Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam

Mam wielka prośbę.

Proszę o porady dotyczące wykonania sprawnej i skutecznej wentylacji deskowanego dachu przykrytego papą przygotowanego pod dachówkę. Dziś przyszli dekarze i przybijają łaty i zaczynają już wciągać dachówki. Nie zrobiłem na kalenicy wyjścia powietrza w postaci dodatkowych otworów spod desek i papy.

Opisałem to już we wcześniejszym poście ale nikt nie podpowiedział, dlatego ponawiam moje pytanie, póki jeszcze mogę coś poprawić na dachu.:oops:

Oto mój wcześniejszy post http://forum.muratordom.pl/poprawnna-wentylacja-deskowanego-dachu,t182471.htm

(nie chcę się powtarzać z opisywaniem, dlatego podaję link)

Oto przykład planowanego systemu wentylacji mojego dachu.

http://artistek.webpark.pl/zdjecia/wentylacja_dachu.jpg

Nie bardzo wiem z czego zrobić te otwory po ich wycięciu otwornicą a raczej co w nie wstawić, myślałem o wstawieniu jakiejś rurki pvc np 50mn i uszczelnieniu jej w koło sylikonem, aby ewentualnie spływająca po papie woda nie wpływał pod deski tym otworem tylko spływała dalej.

Słyszałem też, że zrywają niektórzy papę na kalenicy i wycinają otwór na samym czubku dachu, ale u mnie jeżeli jest ta belka kalenicowa to chyba nie zda to swojego celu, bo deski są bardzo szczelnie przybite to belki kalenicowej.

Bardzo proszę o porady i pomoc

:?:

https://forum.murator.pl/topic/139617-prosz%C4%99-o-porady-dotycz%C4%85ce-poprawnej-wentylacji-dachu/

Witaj

Uważam pomysł za bardzo dobry. :)

Membrana napewno nie , natomiast siatka np taka jak do ociepleń , pewnie nie zaszkodzi ale w jakim celu ?

Na pewno siatka od spodu przy okapie , przed ptaszkami. :wink:

Pierwszy raz spotykam się z takimi otworami jakie chcesz zrobić. One są pewnie w porządku bo spełnią swoje zadanie gdy będą odpowiedniej wielkości. Myślę, że jak chcesz możesz się pobawić z siatką ale raczej nie folią.

Ale myślę, że łatwiej to zrobić, że tak nazwę "normalnie" gdyż ja zgłębiając temat zawsze z takim rozwiązaniem się spotkałem.

Czyli:

deskowanie dachu na samym szczycie dachu w kalenicy nie jest łączone na styk. Kazałem pozostawić 2 - 3 cm przerwę pomiędzy deskami na samym szczycie. Potem to normalnie opapowano, ołacono i położono dachówkę. Na samym szczycie jest położony pod gąsiorami "pas kalenicowy wentylacyjny" (z otworkami - nie pamiętam fachowej nazwy).

Po zakończeniu całego dachu. Osobiście wyciąłem od wewnątrz pasek papy (2cm) w samym szczycie dachu tj. kalenicy. Było trochę kombinacji żeby tam dojść, bo jest tam przecież belka kalenicowa, ale nie wspominam tego jakoś bardzo ciężko. Łatwiej na pewno można z zewnątrz, ale trzeba to zrobić przed dekarzami a wtedy poleje się tam woda, jak będzie padać :-).

Dla mnie większym problemem była szczelina wentylacyjna na dole pod okapem bo nie mam podbitki tylko nadbitkę. Ten wątek: http://forum.muratordom.pl/post3543771.htm?highlight=#3543771

• 4 weeks później...
Żadne otwory! Wycinamy deski w kalenicy po 5~6 cm na stronę na całej długości. Przesłaniamy folią wysoko paroprzepuszczalną i po sprawie. Pozdrawiam.
  • 4 weeks później...
Trzeba wyciąć otwory w każdym polu dochodzącym do naroża. Podobnie rzecz się ma w koszu wycinamy otwory w każdym polu wychodzącym z kosza. Pozdrawiam.
Przy dachach kopertowych tak i tak cała para pójdzie na sam szczyt więc pod prostą kalenicę więc po co kombinować na przed ostatniej dachówce założyć wentylację z danej dachówki a w dachu wykonać otwory ,pokryć folią o wysoko paro przepuszczalności na wypadek aby nie nawiał śnieg,choć nie powinien.Taka wentylacja spełni dwie funkcje pierwszą a dodatkowo wspomoże wentylowanie pod dachówką.
Ty to wiesz czy tylko Ci się tak wydaje? Pola są poblokowane co bardzo utrudnia przepływ. Wzrośnie stężenie pary wodnej co w konsekwencji spowoduje jej wykroplenie na deskach i krokwiach. Każde pole musi skutecznie zwentylowane! Pozdrawiam.

Witam!

Po lekturze aż boję się myśleć o właściwej wentylacji dachu budowanego przeze mnie domu.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3aa87c8c9fe59902.html

Jakoś trudno mi sobie wyobrazić wentylację każdego pola.

Pozdrawiam.

To zależy od konstrukcji więźby i do którego miejsca montowana będzie izolacja cieplna. Nie zmienia to faktu, że wszystkie kalenice powinny być otwarte. Pozdrawiam.
Ponawiam pytanie tutaj czy zamiast wycinania desek i papy w kalenicy można dać kratki wentylacyjne w ścianie szczytowej ? i jeśli tak to jakie duże ? pozdr adam

Podłączam się do pytania. Mam dach dwuspadowy w pełni zadeskowany i pod papą i mam wrażenie, że też nie została wykonana wentylacja kalenicowa.

Podłączam się do pytania. Mam dach dwuspadowy w pełni zadeskowany i pod papą i mam wrażenie, że też nie została wykonana wentylacja kalenicowa.

To wrażenie powinien rozwiać ci twój dekarz. Mój od razu zapytał czy ma wycinać kalenicę.

Zrobił szczelinę i zabezpieczył membraną. Potem dostałam korepetycje jak wykonać wlot powietrza pod połać.

Widzę, że miałam gramotnego dekarza ;)

Dach mam tak jak ty - deski + papa.