Sta1719506565 08.03.2010 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2010 Rzecz dzieje sie w Poznaniu. Kupiłem suszarnie mieszczącą się na poddaszu plomby z lat 60-tych. Chce przerobic to na mieszkanie, ale zależy mi na czasie i na kasie również bo wpakowałem sie w kredyt gotówkowy....Mam warunki zabudowy od poprzedniego właściciela i teraz chciałbym tylko zmienić sposub użytkowania z lokalu uzytkowego na mieszkalny. Jakis wielkich rewolucji nie planuje, bo szybko musze miec gdzie zamieszkać...Jest tam kanaliza, woda, było WC (ponoć wymóg w suszarniach) wentylacja, mam juz warunki z energetyki bo chce to ogrzewac elektrycznie (sasiad pode mną nieskory do współpracy, żeby gaz podciągnąć).Chciałbym zaoszczedzić na projekcie, bo obecnie po prostu mnie nie stac, ale nie wiem czy z moja znajomościa Autocada wystarczy mi wiedzy... Czy taki projekt moge sam stworzyć, czy sam mogę sporządzić "zwięzły" opis techniczny, skąd moge wyciągnąć dane technologiczne budynku i jakich pozwoleń będe potrzebował...?Link do wniosku: http://bip.city.poznan.pl/bip/public/bip/druki.html?co=show&type=doc&dr_id=106110Pytań jest mnóstwo, niejednoznaczych odpowiedzi pań z urzędu jak na lekarstwo, a czas biegnie nieubłaganie...Czy ktoś z Was przerabiał taką procedurę i może mi przybliżyć co zrobić, żeby się nie naciąć na cofki z urzędu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pitbull 09.03.2010 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2010 1. Warunki zabudowy powinny byc na tego kto wystepuje z wnioskiem o zmiane sposobu uzytkowania.2. Legalnie takich rzeczy samemu nie da sie zrobic.3. Zmiana sposobu użytkowania jest administracyjna decyzja wydawana na podstawie calej sterty dokumentacji projektowej, inwentaryzacji, ekspertyzy technicznej o stanie obiektu, uzgodnień oraz opinii roznych jednostek. 4. Poszukaj na forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Hieronim12 11.03.2010 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2010 Bez architekta się nie obędzie jeśli to zmiana sposobu użytkwania. Dokumentacje owszem w cadzie sam narysujesz, ale pieczątek i podpisu cad już nie załatwi, a architekt nie dość że ma potrzebne pieczątki to jeszcze powie co gdzie i jak załatwić. Ale niestety za to trzeba będzie mu zapłacić, ale może warto o tym pomyśleć, bo jeśli Ci się spieszy, to zatrudnienie architekta przyspieszy sprawę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts