Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Domek nad Odrą

Recommended Posts

• Odpowiedzi 373
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wpadłam się przywitać! Dom jest przemyślany i zwyczajnie fantastyczny! Szkoda, że nam nie pozwolono wybudować takiej moderny!

P.S. Dlaczego kominek tak Was martwi?

nie wiem, czy to taka moderna ;) po prostu zwykly dom, moze troche bardziej przemyslany, niz przecietny, ale wynika to z innych powodow...

natomiast co do kominka, to przeciez "dziura" w budynku, ktora ciezko uszczelnic, a przy rekuperacji i dosc ostrych parametrach szczelnosci, jakie chcemy sobie postawic (mamy zamiar uzyskac n50<=0.6 1/h), to bedzie on niewatpliwie klopotliwy. poza tym, mamy go w rogu :) i nie mamy pomyslu, jaki kominek tam wstawic.

Wpadłam się przywitać! Dom jest przemyślany i zwyczajnie fantastyczny! Szkoda, że nam nie pozwolono wybudować takiej moderny!

P.S. Dlaczego kominek tak Was martwi?

nie wiem, czy to taka moderna ;) po prostu zwykly dom, moze troche bardziej przemyslany, niz przecietny, ale wynika to z innych powodow...

natomiast co do kominka, to przeciez "dziura" w budynku, ktora ciezko uszczelnic, a przy rekuperacji i dosc ostrych parametrach szczelnosci, jakie chcemy sobie postawic (mamy zamiar uzyskac n50<=0.6 1/h), to bedzie on niewatpliwie klopotliwy. poza tym, mamy go w rogu :) i nie mamy pomyslu, jaki kominek tam wstawic.

Już nie bądź taki skromny :D Zwykły dom mam ja.

W zeszłym tyg. oddaliśmy projekt do firmy, która zrobi nam GWC+reku - ciekawe jak u nas rowiążą kominekowe dylematy? Tym bardziej, że chcemy rozprowadzać ciepło z kominka na pietrze.. Przy okazji wyszło, że mamy przewymiarowany kocioł.. :evil:

A ten wasz kominek to nie można ustawić tak pod kątem, żeby "wychodził" na salon?

Można ustawić :) ale zobaczymy jeszcze, jak się skończy. Może będzie kominek przeszklony z dwóch stron.

Co do rekuperacji i rozprowadzenia ciepła z kominka, ja uważam, że takie połączenie to nieporozumienie. no i samo grzanie kominkiem to samo. Ja się wychowałem w domku i chce mieć "kotłownię" bezobsługowa. kominek ma pełnić jedynie funkcje estetyczna.

Jeśli chodzi o przewymiarowany kocioł, to chyba każda firma daje przewymiarowany, bo boja się późniejszych wpadek na budowie, że coś wyjdzie nie tak szczelnie, jak było w projekcie i będzie po prostu zimno. My do kwestii ogrzewania podeszliśmy troszkę inaczej, a skutkiem tego jest garaż, który jest całkowicie niezależna konstrukcja, posiada nawet oddzielny fundament, a izolacja między garażem a domem jest taka sama, jak zewnętrzna izolacja domu. Drzwi do garażu będą miały również takie same parametry co do szczelności i izolacji cieplnej, jak wejściowe do domu. Pomimo faktu, że w garażu również będzie możliwość włączenia ogrzewania (będzie podłogówka) i będzie w nim cieplej niż na dworze. Ale projektowana temperatura w garażu jest na max 10C.

Edytowane przez reraham

mozna ustawic :) ale zobaczymy jeszcze, jak sie skonczy. moze bedzie kominek przeszklony z dwoch stron.

co do rekuperacji i rozprowadzenia ciepla z kominka, ja uwazam, ze takie polaczenie to nieporozumienie. no i samo grzanie kominkiem to samo. ja sie wychowalem w domku i chce miec "kotlownie" bezobslugowa. kominek ma pelnic jedynie funkcje estetyczna.

jesli chodzi o przewymiarowany kociol, to chyba kazda firma daje przewymiarowany, bo boja sie pozniejszych wpadek na budowie, ze cos wyjdzie nie tak szczelnie, jak bylo w projekcie i bedzie po prostu zimno. My do kwestii ogrzewania podeszlismy troszke inaczej, a skutkiem tego jest garaz, ktory jest calkowicie niezalezna konstrukcja, posiada nawet oddzielny fundament, a izolacja miedzy garazem a domem jest taka sama, jak zewnetrzna izolacja domu. Drzwi do garazu beda mialy rowniez takie same parametry co do szczelnosci i izolacji cieplnej, jak wejsciowe do domu. Pomimo faktu, ze w garazu rowniez bedzie mozliwosc wlaczenia ogrzewania (bedzie podlogowka) i bedzie w nim cieplej niz na dworze. Ale projektowana temperatura w garazu jest na max 10C.

Nie, nie - u nas i u was kominek jest dodatkowym źródłem ciepła i mi nie chodziło o włączenie go do reku, tylko o grawitacyjne oddanie ciepła na pietro oddzielnym, prostym systemem.

Zresztą - wchodzę w temat, o którym nie mam większego pojęcia. Jak będę mieć projekt reku+GWC+kominek - to się będę wymądrzać :lol:

Pzdr!

U nas kominek nie jest liczony do bilansu energetycznego budynku jako źródło ciepła (pomimo, że czasem pewnie takim będzie). Kominek jest jedynie jako "bajer" - który przy okazji podstawowej funkcji ozdobnej, będzie dawał ciepło. A kominek w połączeniu z rekuperacją jest zawsze kłopotem, bo musi być SZCZELNY. Rekuperacja nakłada dość rygorystyczne wymogi odnośnie szczelności budynku a instalatorzy dość niechętnie słyszą o "kominku z rozprowadzeniem ciepła" jeśli w domu ma być wentylacja mechaniczna z odzyskiem ciepła.

Ale o to niech się martwią już instalatorzy.

Edytowane przez reraham

Nie wiem, czy z rozmachem :) po wylaniu fundamentów wydaje nam się, że ten dom na rysunkach był większy :) ale nasza ekipa mówi, że każdy inwestor kręci głową po fundamentach i mówi to samo co my ;)

Co do lokalizacji, to rzeczywiście, miejscówka świetna :) ale to na "ojcowiźnie" :)

Pozdrawiamy :)

Edytowane przez reraham

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam serdecznie!!!

Naprawdę piekny jest ten domek a dzialeczka miod , malina. No zazdroszczę , szczerze powiedziawszy . Zawsze chciałem mieć działkę nad rzeka albo jeszcze lepiej nad jeziorem ale niestety nic z tego nie wyszło.

Czy ja dobrze widzę?? Tam jest garaż z trzema miejscami postojowymi???

Ja się z tego nie śmieje , tylko ja zawsze ale to zawsze marzyłem o garażu trzystanowiskowym. A co kanału bardzo przydatna rzecz , mój ojciec ma tego dwie sztuki i jest z tego bardzo ale to bardzo zadowolony , ale jest jedna rzecz. Trzeba go bardzo dobrze zaizolować , bo mogą być z nim problemy. Ja się zastanawiam , czy robić kanał , czy za to podpiwniczyć również garaż.

nasza dzialka jest bardzo sucha, na nasypie i do tego piaszczysta. tam nigdzie i nigdy nie bylo wody, a poziom wod gruntowych jest bardzo gleboko. obok moj ojciec ma kanal i nie ma zadnych problemow. a nasz jest naprawde solidnie zamalowany :) mysle, ze bedzie dobrze.

a co do dwoch kanalow... moj ma 6m dlugosci, 90cm szerokosci i 1.75m glebokosci, akurat, zeby postawic nad nim auto klasy sredniej, miec dostep do niego na calej dlugosci i jeszcze swobodnie moc pod nie wejsc.

• 2 weeks później...