Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Komentarze do Domek nad Odrą

Recommended Posts

Witam

Mam pytanie czym rejestrujesz temperaturę wew/zewn ? ewentualnie jaką stację pogodową można kupić w celu rejestracji (interesuje mnie również pomiar prędkości wiatru do późniejszej instalacji wiatraka).

Oraz czy masz jakiś schemat instalacji TV/SAT + internet w domu, gdyż też stoję przed dylematem tego wykonania.

Piotrek

• Odpowiedzi 373
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

czesc,

temperature rejestruje pompa ciepla. mam tam dwa czujniki i one starczaja. co do stacji meteo, to tez biore to pod uwage, ale bedzie to melodia przyszlosci. Z tym, ze ja chce jeszcze czujnik naslonecznienia, a z tym jest znacznie wiekszy problem i zdecydowanie wieksza cena.

jesli chodzi o instalacje TV/SAT, to sprawa prosta:

- wybierasz sobie jakis punkt w domu, gdzie chcesz miec wszystkie kable (dobrze, zeby byl w miare centralnie, w celu minimalizacji dlugosci kabli - zmniejszasz wtedy straty na kablu)

- ciagniesz na dach 6 lub 10 kabli, w zaleznosci, czy bedzie to konwerter quattro, czy octo + do tego TV naziemna i RTV (w zaleznosci, co tam chcesz miec)

- w centralnym punkcie multiswitch, kable RG6

- i ciagniesz kable do pokojow, tez RG6 (tam, gdzie chcesz miec tuner satelitarny z mozliwoscia nagrywania, to dobrze pociagnac 2 kable)

reszta jest prosta.

co do LANu dla domku, sprawa jest jeszcze latwiejsza i nie bede sie tu rozpisywal ;) Musisz wiedziec, co chcesz miec w domu.

pozdraiwam

Witam

Dosc pozno tu trafilem, ale warto bylo :)

Bardzo pomocny dziennik ze wzgledu na duza liczbe zdjec, co dla mnie, laika jest niezbedne dla zrozumienia tematu.

mam pare pytan jesli mozna (sorki jesli juz cos na ten temat bylo, ale czytam mnostwo na forum i moglo mi sie pokielbasic):

-sam liczyles OZC czy architekt ? (obstawiam ze Ty bo dosc dobrze "zonglujesz" cyframi zuzycia ciepla itp),

-jaki bys nastepnym razem wybtal styropian ? (patrzac na trzymanie wymiarow),

-miales jakis program do obliczenie pochylu tych listewek w pergoli ? miales tam takie ladne zdjecia ale nie wiem czy one pochodza z jakiejs symulacji czy zywcem gdzies z netu,

-pisales tez o dosc ciekawym pomysle na osadzenie okien na innej budowie - mozesz podac linka do jakichs zdjec lub przeslac na priva ? ("troszke to wykracza poza temat dziennika - wiem, wiem ale bardzo mnie interesuje),

-ten blower door test to firmy wyceniaja od powierzchni domu czy "sztuka jest sztuka" ?

- liczyles moze czy nie "cieplej" wyszla by ci plyta zamiast fundamentow ? (wiem ze drozej ale tak ciekawosci bo sam sie nie moge zdecydowac).

-nie robiles GWC bo od razu zalozyles reku z bypassem z gornej (niezamarzajacej) polki ? czy masz kiedys w planie?

Oj, troche sie nazbieralo;) Mam nadzieje ze nie odstraszylem..........

Poza tym gratuluje szczelnosci. Wogole dom bardzo fajny i sloneczny.

Swoja droga dziwne, ze w tak fajnym dzienniku komentarze zamieszczali ludzie bez najmniejszego pojecia o istocie Waszego domu (chodzi mi o trony 9-11) i posty o zimnie w lecie itp.... ;)

Bede sledzil z zainteresowaniem

Pozdrawiam

Witam,

Jak tam pociecha? Pewnie rośnie i duży już z niego chłop :) Nasz drugi potomek właśnie kopie mnie po żebrach :) Niestety nie uda nam się wprowadzić przed jego urodzeniem :/

Chciałam dać znać odnośnie OT 300. Użyliśmy 5 kiełbasek i muszę powiedzieć, że ciężko szło. Niestety brakło i dokupiłam podobnego mazidła z Soudal'a. Tym dopiero robiło się ok. Konsystencja tego była jak pasty do zębów a OT 300 jak guma :/ Niestety miałam problem z wyciskaniem tego i umordowałam się jak koń na westernie :/

Właśnie skończyły się robić tynki, dam znać jaki wynik uzyskamy na próbie szczelności, ale nie spodziewam się takiej rewelacji jak u Was.

Pozdrawiam całą rodzinkę :)

S

czesc,

-sam liczyles OZC czy architekt ? (obstawiam ze Ty bo dosc dobrze "zonglujesz" cyframi zuzycia ciepla itp),

tak, sam liczylem

-jaki bys nastepnym razem wybtal styropian ? (patrzac na trzymanie wymiarow),

nie mam pojecia. mozliwe, ze ten sam. Innych nie przerabialem, a znany wrog jest lepszy od nieznanego.

-miales jakis program do obliczenie pochylu tych listewek w pergoli ? miales tam takie ladne zdjecia ale nie wiem czy one pochodza z jakiejs symulacji czy zywcem gdzies z netu,

nie wiem, o ktore zdjecia chodzi. pochlenie listewek jest wyznaczone przez architekta na podstawie polozenia slonca dla poszczegolnych miesiecy w roku

-pisales tez o dosc ciekawym pomysle na osadzenie okien na innej budowie - mozesz podac linka do jakichs zdjec lub przeslac na priva ? ("troszke to wykracza poza temat dziennika - wiem, wiem ale bardzo mnie interesuje),

musialbym zorbic zdjecie. generalnie patent jest bardzo prosty. Wyklejasz szpalety, parapet i nadproze styropianem, albo lepiej, styrodurem, grubosc np 8cm. I w tak przygotowany otwor wkladasz okno licujac do sciany.

-ten blower door test to firmy wyceniaja od powierzchni domu czy "sztuka jest sztuka" ?

nie wiem, jak oni teraz to licza. ja dostalem oferte na dom. napisz maila, tak bedzie najprosciej.

- liczyles moze czy nie "cieplej" wyszla by ci plyta zamiast fundamentow ? (wiem ze drozej ale tak ciekawosci bo sam sie nie moge zdecydowac).

raczej male szanse, ze cieplej, na pewno drozej. a poza tym, plyta fundamentowa powinna byc robiona wtedy, jesli wymaga tego podloze. ja mialem idealne pod budowe domu, wiec plyta bylaby totalnie bezsensowna fanaberia.

-nie robiles GWC bo od razu zalozyles reku z bypassem z gornej (niezamarzajacej) polki ? czy masz kiedys w planie?

nie, nie mam. gwc wedlug mnie ma sens tylko, jesli robi sie plytowe, takie jak robi provent. kazde inne do rekuperacji jest bezsensowne. a plytowe najlepepiej zrobic w obrysie scian fundamentowych.

czesc,

Witam,

Jak tam pociecha? Pewnie rośnie i duży już z niego chłop :)

S

faktycznie kawal chlopa z niego!! juz ponad 7kg, a lada dzien bedzie mial 4 miesiace! stasznie krzykliwy i rozgadany. ale na muratora raczej jego zdjecia wrzucac nie bede, bo to nie jest tego typu forum :)

a teraz bardziej tematycznie :)

ja uwazam, ze ot300 jest naprawde niesamowity! nigdy nie powiedzialem, ze latwo sie go naklada. jest to dosc praco i czasochlonne, a przy tym potrzeba odrobiny sily. Chociaz moja zona spisywala sie dzielnie! :) a do tego wszystkiego, bardzo niszczy pistolet do nakladania tego dziadostwa. A jakiego mazidla Soudala uzywaliscie?

pozdrawiam

czesc,

faktycznie kawal chlopa z niego!! juz ponad 7kg, a lada dzien bedzie mial 4 miesiace! stasznie krzykliwy i rozgadany. ale na muratora raczej jego zdjecia wrzucac nie bede, bo to nie jest tego typu forum :)

Nie potrzeba, na pewno jest cudowny :)

a teraz bardziej tematycznie :)

ja uwazam, ze ot300 jest naprawde niesamowity! nigdy nie powiedzialem, ze latwo sie go naklada. jest to dosc praco i czasochlonne, a przy tym potrzeba odrobiny sily. Chociaz moja zona spisywala sie dzielnie! :) a do tego wszystkiego, bardzo niszczy pistolet do nakladania tego dziadostwa. A jakiego mazidla Soudala uzywaliscie?

pozdrawiam

Też sama z tym walczyłam, ale narobiłam sobie tyle odcisków, że przez tydzień nie umiałam rąk do porządku doprowadzić :)

Używalismy Soudal Vapourseal. wygląda i rozprowadza się jak niebieska pasta do zębów a jest równie skuteczna. Nic się nie odkleiło i łatwiej się dociskało :)

Jesteśmy już po tynkach i nam się też woda leje po folii i oknach. Na szczęście pogoda nam sprzyja więc wentylujemy ile się da.

• 4 weeks później...

musze pare rzeczy dokladniej posprawdzac, bo teraz nie pamietam wszystkiego. ale u mnie chodzi na 2giej, pompe wlaczam na 3-5h dziennie!! pozostaly czas tryb CO jest wylaczony. Temperatura zasilania CO na wyjsciu z PC w trakcie pracy jest 30C. Wartosc stopniominut jest na poziomie 220. temperatura w domu jest powyzej 23C (male dziecko i musi byc cieplo). Nie mam innych zrodel ciepla, poza zyskami bytowymi i slonecznymi. Kubatura do ogrzewania to 570m3, a powierzchnia po podlodze to ok 214m2.

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Czesc,

powiem Ci ze mam w planie sprzedawac gotowe rozwiazanie do tego rekuperatora, jak juz skonczymy testy u mnie. Sprawa jest dosc mocno zagmatwana i sporo czasu na to poswiecilismy z bratem. Generalnie nikt nie oferuje takiego urzadzenia, a jest ono mozliwe do stworzenia. Protokol jest "wiedza tajemna" :) a sam problem komunikacji dosc mocno skomplikowany, bo trzeba dorobic do tego troche softu, ktoy bedzie oszukiwal rekuperator i manipulator, jesli sie chce, zeby wszystko dzialalo razem. Natomiast cala sytuacja jest o tyle dziwna, ze ten rekuperator ma w swojej ofercie przynajmniej 3-4 firmy, pod innymi nazwami i zadna z nich nie oferuje urzadzenia do zarzadzania tym sprzetem przez www. zadna tez nie chce dac protokolu komunikacyjnego.

z tego co mi wiadomo, rekuperator.pl tez takiego protokolu nie posiadaja, bo "obczujnikowanie" termometrami zrobili na sprzecie zewnetrznym, chyba na termometrach one wire, powkladanych w rury wychodzace z rekuperatora... natomiast sam rekuperator jest tak zrobiony, ze z wersji easy mozna zrobic sobie LUX ;) jesli tylko umie sie programowac, ma sie troche czasu i zna sie protokol :)

pozdrawiam

• 2 weeks później...

Fakt, jak na firmę taką jak Zender to rzeczywiście przydałby się moduły komunikacyjne ze standardowymi magistralami jak dla inteligentnego domu. Ja też mam zostawione cztery przewody przy samym reku pod czujniki 1-wire, ale nawet się za to nie brałem bo brak mi czasu. Teraz mam temat "kominek" na tapecie ;)

Jak wrócę do automatyki w domu to się do Ciebie zgłoszę :D

• 3 weeks później...

witam

pytanie do reraham. Czy firma Mir również instalowała Ci pompę ciepła? Pytam ponieważ szukam firmy, która wykona mi wszystkie prace i zastanawiałem się aby powierzyć to właśnie tej firmie. przyznam, że dosyć profesjonalnie podeszli do tematu, poprosili o rzuty, zapotrzebowanie na ciepło, materiały itp. Ale z tego co przeczytałem o ich wykonawstwie to jestem trochę rozczarowany.

czesc,

sprawa z MIRem jest taka, ze bajkopisarze to oni sa fajni. Wszystko jedno, z ktorym z szefow bys nie rozmawial. Problem polega na pozniejszej arogancji i bucie jednego z nich :) wtopy, jakie przerobili u mnie na budowie sa opisane dosc dokladnie i sam mozesz podjac decyzje. Ja bym ich druga raz na budowe nie wzial... zdecydowanie NIE!! Jesli chcesz, moge Ci na priv polecic inne firmy, bo tutaj reklamy nie bede nikomu robil.

pozdrawiam

• 3 weeks później...

Witam! Przebrnąłem przez DB i komentarze:-)

Dużo konkretnych informacji, choć dom nie w moim guście - ma trochę cudaczną bryłę;)

Te informacje o krzywym styropianie+ sporo miałem do czynienia ze styropianem i nie słyszałem o takich bananach- teraz wiem na co uwagę zwrócić.

Świetne schody- jak to jest zmontowane? sklejone tylko?

Zazdroszczę tych sów na działce- piękna sprawa!

Ja będę miał ogrzewanie gazowe- taki mój wybór, obecnie używam i ze względów finansowych wybór padł na to paliwo.

Ach , jeszcze ten test szczelności - nigdzie wcześniej na forum nie czytałem, żeby ktoś wykonywał, ale zrobienie max uszczelnień w trakcie wykończeń- myślę, że nie będzie zmarnowaną pracą na przyszłość, bo reku też planuję instalować.

Pozdrawiam i życzę pociechy z maluszka!

Witaj,

przeczytałam dziennik i komentarze jedynym tchem, bo uwielbiam czytać ludzi, którzy znają się na prawdziwej energooszczędności. Dzięki za super fotorelację, wielu rzeczy się nauczyłam, wiele muszę przemyśleć ponownie (np. kominek, zamiast bawić się w kominy, ich ocieplenie, stawianie, to nie pobawić się w biokominek).

Gratuluje podejścia do ekip, u mnie to ja wystawiam żółtą kartkę i możliwość poprawy, on od razu wali czerwoną i do widzenia z budowy. Sami chcemy większość zrobić sami, a czego nie damy rady, to mam nadzieję, że trafimy lepiej jak wy z niektórymi.

Dom jest piękny, ogromny, super doświetlony i co najważniejsze - ekstra przemyślany. Widać, że każda czynność ma swój cel, nie ma robienia na odwal, a dokładność jest nawet ważniejsza jak użyty materiał. Mam nadzieję, że moja budowa też zainspiruje kilku pasywnych zapaleńców.

pozdrawiam i gratulację, że tyle zrobiłeś sam