Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Zmiana sposobu użytkowania

Recommended Posts

Rzecz dzieje sie w Poznaniu. Kupiłem suszarnie mieszczącą się na poddaszu plomby z lat 60-tych. Chce przerobic to na mieszkanie, ale zależy mi na czasie i na kasie również bo wpakowałem sie w kredyt gotówkowy....

Mam warunki zabudowy od poprzedniego właściciela i teraz chciałbym tylko zmienić sposub użytkowania z lokalu uzytkowego na mieszkalny. Jakis wielkich rewolucji nie planuje, bo szybko musze miec gdzie zamieszkać...

Jest tam kanaliza, woda, było WC (ponoć wymóg w suszarniach) wentylacja, mam juz warunki z energetyki bo chce to ogrzewac elektrycznie (sasiad pode mną nieskory do współpracy, żeby gaz podciągnąć).

Chciałbym zaoszczedzić na projekcie, bo obecnie po prostu mnie nie stac, ale nie wiem czy z moja znajomościa Autocada wystarczy mi wiedzy... Czy taki projekt moge sam stworzyć, czy sam mogę sporządzić "zwięzły" opis techniczny, skąd moge wyciągnąć dane technologiczne budynku i jakich pozwoleń będe potrzebował...?

Link do wniosku: http://bip.city.poznan.pl/bip/public/bip/druki.html?co=show&type=doc&dr_id=106110

Pytań jest mnóstwo, niejednoznaczych odpowiedzi pań z urzędu jak na lekarstwo, a czas biegnie nieubłaganie...

Czy ktoś z Was przerabiał taką procedurę i może mi przybliżyć co zrobić, żeby się nie naciąć na cofki z urzędu.

1. Warunki zabudowy powinny byc na tego kto wystepuje z wnioskiem o zmiane sposobu uzytkowania.

2. Legalnie takich rzeczy samemu nie da sie zrobic.

3. Zmiana sposobu użytkowania jest administracyjna decyzja wydawana na podstawie calej sterty dokumentacji projektowej, inwentaryzacji, ekspertyzy technicznej o stanie obiektu, uzgodnień oraz opinii roznych jednostek.

4. Poszukaj na forum

Bez architekta się nie obędzie jeśli to zmiana sposobu użytkwania.

Dokumentacje owszem w cadzie sam narysujesz, ale pieczątek i podpisu cad już nie załatwi, a architekt nie dość że ma potrzebne pieczątki to jeszcze powie co gdzie i jak załatwić.

Ale niestety za to trzeba będzie mu zapłacić, ale może warto o tym pomyśleć, bo jeśli Ci się spieszy, to zatrudnienie architekta przyspieszy sprawę.