Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

mam pytanie czy można wykonać strop o rozpiętości 7 x 5 z belek zrobionych z prętów zbrojonych fi 12 prostokątnych 10 na 12 , belki rozstawione co 80 cm oparte na ścianach nośnych budynku z suporeksu .zbrojenie poprzeczne z drutu fi 10 co 30 cm .tak mi zaleca murarz .czy to poprawne rozwiązanie? czy potrzebne jest zrobienie wieńca . prosze o uwagi i opinie
https://forum.murator.pl/topic/139562-strop-monolityczny-z-belkami-wykonanymi-z-pr%C4%99t%C3%B3w-zbrojonych/

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

opisz dokładnie co masz na myśli. Jak to belki z prętów ? Jakiej grubości wyjdzie Ci ten strop?

Bez problemu da sie wykonac taki strop ale nie kapuje co z tymi belkami.

Murarz nie jest od projektowania stropów.

Zbrojenie wieńca potrzebne jest na 100%

jest to budynek gospodarczy o wymiarach 7 x 9 dwa pomieszczenia jedno 3x 7 drugie 5x7 czyli 2 płyty stropu o tych rozpiętościach belki miałyby być ułorzone na całej długości budynku 9m grubość stropu 10cm strych użytkowy

za cienki ten strop planujesz. ugnie się taka płyta Przy tych rozpietościach muisz dac 15cm-18cm płyty. Nie odpowiedziałes z tymi belkami, czy przez belke rozumiesz 4 prety skrecone strzemionami? Nie wiele to usztywni przy wysokosci 10cm.

Zbrojenie główne albo w kierunku równoległym do tych 7 metów, wtedy prostopadłe tylko rozdzielce , albo całośc zbrojona krzyżowo, nie wiemjaki masz ukłąd ścian nośnych ale tu raczej powinno byc krzyżowe zbrojenie.

4 pręty fi 12 powiązane strzemionami z fi 6 10cm na 12cm co 20 cm

nie ma to sensu, szkoda kasy na strzemiona i czasu na krecenie tych belek

a problem w tym że projektant ni enarysował konstrukcji stropu w projekcie

to go za dupę niech dorysuje,

chyba że mu nie zleciłes stropu

stosunek dluzszego boku do krotszego wynosi 1.4 wiec taka plyta bedzie pracowac w wielu kierunkach wiec nalezy zastosowac zbrojenie dwukierunkowe

zakładasz działówke nośna a tego chyba autor nie napisał

mam pytanie czy można wykonać strop o rozpiętości 7 x 5 z belek zrobionych z prętów zbrojonych fi 12 prostokątnych 10 na 12 , belki rozstawione co 80 cm oparte na ścianach nośnych budynku z suporeksu .zbrojenie poprzeczne z drutu fi 10 co 30 cm .tak mi zaleca murarz .czy to poprawne rozwiązanie? czy potrzebne jest zrobienie wieńca . prosze o uwagi i opinie

mniej więcej w "tę deseń" wykonywałem u siebie strop nad poddaszem

tzn. zebra /belki - wg Twojej terminologii/ mniej więcej w podobnym rozstawie lecz wyższe

płyta cieńsza

wieniec jak najbardziej

dzięki za odpowiedzi czekam na jeszcze

ściana działowa jako nośna jak i zewnętrzne 24cm suporeks

mniej więcej w "tę deseń" wykonywałem u siebie strop nad poddaszem

tzn. zebra /belki - wg Twojej terminologii/ mniej więcej w podobnym rozstawie lecz wyższe

płyta cieńsza

wieniec jak najbardziej

jaki dałeś rozstaw strzemion i jaka grubość płyty?

... jaki dałeś rozstaw strzemion i jaka grubość płyty?

to było dośc dawno robione, a nie mam rysuków konstrukcyjnych przy sobie

ale jesli dobrze pamietam sztrzemiona dawałem 20 - 25 cm od siebie

płya b. cienka czyli cos k. 6 cm /miejscami wyszło nawet cieniej - bo zaraz po betonowaniu 1/2 stropu miałem oberwanie chmury i częśc betonu zmyło :(/

brzoza napisz jeszcze wysokość belek jaką wykonałeś, bo podanie samej grubości płyty może wprowadzic w bład

Co do samej idei to powstanie strop gęstożebrowy.

czy takie rozwiązanie jest złe ? podobno wcześniej często w taki sposób zbrojono stropy . to jak powinno być prawidłowo ?

czy takie rozwiązanie jest złe ? podobno wcześniej często w taki sposób zbrojono stropy . to jak powinno być prawidłowo ?

jest złe przy wysoksoci 10cm, tak zroumiałem Twój opis.

Wysokosć 25-30cm i sposób jaki opisuje brzoza jest do OK

Ale żeby nie zbankrutowac na betonie muisz jakos wypełnic "dziury " miedzy belkami. Mozesz to zrobic szalunkiem, styropianem.