Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Proszę o porady dotyczące poprawnej wentylacji dachu

Artistek

Recommended Posts

Membrana nie spełni zadania, nie będzie przewiewu . Siatka , albo obróbka z blachy. Jan

Zonk ! Membraną mam obłożone okna dachowe a w kalenicy taśmę .

Zadzwoniłam do dekarza i mnie ofukał :rolleyes: ...mogłam najpierw spojrzeć na fakturę ... jest jak byk "taśma kalenicowa IVT "

I wcale to nie było tanie ... ups

a ja mam taki "cosik" :wywietrznik kalenicowy - Armourvent Ridge

http://www.iko-shingles.pl/documents/graphics/accessories/av-ridge-on-roof.jpg

i po klopocie ;)

ps

zdjęcie przykładowe - to nie mój dach

pps

sam się dziwię co to może wystawać pod gontem....

Edytowane przez marcin-r

Panie Andrzeju dach kopertowy ma cztery połacie i wiadomo że każdą trzeba wentylować,a nie tłumaczyć ludziom że między krokwi ma być wentylacja.Bo po co daje się kontr-łaty czyż nie po to aby dach również w poprzek miał przewietrzanie? A co do tego czy wiem ,tak wiem bo robię to od ponad 30 lat i nie mam reklamacji.

Odpowiem tak: pisz co uważasz za stosowne i nie mów mi co ja mam pisać. Wentylacji podlegają dwie warstwy: izolacja cieplna i pokrycie dachowe. Te wentylacje odbywają się dwiema osobnymi szczelinami (te uwagi nie dotyczą gdy występuje krycie wstępne wykonane folią wysoko paroprzepuszczlną i pokryć płaskich mocowanych bezpośrednio na deskowaniu /OSB). Pozdrawiam.

• 1 month później...
boję się, że przewiercą taśmę kalenicową a wtedy to już będzie kicha zważywszy, że mam tą miedzianą "przeciwmchową" a tania nie jest. Najlepiej bym się czuł gdyby przyszedł fachowiec, zdjął gąsiory i wyciął szczelinę w górnych deskach i wywinął papę. Tak robi Mistrz Jan :) Dużo przy tym roboty?