dpo 07.03.2010 17:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Witam Kupiłem niedawno działkę z 1 strony ogrodzoną wysokim ceglanym murem (zbudowanym pare lat wczesniej przez - teraz mojego - sąsiada).W zasadzie mi to pasuje bo dzialka w baaaardzo dobrym miejscu i wole byc odizolowany od tego Pana ponieważ ma spory kawal ziemi i istnieje powazne ryzyko ze sprzeda wkrotce jakiemus deweloperowi na blizniaki czy cos w tym stylu. Od sprzedawcy sie dowiedzialem ze ten płot stoi na mojej dziace a nie granicy.Streszcze sie żeby nie przeciagac: Chce by ten płot tam juz stal zawsze i (ewentualny) nowy własciciel go nie rozebral twierdzac ze to "jego" bo poprzedni własciciel go zbudował.Jest jakies przepis, ktory bym mógl wykorzystac ? (chodzi mi o to zebym z uwagi na to iz płot jest na mojej dzialce mógł stac sie jego właścicielem. Jakis przepadek w ramach rekompensaty za zabrany kawal zemi czy cos). Z góry dziękuję za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
coulignon 07.03.2010 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 stoi 6 cm czy 6m za granicą działki? Bo to raczej istotne... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
orko 07.03.2010 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 To co stoi na twojej ziemi jest twoje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
helixwroclaw2005 07.03.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 dpo a ja myślałem, że dowiedziałeś się tego od geodety ... i nie mów jeszcze, że sprzedający podwyższył cenę za ten płot Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krolik2002 07.03.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 jeśli masz na coś akt to jest to twoja nieruchomość i.....płot jest Twój i tyle. Jednym słowem nabyłeś nieruchomość z płotem/fundamentami/itd. WSZYSTKO TWOJE Gorzej jak ktoś to zbudował np. niezgodnie z planem zagospodarowania lub bez zgłoszenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 08.03.2010 08:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Najpierw sprawdź z geodetą jak to ogrodzenie stoi. Jeśli mieści się w granicy to jest to wasze wspólne ogrodzenie, które musicie wspólnie utrzymywać i nie możecie go rozebrać bez uzgadniania między sobą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 18.03.2010 13:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 dawno mnie nie bylo trudno powiedziec ile go stoi na dzialce mojej bo jest niezbyt prosty (moze po pijaku stawiali;). Na poczatku dzialki jest prawie na granicy ale czym glebiej w dzialke to juz "wkreca" sie mysle do okolo 1m (stawiany z dziurawki , na oko 18cm). Napewno jest wyzszy niz 2,2 - ponad 2,5 spokojnie. Nie mam teraz planu przed soba to nie wiem czy na nim jest aczkolwiek plan zagosp. wszedl w zycie z rok temu a plot jest juz od ponad 5-ciu. (plan wymaga zeby wszystkie ploty byly ażurowe - on ma z tym problem)- chyba jak stal zanim uchwalili plan to mi go nie każa rozebrac ? Czy jest legalny ? Nie mam pojecia. ale sie namieszalo PS Plot byl w cenie - hihihi - sprzedajacy sie bal ze zrezygnuje z kupna jak sie dowiem ,ale mi to na reke (jesli plot bedzie mogl stac gdzie stoi). dzieki za odpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dpo 18.03.2010 14:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2010 Sprawdzilem na planie ale nie wiem nawet jak taki plot powinien byc zaznaczony Sa tam tylko zwyczajne kreski jak granice dzialek,drog i terenow elementarnych, sa budynki ale plotow z cegiel nie widze choc jest niejeden w okolicy (nawet nie ma w legendzie mapki linii ktora by oznaczac miala plot). Stad wciaz nie wiem czy jest legalny czy nie. Widze ze wiedza u Was wielka wiec mam jeszcze pytanko z innej beczki http://forum.muratordom.pl/post4118292.htm#4118292 pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts