Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ogryzanie kory młodych jabłoni

Recommended Posts

Witam, proszę o pomoc, jesienią posadziliśmy młode jabłonie na naszej działce, ale ponieważ trwa budowa i nie ma ogrodzenia, wczoraj z przerażeniem stwierdziłam, że wszystkie pnie są totalnie ogryzione przez sarny albo zające. Co robić, da się jakoś te drzewka uratować? Oczywiście jako początkujący ogrodnicy nie pomyśleliśmy o siatkach na pnie:( a teraz już za późno...

I jeszcze nasi nieproszeni goście czyli krety - trawnik totalnie zniszczony. Jak przesunąć krety o 50 metrów wgłąg pola?

Z góry wielkie dzięki za odpowiedź.

Moja jablonka posadzona w zeszlym roku tez zostala ogryziona. Ja zasmarowalem specjalna mascia ktora kupilem w ogrodniczym i modle sie zeby przezyla. W ciagu kilku tygodni sie okaze. Ale z tego co wszedzie czytalem to jesli kora jest obgryziona dookola to szanse prawie zerowe. Jesli natomiast ciaglosc kory nie jest przerwana to moze sie udac. Ty musisz ocenic zniszczenia. W kazdym badz razie masc nie majatek wiec moze warto sprobowac, a jak nie odbija to jak najszybciej sadzic nowe.

Po zeszłorocznej zimie też miałem taki problem - większość drzewek owocowych zające ogoliły mi praktycznie z całej kory - zwłaszcza jabłonki , brzoskwinie , śliwy ...

Całe gołe pnie zasmarowałem grubo maścią ogrodniczą :

http://www.e-cedrus.pl/Files/product/355/508.jpg

Wszystkie rany ładnie się zabliźniły , drzewka rosły pięknie i owocowały .

• 2 weeks później...

Witam,

Widzę, że nie mi jednej zające zaglądały na działkę i pogryzły jabłonki... Mam ten sam problem, ale z dodatkiem... Otóż oprócz nadgryzionej kory to jeszcze ugryzły kawałek czubka jabłonki. Ktoś mi powiedział, że jeśli czubek został odgryiozny, to już w górę jabłonka nie pójdzie ! Czy ktoś może mi z ekspertów to potwierdzic :-? ? Czy powinnam ją już skazać na zmarnowanie i wywalić ? Och, te zajączki.

Pozdrawiam