Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

belki miały być ustawiane dłuższym 12cm bokiem do góry i zalane betonem tzw. porobione kopce a pomiędzy belkami grubość betonu 10 cm wypełnione potem styropianem ,wylewka ok. 4cm zbrojona siatką rabitsa
  • Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

belki miały być ustawiane dłuższym 12cm bokiem do góry i zalane betonem tzw. porobione kopce a pomiędzy belkami grubość betonu 10 cm wypełnione potem styropianem ,wylewka ok. 4cm zbrojona siatką rabitsa

troche to niskie, efekt jak uzyskasz bedzie raczej marny. Góry i doliny, cięzko bedzie potem styro tam ułoyżyc. Jak juz ulóż styropian na deskowniu pomiedzy belkami, u góry uzyskasz łana równa powierzchnie. Wyskosć belek to ze 20cm, styropina wsadz 12 uzyskasz 8cm płyty.

brzoza napisz jeszcze wysokość belek jaką wykonałeś, bo podanie samej grubości płyty może wprowadzic w bład

Co do samej idei to powstanie strop gęstożebrowy.

Jajmar

tak jak wspomniałem - rysunki konstrukcyjne sa w tej chwili dla mnie niedostępne/ ale sprawdze przy sposobności - bo wogóle to są/

tak ad hoc - wydaje mi sie ze beleczki zeber miały ok 20 cm

a strop był faktycznie gęstozebrowy /oprócz żeber był mały podciąg i chyba 3 belki a między tym zebra/

czyli wszystko podzielone na stosunkowo małe "pola" z cienkim stropem

nie za bardzo rozumiem żeby styropian układać bezpośrednio na deskowaniu a na to beton ? przecież po rozszalowaniu styropian spadnie a na suficie belki zostaną coś chyba nie tak

styropian nie spadnie

/dodałbym siatke Rabitza na spód deskowania /lub jakąś plastikową częsciowo owinął tafle styropianu - aby póżniej tynk czy szpachla miały przyczepnośc /

sam robiłem sposobem ocieplania z góry ale sposób Jajmara jest równie dobry a moze lepszy ...

nie za bardzo rozumiem żeby styropian układać bezpośrednio na deskowaniu a na to beton ? przecież po rozszalowaniu styropian spadnie a na suficie belki zostaną coś chyba nie tak

nie spadnie. Zresztą styopian to tylko wypełnienie, możesz w to miejesce zrobic szalunki z desek potem je wyjąc, nie wiem czy wyjdzie taniej, napewno roboty wiecej i materiału.

nie bardzo ten sposób ze styropianem mi się podoba a zbrojenie rozdzielcze jak ? bez sensu . z szacunkiem ale chyba ktoś sobie robi jaja

nie wiem w końcu czy takie zbrojenie jest prawidłowe czy nie jakie wykonanie byłoby w tym przypadku najlepsze ??

bez sensu . z szacunkiem ale chyba ktoś sobie robi jaja

to chyba do mnie :( no cóż mozna i tak

nie bardzo ten sposób ze styropianem mi się podoba a zbrojenie rozdzielcze jak ?

Po co mam pisać ? odp powyżej.

Widzisz gdybys wiedział jak pracują belki i płyty w takim stropie jak chcesz zrobić, czy jak ja podpowidam to bys nie zadawał w kółko tych samych pytań. Belke zbroisz od ściany do ściany (dlatego musi byc wyższa niż te 10cm) płyta pracuje od belki do belki czyli prostopdale do belek. I nie jest to zbrojnie rozdzielcze. Ktoś Ci doradza strop ale nie do końca chyba rozumie prace tego układu.

nie no ztym styropianem to wy sobie jaja robicie ?styropian na to beton hahahah.te belki smieszne to nie musza byc co 80cm

no i powinny miec z 20cm wysokosci i dołem nie dajemy w tej belce 2 drutów tylko z 4 fi 16 albo z 5 fi12 bo jest to strefa rozciagana płyty u gory tej belki 2 fi 12 powiny styknac bo jest to strefa sciskana płyty.Musialbys zrobic te belki zalac wszystko rowno beleczki niech wystaja jak wszystko troche zwiaze doszalowac te belki zalac ewentualnie przed laniem calym obszalowac ladnie te belki tak zeby wystawaly u gory i zalac.pozniej dajesz styro mala wyleweczka i wszystko rowno.jakie masz macie pytanai chetnie na nie odpowiem!!

nie no ztym styropianem to wy sobie jaja robicie ?styropian na to beton hahahah.

Dokładnie tak syropian i na to beton w czym widzisz problem? Wyszydzić to łatwo. Prosze konkretnie wady tego rozwiązania podać.

dlatego ze jesli pomieszczenia na dole beda zamieszkane tym styropianie bedzie sie woda skraplala?no dobra no to jedziemy po waszemu styropian na spodzie i jak ten sufit zamierzasz pozniej wykonczyc???
dlatego ze jesli pomieszczenia na dole beda zamieszkane tym styropianie bedzie sie woda skraplala?no dobra no to jedziemy po waszemu styropian na spodzie i jak ten sufit zamierzasz pozniej wykonczyc???

:o dlaczego ma sie skraplac woda?

Zakładasz brak wentylacji ?

Autor pisał o tym ze to pom gospodarcze, ale w mieszkaniach też sie to praktykuje.

Edit. Dlaczego prowizorki ? Łatwiej wyrównać beton zacirając a dół uzupłnic syro niz odwrotnie. Wg Ciebie tak łatwo zaszalować "nadciągi" co 80cm ? Czy lepiej wykonac te tzw kupki czy kopczyki z betonu gdzie nie masz lini płyty i belki?

nadciagi co 80cm a po co co 80 ja tam widze 2 gora 3 takie nadciagi nba calej plycie

ja bym zrobił zwykła płyte (jedno lub dwukierunkowo zbrojoną ) ale autorowi ktoś doradza belki co 80 i dlatego doradzam styropien i belki. To była odpowiedź na pytnia o belki.

3 podciągi to raczej 20cm bedzie mało, nawet z 5#16 dołem.