reraham 08.03.2010 06:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Witamy, Zapraszamy do komentowania i wyrażania opinii o postępach w naszej budowie http://forum.muratordom.pl/domek-nad-odra,t182485.htm Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 08.03.2010 18:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Witamy, Zapraszamy do komentowania i wyrażania opinii o postępach w naszej budowie http://forum.muratordom.pl/domek-nad-odra,t182485.htm Pozdrawiamy piękna bryła, obserwujemy, a kiedys podjedziemy i zobaczymy jak wyszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 08.03.2010 21:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Wpadłam się przywitać! Dom jest przemyślany i zwyczajnie fantastyczny! Szkoda, że nam nie pozwolono wybudować takiej moderny!P.S. Dlaczego kominek tak Was martwi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reraham 08.03.2010 22:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Wpadłam się przywitać! Dom jest przemyślany i zwyczajnie fantastyczny! Szkoda, że nam nie pozwolono wybudować takiej moderny! P.S. Dlaczego kominek tak Was martwi? nie wiem, czy to taka moderna po prostu zwykly dom, moze troche bardziej przemyslany, niz przecietny, ale wynika to z innych powodow... natomiast co do kominka, to przeciez "dziura" w budynku, ktora ciezko uszczelnic, a przy rekuperacji i dosc ostrych parametrach szczelnosci, jakie chcemy sobie postawic (mamy zamiar uzyskac n50<=0.6 1/h), to bedzie on niewatpliwie klopotliwy. poza tym, mamy go w rogu i nie mamy pomyslu, jaki kominek tam wstawic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 09.03.2010 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Wpadłam się przywitać! Dom jest przemyślany i zwyczajnie fantastyczny! Szkoda, że nam nie pozwolono wybudować takiej moderny! P.S. Dlaczego kominek tak Was martwi? nie wiem, czy to taka moderna po prostu zwykly dom, moze troche bardziej przemyslany, niz przecietny, ale wynika to z innych powodow... natomiast co do kominka, to przeciez "dziura" w budynku, ktora ciezko uszczelnic, a przy rekuperacji i dosc ostrych parametrach szczelnosci, jakie chcemy sobie postawic (mamy zamiar uzyskac n50<=0.6 1/h), to bedzie on niewatpliwie klopotliwy. poza tym, mamy go w rogu i nie mamy pomyslu, jaki kominek tam wstawic. Już nie bądź taki skromny Zwykły dom mam ja. W zeszłym tyg. oddaliśmy projekt do firmy, która zrobi nam GWC+reku - ciekawe jak u nas rowiążą kominekowe dylematy? Tym bardziej, że chcemy rozprowadzać ciepło z kominka na pietrze.. Przy okazji wyszło, że mamy przewymiarowany kocioł.. A ten wasz kominek to nie można ustawić tak pod kątem, żeby "wychodził" na salon? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reraham 09.03.2010 11:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 (edytowane) Można ustawić ale zobaczymy jeszcze, jak się skończy. Może będzie kominek przeszklony z dwóch stron. Co do rekuperacji i rozprowadzenia ciepła z kominka, ja uważam, że takie połączenie to nieporozumienie. no i samo grzanie kominkiem to samo. Ja się wychowałem w domku i chce mieć "kotłownię" bezobsługowa. kominek ma pełnić jedynie funkcje estetyczna. Jeśli chodzi o przewymiarowany kocioł, to chyba każda firma daje przewymiarowany, bo boja się późniejszych wpadek na budowie, że coś wyjdzie nie tak szczelnie, jak było w projekcie i będzie po prostu zimno. My do kwestii ogrzewania podeszliśmy troszkę inaczej, a skutkiem tego jest garaż, który jest całkowicie niezależna konstrukcja, posiada nawet oddzielny fundament, a izolacja między garażem a domem jest taka sama, jak zewnętrzna izolacja domu. Drzwi do garażu będą miały również takie same parametry co do szczelności i izolacji cieplnej, jak wejściowe do domu. Pomimo faktu, że w garażu również będzie możliwość włączenia ogrzewania (będzie podłogówka) i będzie w nim cieplej niż na dworze. Ale projektowana temperatura w garażu jest na max 10C. Edytowane 12 Kwietnia 2010 przez reraham Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 09.03.2010 12:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 mozna ustawic ale zobaczymy jeszcze, jak sie skonczy. moze bedzie kominek przeszklony z dwoch stron. co do rekuperacji i rozprowadzenia ciepla z kominka, ja uwazam, ze takie polaczenie to nieporozumienie. no i samo grzanie kominkiem to samo. ja sie wychowalem w domku i chce miec "kotlownie" bezobslugowa. kominek ma pelnic jedynie funkcje estetyczna. jesli chodzi o przewymiarowany kociol, to chyba kazda firma daje przewymiarowany, bo boja sie pozniejszych wpadek na budowie, ze cos wyjdzie nie tak szczelnie, jak bylo w projekcie i bedzie po prostu zimno. My do kwestii ogrzewania podeszlismy troszke inaczej, a skutkiem tego jest garaz, ktory jest calkowicie niezalezna konstrukcja, posiada nawet oddzielny fundament, a izolacja miedzy garazem a domem jest taka sama, jak zewnetrzna izolacja domu. Drzwi do garazu beda mialy rowniez takie same parametry co do szczelnosci i izolacji cieplnej, jak wejsciowe do domu. Pomimo faktu, ze w garazu rowniez bedzie mozliwosc wlaczenia ogrzewania (bedzie podlogowka) i bedzie w nim cieplej niz na dworze. Ale projektowana temperatura w garazu jest na max 10C. Nie, nie - u nas i u was kominek jest dodatkowym źródłem ciepła i mi nie chodziło o włączenie go do reku, tylko o grawitacyjne oddanie ciepła na pietro oddzielnym, prostym systemem. Zresztą - wchodzę w temat, o którym nie mam większego pojęcia. Jak będę mieć projekt reku+GWC+kominek - to się będę wymądrzać Pzdr! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reraham 09.03.2010 12:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 (edytowane) U nas kominek nie jest liczony do bilansu energetycznego budynku jako źródło ciepła (pomimo, że czasem pewnie takim będzie). Kominek jest jedynie jako "bajer" - który przy okazji podstawowej funkcji ozdobnej, będzie dawał ciepło. A kominek w połączeniu z rekuperacją jest zawsze kłopotem, bo musi być SZCZELNY. Rekuperacja nakłada dość rygorystyczne wymogi odnośnie szczelności budynku a instalatorzy dość niechętnie słyszą o "kominku z rozprowadzeniem ciepła" jeśli w domu ma być wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła. Ale o to niech się martwią już instalatorzy. Edytowane 12 Kwietnia 2010 przez reraham Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asia1719502664 09.03.2010 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 ale o to niech sie martwia juz instalatorzy. racja! Choć nasza firma stwierdziła, że nie będzie większego problemu. Poczekmy - zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwona i Mariusz 13.03.2010 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 Witam również z okolic Wrocławia.Dom piękny i z rozmachem.I z tego, co wyczytałam - będzie wspaniale usytuowany.Życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reraham 13.03.2010 22:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Marca 2010 (edytowane) Nie wiem, czy z rozmachem po wylaniu fundamentów wydaje nam się, że ten dom na rysunkach był większy ale nasza ekipa mówi, że każdy inwestor kręci głową po fundamentach i mówi to samo co my Co do lokalizacji, to rzeczywiście, miejscówka świetna ale to na "ojcowiźnie" Pozdrawiamy Edytowane 12 Kwietnia 2010 przez reraham Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mariomili 31.03.2010 19:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 Super dom sie zapowiada. Przestroonny na pieknej dzialce. Bede zagladac Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akswał 11.04.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 Ciekawa inwestycja z chęcią będę obserwowć - tym bardziej, że po sąsiedzku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reraham 11.04.2010 20:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 (edytowane) Dziękuję za miłe słowa Inwestycja niestety jest stopowana przez "wspaniałą" pogodę... niestety... Edytowane 12 Kwietnia 2010 przez reraham Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 14.04.2010 13:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Witam serdecznie!!! Naprawdę piekny jest ten domek a dzialeczka miod , malina. No zazdroszczę , szczerze powiedziawszy . Zawsze chciałem mieć działkę nad rzeka albo jeszcze lepiej nad jeziorem ale niestety nic z tego nie wyszło. Czy ja dobrze widzę?? Tam jest garaż z trzema miejscami postojowymi??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reraham 14.04.2010 13:23 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 dokladnie tak garaz ma 3 miejsca postojowe. na poczatku byl przez wszystkich obsmiewany, ale teraz coraz wiecej osob zaczyna nam zazdroscic takiego duzego garazu osobnym, dodatkowym pomieszczeniem gospodarczym a kanal, kotry rowniez byl obiektem drwin mysle, ze tez szybko bedzie doceniony Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Łukasz789 14.04.2010 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 Ja się z tego nie śmieje , tylko ja zawsze ale to zawsze marzyłem o garażu trzystanowiskowym. A co kanału bardzo przydatna rzecz , mój ojciec ma tego dwie sztuki i jest z tego bardzo ale to bardzo zadowolony , ale jest jedna rzecz. Trzeba go bardzo dobrze zaizolować , bo mogą być z nim problemy. Ja się zastanawiam , czy robić kanał , czy za to podpiwniczyć również garaż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reraham 14.04.2010 13:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 nasza dzialka jest bardzo sucha, na nasypie i do tego piaszczysta. tam nigdzie i nigdy nie bylo wody, a poziom wod gruntowych jest bardzo gleboko. obok moj ojciec ma kanal i nie ma zadnych problemow. a nasz jest naprawde solidnie zamalowany mysle, ze bedzie dobrze. a co do dwoch kanalow... moj ma 6m dlugosci, 90cm szerokosci i 1.75m glebokosci, akurat, zeby postawic nad nim auto klasy sredniej, miec dostep do niego na calej dlugosci i jeszcze swobodnie moc pod nie wejsc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oresund 28.04.2010 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 pogratulować murarzy, jedne z ladniejszych murów jakie na forum widać,elegancko wymurowane bez spoiny pionowej,nawet pozioma jest cienka jak w katalogu reklamowym Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
reraham 28.04.2010 21:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 chlopaki naprawde daja rade Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts