kasiakarolina 07.03.2010 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Witam, proszę o pomoc, jesienią posadziliśmy młode jabłonie na naszej działce, ale ponieważ trwa budowa i nie ma ogrodzenia, wczoraj z przerażeniem stwierdziłam, że wszystkie pnie są totalnie ogryzione przez sarny albo zające. Co robić, da się jakoś te drzewka uratować? Oczywiście jako początkujący ogrodnicy nie pomyśleliśmy o siatkach na pnie:( a teraz już za późno...I jeszcze nasi nieproszeni goście czyli krety - trawnik totalnie zniszczony. Jak przesunąć krety o 50 metrów wgłąg pola?Z góry wielkie dzięki za odpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas3339 07.03.2010 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Moja jablonka posadzona w zeszlym roku tez zostala ogryziona. Ja zasmarowalem specjalna mascia ktora kupilem w ogrodniczym i modle sie zeby przezyla. W ciagu kilku tygodni sie okaze. Ale z tego co wszedzie czytalem to jesli kora jest obgryziona dookola to szanse prawie zerowe. Jesli natomiast ciaglosc kory nie jest przerwana to moze sie udac. Ty musisz ocenic zniszczenia. W kazdym badz razie masc nie majatek wiec moze warto sprobowac, a jak nie odbija to jak najszybciej sadzic nowe. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiakarolina 07.03.2010 12:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 dzięki, obawiam się, że wygląda to marnie, wszystkie 20 drzewek łyse... Ale maść kupię, spróbować warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaroR 08.03.2010 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 to samo mnie spotkało, podeslijcie nazwe tej maściDziekiDaroR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas3339 08.03.2010 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Produkt niemiecki, na tym naklejone polskie etykiety - firma: Substral, nazwa: Lac Balsam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 08.03.2010 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Po zeszłorocznej zimie też miałem taki problem - większość drzewek owocowych zające ogoliły mi praktycznie z całej kory - zwłaszcza jabłonki , brzoskwinie , śliwy ...Całe gołe pnie zasmarowałem grubo maścią ogrodniczą : http://www.e-cedrus.pl/Files/product/355/508.jpg Wszystkie rany ładnie się zabliźniły , drzewka rosły pięknie i owocowały . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kasiakarolina 08.03.2010 09:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 to bardzo pocieszająca wiadomość, dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaroR 08.03.2010 22:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 również dziękujęDaro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MM2008 09.03.2010 09:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 U mie na działce zadomowiło parę zajęcy problem z drzewkami rozwiązałam w ten sposób, że dokarmiałam je zbożem ,a poza tym uwagę ich przyciągły gałęzie pościnane ze starych jabłoni. W ten sposób dziwnym trafem nie obgryzły tej zimy żadnego drzewka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dominikams 12.03.2010 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2010 A ja zakładam osłonki na pnie. Tam, gdzie korony nisko, dodatkowo zawiesiłam po kawałku mydła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mark0wy 16.03.2010 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2010 Witam, Ciekawy artykuł na temat ratowania ogryzionych drzew, pochodzący z czasopisma Plon 1/1939http://picasaweb.google.pl/mark00wy/Rosliny#5449334623534866930 PozdrawiamMark0wy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DaroR 18.03.2010 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 bardzo ciekawy artykuł, na wiosnę trzeba będzie poeksperymentować dziekuję Daro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lukas3339 29.03.2010 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Marca 2010 To ja sie pochwale ze moja jablonka chyba przezyla bo widze male paki a w nich zielone [/i] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MonikaS1973 30.03.2010 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Marca 2010 Witam, Widzę, że nie mi jednej zające zaglądały na działkę i pogryzły jabłonki... Mam ten sam problem, ale z dodatkiem... Otóż oprócz nadgryzionej kory to jeszcze ugryzły kawałek czubka jabłonki. Ktoś mi powiedział, że jeśli czubek został odgryiozny, to już w górę jabłonka nie pójdzie ! Czy ktoś może mi z ekspertów to potwierdzic ? Czy powinnam ją już skazać na zmarnowanie i wywalić ? Och, te zajączki. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts