retrofood 06.04.2010 22:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Kwietnia 2010 (edytowane) Oczywiście, że tak. Tyle, że ja jestem tu w obydwu rolach. Bywam zarówno projektantem, jak i wykonawcą. A z racji tego, że cała moja rodzina, to budowlańcy, to siedzę w tym po uszy. I szczerze powiedziawszy, to zbytnio się nie dziwię Pracowniom Projektowym, które edytują coraz to nowe projekty, że instalacje (nie tylko elektryczną) dają projektować emerytom, co wyobraźnię mają z lat siedemdziesiątych. Papiery te same, koszty małe, a wiadomo, że inwestor i tak zrobi po swojemu. Bo w PINB wiedzą, że projekt ma być! A jaki on jest, to nikogo nie interesuje. I mamy to co mamy. Proste? - PROSTE! To jest odpowiedź na post odaro:"To wszystko może być prawda co wcale nie usprawiedliwia wyśmiewania się instalatorów z projektantów albo odwrotnie." Sorry, Winnetou, nie potrafię tu ani pogrubić Twojego nicka, ani zacytować tekstu. Edytowane 6 Kwietnia 2010 przez retrofood POPRAWKA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 12.03.2012 22:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2012 Bardzo ciekawy wątek Właśnie przejrzałem kosztorys powykonawczy na roboty elektryczne dla parteru 120m2:- YDYp 3x1,0 = 278mb- YDYp 3x1,5 = 136mb- YDYp 3x2,5 = 353mbi jeszcze kilkadziesiąt metrów innych różnych takich tam razem blisko 1,1 kilometra kabla Zastanawiam się jednak gdzie jest ten kabel 3x2,5Odkręciłem 1 gniazdko i jest tam 2 x kabel 3x1,5.Do żarówek idą 3x1,0 Czyżby orżnął mnie na ponad tysiąc złotych???na materiale, którego nie zużył!!! Wyszło to na jaw właśnie teraz gdy prowadzę okablowanie poddasza i porównywałem sobie ceny na materiał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 13.03.2012 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 (edytowane) Czyżby jedynym kryterium wyboru elektryka była jak najniższa cena?Co do instalacji u Ciebie to już są 2 poważne błędy: instalacja gniazd elektrycznych na przewodach 3x1,5 i instalacja oświetleniowa na 3x1,0. Ciekawe ile jeszcze kwiatków w całej instalacji elektrycznej zostawił elektryk. Sprawdź jak masz zrobiony WLZ (kabel w ziemi od skrzynki na granicy działki do rozdzielni w domu). Powinien to być kabel (w osłonie czarnej a nie białej) typu YKY minimum 4x10mm2. Jak masz kuchenkę elektryczną to sprawdź tam jaki przewód jest i ogólnie w kuchni pod piekarnik, czajnik. Czy masz to wszystko na 1 obwodzie czy jakoś rozdzielone? Gdzie zostało użyte te 353mb 3x2,5 to już zapytaj elektryka, który wykonywał instalację. Przedstaw cały kosztorys to zobaczymy co tam ciekawego jeszcze jest. Edytowane 13 Marca 2012 przez e_tomi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 13.03.2012 08:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 (edytowane) Zastanawiam się jednak gdzie jest ten kabel 3x2,5 Odkręciłem 1 gniazdko i jest tam 2 x kabel 3x1,5. Do żarówek idą 3x1,0 Czyżby orżnął mnie na ponad tysiąc złotych??? na materiale, którego nie zużył!!! Może głupie pytanie, ale... aby nie popełniasz dość częstego błędu i nie traktujesz owych "1,5" oraz "2,5" jako średnicy? J. Edytowane 13 Marca 2012 przez Jarek.P Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 13.03.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 3x1,0 - nie widziałem, jak żyje nie widziałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tomek-P 13.03.2012 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 no chyba że ten 3x1,0 to OMY tylko tak sie pomylił w oznaczeniach. ale to i tak strasznie dużo przewodu poszło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kkas12 13.03.2012 12:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 (edytowane) Sprawdź jak masz zrobiony WLZ (kabel w ziemi od skrzynki na granicy działki do rozdzielni w domu). Powinien to być kabel (w osłonie czarnej a nie białej) typu YKY minimum 4x4mm2. Nieprawda. Jeśli cztery miedziane żyły to obligatoryjnie minimum 10mm2 a jeśli żyły aluminiowe to minimum 16mm2. 3x1,0 - nie widziałem, jak żyje nie widziałem. Co nie znaczy, że takie przewody nie są produkowane. http://www.tfkable.com/sites/default/files/katalog_kable_elektroenergetyczne_2009.pdf str 37 Edytowane 13 Marca 2012 przez kkas12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e_tomi 13.03.2012 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Nieprawda. Jeśli cztery miedziane żyły to obligatoryjnie minimum 10mm2 a jeśli żyły aluminiowe to minimum 16mm2. Co nie znaczy, że takie przewody nie są produkowane. Sorki mój błąd. Miałem na myśli 4x10mm2 z pośpiechu wpisałem 4x4 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
PliP 13.03.2012 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Może głupie pytanie, ale... aby nie popełniasz dość częstego błędu i nie traktujesz owych "1,5" oraz "2,5" jako średnicy? J. UPS Właśnie tak było. Uświadomiłem to sobie w nocy jak myślałem nad tymi przewodami. To oznaczenie to nie średnica, a pole przekroju dla danego przewodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
15kvmaciej 13.03.2012 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2012 Nie do końca Twoja wina. Czasem w katalogach widuję "gołe" dane liczbowe 1,5 albo 2.5 i lepiej w takim wypadku uściślić z dostawcą co kupujesz. A zwłaszcza gdy kupujesz tzw "linki". Często nadruk lub wytłoczenie danych na osłonie przewodu są nieczytelne, a metoda porównawcza 'na oko' zawodzi gdy masz w ręku przewód np 3X4mm" z zeszłego wieku i ten sam przekrój wykonany współczesną technologią. Inna skrętka, inne prasowanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts