Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Lazienka, zle rozmieszczone plytki, pomozcie prosze!!!

katek

Recommended Posts

Mamy zle rozplanowany gres na scianach w lazience i to niestety moja wina. Plytki sa polozone tak a nie inaczej bo Ja tak zdecydowalam. Niestety wyglada to nieciekawie i naprawde nie wiem co teraz zrobic:(

Po prawej stronie od wejscia bedzie kabina i tam mialy byc tylko dwa rzedy czarnych plytek w srodku, jednak nie wiem co sie stalo, ze zdecydowalam zeby czarne byly do konca sciany. Teraz kabina bedzie zaczynala sie na bialych plytkach a konczyla na czarnych i jeszcze w dodatku bedzie jakies 40cm tych czarnych plytek do konca sciany. Na scianie naprzeciwko bedzie podobnie. Strasznie mi sie to nie podoba. Po drugie chcialam czarna fuge do czarnych a Pan fachowiec zafugowal nimi rowniez biale wiec mamy biale z czarna fuga:( I na koniec nastepny problem podloga. Mialy byc czarne kafle. ale czy w tej sytuacji nie bedzie za ciemno? Obawiam sie, ze tak, a kupilam wlasnie czarne i niestety nie mam mozliwosci ich zwrotu. Jesli jednak biala podloga sprawilaby, ze byloby choc troche lepiej to jestem sklonna kupic bialy gres.

Blagam o jakis sugestie. Do tego stopnia nie podoba mi sie ulozenie tych plytek, ze rozwazalam juz zbijanie ich i polozenie bialych w miejscu czarnych jednak to ostateczna opcja. Prosze zasugerujcie cos, czy da sie jakos uratowac te lazienke??? I jaka podloga biala czy czarna?

Zalaczam linki do zdjec, niewiele widac, ze wzgledu na maly metraz lazienki.

http://tnij.org/f3rc

http://tnij.org/f3rd

http://tnij.org/f3re

http://tnij.org/f3rf

Fakt, że te zdjęcia nie są najlepsze :( - kafle są zabrudzone i nie bardzo widzę jak naprawdę wyglądają. Gdzieś na forum ktoś pokazywał pomysł na małą ciemną łazienkę i nazwał ją mroczną, ale mi się to bardzo podobało. Może potraktuj tą swoją łazienkę z przymrużeniem oka i pobaw się światłem, lustrem i dodatkami. Nie martwiłabym się wcale czarnym pasekiem w kabinie, na podłodze położyłabym czarne (skoro już są) bo z białymi to takie "ni to ni owo" mi wychodzi a czarną fugę w białych kaflach kazałabym kafelkarzowi wydłubać (chyba można???) i zwolniłabym go z pracy za bezmyślność. :evil:

Plytki to opoczno metalic grafit plus bialy. Wiem, ze niewiele widac, plytki tak zabrudzone fuga, ze nawet hg nie chce tego domyc... Jutro od rana bedzie czyscil i zobaczymy co z tego wyjdzie. Czyli lepiej zostawic takie ulozenie plytek i tylko fuge z bialych wydlubac ? A nie wyglada to zle, ze po obu stronach sa tylko dwa pionowe pasy bialych? I jesli podloga bedzie czarna to zadnego nawiazania do tych bialych plytek nie bedzie:( Pozdrawiam i dzieki za odpowiedz.

trudno coś doradzać, bo skoro nie możesz na to ułożenie patrzeć, to pozostaje Ci kucie.

ja bym jednak znalazła dwie pocieszajki:

1. to, że kabina wchodzi na czarne płytki, będziesz zauważać tylko Ty - nikt inny tego nawet nie zauważy ;) a po jakimś czasie przestaniesz na to zwracać uwagę ;)

2. czarne fugi pod prysznicem będziesz błogosławić - szorowanie białych, które w tym miejscu łatwe do utrzymania w czystości nie będą, to niefajna zabawa ;) z tego samego powodu zostawiłabym podłogę czarną...

to pisałam ja, właścicielka czarno-białej-ale-w-większości czarnej łazienki ;)

a mnie się podoba,może dlatego, ze sama mam podobnie, z bialą podłogą, co prawda, ale z czarną tyż fajne.

pamiętaj, ze łazienka jest w trakcie robienia, czyli w fazie ktora jest najbardziej stresogenna, bo już powinno być coś widać, ale jeszcze nieskonczona.

Na tym etapie, bez światła, ceramiki i dodatków nawet najpiękniejsza lazienka będzie wyglądać słabo...zwłaszca taka prościutka jak Twoja, bez kwiatków, miliona g-k poleczek itp.

Moim zdaniem jest bardzo ok.

1. To TYLKO łazienka :):):):)

2. większośc już położone, więc nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem :)

3. nie ocenia się prac przed skończeniem - warto poczekać.

4. u mnie w dzienniku znajdziesz czerwono - czarno łazienkę- nie jest za ciemna. Jest ciepła i przytulna.

(przepraszam, ale pierwszy post brzmi jak list samobójcy :))

jesssssa a ja myślałam,że to tylko ja wpadam w depreche za każdym razem,gdy widzę swoją nieskończoną łazienkę

kafle masz piękne-choć teraz tego nie widać ale nawet te ciemne będą bardzo ładnie odbijać światło

ja bym zrobiła ciemną podłogę

wstawisz lusto i jakies dodatki i będzie dobrze

wstawisz lusto i jakies dodatki i będzie dobrze

wstawisz DUŻE lustro i będzie bardzo OK ;) lustro będziesz miała wklejane czy zwykłe?

ta faza wykańczania jest paskudna i stąd załamania formy ;) wszyscy przez to przechodzą... a potem zamieszkasz i będziesz najszczęśliwsza na świecie w tej swojej łazience :D ja bym zostawiła tak, jak jest.

uszy do góry!

Łazienka już na tym etapie wygląda całkiem nieźle. Pewnie ogarnęło Cię takie zwątpienie wykończeniowe, bo ciężar decyzji Cię przygniótł. Dojdzie docelowe światło, dodatki - będzie pięknie. Jeżeli stwierdzisz, że za ciemno w chwili, gdy będzie ukończona okładzina, zamontowane lustro i oświetlenie to ułóż białe ręczniki, powieś jasny obrazek, wstaw białe kwiaty itp. Jeżeli nadal będzie źle, to wtedy rozważysz wymianę pasa płytek czy dwóch.

Lustro bedzie duze, prawie 2m X 90cm, wklejone miedzy plytki na tej scianie gdzie geberit.

Tak, pewnie dopadlo mnie chwilowe zalamanie. Wykanczamy tylko 2 pokojowe mieszkanie, a tyle watpliwosci, nerwow itp. Zostawilam sciany jak sa, wydlubali tylko ta czarna fuge i zaraz jade kupic biala lub jasnoszara, bo te kafle jasne to raczej w szary kolor wpadaja. Docelowo na scianie z geberitem i lustrem bedzie blat z tych jasnych plytek, badz biala szafka z umywalka nablatowa, co mam nadzieje choc troche rozjasni wnetrze.

Jeszcze raz dzieki za dobre slowa:)

Pozdrawiam wszystkich i zycze milego dnia:)