Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

fundament bez podpiwniczenia- ocieplać czy nie?

Recommended Posts

spotkałem np takie opinie:

cytuję:

"kk2

13.07.2006, 18:32

Witam.Jestem nowym użytkownikiem tego portalu.

Zacząłem budowę domu,większość prac wykonuję sam i mam problem z izolacją scian fundamentowych.

Mianowicie,nałożyłem izolację w płynie na sciany i nie wiem co ma byc połozone teraz folia kubełkowa i potem styropian czy styropian a na niego folia kubełkowa?Pytałem kilku fachowców i każdy z nich ma inne zdanie na ten temat.

Może ktos z Was mi doradzi?

T. Brzęczkowski

14.07.2006, 08:16

Już po temacie. Folia kubełkowa na za zadanie wody nie wpuścić, ale zimą ewentualną wodę odprowadzić do strefy nie przemarzania. To co zrobiłeś to jak założyć gumowy płaszcz, pod kurtkę z goretexu. Twój fundament już wody nie wypuści. Zaś co do styropianu, ma on zadanie nie wypuszczać ciepła z bydynku. A Twoja ściana będzie grzała fundament a ten ziemię pod domem czy go na zewnątrz przykleisz czy nie.

Gość

14.07.2006, 09:17

jak poprawnie ocieplić fundament możesz zobaczyć na : http://www.austrotherm.com/imperia/md/content/austrothermpl/anwendungen/sciany_fundamentowe.pdf

folie kubełkową stosuje się zawsze po ociepleniu fundamentu (jeśli się go ociepla), jej zadaniem jest odprowadzenie wody w dół, zatem jeśli stosujesz folię kubełkową, to musi być wykonany drenaż opaskowy budynku, jeśli nie masz gdzie odprowadzić wody i nie zrobisz drenażu to stosowanie folii kubełkowej jest bezcelowe"

A u nas nie ma folii kubełkowej, a ociepliliśmy twardym styropianem 15cm oczywiście zaprawa z siatką też jest i izolacja przeciwwilgociowa namalowana była. Jakoś nie znalazłam argumentu do użycia folii kubełkowej w naszym przypadku - piękne piaszczyste podłoże pod domem.