bald61 08.03.2010 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 czy ktoś spala owies zamiast ekogroszku. proszę o opinie. pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.03.2010 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Jak masz kocioł z palnikiem ślimakowym na ekogroszek to odradzam samo spalanie owsa, zbyt niebezpieczne w klasycznym palniku ślimakowym. Współspalanie jednak jak najbardziej, objętościowo nawet 60%owsa i 40%ekogroszku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cieszynianka 08.03.2010 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Tu spalają owies: http://forum.muratordom.pl/mam-owies-w-glowie-a-nie-jestem-renata-berger,t39164-300.htm http://forum.muratordom.pl/piec-na-owies,t84184.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 08.03.2010 19:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Nie wiem, czemu wam ten owies w głowie - ja nim palę. Syfi się to strasznie w porównaniu do pelletu, w dodatku przypominają mi się żniwa u dziadków bo po zasypie zasobnika kicham - mam uczulenie, w dodatku ten fruwający kurz jest kujący - to też pamiętam ze żniw i przypomniało mi się to bardzo szybko. Oczywiście tona owsa tania, bo kosztuje około 280-300zł w zależności od sezonu, tylko że kaloryczność tego jest na poziomie 15 ..., a ekogroszku 26 ... i kosztuje około 700 zł. Weź pod uwagę, że pełen zasobnik węgla to powiedzmy 100 kg, a pełen zasobnik owsa to 40 kg - owies jest lekki i ma dużo mniejszą kaloryczność co oznacza że ładujesz zasobnik codziennie ewentualnie co 2 dni. Owies się spala tworząc "koronę" , jak tego nie rozwalisz raz na kilka dni pogrzebaczem to będzie się przesypywał niedopalony i piec więcej spala. Podsumowując: Pellet – za drogi biznes Owiec – dużo miejsca zajmuje, syfi się, mam alergie Ekogroszek – ciary mnie przechodzą na myśl o paleniu nim, ale po dwóch sezonach palenia, myślę, że kolejny sezon przelecę dla porównania na eko… Czemu do ciepełka z rur miejskich mam 3 km, dlaczego, za co… Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawlok 08.03.2010 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Czemu do ciepełka z rur miejskich mam 3 km, dlaczego, za co… Nie mów że sie opłaca podłączyć pod miejski cieplik - w Poznaniu "cieplikowscy" szybko uciekali na gaz. A owies jest opłacalny tak naprawdę dla rolników kŧórzy sami go wyprodukują (lub sąsiad z wioski), mają gdzie przechować - i jeszzce jak policzą że nie muszą go zawieść do punktu skupu (paliwo +czas)... Pawlok Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.03.2010 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Tyle,że ja nie mówię albo owies albo ekogroszek. Wspołspalanie daje bardzo wymierne korzyści. Owies wymieszany z ekogroszkiem objętościowo do ok. 40%owsa:- zblizony czas wypalania kosza- lepsze wypalenie szlaki węglowej, mniej popiołu, ziarna owsa między węglem wypalają się bardziej intensywnie, do węgla dochodzi powietrze i popiół jest lepiej wypalony niż przy samym ekogroszku- zawartość węgla zwieksza kaloryczność i niweluje skutki spalania biopaliwa w kotle do tego nie przystosowanym, czyli skutki korozyjne. Badania potwierdzające korzyści współspalania prowadziła m.in. p. dr. Krystyna Kubica Korzyści sa zarówno w kotłach tłokowych z dobrym zabezpieczeniem przed cofką do kosza oraz w konstrukcjach ślimakowych. Możliwy jest też udział owsa ok.60%, ale spada czas wypalania zasobnika paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mynia_pynia 08.03.2010 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Mam bardzo łatwy dostęp do owsa (w okolicy z 20 znajomych rolników), nawet mogę sama go sobie zasiać, ale prościej i taniej jest go kupić zaraz po żniwach, trochę kłopotu jest przy workowaniu, ale to tez praca na jeden dzień łącznie z przewiezieniem. Mam jeszcze pomysł z suszonymi pestkami wiśni, kolega ma sady i oddaje wisienki do przetwórni - mówi że może mi tirem przywieść pestki - tylko że mokre - ogólnie wszyscy znajomi mają ubaw ze mnie i z moich pomysłów na ogrzanie domu. Drugi kolega mówi że może zacząć zbieraqć dla mnie pestki z mandarynek - he, he, he - szyderca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
damianexus 08.03.2010 20:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 ja cały ten sezon paliłem owsem. Początkowo mieszałem go z ekogroszkiem a także w okresach najwiekszych mrozów dodawałem mniejszą ilośc owsa jednak w okresach gdy temperatura nie spadała ponizej -5 C palilem samym owsem. Z wyników jestem bardzo zadowolony ponieważ wyszło dużo taniej niż palenie ekogroskziem. Niestetey duża ilośc popiołu i niezbyt przyjemny zapch z komina sa uciążliwe. Zastanawiam się również nad pestkami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
laparia 09.03.2010 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Jaki masz piec. Proszę podaj ustawienia. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pierwek 09.03.2010 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Wspołspalanie daje bardzo wymierne korzyści. a co ze związkami chloru przy spalaniu owsa? kotła nie zeżre szybciej rdza ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.03.2010 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Przy samym owsie stal będzie niszczona. Przy współspalaniu wykorzystywany jest efekt synergii. Wzmacniane sa mocne strony obu paliw i niwelowane ich minusy. Mogę, jeżeli Państwo tego chcecie podać dłuższe cytaty, co powstaje przy samym spalaniu tzw biomasy i jakie biomasa ma parametry. pozdrawiam ps.jestem pracownikiem jednaj z firm produkujących kotły i zajmujemy się tym zagadnieniem od dłuższego czasu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pawelo_pl 09.03.2010 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 Owies wymieszany z ekogroszkiem objętościowo do ok. 40%owsa: - zblizony czas wypalania kosza - lepsze wypalenie szlaki węglowej, mniej popiołu, ziarna owsa między węglem wypalają się bardziej intensywnie, do węgla dochodzi powietrze i popiół jest lepiej wypalony niż przy samym ekogroszku - zawartość węgla zwieksza kaloryczność i niweluje skutki spalania biopaliwa w kotle do tego nie przystosowanym, czyli skutki korozyjne. Badania potwierdzające korzyści współspalania prowadziła m.in. p. dr. Krystyna Kubica Korzyści sa zarówno w kotłach tłokowych z dobrym zabezpieczeniem przed cofką do kosza oraz w konstrukcjach ślimakowych. Możliwy jest też udział owsa ok.60%, ale spada czas wypalania zasobnika paliwa. Potwierdzam od 4 tygodni palę w palniku Brucera miał węglowy + ekogroszek + owies efektem takiego połączenia jest idealne dopalanie miału - przed paleniem owsa powstawało sporo spieków - zwłaszcza że piec nie pracuje w trybie ciągłym a jest nadzorowany przez termostat pokojowy . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts