Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kolego zbrojenie trzeba zastosowac dwukierunkowo bo jak juz mowilem 7 dzielone na 5 daje nam 1 .4 czyli plyta dpracujaca dwukierunkowo powyzej 2 jednokierunkowo s.nalezy zastosowac plyte krzyzowo zbrojona 2 3 podciagi podciagi i bedzie gitara
tak czy nie???

ale co ?

a po za tym jesli to bedzie to pomieszczenie gospodarcze to niech te belki nawet wystaja i od dolu?

Rozwiązań stropu może być pewnie kilkadziesiąt rodzai.

My tu na forum nie zecydujemy za inwestora cobyśmy tu nie napisali. Możemy podpowiedzieć na konkretne pytania.

no i co jeszcze moge powiedziec nalezy w miejscach przypodporowych odgiac druty ku gorze na pierwszej scianie odgiecie na 1 10 rozpietosci na podporze posredniej 1 6 rozpietosci i mozna zastosowac wkladki z drutu prostego na 1 4 rozpietosci

Odgiąc należy ale trzeba napisać ile odgiąć, ile dołem dociągać.

Nie żebym sie czepiał. ale szalony wykonawca moze odgiąc wszystkie bo tak w "komputerze pisało" :)

Pozdrawiam i kończe na dziś w tym temacie pisanie

dzięki za opinie i rady wszystkim wiem że dla niektórych to rzeczy oczywiste dla laika jak ja nie do końca więc założyłem ten temat podejżewam że dobre wskazówki i rady przydadzą się nie tylko mnie

więc lepiej dać sobie spokój z tymi "belkami" i zrobić zbrojenie dwukierunkowe

no cóż pytań mam wiele . jeśli mógłbyś udzielić mi jeszcze kilku rad byłbym wdzięczny

mile widziane wypowiedzi innych także

czy przy takim zbrojeniu jakie średnice prętów ,jaki rozstaw ,jaki zrobić wieniec

jaka grubość stropu w tym wypadku

wiem że to powinien zrobić projektant ale............

moge wkleić rysunek jak ma wyglądać ten budynek

ten styropian trzeba by znowu zakolkowac itd itp....

....jakbys wykonczyl ten sufit z tym skraplaniem powiedzmy ze sobie wymyslilem...ale napisz jaka masz wizje wykonczenia tego...

....

no dobra powiedz jak wykonczysz ten styro i co to twoje rozwiazanie ma wspolnego z sztuka budowlana?

juz takie prowizorki to nieraz widzialem na budowach....

czemu kołkować?

skoro ze skraplaniem sobie wymyśliłeś, to wymyśl sobie co robi się ze styro na elewacji

jakie prowizorki? zaciekawiłeś mnie

ps

co robisz na tych budowach?

I CO TAM KRZYWIN CO BYS CHCIAL JESZCZE WIEDZIEC ?(LUBIE TEN TEMAT)HEHEH

Chodzę od wątku do wątku i wszystkich męczę moją płytą. W sumie już dostałem odpowiedź (dziękuje Barbarossa) , ale korzystając, że trafia się fanatyk stropowy proszę o Twój punkt widzenia na moją płytę.

http://img222.imageshack.us/img222/3163/stropprojekt.th.jpg

Na rysunku są zaznaczone wszystkie ściany nośne z MAXa 220 murowanego na 19cm grubości.

Płyta monolityczna grubości 14cm, prostopadle do osi budynku pręty fi 12 co 15cm, co drugi odgięty do góry , wzdłuż osi budynku pręty fi10 co 15cm , co drugi odgięty do góry przy wieńcach (wieńce również na ścianach działowych). Strop z trzech płyt: 6x5m , 6x7m, 6x5m. W każdym rogu pręty fi12 pod kątem 45 stopni.

Na poddaszu płyta obciążona ścianami działowymi pokrywającymi się ze ścianami nośnymi parteru.

Wieniec będzie lany razem ze stropem, dolna krawędź wieńca niżej niż płyta. Wieniec z 4 prętów fi 12, strzemiona fi6 co 30cm. Rozstaw prętów fi12: 15cm szerokości, 20cm wysokości.

czemu kołkować?

skoro ze skraplaniem sobie wymyśliłeś, to wymyśl sobie co robi się ze styro na elewacji

jakie prowizorki? zaciekawiłeś mnie

ps

co robisz na tych budowach?

ze styro na elewacji klei sie klejem i gotowe a co??

prety przy scianach dzialowych - nosnych tez powinny byc odgiete strop u k160 zgadza sie z 14-15 grubosci .choc na moje oko nie wiem czy w tym najwiekszym pomieszczeniu nie powinno byc jakiegos podciagu czy cos ?ale to juz musi ktos zaprojektowac z uprawnieniami

to jest link do rysunku mojego budynku

z waszych wskazówek i rad zbrojenie myśle zrobić następująco:

wieniec 4 pręty fi10 20X16 opuszczony o 5 cm względem stropu na ścianach nośnych , planuje też dac małą belkę 10x12 na ściane działową ale czy ta belka wpłynie na rozłożenie obciążen przez strop ? ściana działowa 12cm z suporeksu jest posadowiona na fundamencie

zbrojenie fi 12 co 15cm prostopadle do osi budynku , wzdłuż osi fi 10 co 15cm

co drugi odgięty do góry , grubość płyty 12cm

czy to będzie poprawne zbrojenie tego stropu ?

jak rozwiązać zbrojenie wokoło komina i otworu w stropie w tych miejscach część prętow będzie wycięta

szczególnie przy otworze na schody strychowe płyta nie będzie podparta

jak tych miejscach zrobić czy dołożyć zbrojenia czy jak ? prosze o szczegóły

ściana działowa jak na rysunku jest na parterze, pod nią jest wylany też fundament . na stropie przewiduje tylko ściany działowe z KG ,strop obciążony będzie tylko 2 podciągami od więżby dachowej na środku wzdłuż tej ściany
zbrojenie fi 12 powinno pojsc wzdluz tej sciany 5metrow a fi 10 prostopadle do niego.

dlaczego tak ? Wg mnie wzdłuz krótszego boku powinny być #12.

Do pytającego, na działówce "12" nie powinien opieroac się strop, nawet jak masz pod nia fundament.