raas 07.03.2010 13:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Witampo przecztyaniu setek opini głównie skrajnie przeciwnych mam mętlik w głowie w sprawie ocieplania ścian fundamentów w niepodpiwniczonym domu.pomóżcie proszę.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
87anam87 07.03.2010 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 hmmm...... no ocieplać a czemu nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
raas 07.03.2010 20:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 spotkałem np takie opinie:cytuję:"kk213.07.2006, 18:32 Witam.Jestem nowym użytkownikiem tego portalu.Zacząłem budowę domu,większość prac wykonuję sam i mam problem z izolacją scian fundamentowych.Mianowicie,nałożyłem izolację w płynie na sciany i nie wiem co ma byc połozone teraz folia kubełkowa i potem styropian czy styropian a na niego folia kubełkowa?Pytałem kilku fachowców i każdy z nich ma inne zdanie na ten temat.Może ktos z Was mi doradzi? T. Brzęczkowski14.07.2006, 08:16 Już po temacie. Folia kubełkowa na za zadanie wody nie wpuścić, ale zimą ewentualną wodę odprowadzić do strefy nie przemarzania. To co zrobiłeś to jak założyć gumowy płaszcz, pod kurtkę z goretexu. Twój fundament już wody nie wypuści. Zaś co do styropianu, ma on zadanie nie wypuszczać ciepła z bydynku. A Twoja ściana będzie grzała fundament a ten ziemię pod domem czy go na zewnątrz przykleisz czy nie. Gość14.07.2006, 09:17 jak poprawnie ocieplić fundament możesz zobaczyć na : http://www.austrotherm.com/imperia/md/content/austrothermpl/anwendungen/sciany_fundamentowe.pdffolie kubełkową stosuje się zawsze po ociepleniu fundamentu (jeśli się go ociepla), jej zadaniem jest odprowadzenie wody w dół, zatem jeśli stosujesz folię kubełkową, to musi być wykonany drenaż opaskowy budynku, jeśli nie masz gdzie odprowadzić wody i nie zrobisz drenażu to stosowanie folii kubełkowej jest bezcelowe" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bowess 08.03.2010 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 A u nas nie ma folii kubełkowej, a ociepliliśmy twardym styropianem 15cm oczywiście zaprawa z siatką też jest i izolacja przeciwwilgociowa namalowana była. Jakoś nie znalazłam argumentu do użycia folii kubełkowej w naszym przypadku - piękne piaszczyste podłoże pod domem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts