Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Strop monolityczny z belkami wykonanymi z prętów zbrojonych

Recommended Posts

ściany są już pomurowane .a jak rozwiązać zbrojenie przy otworze w stropie ?

to połóz na scianie styropian

zadziwjajace jest projektownie stropu na podstawie info z forum. Wspominasz coś o tym ze na stropie oparty bedzie dach, wrzucasz schemat coś ktos napisze i to wykonasz? Wydasz na strop 10-12 tyś oszczedzajac z 500zł na projekcie ? A jak nie zrozumiesz opisu odpowiadajacy nie dopyta jakiegoś ważnego szczegółu i strop bedzie siadał? Jak w wątku obok o drewnie ? NIe szkoda tej kasy i roboty ?

Prety rozciete przy otworze nalezy umieścić obok to taki ogolny slogan w szczegółach ukryte żebro sie wymiaruje (liczy)

• Odpowiedzi 105
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I CO TAM KRZYWIN CO BYS CHCIAL JESZCZE WIEDZIEC ?(LUBIE TEN TEMAT)HEHEH

Chodzę od wątku do wątku i wszystkich męczę moją płytą. W sumie już dostałem odpowiedź (dziękuje Barbarossa) , ale korzystając, że trafia się fanatyk stropowy proszę o Twój punkt widzenia na moją płytę.

http://img222.imageshack.us/img222/3163/stropprojekt.th.jpg

Na rysunku są zaznaczone wszystkie ściany nośne z MAXa 220 murowanego na 19cm grubości.

Płyta monolityczna grubości 14cm, prostopadle do osi budynku pręty fi 12 co 15cm, co drugi odgięty do góry , wzdłuż osi budynku pręty fi10 co 15cm , co drugi odgięty do góry przy wieńcach (wieńce również na ścianach działowych). Strop z trzech płyt: 6x5m , 6x7m, 6x5m. W każdym rogu pręty fi12 pod kątem 45 stopni.

Na poddaszu płyta obciążona ścianami działowymi pokrywającymi się ze ścianami nośnymi parteru.

każda z tych płyt kwalifikuje się jako krzyżowo zbrojona

zbrojenie główne wzdłuż krótszych boków

grubość 14 cm wygląda kiepsko zwłaszcza dla środkowej płyty(pręty fi 10 również)

pręty w rogu ok

każda z tych płyt kwalifikuje się jako krzyżowo zbrojona

zbrojenie główne wzdłuż krótszych boków

grubość 14 cm wygląda kiepsko zwłaszcza dla środkowej płyty(pręty fi 10 również)

pręty w rogu ok

OK. Też tak czułem. Gadałem z architektem w ostatni piątek i też coś tak przebąkiwał, żeby jednak dać to do policzenia komuś z większym doświadczeniem.

Z wstępnej rozmowy wynika , żeby fi10 zamienić na fi12, a grubość podnieść do 15cm. Zobaczymy po policzeniu.

http://img291.imageshack.us/i/budynek.png/

to jest link do rysunku mojego budynku

z waszych wskazówek i rad zbrojenie myśle zrobić następująco:

wieniec 4 pręty fi10 20X16 opuszczony o 5 cm względem stropu na ścianach nośnych , planuje też dac małą belkę 10x12 na ściane działową ale czy ta belka wpłynie na rozłożenie obciążen przez strop ? ściana działowa 12cm z suporeksu jest posadowiona na fundamencie

zbrojenie fi 12 co 15cm prostopadle do osi budynku , wzdłuż osi fi 10 co 15cm

co drugi odgięty do góry , grubość płyty 12cm

czy to będzie poprawne zbrojenie tego stropu ?

jak rozwiązać zbrojenie wokoło komina i otworu w stropie w tych miejscach część prętow będzie wycięta

szczególnie przy otworze na schody strychowe płyta nie będzie podparta

jak tych miejscach zrobić czy dołożyć zbrojenia czy jak ? prosze o szczegóły

płyta 6,3x3 jako jednokierunkowo zbrojona

druga płyta jako krzyżowo zbrojona

ściana 12 z betonu komórkowego niebardzo się nadaje jako ściana nośna

ale można by wykorzystac fundament z tej ściany(słup,trzpień) dla wzmocnienia otworu w stropie

nic niewiadomo o kominie czy można wykorzystać jako element nośny

jeśli nie to powstanie wielki otwór w stropie