bestisz 14.10.2009 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 To ja na początek wypowiem się tak. Zalogowałem się na tym forum dość niedawno kiedy to przyszedł czas na wykańczanie domu i prace budowlane, ale nigdy nie pomyślałem że i jak będę mógł komuś udzielić kompetentnej pomocy.Z racji tego że w temacie RTV-SAT działam już sporo czasu i również udzielam się w tych tematach na forum tej branży to moja ocena będzie obiektywna.Może to nieskromne ale ta branża jest moim hobby a zarazem pracą. Po pierwsze odległość. Jeżeli wynosi ona tak jak mówisz 5m (oczy--->ekran) to spokojnie możesz iść w 46-50" a nawet spokojnie więcej. Po drugie uważam że wybór pomiędzy Plazmą a LCD nie może opierać się na tym czy mamy SD, słabe SD czy HD.Nie ma pojęcia słabe czy dobre SD. Jest pojęcie które nazywa się "bitrate". Jest to jednostka które określa ilość danych jakie zajmuje jedna ramka obrazu. Czyli im jest ich więcej tym obraz bardziej szczegółowy i zarazem ostrzejszy. Na jeszcze prostszy język można to przełożyć tak. Widzimy obraz, na obrazie widzimy drzewo,...no i w sumie można by tyle powiedzieć i każdy będzie wiedział o co chodzi. Można też powiedzieć że drzewo ma popękaną korę, ma liście a na liściach siedzą dwie biedronki. Ogólnie obie wersje są OK i każdy wie o co chodzi. Jednak w drugiej opcji mamy dodatkowe bardziej szczegółowe informacje. Dokładnie tak samo jest z obrazem. Im bitrate wyższy tym bardziej szczegółowy obraz. Proste porównanie TVN i Tele5. Oba kanały są w SD i to nadawane drogą satelitarną. Dlaczego więc tak duża różnica w jakości? Odpowiedź to bitrate.Dlatego sugeruje nie wybierać Tv pod kątem tego jaki mamy sygnał SD bo to mało rozsądne. Za 2-3 lata zniknie całkowicie sygnał naziemny analogowy i wejdzie DVB-T czyli naziemna telewizja cyfrowa. Dlatego po co się uwsteczniać? Sprawa druga. Trzeba się pogodzić z informacją że telewizory PDP czyli Plazmy zostają wyparte przez technologię LCD. Dlaczego? Tylko z jednego powodu,...prądożerność. Niestety producenci muszą stosować się do norm Eko które co roku są coraz surowsze. Prosty przykład. Plazma 50" w zależności od producenta matrycy potrafi pobierać nawet do 550W mocy. LCD przy tych samych wymiarach pobiera średnio 140-170W.Kolejna sprawa to naturalność kolorów i jakość czerni. Jeżeli chodzi o kolory to tu pozostaje kwestia producenta matryc. Samsungi robią bardziej jaskrawe "cukierkowe" matryce, Sony, Sharp skłaniają się bardziej ku naturalności. Jeśli chodzi o czerń to w najnowszych LED-ach jest już bardzo dobrze. Zresztą niektóre modele kultowe nieraz zachwycały bardzo dobrą czernią.Kolejna sprawa to nasłonecznienie pokoju. Jeśli salon masz jasny i wpada bezpośrednio słońce przez okna to przy plazmie będziesz miał koszmarne warunki oglądania ze względu na błyszczącą szybę przykrywającą ekran każdej plazmy. Rozumiem że wypisałem dużo różnych może niepotrzebnych informacji ale po postu chciałbym też pomóc w znanej mi dziedzinie. Do autora postu:Najpierw polecam odpowiedzieć sobie na pytanie co preferujesz oglądać? Czy masz konsolę do gier? Czy lubisz sport? Jeżeli tak to szukaj modeli z dobrą dynamiką matrycy. Ja mam w sypialni Sharpa 46XL2E. TV który niedawno wyszedł z produkcji ale nie spotkałem nic w nowościach o takiej dynamice.Ktoś powyżej wspomniał coś bardzo mądrego i ja również to popieram. Jeżeli lubisz kino i sport to może warto na razie kupić coś mniejszego i tańszego a potem zainwestować w projektor i ekran. Jeżeli masz 5m odległości to projektor miałby tam rację bytu.Z drugiej strony jeżeli chcesz kupić 50" za poniżej 4500zł to chyba nic rozsądnego nie kupisz w takiej kwocie. Polecam poszukać Sharpa 46XL2E gdzieś na eBay, Allegro. Jeszcze może trafisz nowego w pudle za dobra kasę.Jeżeli jednak zdecydujesz się na sklepówkę to nie biegnij do MediaMarktu i nie słuchaj "ekspertów" którzy dostają 25zł do wypłaty bo sprzedali 5szt Samsunga w miesiącu. Na pewno masz gdzieś jakiś salon w obrębie swojej miejscowości. Idź powiedz ile masz kasy i za 50zł zorganizują Ci w jakiś dzień prezentację 3-4 modeli. Możesz nawet zabrać ze sobą tuner SAT jeżeli posiadasz i podłączą na życzenie. Pamiętajcie wszyscy o jednym, każdy inaczej odbiera barwy i obraz. Dla jednego jeden TV "świeci extra" dla innego to lipa. Wcale nie ma co się temu dziwić. Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję że troszkę pomogłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bestisz 14.10.2009 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2009 To ja na początek wypowiem się tak. Zalogowałem się na tym forum dość niedawno kiedy to przyszedł czas na wykańczanie domu i prace budowlane, ale nigdy nie pomyślałem że i jak będę mógł komuś udzielić kompetentnej pomocy.Z racji tego że w temacie RTV-SAT działam już sporo czasu i również udzielam się w tych tematach na forum tej branży to moja ocena będzie obiektywna.Może to nieskromne ale ta branża jest moim hobby a zarazem pracą. Po pierwsze odległość. Jeżeli wynosi ona tak jak mówisz 5m (oczy--->ekran) to spokojnie możesz iść w 46-50" a nawet spokojnie więcej. Po drugie uważam że wybór pomiędzy Plazmą a LCD nie może opierać się na tym czy mamy SD, słabe SD czy HD.Nie ma pojęcia słabe czy dobre SD. Jest pojęcie które nazywa się "bitrate". Jest to jednostka które określa ilość danych jakie zajmuje jedna ramka obrazu. Czyli im jest ich więcej tym obraz bardziej szczegółowy i zarazem ostrzejszy. Na jeszcze prostszy język można to przełożyć tak. Widzimy obraz, na obrazie widzimy drzewo,...no i w sumie można by tyle powiedzieć i każdy będzie wiedział o co chodzi. Można też powiedzieć że drzewo ma popękaną korę, ma liście a na liściach siedzą dwie biedronki. Ogólnie obie wersje są OK i każdy wie o co chodzi. Jednak w drugiej opcji mamy dodatkowe bardziej szczegółowe informacje. Dokładnie tak samo jest z obrazem. Im bitrate wyższy tym bardziej szczegółowy obraz. Proste porównanie TVN i Tele5. Oba kanały są w SD i to nadawane drogą satelitarną. Dlaczego więc tak duża różnica w jakości? Odpowiedź to bitrate.Dlatego sugeruje nie wybierać Tv pod kątem tego jaki mamy sygnał SD bo to mało rozsądne. Za 2-3 lata zniknie całkowicie sygnał naziemny analogowy i wejdzie DVB-T czyli naziemna telewizja cyfrowa. Dlatego po co się uwsteczniać? Sprawa druga. Trzeba się pogodzić z informacją że telewizory PDP czyli Plazmy zostają wyparte przez technologię LCD. Dlaczego? Tylko z jednego powodu,...prądożerność. Niestety producenci muszą stosować się do norm Eko które co roku są coraz surowsze. Prosty przykład. Plazma 50" w zależności od producenta matrycy potrafi pobierać nawet do 550W mocy. LCD przy tych samych wymiarach pobiera średnio 140-170W.Kolejna sprawa to naturalność kolorów i jakość czerni. Jeżeli chodzi o kolory to tu pozostaje kwestia producenta matryc. Samsungi robią bardziej jaskrawe "cukierkowe" matryce, Sony, Sharp skłaniają się bardziej ku naturalności. Jeśli chodzi o czerń to w najnowszych LED-ach jest już bardzo dobrze. Zresztą niektóre modele kultowe nieraz zachwycały bardzo dobrą czernią.Kolejna sprawa to nasłonecznienie pokoju. Jeśli salon masz jasny i wpada bezpośrednio słońce przez okna to przy plazmie będziesz miał koszmarne warunki oglądania ze względu na błyszczącą szybę przykrywającą ekran każdej plazmy. Rozumiem że wypisałem dużo różnych może niepotrzebnych informacji ale po postu chciałbym też pomóc w znanej mi dziedzinie. Do autora postu:Najpierw polecam odpowiedzieć sobie na pytanie co preferujesz oglądać? Czy masz konsolę do gier? Czy lubisz sport? Jeżeli tak to szukaj modeli z dobrą dynamiką matrycy. Ja mam w sypialni Sharpa 46XL2E. TV który niedawno wyszedł z produkcji ale nie spotkałem nic w nowościach o takiej dynamice.Ktoś powyżej wspomniał coś bardzo mądrego i ja również to popieram. Jeżeli lubisz kino i sport to może warto na razie kupić coś mniejszego i tańszego a potem zainwestować w projektor i ekran. Jeżeli masz 5m odległości to projektor miałby tam rację bytu.Z drugiej strony jeżeli chcesz kupić 50" za poniżej 4500zł to chyba nic rozsądnego nie kupisz w takiej kwocie. Polecam poszukać Sharpa 46XL2E gdzieś na eBay, Allegro. Jeszcze może trafisz nowego w pudle za dobra kasę.Jeżeli jednak zdecydujesz się na sklepówkę to nie biegnij do MediaMarktu i nie słuchaj "ekspertów" którzy dostają 25zł do wypłaty bo sprzedali 5szt Samsunga w miesiącu. Na pewno masz gdzieś jakiś salon w obrębie swojej miejscowości. Idź powiedz ile masz kasy i za 50zł zorganizują Ci w jakiś dzień prezentację 3-4 modeli. Możesz nawet zabrać ze sobą tuner SAT jeżeli posiadasz i podłączą na życzenie. Pamiętajcie wszyscy o jednym, każdy inaczej odbiera barwy i obraz. Dla jednego jeden TV "świeci extra" dla innego to lipa. Wcale nie ma co się temu dziwić. Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję że troszkę pomogłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gunarb 15.10.2009 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 jednak za 3,5 tys. to dobijesz może do jakiegoś kiepskiego LCD 46' -samsung, sharp. Na przyzwoity LCD 46' potrzebujesz z tys. więcej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alef 15.10.2009 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2009 widze zes mazurska dziewczyna wiec polece ci pewna usluge...jest kilku gosci z Olsztyna, ktorzy maja sklep ze sprzetem RTV i mowiac krotko znaja sie na rzeczy...oferuja doradztwo w wyborze telewizora, a co najwazniejsze mozna zamowic prezentacje wstepnie wybranych 3-4 modeli u siebie w domu (a wiec odpada efekt sklepow dla idiotow...nienaturalne swiatlo, marnej jakosci sygnal, "podrasowana" jakosc obrazu na odbiornikach promowanych przez sklep...itp) koszt takiej prezentacji nie jest wysoki...a jesli zdecydujesz sie kupic u nich ktorys z prezentowanych telewizorow to usluga jest gratis...co do cen to tez mozna baaardzo negocjowac jak bedziesz zainteresowana to napisz PW...nie chce robic tu nikomu otwartej reklamy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rocers 16.10.2009 18:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Nie do końca zgadzam się z użytkownikiem bestisz. Dlaczego? o tym poniżej Wiadomo, że Pioneer wycofał się z produkcji plazm, ale nie dlatego że ta technologia jest na wymarciu. Telewizorów lcd też już nie produkują. To też już są na straconej pozycji?Pioneer stawiał na jakość, a ajk wiadomo to musi kosztować. Dalej każdy sam sobie dopowie. Panasonic, Samsung, LG. Dalej produkują plazmy i ulepszają technologię. Chociaż poprzeczka jest bardzo wysoko. Pioneer 5090 to dalej król obrazu. Kolega napisał że lcd przy wielkości 52 cale pobiera średnio 140-170 Wat.Sony KDL-52Z4500 Pobór mocy (telewizor włączony) 320 WSony KDL-52W4500 Pobór mocy (telewizor włączony) 293 WPhilips 52PFL7404H Pobór mocy (telewizor włączony) 280 WSharp LC-52DH65E Pobór mocy (telewizor włączony) 267 WSharp LC-52DH77E Pobór mocy (telewizor włączony) 252 W Teraz dla przykładu plazmaSamsung PS50B850 Pobór mocy (telewizor włączony) 240 WPanasonic TX-P50X10E Pobór mocy (telewizor włączony) 284 WPanasonic TX-P50S10E Pobór mocy (telewizor włączony) 240 WLG 50PS7000 Pobór mocy (telewizor włączony) 291 W Każdy może sobie sprawdzić wiarygodność. Wejść na strone producenta i zobaczyć dane techniczne.W plaźmie zużycie prądu w bardzo dużym stopniu zależy od nastawów obrazu. Mój pionek 5080XD ma na tabliczce znamionowej 320 W, w rzeczywistości po kalibracji pobór mocy waha się od 220 do 280 Wat. Zależy jaki materiał się wyświetlany, na białych scenach pobór jest największy. pozdrawiam PS. Podaje fajną stronkę http://www.hdtvtest.co.uk/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vezyrek 16.10.2009 19:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Jesli o mnie chodzi, to w mieszkaniu zostanie 14 calowy tv CRT Dlaczego??? Bo szkoda mi pieniedzy na badziewna technologie LCD. Kolory, katy patrzenia, czern i brak plynnosci przekresla calkowicie taki tv. Wystrczy jak obejrze tv na swoim monitorku LCD HP2207H lub u znajomych i pozniej przejde obejrzec do rodzicow na zwyklym CRT - wydaje sie on jakosciowo w technologii kosmicznej biorac pod uwage, czern, kolorki i plynnosc obrazu. Niestety LCD to badziew ktory opanowal rynek. Nikt nie pracuje nad szybkoscia matryc, kombinuja dodajac podswietlanie LED, co i tak nie poprawia plynnosci obrazu. Niech mi tylko ktos nie wyskakuje z tekstem ze nie widzi smuzenia lub zebym zobaczyl obraz w full HD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ren2904 16.10.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Witajcie!! Widzę,że wątek bardzo się rozwinął i to nie koniecznie po mojej myśli Niemniej jednak wyciągnęłam parę wniosków i myślę,że już wiem jaką decyzję podjąć Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi a szczególnie alef i bestisz Pozdrawiam wszystkich i niniejszym zamykam wątek R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bestisz 16.10.2009 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Października 2009 Nie do końca zgadzam się z użytkownikiem bestisz. Dlaczego? o tym poniżej Wiadomo, że Pioneer wycofał się z produkcji plazm, ale nie dlatego że ta technologia jest na wymarciu. Telewizorów lcd też już nie produkują. To też już są na straconej pozycji? Pioneer stawiał na jakość, a ajk wiadomo to musi kosztować. Dalej każdy sam sobie dopowie. Panasonic, Samsung, LG. Dalej produkują plazmy i ulepszają technologię. Chociaż poprzeczka jest bardzo wysoko. Pioneer 5090 to dalej król obrazu. Kolega napisał że lcd przy wielkości 52 cale pobiera średnio 140-170 Wat. Sony KDL-52Z4500 Pobór mocy (telewizor włączony) 320 W Sony KDL-52W4500 Pobór mocy (telewizor włączony) 293 W Philips 52PFL7404H Pobór mocy (telewizor włączony) 280 W Sharp LC-52DH65E Pobór mocy (telewizor włączony) 267 W Sharp LC-52DH77E Pobór mocy (telewizor włączony) 252 W Teraz dla przykładu plazma Samsung PS50B850 Pobór mocy (telewizor włączony) 240 W Panasonic TX-P50X10E Pobór mocy (telewizor włączony) 284 W Panasonic TX-P50S10E Pobór mocy (telewizor włączony) 240 W LG 50PS7000 Pobór mocy (telewizor włączony) 291 W Każdy może sobie sprawdzić wiarygodność. Wejść na strone producenta i zobaczyć dane techniczne. W plaźmie zużycie prądu w bardzo dużym stopniu zależy od nastawów obrazu. Mój pionek 5080XD ma na tabliczce znamionowej 320 W, w rzeczywistości po kalibracji pobór mocy waha się od 220 do 280 Wat. Zależy jaki materiał się wyświetlany, na białych scenach pobór jest największy. pozdrawiam PS. Podaje fajną stronkę http://www.hdtvtest.co.uk/ Super że są osoby z którymi można podywagować na i temat pomimo że forum nie zajmuje się stricte tą branżą. Nie chcę twierdzić że PDP jest wycofane ale trzeba pomału zacząć się godzić z tym że większość prac innowacyjnych kładzie się na LCD. Nie twierdzę również że PDP jest złym produktem i w 100% zgadzam się z tym że do czerni Plazm Pioneera jeszcze długo, długo nikt nie dociągnie. Co do jakości i odwzorowania barw to nie był bym taki pewny że nie ma równych sobie. Starałem się podpowiedzieć że nie warto wybierać plazmy tylko z tego powodu że większość kanałów w polskich stacjach to nadal DVB-S (czyli przysłowiowe SD) i dlatego należy wybrać plazmę bo obraz na niej będzie ładniejszy. Jeżeli chodzi o pobory mocy to Ty podajesz to co każdy TV ma na tabliczce znamionowej. Ja na obecną chwilę jestem po około 120 testach Tv, Monitorów itp. jakie przeprowadzałem wraz z działaczami jednego z polskich portali HDTV i wierz mi że tabliczka mówi jedno, a wpięty watomierz nieraz wskazywał podwojone wartości. Jak sam wspomniałeś w plazmie dużo zależy od kalibracji i z tym się zgadzam. jednak najważniejszym czynnikiem jest to co patryca wyświetla. Czym jaśniej tym pobory większe a przecież nie oglądamy na okrągło Kod Da Vinci gdzie 80% scen jest w szarościach i półmroku. W przypadku LCD jest zupełnie inaczej. Jeżeli TV ma na tabliczce moc 210W to jest to stały pobór niezależny od tego jak jasny obraz oglądamy. Oczywiście zdarzają się przekłamania tak samo jak i w Plazmach i to nawet niekiedy są do różnice po 100-150W w stosunku do tego co mówi producent. Troszkę inaczej jest z LED-owską technologią LCD. Tutaj mamy troszkę mieszanki ponieważ fakt są wzrosty i spadki poboru w zależności od jasności scen. Jednakże jest to dalej LCD a diody LED służą tylko do podświetlenia matrycy LCD w celu pogłębienia barw, jasności i zwiększenia kontrastu. Jak każdy z nas wie LED-y mają bardzo mały pobór mocy i jeżeli nawet są rozłożone pod matrycą 40" i jest ich tam setki to w ogólnym rozrachunku czy scena jest jasna czy ciemna różnice są na poziomie 10W maksymalnie. Ostatnią zależnością w temacie mocy jest cena. Im więcej wydamy na plazmę tym będzie ona zapewne ładniej "świecić" ale niestety będzie bardziej prądożerna. W przypadku LCD jest podobnie z małą różnicą. Im więcej wydamy na TV, tym lepiej on świeci ze względu na jakość matrycy ale i mamy zawsze lepsze układy prądowe które oszczędzają nam tą energię. Żelazna zasada która jest w plazmach że im lepszy chcemy mieć obraz tym więcej prądu musi on pożreć niekoniecznie ma miejsce w LCD. Droższe LCD po prostu są oszczędniejsze. Nie namawiam do konkretnych technologii. natomiast namawiam jeszcze raz do projekcji czy to w salonach RTV czy domowych. Domowe zazwyczaj jak kupisz TV są za darmo. Wybierajcie to co Wasze oczy wybierają. P.S. Chwalę energooszczędność LCD a sam mam plazmę. Jaką nieważne ale jest to plazma:) Pozdrawiam Wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marecki6 17.10.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Października 2009 polecam zajrzec na inne forum: http://hdtv.com.pl/forum/ znajdziesz tam fachowa pomoc w tym temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GosiaIAdam 22.10.2009 13:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Października 2009 A ja planuję plazmę Samsunga 50", odległość będzie ok 3,5m. Model - PS50B650 (jeśli starczy kasy, obecnie kosztuje ok 4500 z przesyłką) lub PS50B550 (prawie tysiąc tańszy). Polecam, tak jak przedmówca, forum hdtv Ale u mnie zakup dopiero po przeprowadzce (a i dobrze, bo gwarancja się nie zmarnuje aczkolwiek choruję na tv już ponad rok, na całe szczęście cena powoli spada...) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wren 23.10.2009 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Mam subiektywne porównanie Samsungów i Sony. Ktoś z góry pisał o cukierkowych kolorach w samsungu i naturalności w sony, zgadzam się w 100%. Mnie samsung aż razi (np. "zielony" mecz piłki nożnej), a Sony faktycznie bardzo naturalnie odzwowrowuje barwy i moim zdaniem zdecydowanie ma lepszy obraz, a już na pewno dźwięk (choc to wciaż nie kolumny). Ze sklepowych pdobały mi sie też sharpy i toshiby. Jednak to Ty wybierasz co akurat Tobie pasuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ren2904 23.10.2009 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Października 2009 Mimo mego poprzedniego postu: Witajcie!! Widzę,że wątek bardzo się rozwinął i to nie koniecznie po mojej myśli Niemniej jednak wyciągnęłam parę wniosków i myślę,że już wiem jaką decyzję podjąć Dziękuję wszystkim za odpowiedzi i podpowiedzi a szczególnie alef i bestisz Pozdrawiam wszystkich i niniejszym zamykam wątek R. wątek wcale nie został zamknięty Podjęłam juz decyzję i dziękuję wszystkim za pomoc. Pzdr. R. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
grave 19.11.2009 23:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2009 a ja tam dalej biję się z myślami.... co wybrać plasmę Panasonica P37X3710Y czy Lcd Sony 37S5600... oba 5 lat gwarnacji, przez co innych nie biorę pod uwagę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cerleg 07.03.2010 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Witam, chciałbym kupić telewizor LCD o przekątnej 37 cali tak do 2000 zł. Czy możecie coś polecić? Znalazłem dwa telewizory spełniające te kryteria: SAMSUNG LE37B550 oraz LG 37LF2510. Co o nich sądzicie? Wiem, że LG nie ma wejścia USB. Ale czy czy są jakieś inne różnice? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 07.03.2010 16:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Witam, chciałbym kupić telewizor LCD o przekątnej 37 cali tak do 2000 zł. Czy możecie coś polecić? Znalazłem dwa telewizory spełniające te kryteria: SAMSUNG LE37B550 oraz LG 37LF2510. Co o nich sądzicie? Wiem, że LG nie ma wejścia USB. Ale czy czy są jakieś inne różnice? Mam w firmie kilka samsungów ze złączem USB. Kupiłem je własnie dla tych złączy. Niestety odtwarzają tylko grafikę w jpeg i z muzycznych mp3. Jak kupowałem zapewniano mnie że odtwarzają wszystko a tu kiszka . Do tego grafikę odtwarzają z losową wielkością. Duże rozdzielczości na całym ekranie, mniejsze już różnie. Długo bardzo (do minuty) trwa wczytywanie większych fotografii. Jeżeli chcesz z wejścia USB korzystać upewnij się co mozna tym odtworzyć. Wiem że samsung w niektórych modelach oferuje też USB w wersji rozszerzonej która odtwarza trochę więcej formatów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cerleg 07.03.2010 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Zobacz wątek: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1444476.html jest tam napisane jak odblokować odtwarzanie video przez USB. Dla mnie odtwarzanie zdjęć i filmów przez USB nie jest aż tak istotne. A jak wygląda wykonanie i obudowa? Bo czytałem, że nie jest zbyt solidna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 07.03.2010 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Zobacz wątek: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1444476.html jest tam napisane jak odblokować odtwarzanie video przez USB. Dla mnie odtwarzanie zdjęć i filmów przez USB nie jest aż tak istotne. A jak wygląda wykonanie i obudowa? Bo czytałem, że nie jest zbyt solidna. Dzięki, zaraz tam zajrzę. Obudowa i trwałość jest ok, obsługuje to kilku lektorów i jakoś przez półtora roku nic się nie stało. Piloty działają, rys na obudowach i ekranach nie zauwazyłem. Tandeta to nie jest na pewno. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mareczek7 07.03.2010 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Ja bym kupowała, LCD firmy sony, tylko one chyba kosztują ponad 2 tys. Moim zdaniem mają najlepszą jakość obrazu i są najmniej podatne na usterki, wiem bo moja teściowa pracuje w serwisie Rtv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cerleg 08.03.2010 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Dzięki za opinie. Odnośnie usterek, to pewnie wszystko zależy od modelu, czy nawet od samego telewizora.No nic, popytam jeszcze w sklepach. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
perm 09.03.2010 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Chyba wywołałem wilka z lasu. Właśnie zepsuł mi sie jeden z samsungów. Coś tam miga, jakies kreski na ekranie. Wytrzymał niecałe półtora roku. Chyba jednak szajs! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts