Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TELEWIZOR, TV - modele, opinie, rodzaje

marc27

Recommended Posts

• Odpowiedzi 463
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 10 months później...

Obecnie na rynku nie telewizora, który by jakościa obrazu dorównywał typowemu kineskopowi. Kupno plazmy lub LCD należy więc traktować w kategorii tendy. Bez urazy ale taka jest prawda, jeżeli możesz poczekaj ze dwa lata, może będzie lepiej, przynajmniej z nadawaniem sygnału.

Większośc salonów prezentuje możliwości tych TV podając tam sygnał z płyty DVD. Wtedy można uzyskać zadawalającą jakość. Przed zakupem poproś o demonstrację na sygnale TV z anteny.

Zapomniałem że czasem kupuje się TV jako końcówkę DVD a nie aby oglądać wiadomości.

to prawda, nic nie dorówna telewizowi rct. Moje rajdy po sklepach, forach internetowych trwały 3 miesiące, ceny spadały z tygodnia na tydzień, ja jednak zrezygnowałem z lcd i plazmy. Kupiłem na przeczekanie (3-5 lat) telewizor tylko projekcyjny Samsung 43QHL. Zapłaciłem 2900 w normalnym sklepie. Na necie ceny podobne. Po prawie 3 miesiacach uzytkowania nie żałuję zakupu a nawet jestem bardzo zadowolony. 2900 za 43 calowy tv to dobra cena. Jakość na polsacie cyfrowym bardzo dobra. Dodatkowo to jeden z tv o najmocniejszym dźwięku- coś około 30.

Za 5 lat sytuacja się unormuje, tv obecnie kosztujące 12 tys spadną do 2.000. Nie wiadomo czy technologia HD się utrzyma bo mówi się już o czymś całkiem innym.

Ale jeśli jednak chciałbyś tv na dłużej to polecam Sony KDF, tez projekcyjne ale działające na zasadzie 3lcd. Ceny około 4800 za 43 cale a jakość powala z nóg.

Normalne LCD to tragedia na normalnym sygnale, oglądająć tv mam wrażenie, że to idzie przez kompa. A mogę coś o tym powiedzieć bo mamy w sypialni 17' lcd też samsunga.

to prawda, nic nie dorówna telewizowi rct. Moje rajdy po sklepach, forach internetowych trwały 3 miesiące, ceny spadały z tygodnia na tydzień, ja jednak zrezygnowałem z lcd i plazmy. Kupiłem na przeczekanie (3-5 lat) telewizor tylko projekcyjny Samsung 43QHL. Zapłaciłem 2900 w normalnym sklepie. Na necie ceny podobne. Po prawie 3 miesiacach uzytkowania nie żałuję zakupu a nawet jestem bardzo zadowolony. 2900 za 43 calowy tv to dobra cena. Jakość na polsacie cyfrowym bardzo dobra. Dodatkowo to jeden z tv o najmocniejszym dźwięku- coś około 30.

Za 5 lat sytuacja się unormuje, tv obecnie kosztujące 12 tys spadną do 2.000. Nie wiadomo czy technologia HD się utrzyma bo mówi się już o czymś całkiem innym.

Ale jeśli jednak chciałbyś tv na dłużej to polecam Sony KDF, tez projekcyjne ale działające na zasadzie 3lcd. Ceny około 4800 za 43 cale a jakość powala z nóg.

Normalne LCD to tragedia na normalnym sygnale, oglądająć tv mam wrażenie, że to idzie przez kompa. A mogę coś o tym powiedzieć bo mamy w sypialni 17' lcd też samsunga.

A jaka jest żywotność takiego TV?

tv jest praktycznie na wieki :) co 5 lat należy wymienić lampę projekcyjną (która daje coraz mniej światła czyli obraz ciemnieje, której koszt w tej chwili waha się w okolicach 500 pln (przy średnim czasie oglądania tv 3 godz/dzien). Po takiej wymianie tv jest jak nowy tzn parametry obrazu są takie jak przy nowym tv.

Ja to uważam za plus ponieważ wymieniasz i masz jak nowe. Natomiast lcd i plazmy borykają się z problemi takimi jak wypalanie pixeli i inne. Niestety w takich przypadkach tv można wyrzucić na śmietnik.

Moje podejście jest takie:

teraz TV za 2800 na 5 lat

po 5 latach nowa lampa i projektor wędruje np do sypialni

a na jego miejsce już coś nowego, może lcd albo plazma ale nie na takim poziome jak jest teraz

tv jest praktycznie na wieki :) co 5 lat należy wymienić lampę projekcyjną (która daje coraz mniej światła czyli obraz ciemnieje, której koszt w tej chwili waha się w okolicach 500 pln (przy średnim czasie oglądania tv 3 godz/dzien). Po takiej wymianie tv jest jak nowy tzn parametry obrazu są takie jak przy nowym tv.

Ja to uważam za plus ponieważ wymieniasz i masz jak nowe. Natomiast lcd i plazmy borykają się z problemi takimi jak wypalanie pixeli i inne. Niestety w takich przypadkach tv można wyrzucić na śmietnik.

Moje podejście jest takie:

teraz TV za 2800 na 5 lat

po 5 latach nowa lampa i projektor wędruje np do sypialni

a na jego miejsce już coś nowego, może lcd albo plazma ale nie na takim poziome jak jest teraz

Witam. Zastanawiam się nad kupnem telewizora LCD. Chce wybrać coś w granicach do 12tys. Myślę, że telewizor powinien miec mniej więcej 42''. Jaki telewizor proponujecie?

Jesli chcesz juz kupic to jednym z lepszych i niestety najdrozszych modeli jest KLD 46 V2000 Sony , jesli ci sie specjalnie nie spieszy poczekaj na spadek cen LCD Full HD w przyszlym roku , bo na razie ceny sa bardzo wysokie . W pazdzierniku i grudniu ukaza sie pierwsze europejskie odtwarzacze HD DVD Toshiby po w miare przystepnych cenach . :)

• 9 months później...
sony bravia

Witam

Oj ,, Sony to niestety w ostatnich latach tandeta najwyższej klasy . I nie pytajcie dlaczego .Wiem co mówię . Generalnie nalezy kupować sprzęt ze sredniej półki -ten który sie podoba . I tak pierwsze poważne usterki zaczną sie po 4-5 latach niezależnie od marki ( oczywiście te najtańsze hipermarketowe pomijam bo - prezentują najniższą jakosć ).

Taką mamy niestety tendencje w dzisiejszych czasach przy całkowicie nasyconym rynku - jedyna metoda na "zmuszenie" klientow do zakupow sprzętu co 4-6 lat to zmniejszenie trwałosci przy jednoczesnym zwiększeniu atrakcyjności obsługi i wyglądu ...............niestety . I niech nie łudzi sie ten co kupił najdrozszy że kupił jakość .

pozdrawiam