Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

TELEWIZOR, TV - modele, opinie, rodzaje

marc27

Recommended Posts

• Odpowiedzi 463
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Oprócz tego ze w ciagu ostatnich lat to właśnie Sony i Panasonic najbardziej obniżyły swoją jakosć (sony do poziomu hipermarketowego złomu ) to poza tym masz racje ......

Wiesz co...

Kupiłem sobie Amplituner + DVD właśnie Panasa...

To było ok 5 lat temu...wtedy z zestawem głośnikowym dałem za to ok. 4500 zł...więc sprzęt jeszcze nie był tak "osiągalny" jak dziś...

Na tamten czas to była w zasadzie górna półka sprzętowa Panasa...

I co...po 4 latach padł odtw. DVD, był w Serwisie...jutro z serwisu odbieram Amplituner...

Cholera przypadek??

Na jakość dźwięku, obrazu nie narzekam...ale ta trwałość sprzętu...

To co kupować?? :lol:

Witam

To nie przypadek . To jakośc sprzętu a raczej jej brak powoduje że wszystko się psuje po 3-4 latach .

Co kupować ?? Jesli masz duzo kasy to co tylko chcesz ,co ci się podoba . I tak zepsuje sie po 3-4 latach ,nawet jak dasz 10 tyś za TV (cena to teraz wyznacznik marki a nie jakosci )

Jak masz mało kasy to niestety szukać okazji ,promocji ,wyprzedaży (ale nie sprzetu z ekspozycji) . Już w czasie zakupów musisz mieć świadomość że wydajesz kasę na 3-4 góra 5 lat a nie na 10 lub więcej . Kupować sprzęt ze średniej półki bez szaleństw .

Dam przykład .Kupujesz DVD . Idziesz do sklepu i widzisz masę odtwarzaczy . Co wybierze przeciętny klient . Mantę za 150 zł czy sprzęt markowy za 400 . Raczej markowy . I tu popełnia błąd .Manta zepsuje sie tak samo szybko jak sprzęt markowy czyli po 1,5 - 3 latach . Mantę wywalisz i kupisz drugą , inny sprzęt będziesz opłakiwał (oczywiscie bez przesady ) . ...... i tez kupisz drugi :lol:

pozdrawiam

• 3 months później...

:) minęło trochę czasu, nastało trochę nowych modeli.

Może teraz są jakies konkretne propozycje/typy?

Na dzien dzisiejszy mam do wyboru Sony kdl-40x3000 (ze 100hz za dobrze ponad 7 tys) i model 40W bez 100Hz ale z Full Hd za ok 5 tys.

A moze jednak Samsung?.....choc we wszystkich sklepach sprzedawcy go odradzają........sama nie wiem.

Dotychczas mialam CRT Sony 100Hz 29 cali i bylam bardzo zadowolona. Obraz super, przez ponad 10 lat nic sie z nim nie działo-bez zarzutu, dlatego teraz tez skłaniam się ku Sony.

Podpowiedzcie cos, podzielcie sie swoimi doswiadczeniami.

• 1 year później...

Witajcie!

Wiem,że to średnio budowlany temat... :wink: -wybór telewizora ...ale usłyszałam już tyle opinii sprzedawców,że zgłupiałam.Każdy poleca co innego :cry:

A na Was-forumowiczów zawsze mozna liczyć :D

Napiszcie,kto używa jakiego telewizora i czy wybór był trafny.

My potrzebujemy coś ok. 46"-50" i tyle wiem... :oops:

Nie wiem jaką wybrać firmę, czy ma to być plazma czy LCD, itp. itd.

Pomóżcie !!

Pzdr.

R.

Zalezy jakie środki chcesz wydac na telewizor.Wazne są tez parametry i mozliwosci telewizora(gniazda,hd,wygląd itp.)

Obydwie technologie mają swoje zalety i wady

Plazma

+ bardziej naturalne kolory

+ brak smużenia obrazu

+ większa tolerancja na sygnał niskiej rozdzielczości

+ lepsze odwzorowanie czerni

- większe zużycie prądu

- możliwy efekt „wypalenia” ekranu (starsze modele)

- szyba ochronna odbija światło mocniej niż LCD

- mniejsza ostrość obrazu

LCD

+ mniejsze zużycie prądu

+ mniejsze odbijanie światła

+ większa ostrość obrazu

- gorsze odwzorowanie czerni

- mniej naturalne, zimniejsze kolory

- gorszy kąt boczny

Jeśli oglądacie filmy DivX lub macie zwykły sygnał SD, a do tego denerwuje was nie do końca czarna czerń to zapomnijcie o LCD. Telewizory tego typu (szczególnie full HD) nie najlepiej radzą sobie z sygnałem niskiej rozdzielczości. Czas reakcji matrycy ma tu duże znaczenie i może wystąpić denerwujące smużenie. Do tego dochodzi problem z bocznym kątem widzenia, który szczególnie w tańszych modelach, może skutecznie psuć zabawę.

temat z hdtvmania

Witajcie!

Wiem,że to średnio budowlany temat... :wink: -wybór telewizora ...ale usłyszałam już tyle opinii sprzedawców,że zgłupiałam.Każdy poleca co innego :cry:

Pomóżcie !!

Pzdr.

R.

Łudzisz się, że na tym forum będzie inaczej?

Żeby nie było, że nie na temat to mam CRT Thomson 29" i jestem zadowolony.

ja mam 50" LG plazmę nie pamiętam jaki model - w kązdym razie to już staruszek bo ma ze dwa lata. Jesteśmy z niego zadowoleni, z pocztąku wydawał się za duży, ale potem cieszyliśmy się , że nie kupiliśmy mniejszego. Moi rodzice mają 38" LCD i to jest za mało jak dla mnie. To czy plazama czy LCD to zalezy z jakiej odległości będziesz oglądać, jak z daleka to wystarczy plazma, jak z bliska to lepsze LCD ( jednak lepsza jakość obrazu) Plazma na HD chodzi super, LCD jeszcze lepiej, my oglądamy plazmę z ok. 4 - 4,5m i jest ok jak dla mnie. Jak kupowaliśy go to plazma była dużo tańsza niż LCD, LCD dobrej jakości musielibyśmy kupić mniejsze w tej samej cenie, albo gorszej firmy, kiepskiej jakości. Nie wiem jak jest teraz. W każdym razie polecam LG jeśli zdecydujecie się na Plazmę, porównywaliśmy go z innymi polecanymi markami i wyszedł na plus jeśli chodzi o parametry i jakość obrazu. Ale może doradzi ktoś kto niedawno kupił.

Witajcie!

Pomóżcie !!

Pzdr.

R.

Ja też stałem przed takim wyborem.

Zdecydowałem się na któryś z tych:

PS50A551, PS50B650 lub PS50A556.

A że jeszcze nie kupiłem to więcej nie powiem. Jedynie oglądałem w sklepie obraz na podobnych TV LCD - Plazma (stały obok siebie) i plazam miała duzo lepszy obraz.

Ooooo.....!!

Jaki szybki i obszerny odzew!! :D

Wiedziałam,że można na Was liczyć. :D

O telewizorach LED czytałam i też rozmawiałam ze sprzedawcami w sklepach,ale tu jest "zgryz",bo to jeszcze raczej nowość w Polsce i cena jest trochę za wysoka.Znajomy (znawca tematu) polecał mi plazmę PANASONIC TX-P-50-S-10 50", ale koszt jest w granicach 4,5 tys zł. Trochę "za bogato" :cry: ,bo wykończeniówka domu (jak sami wiecie ! ) wykańcza i to nie tylko psychicznie ale ( a może zwłaszcza) i finansowo. Myślę,że możemy "poszaleć" za jakieś 3-3,5 tys. zł a za resztę kupić jakieś sensowne kino domowe.

Acha!! Oglądać będziemy z ok. 5 m.

Dzięki za wszystkie odpowiedzi i proszę o jeszcze.... :D

Pzdr.

R.

Nowosci w postaci LED dotycza tylko podswietlania matrycy w telewizorach LCD, w porownianiu z dotychczasowymi swietlowkami takie telewizory podobno cechuja sie lepszymi kolorami i lepsza czernia a na pewno sa ciensze i pobieraja mniej energii.

Jakikolwiek wybierzesz telewizor dobrze by mial tuner MPEG4, zeby za pare lat bez problemu odebrac tv naziemna.

Dlaczego właśnie forum budowlane? Wpisujesz w Google i znajdujesz masę odpowiedzi na odpowiednich forach ludzi, którzy znają się na rzeczy. Gwarantuję Ci, że sporo czasu by Ci zajęło zanim byś wszystko przeczytał. Znajdziesz też masę ciekawych rzeczy i fachowej wiedzy na ten temat.

Miłego czytania :wink:

P.S. zainteresuj się telewizorem Philips Ambilight, nie słuchaj marketowych specjalistów, a jeśli zdecydujesz się już na kupno w konkretnym sklepie poproś o prezentację kilku wstępnie wybranych modeli w zaciemnionym miejscu. Będzie Cię to może kosztowało 50zł, ale kupisz to co Ci się będzie najlepiej oglądało i będziesz się cieszył dobrym wyborem :)