Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poprawnna wentylacja deskowanego dachu pokrytego papą

Recommended Posts

Witam

Udało mi się wybudować wymarzony domek, obecnie jestem na etapie kładzenia dachówki.

W poprzednim roku latem zostawiliśmy dom pod zadeskowanym dachem i położoną papą. Od 3 dni przyszli dekarze i zaczynają przybijać kontrłaty i łaty.

I tu moje pytanie :?:

Na murach tuż pod dachem podczas ocieplania ścian styropianem zostawiałem ok 5-10 cm szczeliny wentylacyjnej doprowadzającej od dołu powietrze pod deski.

Teraz jak powinno się zrobić na kalenicy?? Obecnie mam papę. Dodam że na samej kalenicy jak łączą się dwie strony dachu jest belka kalenicowa. Czy powinienem zerwać na kalenicy tą papę aby powietrze z spod desek mogło swobodnie uchodzić?? Tylko czy to wystarczy jeżeli deski są szczelnie przybite do tej belki która biegnie wzdłuż kalenicy?? Tylko co jeżeli nawiało by mi śniegu na te odsłonięte z papy deski na kalenicy pod gąsiorami? Owszem pod gąsiorami będzie specjalna folia paroprzepuszczalna na listwie kalenicowej ale zawsze papa do drugi,ewentualne zabezpieczenie. Myślałem aby zamiast odrywania papy, zostawić ją na czubku kalenicy, bo wydaje mi się że pod tą belką kalenicową i tak powietrze nie będzie swobodnie wychodzić. Dlatego zdecydowaliśmy się aby w deskach tuż po belką kalenicową (ok 10-15 cm od czubka kalenicy) otwornicą nawiercić otwory (przynajmniej po 1-2 pomiędzy każdą krokwią) o średnicy ok 5 lub 10 cm. W otwory wmontować na silikon jakieś pierścienie np z rurek pcv, które wystawały by ok 1cm na powierzchnią deski i papy (kontrłaty mają 3cm), aby ewentualna woda (np z topniejącego, podwianego śniegu) nie wpływała w wywiercone otwory.

A więc tymi otworami mogłoby uchodzić powietrze spod desek pod gąsiory w których jest specjalny system wentylacji dachu. Dodam iż na deskach są kontrały (wys 3 cm) i łaty ok 4cm i na to dopiero będą dachówki.

Jak będę zakładał wełnę pod deskami zostawię ok 3-5 cm przerwy aby to powietrze mogło swobodnie przepływać.

Czy taki system wentylacji były wystarczający aby ocieplenie pod deskami oddychało i oddawało ewentualnie nabytą wilgoć??

Proszę o pomoc i porady.

[ od moderatora: temat zamknięty - zdublowany

http://forum.muratordom.pl/prosze-o-porady-dotyczace-poprawnej-wentylacji-dachu,t182510.htm ]

Gość
This topic is now closed to further replies.

• Dodaj nową pozycję...