Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kabel 3x1,5 czy 4x1,5

Recommended Posts

Oczywiście, że tak. Tyle, że ja jestem tu w obydwu rolach. Bywam zarówno projektantem, jak i wykonawcą. A z racji tego, że cała moja rodzina, to budowlańcy, to siedzę w tym po uszy. I szczerze powiedziawszy, to zbytnio się nie dziwię Pracowniom Projektowym, które edytują coraz to nowe projekty, że instalacje (nie tylko elektryczną) dają projektować emerytom, co wyobraźnię mają z lat siedemdziesiątych. Papiery te same, koszty małe, a wiadomo, że inwestor i tak zrobi po swojemu. Bo w PINB wiedzą, że projekt ma być! A jaki on jest, to nikogo nie interesuje. I mamy to co mamy. Proste? - PROSTE!

To jest odpowiedź na post odaro:

"To wszystko może być prawda co wcale nie usprawiedliwia wyśmiewania się instalatorów z projektantów albo odwrotnie."

Sorry, Winnetou, nie potrafię tu ani pogrubić Twojego nicka, ani zacytować tekstu.

Edytowane przez retrofood
POPRAWKA

• 1 year później...

Bardzo ciekawy wątek

Właśnie przejrzałem kosztorys powykonawczy na roboty elektryczne dla parteru 120m2:

- YDYp 3x1,0 = 278mb

- YDYp 3x1,5 = 136mb

- YDYp 3x2,5 = 353mb

i jeszcze kilkadziesiąt metrów innych różnych takich tam razem blisko 1,1 kilometra kabla

Zastanawiam się jednak gdzie jest ten kabel 3x2,5

Odkręciłem 1 gniazdko i jest tam 2 x kabel 3x1,5.

Do żarówek idą 3x1,0

Czyżby orżnął mnie na ponad tysiąc złotych???

na materiale, którego nie zużył!!!

Wyszło to na jaw właśnie teraz gdy prowadzę okablowanie poddasza i porównywałem sobie ceny na materiał.

Czyżby jedynym kryterium wyboru elektryka była jak najniższa cena?

Co do instalacji u Ciebie to już są 2 poważne błędy: instalacja gniazd elektrycznych na przewodach 3x1,5 i instalacja oświetleniowa na 3x1,0. Ciekawe ile jeszcze kwiatków w całej instalacji elektrycznej zostawił elektryk. Sprawdź jak masz zrobiony WLZ (kabel w ziemi od skrzynki na granicy działki do rozdzielni w domu). Powinien to być kabel (w osłonie czarnej a nie białej) typu YKY minimum 4x10mm2. Jak masz kuchenkę elektryczną to sprawdź tam jaki przewód jest i ogólnie w kuchni pod piekarnik, czajnik. Czy masz to wszystko na 1 obwodzie czy jakoś rozdzielone? Gdzie zostało użyte te 353mb 3x2,5 to już zapytaj elektryka, który wykonywał instalację. Przedstaw cały kosztorys to zobaczymy co tam ciekawego jeszcze jest.

Edytowane przez e_tomi

Zastanawiam się jednak gdzie jest ten kabel 3x2,5

Odkręciłem 1 gniazdko i jest tam 2 x kabel 3x1,5.

Do żarówek idą 3x1,0

Czyżby orżnął mnie na ponad tysiąc złotych???

na materiale, którego nie zużył!!!

Może głupie pytanie, ale... aby nie popełniasz dość częstego błędu i nie traktujesz owych "1,5" oraz "2,5" jako średnicy?

J.

Edytowane przez Jarek.P

Sprawdź jak masz zrobiony WLZ (kabel w ziemi od skrzynki na granicy działki do rozdzielni w domu). Powinien to być kabel (w osłonie czarnej a nie białej) typu YKY minimum 4x4mm2.
Nieprawda. Jeśli cztery miedziane żyły to obligatoryjnie minimum 10mm2 a jeśli żyły aluminiowe to minimum 16mm2.

3x1,0 - nie widziałem, jak żyje nie widziałem.
Co nie znaczy, że takie przewody nie są produkowane.

http://www.tfkable.com/sites/default/files/katalog_kable_elektroenergetyczne_2009.pdf str 37

Edytowane przez kkas12

Może głupie pytanie, ale... aby nie popełniasz dość częstego błędu i nie traktujesz owych "1,5" oraz "2,5" jako średnicy?

J.

UPS :(

Właśnie tak było.

Uświadomiłem to sobie w nocy jak myślałem nad tymi przewodami.

To oznaczenie to nie średnica, a pole przekroju dla danego przewodu :sick:

Nie do końca Twoja wina. Czasem w katalogach widuję "gołe" dane liczbowe 1,5 albo 2.5 i lepiej w takim wypadku uściślić z dostawcą co kupujesz. A zwłaszcza gdy kupujesz tzw "linki". Często nadruk lub wytłoczenie danych na osłonie przewodu są nieczytelne, a metoda porównawcza 'na oko' zawodzi gdy masz w ręku przewód np 3X4mm" z zeszłego wieku i ten sam przekrój wykonany współczesną technologią. Inna skrętka, inne prasowanie.