Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dom zly - dobre polskie kino

maysee

Recommended Posts

Ktos widzial? Seans "Domu zlego" mna troche potrzasnal z kilku roznych powodow: - jest tak bardzo inny od ostatnio wyprodukowanych u nas filmow. Troche zabiera sie za studiowanie natury ludzkiej (polskiej/uniwersalnej?). Jest bardzo realistycznym obrazem. Gratuluje tworcom, doceniam aktorow. A jak Wasze przemyslenia? Wg. mnie jest to najlepszy polski film 2009r (a moze i lat wczesniejszych), zdecydowanie wyprzedza Rewers i Wojne P-R (ktorej, niestety, nie zrozumialem. Probowalem czytac ale mam chyba uczulenie na proze Maslowskiej). Pozdrawiam.

Bardzo dobra reżyseria, sprawnie poprowadzeni aktorzy, niezły montaż. Gorzała leje się strumieniami [podobnie jak w Weselu – czyżby jakaś obsesja reżysera?]. Mroczne klimaty przypominają mi jeden z moich ulubionych filmów braci Cohen: Fargo. Wydaje mi się jednak, że film może być zrozumiały jedynie dla tych, co w tamtych latach żyli i znają kontekst obyczajowo – polityczno – historyczny niejako z autopsji. Młodzi czy zagraniczniacy niewiele z tego skumają [jak z Misia czy Rozmów Kontrolowanych]. Film jednak wart obejrzenia.

K.

"Domu..." jeszcze nie widziałam. Opinie słyszałam skrajnie różne, co dobrze wróży moim zdaniem.

Natomiast jeśli o dobrym kinie polskim, to - Rewersowi oczywiście nic nie brakuje, ale prawdziwą rewelacją był dla mnie "Królik po berlińsku". Może dlatego, że obejrzałam go zupełnie z zaskoczenia. Całkiem nieprzygotowana byłam - ot tak w gorączce leżąc włączyłam TV i właściwie to niemal od razu wyzdrowiałam. Kapitalny i pomysł i realizacja IMHO. 8)