Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Oświetlenie schodów i puszki 50-tki 230V

Recommended Posts

Witam serdecznie

Może ktoś rozwiązał taki problem - mam w ścianach zamontowane puszki 50-tki o standardowej głębokości - jak pod kontakty... Czy da się w to włożyć jakieś oprawy które by działały pod 230V ?? Czy trzeba rozkuwać lub ewentualnie pogłębiać otwory ??

Teraz jakbym budował drugi raz, to wiedziałbym żeby sobie zrobić miejsce na transformatorek... a tak to kable już położone i puszki zamontowane... schody zrobione :-) Szkoda psuć.

Proszę o sugestie - pozdrawiam serdecznie.

Pewnie że się da. Musisz tylko poszukać osprzętu które Ci odpowiada i montuje się w puszki 50 na 230 V.

Druga sprawa to zamontowanie transformatorka z tyłu puszki to też nie jest problem z racji jego niewielkich rozmiarów.

http://www.lampol.bialystok.pl/zasilacz-ledowy-opraw-serii-music-line-skoff-p-269.html

Standardowe puszki "jak pod kontakty" mają średnicę 60mm.

Niestandardowe puszki "jak pod lampki Skoff" mają średnicę 50mm.

Do tych większych spokojnie dopasujesz lampki halogenowe lub LED.

Kwestia gustu, umiejętności i pomysłowości.

U jednego klienta przykleiłem zwykłe oprawy halogenowe do sufitów K-G.

Łapki i sprężynki usunąłem, ramkę przykleiłem klejem kontaktowym, oprawa dawała możliwość regulacji kąta świecenia w pionie. Gra i buczy tanim kosztem.

Odrębną sprawą jest pociągnięcie linii zasilającej.

Jeśli to masz zrobione po amatorsku to się trochę namęczysz z łączeniem.

Ideałem jest wyprowadzenie obwodu lampek do rozdzielnicy. Tam dajesz lub nie dajesz: zasilacz, czasówkę, zmierzchówkę.

Codziennie pstrykanie i włączanie/wyłączanie lampek schodowych jest bezsensu (moje zdanie).

Jak się będziesz budował drugi raz to będziesz wiedział o co spytać elektryka, żeby nie mieć takich problemików :)

• 3 years później...
  • 2 months później...