Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o porady dotyczące poprawnej wentylacji dachu

Artistek

Recommended Posts

Witam

Mam wielka prośbę.

Proszę o porady dotyczące wykonania sprawnej i skutecznej wentylacji deskowanego dachu przykrytego papą przygotowanego pod dachówkę. Dziś przyszli dekarze i przybijają łaty i zaczynają już wciągać dachówki. Nie zrobiłem na kalenicy wyjścia powietrza w postaci dodatkowych otworów spod desek i papy.

Opisałem to już we wcześniejszym poście ale nikt nie podpowiedział, dlatego ponawiam moje pytanie, póki jeszcze mogę coś poprawić na dachu.:oops:

Oto mój wcześniejszy post http://forum.muratordom.pl/poprawnna-wentylacja-deskowanego-dachu,t182471.htm

(nie chcę się powtarzać z opisywaniem, dlatego podaję link)

Oto przykład planowanego systemu wentylacji mojego dachu.

http://artistek.webpark.pl/zdjecia/wentylacja_dachu.jpg

Nie bardzo wiem z czego zrobić te otwory po ich wycięciu otwornicą a raczej co w nie wstawić, myślałem o wstawieniu jakiejś rurki pvc np 50mn i uszczelnieniu jej w koło sylikonem, aby ewentualnie spływająca po papie woda nie wpływał pod deski tym otworem tylko spływała dalej.

Słyszałem też, że zrywają niektórzy papę na kalenicy i wycinają otwór na samym czubku dachu, ale u mnie jeżeli jest ta belka kalenicowa to chyba nie zda to swojego celu, bo deski są bardzo szczelnie przybite to belki kalenicowej.

Bardzo proszę o porady i pomoc

:?:

Pierwszy raz spotykam się z takimi otworami jakie chcesz zrobić. One są pewnie w porządku bo spełnią swoje zadanie gdy będą odpowiedniej wielkości. Myślę, że jak chcesz możesz się pobawić z siatką ale raczej nie folią.

Ale myślę, że łatwiej to zrobić, że tak nazwę "normalnie" gdyż ja zgłębiając temat zawsze z takim rozwiązaniem się spotkałem.

Czyli:

deskowanie dachu na samym szczycie dachu w kalenicy nie jest łączone na styk. Kazałem pozostawić 2 - 3 cm przerwę pomiędzy deskami na samym szczycie. Potem to normalnie opapowano, ołacono i położono dachówkę. Na samym szczycie jest położony pod gąsiorami "pas kalenicowy wentylacyjny" (z otworkami - nie pamiętam fachowej nazwy).

Po zakończeniu całego dachu. Osobiście wyciąłem od wewnątrz pasek papy (2cm) w samym szczycie dachu tj. kalenicy. Było trochę kombinacji żeby tam dojść, bo jest tam przecież belka kalenicowa, ale nie wspominam tego jakoś bardzo ciężko. Łatwiej na pewno można z zewnątrz, ale trzeba to zrobić przed dekarzami a wtedy poleje się tam woda, jak będzie padać :-).

Dla mnie większym problemem była szczelina wentylacyjna na dole pod okapem bo nie mam podbitki tylko nadbitkę. Ten wątek: http://forum.muratordom.pl/post3543771.htm?highlight=#3543771

• 4 weeks później...
  • 4 weeks później...
Przy dachach kopertowych tak i tak cała para pójdzie na sam szczyt więc pod prostą kalenicę więc po co kombinować na przed ostatniej dachówce założyć wentylację z danej dachówki a w dachu wykonać otwory ,pokryć folią o wysoko paro przepuszczalności na wypadek aby nie nawiał śnieg,choć nie powinien.Taka wentylacja spełni dwie funkcje pierwszą a dodatkowo wspomoże wentylowanie pod dachówką.

Ty to wiesz czy tylko Ci się tak wydaje? Pola są poblokowane co bardzo utrudnia przepływ. Wzrośnie stężenie pary wodnej co w konsekwencji spowoduje jej wykroplenie na deskach i krokwiach. Każde pole musi skutecznie zwentylowane! Pozdrawiam.

Ponawiam pytanie tutaj czy zamiast wycinania desek i papy w kalenicy można dać kratki wentylacyjne w ścianie szczytowej ? i jeśli tak to jakie duże ? pozdr adam

Podłączam się do pytania. Mam dach dwuspadowy w pełni zadeskowany i pod papą i mam wrażenie, że też nie została wykonana wentylacja kalenicowa.

Podłączam się do pytania. Mam dach dwuspadowy w pełni zadeskowany i pod papą i mam wrażenie, że też nie została wykonana wentylacja kalenicowa.

To wrażenie powinien rozwiać ci twój dekarz. Mój od razu zapytał czy ma wycinać kalenicę.

Zrobił szczelinę i zabezpieczył membraną. Potem dostałam korepetycje jak wykonać wlot powietrza pod połać.

Widzę, że miałam gramotnego dekarza ;)

Dach mam tak jak ty - deski + papa.