Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

murowany płot sąsiada na mojej działce

Recommended Posts

Witam

Kupiłem niedawno działkę z 1 strony ogrodzoną wysokim ceglanym murem (zbudowanym pare lat wczesniej przez - teraz mojego - sąsiada).

W zasadzie mi to pasuje bo dzialka w baaaardzo dobrym miejscu i wole byc odizolowany od tego Pana ponieważ ma spory kawal ziemi i istnieje powazne ryzyko ze sprzeda wkrotce jakiemus deweloperowi na blizniaki czy cos w tym stylu.

Od sprzedawcy sie dowiedzialem ze ten płot stoi na mojej dziace a nie granicy.

Streszcze sie żeby nie przeciagac:

Chce by ten płot tam juz stal zawsze i (ewentualny) nowy własciciel go nie rozebral twierdzac ze to "jego" bo poprzedni własciciel go zbudował.

Jest jakies przepis, ktory bym mógl wykorzystac ? (chodzi mi o to zebym z uwagi na to iz płot jest na mojej dzialce mógł stac sie jego właścicielem. Jakis przepadek w ramach rekompensaty za zabrany kawal zemi czy cos).

Z góry dziękuję za pomoc.

• 2 weeks później...

dawno mnie nie bylo :(

trudno powiedziec ile go stoi na dzialce mojej bo jest niezbyt prosty (moze po pijaku stawiali;). Na poczatku dzialki jest prawie na granicy ale czym glebiej w dzialke to juz "wkreca" sie mysle do okolo 1m (stawiany z dziurawki , na oko 18cm).

Napewno jest wyzszy niz 2,2 - ponad 2,5 spokojnie.

Nie mam teraz planu przed soba to nie wiem czy na nim jest aczkolwiek plan zagosp. wszedl w zycie z rok temu a plot jest juz od ponad 5-ciu.

(plan wymaga zeby wszystkie ploty byly ażurowe :o - on ma z tym problem)- chyba jak stal zanim uchwalili plan to mi go nie każa rozebrac ?

Czy jest legalny ? Nie mam pojecia.

ale sie namieszalo

PS

Plot byl w cenie - hihihi - sprzedajacy sie bal ze zrezygnuje z kupna jak sie dowiem ,ale mi to na reke (jesli plot bedzie mogl stac gdzie stoi).

dzieki za odpowiedzi

Sprawdzilem na planie ale nie wiem nawet jak taki plot powinien byc zaznaczony :(

Sa tam tylko zwyczajne kreski jak granice dzialek,drog i terenow elementarnych, sa budynki ale plotow z cegiel nie widze choc jest niejeden w okolicy (nawet nie ma w legendzie mapki linii ktora by oznaczac miala plot).

Stad wciaz nie wiem czy jest legalny czy nie.

Widze ze wiedza u Was wielka wiec mam jeszcze pytanko z innej beczki

http://forum.muratordom.pl/post4118292.htm#4118292

pozdrawiam