Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie wiem, czemu wam ten owies w głowie - ja nim palę.

Syfi się to strasznie w porównaniu do pelletu, w dodatku przypominają mi się żniwa u dziadków ;) bo po zasypie zasobnika kicham - mam uczulenie, w dodatku ten fruwający kurz jest kujący - to też pamiętam ze żniw i przypomniało mi się to bardzo szybko.

Oczywiście tona owsa tania, bo kosztuje około 280-300zł w zależności od sezonu, tylko że kaloryczność tego jest na poziomie 15 ..., a ekogroszku 26 ...

i kosztuje około 700 zł.

Weź pod uwagę, że pełen zasobnik węgla to powiedzmy 100 kg, a pełen zasobnik owsa to 40 kg - owies jest lekki i ma dużo mniejszą kaloryczność co oznacza że ładujesz zasobnik codziennie ewentualnie co 2 dni.

Owies się spala tworząc "koronę" , jak tego nie rozwalisz raz na kilka dni pogrzebaczem to będzie się przesypywał niedopalony i piec więcej spala.

Podsumowując:

Pellet – za drogi biznes

Owiec – dużo miejsca zajmuje, syfi się, mam alergie

Ekogroszek – ciary mnie przechodzą na myśl o paleniu nim, ale po dwóch sezonach palenia, myślę, że kolejny sezon przelecę dla porównania na eko…

Czemu do ciepełka z rur miejskich mam 3 km, dlaczego, za co…

Czemu do ciepełka z rur miejskich mam 3 km, dlaczego, za co…

Nie mów że sie opłaca podłączyć pod miejski cieplik - w Poznaniu "cieplikowscy" szybko uciekali na gaz.

A owies jest opłacalny tak naprawdę dla rolników kŧórzy sami go wyprodukują (lub sąsiad z wioski), mają gdzie przechować - i jeszzce jak policzą że nie muszą go zawieść do punktu skupu (paliwo +czas)...

Pawlok

Tyle,że ja nie mówię albo owies albo ekogroszek.

Wspołspalanie daje bardzo wymierne korzyści.

Owies wymieszany z ekogroszkiem objętościowo do ok. 40%owsa:

- zblizony czas wypalania kosza

- lepsze wypalenie szlaki węglowej, mniej popiołu, ziarna owsa między węglem wypalają się bardziej intensywnie, do węgla dochodzi powietrze i popiół jest lepiej wypalony niż przy samym ekogroszku

- zawartość węgla zwieksza kaloryczność i niweluje skutki spalania biopaliwa w kotle do tego nie przystosowanym, czyli skutki korozyjne.

Badania potwierdzające korzyści współspalania prowadziła m.in. p. dr. Krystyna Kubica

Korzyści sa zarówno w kotłach tłokowych z dobrym zabezpieczeniem przed cofką do kosza oraz w konstrukcjach ślimakowych.

Możliwy jest też udział owsa ok.60%, ale spada czas wypalania zasobnika paliwa.

Mam bardzo łatwy dostęp do owsa (w okolicy z 20 znajomych rolników), nawet mogę sama go sobie zasiać, ale prościej i taniej jest go kupić zaraz po żniwach, trochę kłopotu jest przy workowaniu, ale to tez praca na jeden dzień łącznie z przewiezieniem.

Mam jeszcze pomysł z suszonymi pestkami wiśni, kolega ma sady i oddaje wisienki do przetwórni - mówi że może mi tirem przywieść pestki - tylko że mokre ;) - ogólnie wszyscy znajomi mają ubaw ze mnie i z moich pomysłów na ogrzanie domu. Drugi kolega mówi że może zacząć zbieraqć dla mnie pestki z mandarynek ;) - he, he, he - szyderca.

ja cały ten sezon paliłem owsem. Początkowo mieszałem go z ekogroszkiem a także w okresach najwiekszych mrozów dodawałem mniejszą ilośc owsa jednak w okresach gdy temperatura nie spadała ponizej -5 C palilem samym owsem. Z wyników jestem bardzo zadowolony ponieważ wyszło dużo taniej niż palenie ekogroskziem. Niestetey duża ilośc popiołu i niezbyt przyjemny zapch z komina sa uciążliwe. Zastanawiam się również nad pestkami.

Przy samym owsie stal będzie niszczona.

Przy współspalaniu wykorzystywany jest efekt synergii. Wzmacniane sa mocne strony obu paliw i niwelowane ich minusy.

Mogę, jeżeli Państwo tego chcecie podać dłuższe cytaty, co powstaje przy samym spalaniu tzw biomasy i jakie biomasa ma parametry.

pozdrawiam

ps.jestem pracownikiem jednaj z firm produkujących kotły i zajmujemy się tym zagadnieniem od dłuższego czasu.

Owies wymieszany z ekogroszkiem objętościowo do ok. 40%owsa:

- zblizony czas wypalania kosza

- lepsze wypalenie szlaki węglowej, mniej popiołu, ziarna owsa między węglem wypalają się bardziej intensywnie, do węgla dochodzi powietrze i popiół jest lepiej wypalony niż przy samym ekogroszku

- zawartość węgla zwieksza kaloryczność i niweluje skutki spalania biopaliwa w kotle do tego nie przystosowanym, czyli skutki korozyjne.

Badania potwierdzające korzyści współspalania prowadziła m.in. p. dr. Krystyna Kubica

Korzyści sa zarówno w kotłach tłokowych z dobrym zabezpieczeniem przed cofką do kosza oraz w konstrukcjach ślimakowych.

Możliwy jest też udział owsa ok.60%, ale spada czas wypalania zasobnika paliwa.

Potwierdzam od 4 tygodni palę w palniku Brucera miał węglowy + ekogroszek + owies efektem takiego połączenia jest idealne dopalanie miału - przed paleniem owsa powstawało sporo spieków - zwłaszcza że piec nie pracuje w trybie ciągłym a jest nadzorowany przez termostat pokojowy .