Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Domek nad Odrą

Recommended Posts

czesc,

licznik jest zalozony od konca stycznia, wiec troche sie zagalopowales z tymi obliczeniami ;) az tak slodko nie ma :) niemniej, i tak jest calkiem niezle. Wczesniej musiala zagrzac przechlodzony dom, wygrzac posadzki, wysuszyc budynek, wiec ciezko , zeby traktowac to jako wyznacznik czegokolwiek. Za to nastepny sezon grzewczy zrobie juz znacznie lepiej rejestrowany, z monitorem pracy pompy i wiekszosci jej parametrow, wraz z rejestracja temperatur wewnatrz i na zewnatrz budynku.

co do mocy pompy, to owszem, jest przeszacowana o jakies 60%. Na ogrzewanie powinna przez rok czasu pracowac jakies 1800h. Zobaczymy po roku czasu, ile h bedzie pracowac.

Jesli chodzi o czestotliwosc wlaczania, to owszem, wlacza sie czesto i moglbym to ograniczyc przez zbiornik buforowy, ktorego nie chcialem, albo przez inne ustawienie stopniominut i to akurt moze zmienie. Natomiast w trybie CO po wlaczeniu pompa potrzebuje okolo 1h, moze troche mniej, zanim uzyska docelowa temperature.

znacznie krocej jest wlaczona jak dogrzewa CWU

• Odpowiedzi 373
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

A co to są stopniominuty ?

I co z trwałością pompy ciepła przy tak częstych załączeniach ? Wiadomo że uruchomienie pobiera więcej prądu (to akurat szczegół), oraz nadwyręża mechanicznie urządzenie (a to już duży problem przy trwałości).

To ile szacujesz koszty ogrzewania i cwu na rok ?

I dlaczego jest aż tyle przewymiarowana ?

Pompa raczej powinna być niedoszacowana mocowo.

Edytowane przez piotrp1

Mam malutkie pytanko, czy masz dodatkowo went grawitacyjną w pomieszczeniach gdzie jest gaz?

Powiedziano nam, że kategorycznie w kotłowni gdzie są rury z gazem musi być WG :/ jeśli nie, czy mam założyć tam dodatkowy anemostat wywiewny?

Jeszcze jedna sprawa, jeśli można, jak masz wentylowane pomieszczenie w którym jest reku?

Dzięki,

S

czesc

Mam malutkie pytanko, czy masz dodatkowo went grawitacyjną w pomieszczeniach gdzie jest gaz?S

garaz jest wentylowany przez nieszczelnosci :) w bramach i poddaszu. W garazu nie robilismy absolutnie zadnego szalu :) takiego jak w czesci mieszkalnej. Jest to calkiem niezalezna konstrukcja, ktora praktycznie moglaby stac sama. W garazu mam tylko 200m rurek podlogowki i to zalatwia mi temat z ogrzewaniem. Zadnej dodatkowej wentylacji nie przewiduje.

Powiedziano nam, że kategorycznie w kotłowni gdzie są rury z gazem musi być WG :/ jeśli nie, czy mam założyć tam dodatkowy anemostat wywiewny?S

Jesli zrobilibyscie sobie WG w kotlowni, ktora bylaby polaczona z domem, to mielibyscie dziure w domu :) bezsens... zwlaszcza w zimie, kiedy dom pracuje na "podcisnieniu", a co za tym idzie, przez wywiewnik grawitacyjny w kotlowni pieknie by Wam wialo mrozne powietrze. Glupota nierozgarnietych "doradcow", ktorzy nie za bardzo orientuja sie w niuansach nowoczesnego budowania. Zrobcie wywiewnik z wentylacji mechanicznej. Ja tak mam u siebie. To wystarcza w zupelnosci.

Jeszcze jedna sprawa, jeśli można, jak masz wentylowane pomieszczenie w którym jest reku?S

j.w. To jest kotlownia. tam mamy tez pralnie itd.. mamy zalozony po prostu wywiewnik (anemostat wywiewny)

A co to są stopniominuty ?

polecam google :)

tutaj znaleziona w google definicja z instrukcji obslugi pompy ciepla:

Stopniominuty sa jednostka miary biezacego zapotrzebowania na ogrzewanie

w budynku i określaja moment waczenia/ wyaczenia sprezarki lub podgrzewacza

pomocniczego.

inaczej mowiac, bardziej lopatologicznie dziala to tak:

jesli przez okres czasu jednej minuty temperatura w obiegu gornego zrodka jest nizsza, lub wyzsza od obliczonej przez system, mamy do czynienia z 1 badz -1 stopniominuta. Pompa moze sie ponownie wlaczyc po osiagnieciu zadanego poziomu stopniominut, czyli np -200stopniominut.

czy jest to zrozumiale?

I co z trwałością pompy ciepła przy tak częstych załączeniach ? Wiadomo że uruchomienie pobiera więcej prądu (to akurat szczegół), oraz nadwyręża mechanicznie urządzenie (a to już duży problem przy trwałości).

wg tej teorii pompa ciepla nie powinna mi podgrzewac CWU, bo ona sie wtedy wlacza na 15-20min. Wiec idac dalej, absolutnie sie do tego nie powinna nadawac. To samo tyczy sie lodowki, ktora kazdy ma w domu. tam tez sprezarka nie wlacza sie na pol dnia, tylko na znacznie krotsze okresy czasu.

To ile szacujesz koszty ogrzewania i cwu na rok ?

ponizej 1000PLN

I dlaczego jest aż tyle przewymiarowana ?

Pompa raczej powinna być niedoszacowana mocowo.

kto Ci naopowiadal takich glupot?

pompa powinna byc dobrana optymalnie na 1800h pracy rocznej. tak sie przynajmniej dobiera pompy na zachodzie europy. U nas, zeby bylo taniej, liczy sie pompy na 2400h pracy rocznej (mowie tutaj o CO). U mnie jest jeszcze mniej. dzieki temu, ze mam przeszacowana pompe, moge miec praktycznie dowolna temperature w domu i dolne zrodlo nie jest nadmiernie eksploatowane. Wszystko chodzi bardzo przyzwoicie z wysokim COP.

Dzięki wielkie za odpowiedź. Też tak myślałam, ale jak jest się bombardowanym przez tego typu info dosłownie zewsząd, to zaczynam mieć już małe wątpliwości.

W naszymprzypadku reku będzie na strychu i w sumie nie przewiduję tam kanału wywiewnego... tam też powinnam go zrobić?

Jak tak dalej pójdzie to nie będzie gdzie dać nawiewów:)

Kiedy będą jakieś nowe pościki na dzienniku? :)

Dzięki wielkie za odpowiedź. Też tak myślałam, ale jak jest się bombardowanym przez tego typu info dosłownie zewsząd, to zaczynam mieć już małe wątpliwości.

W naszymprzypadku reku będzie na strychu i w sumie nie przewiduję tam kanału wywiewnego... tam też powinnam go zrobić?

Wg mnie, wywiewnik powinien byc w kazdym pomieszczeniu technicznym, ktore jest szczelne, a w jakis sposob uzytkowe. Wiec ja tez bym dal tam, gdzie bedziecie miec rekuperator. Inaczej bedzie tam lekka stechlizna :) A powiedz mi, kto Wam robi projekt wentylacji? i kto bedzie to wszystko pozniej wykonywal? Jaki rekuperator wieszacie?

Kiedy będą jakieś nowe pościki na dzienniku? :)

zbieram sie, zeby cos napisac, ale jakos idzie mi to ostatnio troche ciezko :) cos napisze, bo zabieram sie za kilka rzeczy... ale powoli sie zabieram :)

• 1 month później...

Witam serdecznie. Macie bardzo ciekawy domek i baardzo interesujący dziennik budowy. Z wielu porad na pewno skorzystam:)

Widziałam w dzienniku, że zdecydowaliście się na montaż okien z tzw. ciepłym parapetem. Czy przygotowywaliście pod niego podłoże jakoś specjalnie? Chodzi mi o wyrównanie zaprawą ciepłochronną czy też zatkanie:) drążeń w cegłach (tak stoi w instrukcji montażu takiego parapetu:)

I przy okazji - jak się sprawdzają te parapety? Prawdopodobnie też sie na nie zdecydujemy.

pozdrawiam

czesc,

wielkich przygotowan nie bylo. mamy dom z Ytonga, wiec szpalety byly rowniutkie. Przygotowanie to byla tylko kosmetyka. pod parapety rowniez nie bylo zadnych dodatkowych modyfikacji. po prostu kosmetyczne wyrwnanie zaprawa szczelin i to wszystko. jak ktos ma ceramike, to owszem, musi cos robic, ale przy ytongu nie ma takiej potrzeby.

a co do tego, jak sie sprawdzaja... chyba dobrze, bo smieg sie na nich nie topi, wiec izoluja bardzo ladnie :) trzeba kiedys zrobic badanie kamera termowizyjna, wtedy bedzie wszystko widac.

• 2 weeks później...
silka sama w sobie jest zimna :) wiec zachlapanie dziur czymkolwiek ;) nie zmieni absolutnie parametrow przegrody. jesli jest to zaprawa jakas ciepla, to o spoina bedzie cieplejsza niz bloczek. a to juz dziwna sytuacja... bo skoro chcecie murowac "na cieplo", to dlaczego murujecie z ziemnego materialu???

• 2 weeks później...

Witam,

Jesteśmy powoli na etapie ocieplenia poddasza i w związku z tym mam pytanie.

Po uszczelnieniu i próbie szczelności płyty zostały bezpośrednio przykręcone do stelarzy? Mazałeś każdą jedną śróbkę tym mazidłem? czy może każda jedna listwa stelarza została pokryta mazidłem i po wkręceniu w nią wkręta jest satysfakcjonujaco szczelna? masz na to jakiś patent?

Dzięki,

Siobhan

A powiedz mi, kto Wam robi projekt wentylacji? i kto bedzie to wszystko pozniej wykonywal? Jaki rekuperator wieszacie?

Przepraszam, lepiej późno niż wcale, nie odpowiedziałam na poprzednie pytanie :)

Wentylacja jest projekowana przez Bartosza jak i przez nich będzie montowana. Niestety w pomieszczeniu gospodarczym z kontłem gazowym o zamknietej komorze spalania musi być WG. Nic na to nie poradzimy. Jedno co możemy zrobić to oddzielić to pomieszczenie jak najbardziej od pozostałych :/ Żaden projektant nie chciał sie pod innym rozwiązaniem podbić :/ Na strychu damy jeden dodatkowy anemostat wyciągowy.

Ciekawe, że do kuchni z piecem gazowym ci sie nie przyczepili, a to jest otwarty ofnień. Normalbie rozbój w biały dzień z tymi instalatorami i ich interpretacją przepisów. I buduj tu człowieku dom energooszczędny. Trzeba było iść od razu w pasywniaka i zakladać dogrzewanie elektryczne a odpuścić gaz całkowicie. Moja ciepłolubność zwyciężyła z ideami w tym względzie :)

Pozdrwaiamy cieplutko Wrocław i okolice.

Siobhan

mozna jeszcze olac projektanta i zrobic "po swojemu"

co do Bartosza, to ta firma mnie calkowicie nie przekonuje!!

jesli zas chodzi o projekt wentylacji, dam sobie reke obciac, ze ja bym zalatwil bez grawitacyjnej ;) natomiast moja kuchnia gazowa... no coz... nawet, jakby mi zaprojektowali grawitacyjna w kuchni, i tak bym nie zrobil. wiekszosc projektantow jest nauczona robic tradycyjnie, czyli patrzac z punktu energooszczegnosci ZLE!

Już trudno,decyzjazapadła umowa podpisana, reku zawsze można wymienić :) Ważne żeby instalacja była dobrze zrobiona :)

Projektanci z Bartosza to jedna kwestia, ale kominiarza to bym chybamusiała najakąś butlę zaprosić by to podpisał. Wkurza mnie tylko, że koza w salonie i piec gazowy w kuchni nie wymaga WG a kocioł już tak :/

Coż, właśnie się więźba stawia, będziemy myśleć jak instalatorzy będą na budowie :)

Dzięki za pomoc.

S

• 1 month później...

czesc :)

ciszy to nie ma :) bo 6 tygodni temu pojawil sie potomek i raczej jest mocno ponad przecietna krzykliwy!! :) a mieszka sie bardzo przyjemnie! :) a cisza z postami jest zwiazana z faktem, ze mam tylko dwie rece, ograniczona ilosc czasu... i baaaardzo duzo rzeczy do zrobienia :) ale postepy sa... malutke, niemniej wazne, ze caly czas do przudu.

co do OT300, to poszedl nam karton na 150m5 poddasza.

pozdrawiam

Szczerze, to tak własnie przypuszczałam, taka cisza w dzenniku może świadczyc o małej krzykliwej kruszynce :)

W takim ukladzie ukłony dla małżonki i zdrówka dla was wszystkich, niech się maluszek dobrze rośnie :)

Co do OT 300 rozumiem zuzyłeś 10 tubek 310 ml, tak. Właśnie zamówiłam 3 x 600. Mam mniejszy domek, chyba powinno wystarczyć.

Dzieki jeszcze raz i nieprzeszkadzam cieszyć się dzieciną :)

S