Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Drzwi zewnętrzne do pom. gospodarczego

Recommended Posts

Poszukuję drzwi zewnętrznych do pomieszczenia gospodarczego (nieogrzewanego) i zupełnie nie wiem na co zwrócić uwagę ? Drzwi nie są umieszczone od frontu więc wygląd nie jest ważny. Skoro pomieszczenie nieogrzewane to pewnie nie muszę zwracać uwagi na ocieplenie. Powinny raczej być antywłamaniowe. Czy ktoś może mi coś polecić ?

Poszukuję drzwi zewnętrznych do pomieszczenia gospodarczego (nieogrzewanego) i zupełnie nie wiem na co zwrócić uwagę ? Drzwi nie są umieszczone od frontu więc wygląd nie jest ważny. Skoro pomieszczenie nieogrzewane to pewnie nie muszę zwracać uwagi na ocieplenie. Powinny raczej być antywłamaniowe. Czy ktoś może mi coś polecić ?

To są "te drugie" drzwi i często są odruchowo tak traktowane ("a to się kupi jakieś tanie"), tymczasem zwłaszcza pod kątem antywłamaniowości powinny być traktowane jako te pierwsze, bo to przez nie właśnie wg wszelkiego prawdopodobieństwa będą się włamywać (jeśli wybiorą drogę przez drzwi oczywiście).

Jeśli nie muszą być ani ładne ani ciepłe, to może porządne drzwi stalowe? Ale PORZĄDNE, a nie blaszaną puszkę, możliwą do pokonania solidnym otwieraczem do konserw (to nie żart, można znaleźć taki film na Youtube), a dla łomu wepchniętego pod krawędź i próbującego odgiąć skrzydło nie stanowiącą żadnej przeszkody.

J.

• 5 weeks później...
  • 5 weeks później...

Ja w dokładnie takiej samej sytuacji ( też z tyłu budynku i też do pomieszczenia gospodarczego) kupiłem drzwi firmy KMT Stal.

Wybrałem model KMT Plus który w podstawowej wersji kosztuje 1600zł brutto - to są drzwi w klasie B, ale za dopłatą 295zł dostałem klamkę AXA z zabezpieczeniem oraz kompletem wkładek klasy C. Aha koszt już z montażem - myślę że warto :)

Kamil

Znacie jakiś przygłupich włamywaczy próbujących dostać się do domku jednorodzinnego przez (potencjalnie najbardziej zabezpieczone) drzwi wejściowe? To nie mieszkanie w bloku na 9-tym piętrze gdzie drzwi są najbardziej dostępną drogą ingerencji do mieszkania.

Wg mnie inwestowanie w drzwi antywłamaniowe to wątpliwa inwestycja.

Znacie jakiś przygłupich włamywaczy próbujących dostać się do domku jednorodzinnego przez (potencjalnie najbardziej zabezpieczone) drzwi wejściowe? To nie mieszkanie w bloku na 9-tym piętrze gdzie drzwi są najbardziej dostępną drogą ingerencji do mieszkania.

Dokładnie, myślę, że nie jeden złodziej z uśmiechem na paszczy omija super hiper antywłamaniowe drzwi i włazi do domu przez okno.

• 2 weeks później...

Zrujnowałeś moje życie....i to w piątek po południu

• 1 year później...
Podciągnę temat ale trochę zmodyfikuję. Drzwi do pomieszczenia gospodarczego, zewnętrzne ale ocieplane - jakieś propozycje?

ja na tą chwilę mam na oku KMT Plus Ud 1,5W/m2K zew. do pomieszczenia gospodarczego i KMT EKO NOVA wew. pomiędzy garażem a domem . W poniedziałek na budowie będzie gostek na darmowych pomiarach po czym przedstawi ofertę na te drzwi.

Wiecie co? Wk.. mnie to liczenie U. Jakbyście mieli pewność, że wszystko będzie u Was super..

Może ono w badaniach, na dopieszczonej sztuce i takie wyszło. Ale..to w teorii, bo drzwi na budowie może w 50% oddają założenia fabryki.

W czwartek montowałem drzwi między garażem a domem. Miesiąc wcześniej montowałem wejściowe do tego samego garażu. Gwizdało przy nich jak cholera! Może izolacyjność była spełniona, ale infiltracja powietrza gwrantowała przepływ że hoho!

Oczywiscie wystarczyla regulacja dociśnięcia zamka i było ok... w izoalcji termicznej. Ale by zamknąć drzwi należało solidnie trzasnąć.

To są rzeczy użytkowe, które nie mają znaczenia przy badaniu "U" ale dla Was są ważniejsze.

Czyli co mam w ogóle nie patrzeć na wsp. U podany przez producenta i brać np. z U 2,3 bo i tak źle mi zamontują i będą nieszczelności? To ja wolę na etapie wyboru patrzeć między innymi na wsp. U, a na etapie montażu patrzeć ekipie na ręce na poprawność zamontowania.

No nie, aż takim ignorantem to ja nie jestem. Ale chodzi o to, że drzwi z U lepszym o 0,1 dadzą Wam oszczędności rzędu kilku-kilkunastu złotych rocznie.

A przez słabe konstrukcyjnie złożenie drzwi z ościeżnicą wydmucha Wam tych watów odpowiednio więcej.

Dlatego patrzcie na U, ale niech ono nie będzie jedynym wyznacznikiem.

finlandia, nie chodzi o samo U. Chodzi o to że z praktyki wiem co się dzieje z metalową ościeżnicą. Wynajmuję chatę z ocieplonymi drzwiami, są szczelne i nic nie wieje przez nie a jak pojawiło się 25 stopni mrozu to zobacz co się stało. Oprócz tego cała ościeżnica zimą jest po prostu cholernie zimna i na pewno wychładza pomieszczenie - pytanie rzeczywiście w jakim stopniu.

DSC00504.jpg

Właśnie o takie rzeczy mi chodzi. To co widać na fotce. Tam masz albo pustą ościeżnicę (było ciasno i piana nie weszła) albo drzwi dołem nie dolegają dość dobrze (może wystarczy je przesunąć na zawiasie w stronę zamka)