am00 26.01.2004 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Czytając Forum, chyba Jasiu napisał, że połączenie na klej okazało się mocniejsze od samego bloczka. Podsunęło mi to pomysł, by nadproża sklejać i nie widzę słabych punktów talkiego rozwiązania. Technicznie wygladałoby to dla muru o grubości 24cm tak:Nadproże przygotowujemy poza miejscem zamontowania. Jest to możliwe bo będzie ważyło około 60-70kg przy rozpiętości 177cm.Potrzebne są nam do tego 3 bloczki o szerokości 12 cm i 6 bloczków o szerokości 6cm. Jeden bloczek 12cm przecinamy mniej więcej w połowie. Kleimy warstwami: najpierw bloczki 6cm, na to 12cm z przesunięciem (tak jak w murze) i na to znowu 6cm. Gotowe nadproże przekręcamy tak, że bloczki 6cm tworzyć będą lica. Ewentualnie dla wzmocnienia przed sklejeniem wycinamy po stronie wewnętrznej bruzdy i wkładamy obce pióra z drutu zbrojeniowego. Tak przygotowane nadproże po ułożeniu na właściwym miejscu stemplujemy na czas wykonania wieńców. Zysk: 1. brak mostków cieplnych.2. koszt 3-krotnie niższy niż z bloczków U (u mnie to około 500zł)3. czas wykonania 3-krotnie krótszy, bez uruchamiania betoniarki. Zagrożenia: Ciężar ścian i tak przecież przejmuje wieniec! Dla sprawdzenia można łatwo wykonać próbę wytrzymałości takiej konstrukcji poddając ją próbie niszczacej. A może, gdy ja odkrywam Amerykę wszyscy już tak robią? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/13959-nadpro%C5%BCa-sklejane-z-bk-co-wy-na-to/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am00 26.01.2004 20:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Stycznia 2004 Nie odezwał się żaden budowlaniec w stylu, skonsultuj to z architektem, kierownikiem budowy etc.? Znaczy trzeba spróbować! Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/13959-nadpro%C5%BCa-sklejane-z-bk-co-wy-na-to/#findComment-222237 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts