Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Jeden piec - dwa domy - dwa CWU - da rade?

ekimek

Recommended Posts

Witam,

Jak w temacie chciałbym w jednej kotłowni w domu "kostka" 150m2 zamontować piec na ekogroszek ok. 30-35kW i ogrzewać też drugi dom 100m2 w odległości ok. 8m od kotłowni. Wiem, że nie ma problemu z rurami zakopanymi w ziemi, bo to mała odległość więc można sobie pozwolić na fabrycznie ocieplane itp. ale problemem będzie sterowanie takim piecem. Myślę, że będą potrzebne 4 pompy (2 na główne obiegi, 2 na CWU [grzane także latem]). Ale jak rozwiązać sterowanie? Zakładam, że piec grzeje cały rok, i tylko potrzebuję uruchamiać pompy w miarę potrzeb, wydaje mi się, że tak działają regulatory pogodowe, ale je się podłącza do sterownika pieca i raczej dwa "będą się gryzły ze sobą".

Może jakieś pomysły??

regulatory raczej pokojowe, chociaż pogodynki też pewnie pomogą ;)

Tutaj trzeba by jakąś większą automatykę zrobić, coby odpowiednie pompki się załączały. Czyli jak potrzeba CWU w budynku A, to tylko pompka do budynku A się kręci i podobnie jak potrzeba w budynku B, to pompka do budynku B się kręci.

ja myślę że tu przydałby się bufor ciepła 500-1000l - kocioł pracuje tylko z buforem a z bufora poszczególne pompy zasilają ogrzewanie w domu 1 i 2 oraz CWU w d omu 1 i 2 i te pompy muszą być sterowane już z czujników w konkretnych domach.

tak na oko jakby nie było podłogówek widzę że potrzebnych by było 5 pomp.

A ja lubię w ogrzewaniu proste układy. Dla mnie to oznacza jeden układ z zaworami termostatycznymi na grzejnikach i boilery elektryczne z wężownicami wpiętymi w układ. Teoretycznie wystarczy 1 pompka. Kiedy jeden dom nie jest ogrzewany to ciepło pobiera tylko ten drugi. Minusem jest tylko problem niskiej sprawności przy małym zapotrzebowaniu na moc cieplną, ale nie jest to techniczny problem.