponad poziom gruntu. Zasypałam więc ziemią wielobok o wymiarach 25x1,5x18 m. Pod spód dawałam piach z wykopów po 100 zł/30 ton, na wierzch ziemię żyzną po 500 zł/30 ton.Do obecnej chwili nawiozłam 40 wywrotek 30 tonowych - 30 piachu i 10 ziemi żyznej.Koszt oblicz sobie sam. Na oko zostało mi do nawiezienia około 20 wywrotek od frontu. Z tyłu budynku już go nawozić nie będę. U mnie w albumie widać jak to wygląda... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ergo 11.03.2010 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 My budujemy taki domek : http://mgprojekt.com.pl/domki/domnagorce/domnagorce.html Sytuacja bardzo podobna do Twojej W moim dzienniku budowy możesz obejrzeć jak to wyglądało na etapie fundamentów. Generalnie budowa na skarpie jest dość droga, - może się okazać że trzeba będzie wykonać ściany piwnic z żelbetonu, co bardzo podnosi koszt. Edit: niestety zjadło mi obrazki Edit2: część udało się odzyskać Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts