Robi26 07.03.2010 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2010 Witam, Stoję przed zakupem kosiarki mam na wydanie 1500-1800zł wstępnie padło na STIGE tylko jeden mały problem czy brać z silnikiem STIGI czy B&S. Cenowo wygrywa silnik Stigi ale nie wiem jak jakościowo. Jeżeli ma ktoś doświadczenie w tej dziedzinie proszę o informację. A może polecicie jakąś inną kosiarkę?? za Każdą podpowiedź z góry dziękuję Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fenix2 08.03.2010 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Podobno silniki B&S są bardzo dobre.Sam posiadam kosiarkę ALKO a tym silnikiem i na razie OK.Patrz na gwarancję ja dostałem jeżeli dobrze pamiętam 4 lata na silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 08.03.2010 14:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 o kosiarkach to raczej tu: http://forum.muratordom.pl/pamietajcie-o-ogrodach,f38-120.htm albo nawet dokładniej tu: http://forum.muratordom.pl/kosiarka-spalinowa,t178350.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebanek 08.03.2010 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Mam Stige z silnikiem B&S. Silnik bez zarzutu. Reszta pozostawie dużo do życzenia - słabe kółka, brak regulacji wysokości rękojeści (fabrycznie było tak nisko, że musiałem coś wykombinować), dźwignia regulacji wysokości niepraktyczna - przeszkadza przy manewrowaniu przy przeszkodach, słaby system mulczowania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały 08.03.2010 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Co do silników - dbaj o niego a sie odwdzięczy. Przy dwusuwach należy obowiązkowo pamiętać o małym drobiazgu - mieszanka paliwa z olejem nie może być używane jeśli stało więcej niż miesiąc. Wtedy nalezy ją wylać i nalać świeżej, bo można łatwo zatrzeć silnik. PS - mam też B&S i nie narzekam. Idzie jak burza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Anixxxek 08.03.2010 15:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Co do silników - dbaj o niego a sie odwdzięczy. Przy dwusuwach należy obowiązkowo pamiętać o małym drobiazgu - mieszanka paliwa z olejem nie może być używane jeśli stało więcej niż miesiąc. Wtedy nalezy ją wylać i nalać świeżej, bo można łatwo zatrzeć silnik. PS - mam też B&S i nie narzekam. Idzie jak burza. Kosiary mają silniki 4 suwowe,więc jak zastosujemy się do twojej rady ,to niestety nie pokosimy.Ja polecam B&S,niezniszczalny i łatwy dostęp do części Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Stexxil 08.03.2010 21:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Co do silników - dbaj o niego a sie odwdzięczy. Przy dwusuwach należy obowiązkowo pamiętać o małym drobiazgu - mieszanka paliwa z olejem nie może być używane jeśli stało więcej niż miesiąc. Wtedy nalezy ją wylać i nalać świeżej, bo można łatwo zatrzeć silnik. PS - mam też B&S i nie narzekam. Idzie jak burza. Kosiary mają silniki 4 suwowe,więc jak zastosujemy się do twojej rady ,to niestety nie pokosimy.Ja polecam B&S,niezniszczalny i łatwy dostęp do części Podobnie - ja wybrałbym B&S ! Pytanie czy Stiga w ogóle sama produkuje silniki czy do jakiegoś "wytworu" dodaje własną klapkę z logiem Jeżeli sami nie robią -może to też być B&S, czy jakiś inny europejski, hamerykański czy też skośnooki silnik obrandowany przez STIGA. ...i koniecznie 4suw. Powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pelsona 09.03.2010 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Przy wyborze kosiarki oczywiście marka silnika ma znaczenie, niemniej większe wg mnie znaczenie ma jego moc i samojezdność kosiarki. Przydałyby się także jak największe koła z tyłu. Z tym starzeniem się mieszanki paliwowej to ciekawy temat zapodany przez Małego. Oczywiście bardziej dotyczy pił łańcuchowych ale warto o tym pamiętać jeśli to prawda. pzdr PS. Przestrzegam wszystkich aby bardzo ostrożnie obchodzić się z kosiarką bo to wbrew pozorom bardzo niebezpieczne urządzenie. Wiem coś o tym bo sam przypadkiem straciłem kawałek palca Dzieciom absolutny zakaz używania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szejens 09.03.2010 10:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Warto też od razu dokupić do niej licznik motogodzin. Nie będzie problemu z zastanawianiem się ile to już godzin na oleju przejechał i czy już go wymieniać czy nie? Ja mam taki http://www.allegro.pl/item939154223_licznik_motogodzin_sendec_kawasaki_zych_off_road.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 09.03.2010 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Przyjmij zasade-olej ,co sezon i po klopocie.Ja mam Husqvarne z B&S,jakosc calosci wysoka,cena umiarkowanie wysoka,ale nie zaluje.Ten sam model kosiarki maja takze z silnikiem Hondy,chyba tez niezly silnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szejens 09.03.2010 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Przyjmij zasade-olej ,co sezon i po klopocie. Ja mam Husqvarne z B&S,jakosc calosci wysoka,cena umiarkowanie wysoka,ale nie zaluje.Ten sam model kosiarki maja takze z silnikiem Hondy,chyba tez niezly silnik. U mnie 25 motogodzin kończy się w 2/3 sezonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 09.03.2010 11:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 ...te reszte nie dojedziesz na tym samym oleju?Nie wiem co gorsze,u mnie na oleju pracuje ok. 20 h,zatem olej srednio zuzyty,a jednak idzie do utylizacji.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szejens 09.03.2010 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 ...te reszte nie dojedziesz na tym samym oleju? Nie wiem co gorsze,u mnie na oleju pracuje ok. 20 h,zatem olej srednio zuzyty,a jednak idzie do utylizacji.... Nie wiem może i by dojechał ale kazali co 25 to wymieniam co 25. Nie chciałbym sobie pluć w brodę po 2-3 sezonach jak się okaże że silnik padł bo przyoszczędziłem na wymianach oleju. A jaką masz tą husqvarnę? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 09.03.2010 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 155 sv,czy jakos tak....dosc ciezka -wytrzymala....nie zaluje,dobrze,ze nie wzialem 145,za mala bylaby.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szejens 09.03.2010 11:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 155 sv,czy jakos tak....dosc ciezka -wytrzymala....nie zaluje,dobrze,ze nie wzialem 145,za mala bylaby.... Bo jak mam L48V i w niej zalecają 25 godzin wiec po 20 godzinach to już prawie czas na wymianę. Dobrze trafiłeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karas123 09.03.2010 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Silnik to nie wszystko ;] mam kosiarkę 3 lata i w tym idzie na złom, wszystko się sypnęło poza silnikiem. Napęd, koła, ostrze, non stop się zapycha mimo mycia jej po każdym koszeniu. Silnik B&S nadal w idealnym stanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Robi26 09.03.2010 19:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 mam do wydania na kosiarkę 1500-2000zł czy możecie coś doradzić wstępnie wybrałem Stiga Turbo 53S Combi BW z silnikiem hondy Może macie jakieś sprawdzone sprzęty w tym przedziale cenowym. Powierzchnia trawnika 1100m2 i nie jest idealnie równo dlatego szukam modelu z dużymi kołami z tył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lookita 09.03.2010 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Husqvarna 155 sv,naped na tyl,silnik B&S,maja rowniez z Honda.Sprzet ok. 2000 dalem 1.5 roku temu,noz ,srednica 53 cm.Mam okolo 1500 m2,daje rade,rewelacja,ale ciezkawa i wymaga troszke sily.Mniejszej-lzejszej,na moja powierzchnie-ciesze sie,ze nie wzialem.Mala to wiecej pracy wbrew pozorom... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
am76 09.03.2010 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Byłem w salonie Husqvarny coby popytać o różne sprzęty. Sprzedają tam też urządzenia marki Partner (ponić w jakiś tam sposób marka ta jest związana z Husqvarną). Powiedzeli że kosiarki Partnera są bardzo dobre i jak najbardziej polecają, piły natomiast są be. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mały Mariusz 10.03.2010 05:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Wiem że bardzo dobre są viking,i sam mam rok murray silnik B&S z napędem na tył . polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts