kurak 07.03.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 w tym tygodniu będę zakładał instalacje elektryczną na co powinienem zwrócić uwage o czym lepiej żebym nie zapomniał może jakieś podpowiedzi albo jakieś linki bo jakoś nic nie moge znależć na forum z góry dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artistek 07.03.2010 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 A opisz coś więcej, jaka duża instalacja ma być, jakie oświetlenie? Jakie ogrzewanie. Czy RTV, LAN, Alarm, czujnik dymy, halogeny jakie 12v czy 220v?Opiszę, co zakładałem u siebie.Myślę że warto pamiętać o wygodnych włączniczkach schodowych lub nawet krzyżowych (jeżeli chcesz aby pewne oświetlenia były zapalane w trzech miejscach, a nie tylko w dwóch jak w przypadku schodowego).Myślę, ze warto założyć osobne bezpieczniki różnicowe do łazienki, kuchni, oświetlenia, gniazdka i oświetlenia zewnętrznego. (Ja tak mam u siebie). Ja u siebie mam awaryjne zasilanie do kotłowni zamontowane. Założyłem sobie LAN, RTV w ścianach. Do telewizora i komputera mam osobny przewód i specjalny bezpiecznik ze specjalną różnicówką do tego typu urządzeń.Do kuchni mam pociągnięte trzy osobne przewody, każdy na innym bezpieczniku. Jeden na piekarnik,drugi na zmywarkę, trzeci na lodówkę, mikrofalę i pozostałe sprzęty. W przyszłości można tak połączyć te przewody, że bez problemu będę mógł podłączyć kuchnię indukcyjną (która wymaga 380V), gdybym taką chciał podłączyć,dziś mam gazową. Przezorny zawsze ubezpieczony. Opisz coś więcej, jakie masz pytania?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adi_ 07.03.2010 21:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 przemysl dwa razy punkty gdzie maja byc zrob podejscie i obejscie pod agregat prado tworczy toznaczy odlazcenie sieci zewnetrznej a podlaczenie agregatu zrob lepiej wiecej punktow niz zamalo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 07.03.2010 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 kurak: KTOŚ tą Twoją instalacje będzie odbierał. Nie prościej wejść w kontakt z tym KTOSIEM już teraz i wypytać o szczegóły na miejscu?Instalacja to nie tylko wygodne rozmieszczenie wyłączników i gniazdek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurak 07.03.2010 22:22 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Artistek dzięki za podpowiedzi typu co ty masz założone ale instalacji sam nie będe robił tylko będzie mi to robił elektryk zwanym dalej ktośkiem tak jak to stwierdził robertsz i jak mniemam przyjdzie i zapyta co chce mieć i gdzie i w związku ztym mam ptanie co powinienem a co mogłbym mieć żeby mu to jakoś przedstawić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
samm 07.03.2010 23:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Zwróć uwagę w jaki sposób będzie mocował przewody.Jakie gdzie będą średnice przewodów.Gdzie i czy nie za mała będzie rozdzielnia.Czy przewody i gniazdka od alarmówki, TV, sieci komputerowej będąpoprowadzone i gdzie.Czy będą puszki rozgałęźne czy do każdego obwodu z rozdzielni będąoddzielne kable.Jak z etapowością prac bo gniazdka przed tynkami to chyba zły pomysł.Czy udokumentuje instalację.Jak z oświetleniem na zewnątrz domu.Jak z oświetleniem garażu. Skąd i za ile będzie kupował kable i inne materiały.Czy za jego narzędzia które będzie pozostawiał na budowie on będzieodpowiadał w razie kradzieży. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artistek 08.03.2010 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Tak jak mój przedmówca napisał, warto zwrócić uwagę na wymienione przez niego uwagi. Ja zdecydowałem się sam położyć instalację el-RTV wieczorami po pracy. Jak będziesz miał montowaną instalację, uważam, że warto abyś sam dużo wiedział, aby elektrykowi na ewentualne błędy zwrócić uwagę.W więc zacznij od tego, że do gniazdek powinny być przewody trzy żyłowe o średnicy drutu 2,5 mm o izolacji 450/750V. (ja takie zakładałem u siebie). Teoretycznie na jeden bezpiecznik w rozdzielni powinno przypadać do 5 gniazdek (wszystko zależy od ewentualnego obciążenia). Ja np w kuchni jak pisałem wcześniej mam ze na jeden bezpiecznik przypada jedno gniazdko np z piekarnikiem. A w salonie kilka gniazdek na jednym bezpieczniku. Warto a by gniazdka na zewnątrz były tez na osobny bezpieczniku i OSOBNEJ różnicówce, bo gdy np "wywali" ci różnicówka na np. lampie w ogrodzie to wo domu nadal będziesz miał światło. Niektórzy zakłądają jedną różnicówkę na cały dom. Ja uważam, że to złe rozwiązanie, bo niech np pralka ma przebicie, to będziesz do pralki i bezpieczników iść po ciemku, a tak, ja na pralkę też mam osobną różnicówkę i nie będę miał tego problemu. Niby to wychodzi drożej o zakup tych różnicówek, ale jedna ogólna teoretycznie jest mocniejsza, i chroni tylko przed pożarem, a jeżeli zakałdasz kilka na osobne obwody to chronią również przed przypadkowym dotykiem (np dziecko nieupilnowane włoży gwoździa do gniazdka, to już przesada, ale może i tak być) ale ten bezpiecznik teoretycznie powinien przed skutkiem takiego czynu uchronić. Więc chyba nie na wszystkim warto oszczędzać. Druga sprawa jeżeli się zdecydujesz na halogeny 12V to kabelek min. 2,5 a jeżeli halogeny 220V to kabelek 1,5 powinien wystarczyć, czyli mniejszy prąd (napięcie) - grubszy kabelek.I rozdzielnia, warto kupić większą niż na dzień dzisiejszy ci jest potrzebna. Np dziś nie montujesz domofonu, a za rok będziesz chciał, to zasilacz sobie w tablicę rozdzielczą wmontujesz. Zawsze lepiej zostawić kilka wolnych miejsc.Ja u siebie zrobiłem osobne zasilanie do pieca z możliwością podłączenia przetwornicy i akumulatora prze rozdzielni) pod rozdzielnią wykułem sobie wnękę w ścianie, zamontowałem drzwiczki, w których umieszczę akumulatory. Teoretycznie z takiego awaryjnego zasilania piec może pociągnąć nawet do 24 godzinek, zależy od pojemności akumulatora i mocy przetwornicy.Zwróć uwagę w jaki sposób, elektryk będzie mocował przewody do ściany. Ja testowałem różne rozwiązania i niestety stare jest najbardziej sprawdzone. Ja nawiercałem otwory w ścianie i wbijałem w nie drewniane kołeczki od mebli (wychodziło najtaniej) i w te kołeczki na gwoździki aluminiowe blaszki. Testowałem też różne kleje na gorąco (popularne silikon na ciepło), owszem elektrykowi to będzie najłatwiejsze, tylko on założy i sobie pójdzie i nie martwi się o to jak będą ci tynkować murarze. Przeważnie gdy zrobi się cieple to klej ten ZACZYNA Z PRZEWODAMI SIĘ ODKLEJAĆ OD ŚCIAN. i co wtedy murarze dociskają podczas tynkowania przeważnie jak nie patrzysz przewody ostrą kielnią i młotkiem i co mogą poprzecinać izolację, ale to ich nie obchodzi. NO i będziesz miał przebicie przewodu. Więc dlatego ja robiłem wszystko na te kołeczki, a klejem tylko się miejscami wspomagałem. To tak ogólnie. Wejdź na stronki mueler (chyba tak się pisze (: ), legrand, abb, dein i innych producentów takich części i poszukaj tam są fajne rozwiązania w broszurkach reklamowych. Są przykłady rozwiązań. Ludziska a może mi by ktoś pomógł, oto mój post http://forum.muratordom.pl/poprawnna-wentylacja-deskowanego-dachu,t182471.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 08.03.2010 08:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 kurak: było już kilka tematów o tym.Tak w skrócie ważne informacje dla elektryka to:- kierunki otwierania drzwi i okien- wyposażenie elektryczne jakie planujesz mieć- choćby szkic ustawień mebli w kuchni i wyposażenia w łazience- wysokości gniazd i wyłączników, odległości od krawędzi drzwi, narożników- twoje upodobania, hobby, wygoda życia (lubisz majsterkować? używasz spawarki? masz może cenne rybki? chcesz włączać/wyłączać oświetlenie o zmierzchu, na ruch, na czas? itp)- instalacja odgromowa i przeciwprzepięciowa - planujesz to robić? Zwróć uwagę jak elektryk robi Twoją instalację. Niedopuszczalne są:- przewody przybijane gwoździami- przewody puszczane przypadkowymi trasami (na ukos), po kominach, w pobliżu źródeł ciepła- umieszczenie rozdzielnicy w pomieszczeniu mokrym lub zapylonym np: pralnia, kotłownia Zanim zapłacisz żądaj:- schematu instalacji- protokołu z pomiarów- gwarancji i faktury Instalacje elektryczne należą do grupy prac zanikowych. W twoim interesie jest, aby przed wytynkowaniem domu ktoś inny (nawet lokalny elektryk) rzucił okiem na tą instalację. W zasadzie instalacje powinien widzieć Kierownik Budowy, ale zapewne jest On bardzo zapracowany i rzadko zagląda na budowę.Pamiętaj, że lepiej teraz mieć o 1 gniazdko za dużo niż o 1 za mało. Wszelkie przeróbki w instalacji są droższe i bardziej czasochłonne niż robienie czegoś od razu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kurak 08.03.2010 10:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 wielkie dzięki za wszystkie podpowiedzi wszystko sobie spisałem i przedstawie to elektrykowi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts