Artistek 08.03.2010 10:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Witam Mam wielka prośbę. Proszę o porady dotyczące wykonania sprawnej i skutecznej wentylacji deskowanego dachu przykrytego papą przygotowanego pod dachówkę. Dziś przyszli dekarze i przybijają łaty i zaczynają już wciągać dachówki. Nie zrobiłem na kalenicy wyjścia powietrza w postaci dodatkowych otworów spod desek i papy. Opisałem to już we wcześniejszym poście ale nikt nie podpowiedział, dlatego ponawiam moje pytanie, póki jeszcze mogę coś poprawić na dachu. Oto mój wcześniejszy post http://forum.muratordom.pl/poprawnna-wentylacja-deskowanego-dachu,t182471.htm (nie chcę się powtarzać z opisywaniem, dlatego podaję link) Oto przykład planowanego systemu wentylacji mojego dachu. http://artistek.webpark.pl/zdjecia/wentylacja_dachu.jpg Nie bardzo wiem z czego zrobić te otwory po ich wycięciu otwornicą a raczej co w nie wstawić, myślałem o wstawieniu jakiejś rurki pvc np 50mn i uszczelnieniu jej w koło sylikonem, aby ewentualnie spływająca po papie woda nie wpływał pod deski tym otworem tylko spływała dalej. Słyszałem też, że zrywają niektórzy papę na kalenicy i wycinają otwór na samym czubku dachu, ale u mnie jeżeli jest ta belka kalenicowa to chyba nie zda to swojego celu, bo deski są bardzo szczelnie przybite to belki kalenicowej. Bardzo proszę o porady i pomoc :?: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Artistek 09.03.2010 21:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Drodzy forumowicze ponawiam moją prośbę o pomoc.Dodam, że mój dach jest czterospadowy, a kalenica ma ok 1 m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 10.03.2010 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Witaj Uważam pomysł za bardzo dobry. Membrana napewno nie , natomiast siatka np taka jak do ociepleń , pewnie nie zaszkodzi ale w jakim celu ? Na pewno siatka od spodu przy okapie , przed ptaszkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
profus 10.03.2010 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2010 Pierwszy raz spotykam się z takimi otworami jakie chcesz zrobić. One są pewnie w porządku bo spełnią swoje zadanie gdy będą odpowiedniej wielkości. Myślę, że jak chcesz możesz się pobawić z siatką ale raczej nie folią. Ale myślę, że łatwiej to zrobić, że tak nazwę "normalnie" gdyż ja zgłębiając temat zawsze z takim rozwiązaniem się spotkałem. Czyli: deskowanie dachu na samym szczycie dachu w kalenicy nie jest łączone na styk. Kazałem pozostawić 2 - 3 cm przerwę pomiędzy deskami na samym szczycie. Potem to normalnie opapowano, ołacono i położono dachówkę. Na samym szczycie jest położony pod gąsiorami "pas kalenicowy wentylacyjny" (z otworkami - nie pamiętam fachowej nazwy). Po zakończeniu całego dachu. Osobiście wyciąłem od wewnątrz pasek papy (2cm) w samym szczycie dachu tj. kalenicy. Było trochę kombinacji żeby tam dojść, bo jest tam przecież belka kalenicowa, ale nie wspominam tego jakoś bardzo ciężko. Łatwiej na pewno można z zewnątrz, ale trzeba to zrobić przed dekarzami a wtedy poleje się tam woda, jak będzie padać . Dla mnie większym problemem była szczelina wentylacyjna na dole pod okapem bo nie mam podbitki tylko nadbitkę. Ten wątek: http://forum.muratordom.pl/post3543771.htm?highlight=#3543771 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 03.04.2010 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2010 Żadne otwory! Wycinamy deski w kalenicy po 5~6 cm na stronę na całej długości. Przesłaniamy folią wysoko paroprzepuszczalną i po sprawie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bobasxxx 26.04.2010 16:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 A jak sprawa wygląda przy dachu czterospadowym bez kalenicy ??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 26.04.2010 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2010 Też są kalenice , tylko skośne. Pozdrawiam Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 29.04.2010 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Kwietnia 2010 Trzeba wyciąć otwory w każdym polu dochodzącym do naroża. Podobnie rzecz się ma w koszu wycinamy otwory w każdym polu wychodzącym z kosza. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
henter2 02.05.2010 18:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Przy dachach kopertowych tak i tak cała para pójdzie na sam szczyt więc pod prostą kalenicę więc po co kombinować na przed ostatniej dachówce założyć wentylację z danej dachówki a w dachu wykonać otwory ,pokryć folią o wysoko paro przepuszczalności na wypadek aby nie nawiał śnieg,choć nie powinien.Taka wentylacja spełni dwie funkcje pierwszą a dodatkowo wspomoże wentylowanie pod dachówką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 02.05.2010 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2010 Ty to wiesz czy tylko Ci się tak wydaje? Pola są poblokowane co bardzo utrudnia przepływ. Wzrośnie stężenie pary wodnej co w konsekwencji spowoduje jej wykroplenie na deskach i krokwiach. Każde pole musi skutecznie zwentylowane! Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 03.05.2010 06:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Można wiercić otwory w skośnych krokwiach, ale wygodniej z góry. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arecki1338 03.05.2010 12:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 A co powiecie na cos takiego: http://decra.abc24.pl/default.asp?kat=64513&pro=480172 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 03.05.2010 12:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2010 Żeby z wentylować przeciętną kopertę trzeba by dać 30-40 wywietrzników x 46 zł = niepotrzebny koszt. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mammamija 04.05.2010 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 Witam!Po lekturze aż boję się myśleć o właściwej wentylacji dachu budowanego przeze mnie domu.http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3aa87c8c9fe59902.htmlJakoś trudno mi sobie wyobrazić wentylację każdego pola.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 04.05.2010 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2010 To zależy od konstrukcji więźby i do którego miejsca montowana będzie izolacja cieplna. Nie zmienia to faktu, że wszystkie kalenice powinny być otwarte. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
aadamuss24 06.05.2010 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Maja 2010 Ponawiam pytanie tutaj czy zamiast wycinania desek i papy w kalenicy można dać kratki wentylacyjne w ścianie szczytowej ? i jeśli tak to jakie duże ? pozdr adam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 07.05.2010 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 Ponawiam pytanie tutaj czy zamiast wycinania desek i papy w kalenicy można dać kratki wentylacyjne w ścianie szczytowej ? i jeśli tak to jakie duże ? pozdr adam Podłączam się do pytania. Mam dach dwuspadowy w pełni zadeskowany i pod papą i mam wrażenie, że też nie została wykonana wentylacja kalenicowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 07.05.2010 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 Jak nie będziesz miał zabudowanego strychu to możesz. Jan. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AgaJeżyk 07.05.2010 14:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 Podłączam się do pytania. Mam dach dwuspadowy w pełni zadeskowany i pod papą i mam wrażenie, że też nie została wykonana wentylacja kalenicowa. To wrażenie powinien rozwiać ci twój dekarz. Mój od razu zapytał czy ma wycinać kalenicę. Zrobił szczelinę i zabezpieczył membraną. Potem dostałam korepetycje jak wykonać wlot powietrza pod połać. Widzę, że miałam gramotnego dekarza Dach mam tak jak ty - deski + papa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jan P. 07.05.2010 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2010 Membrana nie spełni zadania, nie będzie przewiewu . Siatka , albo obróbka z blachy. Jan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts