Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TELEWIZOR, TV - modele, opinie, rodzaje

marc27

Recommended Posts

• Odpowiedzi 463
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...
SAMSUNG UE48H6850 - kombajn a nie telewizor - ma chyba wszystko ; )

Też o nim myślałem, ale jednak wybrałem nieco tańszy model. W sumie nie wiem czy jest sens wydawać więcej niż 3000 zł, skoro te telewizory po pierwsze szybko tanieją, a po drugie co chwile wychodzi coś nowego. A tak przeważnie wymieniam telewizor co 5-6 lat (w sumie od niedawna jest sensowna liczba kanałow hd, a ciekawe kiedy zadomowi się standard 4K) i zawsze na coś lepszego w rozsądnej cenie, żeby nadążyć na tymi nowinkami..

• 4 weeks później...
  • 3 weeks później...

Panowie moze ktos doradzi w temacie telewizora

odległość równe 4 m z lewej strony mam okno za zachód więc w godzinach popołudniowych wchodzi słonce lecz są zewnętrzne rolety.

Jaką przekątną wybrać czy można to jakoś policzyć/okreslić ?

Czy w 4 tysiącach cos kupię rozsądnego aby też nie przepłacic za jakąs nowośc

Na pewno nie celuję w UHD bo to jeszcze drogie ale chętnie korzystałbym z wi-fi na co jeszcze zwrócic uwagę?

W tej chwili użytkuję samsunga led 32 cale ale jakiegos dośc prostego

a tak mnie więcej pomieszczenie

telewizor będzie stał na półce wysokośći 40 cm

pozdrawiam

http://images70.fotosik.pl/744/e7bbea3542870c68med.jpg

Ja mam Samsunga 39" (modelami zajmuje się mąż), i chociaż początkowo byłam sceptycznie nastawiona do TV Smart TV, to teraz jestem bardzo z niego zadowolona. Szczególnie możliwość korzystania z Youtube. Oczywiście nie ze wszystkich funkcji korzystam codziennie, ale zapewne kolejny TV też będzie Smart TV.

• 2 months później...

Jaką przekątną wybrać czy można to jakoś policzyć/okreslić ?

Najlepiej określić empirycznie. Ja uważam, że przekątnej ekranu nigdy za wiele(przy sprzyjających warunkach i budżecie), no chyba że będziesz oglądał z jakiejś mikroskopijnej odległości, np >1m. My niedawno zmieniliśmy kineskopowego Panasonica :bye: na Samsunga 55cal z "krzywym" ekranem. Trochę się obawialiśmy, że będzie to przerost formy nad treścią, ale teraz po paru miesiącach użytkowania myślę, że i 65cal nie było by za dużo(może dla tego że jestem lekkim krótkowidzem :rolleyes:). U nas odległość TV od fotela jest chyba mniejsza niż 4m.

W UHD nie ma co na razie się pchać, bo po pierwsze drożej, a przede wszystkim nie ma specjalnie co oglądać w takiej rozdzielczości. Mam nadzieje, że za kilka lat, "chlebem powszednim" będzie UHD/4K na ekranie OLED.

Pozdro. :)

PS

Aha, post z marca, to teraz pewnie cieszysz się nowym sprzęciorem...

W UHD nie ma co na razie się pchać, bo po pierwsze drożej, a przede wszystkim nie ma specjalnie co oglądać w takiej rozdzielczości. Mam nadzieje, że za kilka lat, "chlebem powszednim" będzie UHD/4K na ekranie OLED.

Ja się czaję w tym roku na OLEDa, ale raczej nie będę czekać na wersję UHD czy nawet HDR tylko wziąłbym to co już jest czyli LG 55 cali w wersji FullHD. Testowałem go już sobie i jakość naprawdę masakruje...

• 3 weeks później...
A ja nie mam szczęścia do samsungów. Myślę o Panasoniku cx700e. Dobrze wypadał w testach, ale wolę jeszcze zrobić wywiad. Ktoś ma, wypróbował? Nie lubię Androida a Panasonic stosuje Firefoxa OS, to dla mnie też plus. Co do ekranów, fakt, podobno wg badań ludzie szybko po zakupie żałują, że nie kupili większego :)

• 2 weeks później...
A ja nie mam szczęścia do samsungów. Myślę o Panasoniku cx700e. Dobrze wypadał w testach, ale wolę jeszcze zrobić wywiad. Ktoś ma, wypróbował? Nie lubię Androida a Panasonic stosuje Firefoxa OS, to dla mnie też plus. Co do ekranów, fakt, podobno wg badań ludzie szybko po zakupie żałują, że nie kupili większego :)

Panasonic w tym roku raczej średnio się udał. Oglądałem wszystkie modele poniżej 8 tys. i każdy ma jakieś takie sprane kolory, fatalne podświetlenie. Odwiedziłem też kilkanaście salonów EURO RTV AGD, Saturnów, MM i chyba tylko jedna osoba zaproponowała mi Panasonica, wszystkie pozostałe mówiły, żebym sobie nimi nie zawracał głowy, bo są tragiczne. I faktycznie, ten sam obraz na każdym tanim Samsungu wyglądał lepiej niż na dość drogim Panasonicu. Ostatecznie wahałem się między Samsungiem i Sony w podobnej cenie, wybrałem Sony KD-55X8507C. Tuż po zakupie były drobne zgrzyty, jak wieszające się HDMI, przestający działać pilot. W ciągu 5 dni były już 2 aktualizacje i na chwilę obecną wszystko chodzi bez zarzutu. Android TV wymiata, a jakość obrazu jest po prostu oszałamiająca. Najbardziej szokuje skalowanie filmów o niskiej jakości 480p/540p/720p do pełnego ekranu. Na komputerze tego typu materiały wyglądają po prostu przeciętnie, tutaj odnoszę wrażenie, że film nie tylko został przeskalowany, ale również poprawiony i wyostrzony.

• 2 weeks później...
Słuchajcie, kto ma telewizor 3D? ostatnio zastanawiam sie nad zakupem takiego sprzętu do domu i potrzebuje opinii. ile wybrać cali, jakiej marki i w jakiej cenie? ktoś coś poleci? :)

Szczerze nie wiem czy opłaca się w tym momencie kupować taki telewizor. Jakby nie patrzeć jest to technologia dosyć nowa więc myślę, że warto jeszcze poczekać jakiś czas aż będzie ona odpowiednio dopracowana :)

Szczerze nie wiem czy opłaca się w tym momencie kupować taki telewizor. Jakby nie patrzeć jest to technologia dosyć nowa więc myślę, że warto jeszcze poczekać jakiś czas aż będzie ona odpowiednio dopracowana :)

Nowa technolgia? Raczej stara i według mnie nie warto się na niej skupiać przy wyborze tv. Ja mam tv55" z 3d ale gdyby moj telewuzor tego nie miał i tak bym go kupił.

Filmy w 3d ogladałem może 2 razy i pewnie na tym sie skonczy moja przygoda z 3d, ale oczywiscie sa zwolennicy tego.

Słuchajcie, kto ma telewizor 3D? ostatnio zastanawiam sie nad zakupem takiego sprzętu do domu i potrzebuje opinii. ile wybrać cali, jakiej marki i w jakiej cenie? ktoś coś poleci? :)

Przede wszystkim musisz mieć co oglądać. Choć da się konwertować zwykły obraz na 3D to efekt jest dużo gorszy niż podczas oglądania filmów nakręconych w 3D. Ja mam LG i efekt jest nawet lepszy niż w kinie.

Musisz się zdecydować jakiego systemu chcesz używać - czy z okularami aktywnymi czy pasywnymi. Ja się zdecydowałem na pasywne - są tanie i lekkie, nie potrzebują baterii.

Jeśli 3D to telewizor raczej UHD. Tylko wtedy da się obejrzeć 3D w HD. Wielkość ekranu dobrana do pomieszczenia. Zawieszony na wysokości oczu bo wtedy najlepiej widać efekt 3D. No i dobre nagłośnienie do tego.