Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

punkt rosy, a docieplenie ściany 3-warstwowej

odyseuszek

Recommended Posts

Witam,

mam pytanie do osób znających się na fizycze ścian.

Czy miejscem ewentualnego skraplania się pary wodnej w ścianie jest:

- miejsce, w którym temperatura osiąga wysokość temperatury punktu rosy,

- czy miejsce, gdzie ciśnienie cząsteczkowe (Po) jest równe lub wyższe od ciśnienia nasycenia (Ps),

- czy też istnieje jakaś relacja między tymi dwoma sytuacjami.

Będę wdzęczny za pomoc, gdyż poprzedni właściciel uraczył mnie ścianą trójwarstwową, gdzie od wewnątrz jest pół pustaka (10 cm), styropian (5cm) i cały pustak (20 cm). Obliczeni wskazują, że przy -20oC temp. zewnętrznej, 20 oC wewnętrznej i wilgotności odpowiednio wewn 50%, zewnętrzna 85%, punkt rosy to 9,3 oC (wypada w warstwie styropianu mniej więcej na 1 cm licząc od wewnątrz ściany), zaś ciśnienie cząsteczkowe przekracza ciśnienie nasycone począwszy od połowy grubości styropianu, aż do tynku zewnętrznego.

W momencie gdy zrobiłem symulację dodając ocieplenie zewnętrzne 10 cm styropianu wówczas wyeliminowałem możliwośc przekroczenia przez ciśnienie cząsteczkowe poziomu ciśnienia nasycenia pary wodnej, czyli o ile dobrze rozumiem możliwośc wykraplania wody w przegrodzie, jednak czytałem wiele opinii iż ocieplanie ściany 3 warstwowej z zewnątrz nie jest wskazane właśnie z uwagi na grożacą kondensację w przegrodzie.

Byłbym wdzięczny za opinię osób, którym temat analiz cieplno wilgotnościowych nie jest obcy.

Pozdrawiam,