Fasola30 20.06.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 (edytowane) borge zwykłe szare mydło:) jakos nie przyszło mi do głowy aby pstryknąć zdjęcie przed ale kilka gorszych miejsc doszorowałam. Dzisiaj ciąg dalszy. Pozostaje jeszcze temat żywicy czy ja rozpuszczalnikiem przecierać czy zeszlifować? Fakt, że przy szlifowaniu pójdzie dużo papieru bo się będzie od niej palił. Zaraz zobaczę kruszon czy na necie to mydło Strawaxa kupię skoro takie dobre. Czy to jest to mydło? http://sklep.hojo.pl/pl/p/Starwax-Szare-mydlo-koncentrat-na-oleju-lnianym/127 Edytowane 20 Czerwca 2013 przez Fasola30 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruszon11 20.06.2013 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Czy to jest to mydło? http://sklep.hojo.pl/pl/p/Starwax-Szare-mydlo-koncentrat-na-oleju-lnianym/127 Dokładnie tak. Jest jeszcze takie: http://pl.soluvert.com/nasze-produkty/details/1/13/szare-myd%C5%82o-uniwersalne.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
butynski 20.06.2013 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Od mydła lepszy proszek do prania . U mnie myto całą chałupę proszkiem rozpuszczonym w ciepłej wodzie . Wszystko ( cały brud) schodzi idealnie .Tłuste plamy z etapu budowy zmyte do białości . Próbowałem mydłem - dużo gorszy efekt . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 20.06.2013 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2013 Od dawna piszę na różnych forach, ze szczota ryżowa i mydło ( proszek też dobry, a nawet lepszy ) to najlepszy wybielacz ścian zrębu. http://naludowo.pl/podroznik/wojewodztwo-malopolskie/podroznik-ciekawe-miejsca-folklor-polski-maopolska-chocholow-zywy-skansen-podhala-unesco-chaty-zabudowa-drewniana-na-ludowo-budownictwo.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianW 21.06.2013 06:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2013 czy po takim czyszczeniu drewna trzeba je ponownie impregnować? bale niedawno impregnowałem boramonem, od razu, gdy zobaczyłem liczne plamy sinizny. Teraz chciałbym je jakoś wyczyścić i pomalować drewno lazurą lub lakierobejcą (aczkolwiek nadal nie wiem, co lepsze i jaką firmę wybrać, zwłaszcza, że drewnochron odradził swoje produkty, skoro drewno było impregnowane boramonem altaxu). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 23.06.2013 15:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Grzyby barwic potrzebują wysokich wilgotności drewna - trochę teorii : http://projektus.blogspot.com/2011/03/sinizna-drewna-mity-i-fakty-inne.html Sprawdź wilgotność drewna, gdyż od tego zależy wybór środka dekoracyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianW 23.06.2013 17:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Czerwca 2013 Po obecnych upałach wilgotność 12-13% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 27.06.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 (edytowane) Ma ktoś jakieś doświadczenie z Altaxem ? Altax penetrin i na to impregnat barwiący altax na drewno świerkowe (podbitka) - sprawdzi się ? Czy może odpuścić sobie całkiem ten penetrin i wystarczy 2 warstwy impregnatu barwiacego (impregnat bezbarwny jest mało wydajny i drogi). Edytowane 27 Czerwca 2013 przez _olo_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianW 27.06.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Ja używam altaxu. Na podbitkę dwukrotne malowanie altaxin qs + od zewn. strony lakierobejca woskowa. Ściany zewn. i wewn. impregnat boramon C30 (penetrin jest tak samo dobry, ale wychodzi drożej, jednak ma zaletę - schnie 6 godzin, a nie 24 godz. jak boramon). Po impregnacji nakładam woskową lakierobejcę elewacyjną, a w środku szybkoschnącą do wnętrz (na taras olej). Wszystko bezbarwne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fasola30 27.06.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Podbitka malowana 2x impregnatem Altaxa i po roku wygląda jak poniżej, kolor kasztan. Tym samym malowałam deskę sufitowa tylko kolor biały ale po to dałam jeszcze Boramon.. W środku na ściany poszedł Boramon ten bezbarwny i na to olej bezbarwny Altaxa a na zewnątrz czeka Hylotox Q i na to pewnie tyż pójdzie coś w kolorze brązu z Altaxa:) No a barierka na ganku, balkonie i maskownice okien będą zielone:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 27.06.2013 17:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 No wygląda dobrze, właśnie kasztan z altaxa ładnie wygląda na próbnikach i to mnie skusiło tylko drogie to to, 20% droższe od sadolinu, za to impregnat penetrin tańszy od odpowiednika sadolinu, mam nadzieje że nie pożałuje za kilka lat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Fasola30 28.06.2013 05:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 olo myśmy podbitkę malowali tylko tym impregnatem. Deske sufitowa pryskałam dodatkowo Boramonem bo ja malowałam tylko jednostronnie. Nie wiem czy jest sens dawać pod ten impregnat jeszcze penetrin...no ale ja nie jestem fachowcem;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianW 28.06.2013 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Jak jest boramon to nie ma potrzeby niczym innym malować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 28.06.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 No właśnie, też nie wiem czy jest sens. Wiadomo, jak jest boramon to jest już wgłębnie zabezpieczone drewno. Zależy też o jakim produkcie mowa - na stronie producenta jest Altax OS - ten jest właśnie bardzo drogi, cena jak Tikurila prawie - ok 25/l i producent pisze, że bezpośrednio na surowe drewno najlepiej 2 razy i nie nadaje się jako podkład pod inne powłoki, na puszce pisze, że można zagruntować penetrinem gdy się chce lepszego zabezpieczenia przeciw, pleśniom etc. Inni producenci raczej zalecają baze bezbarwną + 2x impregnat barwiący, altax sugeruje 2x na surowe drewno. W marketach i na allegro można kupić też Altax Q - i ten jest tani, nic producent o nim nie wspomina na swojej stronie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SebastianW 28.06.2013 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 altaxin Q został zastąpiony przez altaxin OS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 28.06.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Ma ktoś jakieś doświadczenie z Altaxem ? Altax penetrin i na to impregnat barwiący altax na drewno świerkowe (podbitka) - sprawdzi się ? Czy może odpuścić sobie całkiem ten penetrin i wystarczy 2 warstwy impregnatu barwiacego (impregnat bezbarwny jest mało wydajny i drogi). Poczytaj posty o problemach z powłokami tego typu. Przyoszczędzisz teoretycznie a potem wydasz kasę podwójnie. Ja na płot dałem 5 warstw drewnochronu i jest atom. Nie jest to tanio, ale robiłem to dla siebie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 28.06.2013 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Ale nie rozumiem jakiego typu a oszczędność też żadna bo to najdroższy impregnat barwiący, jedynie podkład nieco tańszy od np sadolinu base. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 29.06.2013 05:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 (edytowane) _olo_ dla jasności tematu. Nie reklamuję konkretnych środków, bo nie jestem związany z żadna firmą czy dystrybutorem Opisuje często kilka wybranych i sprawdzonych przez lata specyfików, pod których stosowaniem mogę się podpisać. Oto link do rozmowy na temat problemów z polecanym szeroko na niniejszym forum Sadolinu. http://www.szkielet.pl/forum/viewtopic.php?t=7229 Problemy zdarzają się zawsze. Nie ma firmy, która nie ma reklamacji i to od takich rekinów jak Sony czy Mercedes aż do mikroprzedsiębiorstw jednoosobowych. Jednakże o jakości firmy decyduje sposób załatwienia sprawy. Uważam, że Sadolin stanął na wysokości zadania i to mi się w tej firmie podoba. Czytać instrukcje stosowania, nie oszczędzać ale też nie przeginać , stosować maski ochronne oraz sprawdzać ceny w realu ( często na Allegro są ceny wyższe niż w sklepach wysyłkowych czy nawet w stacjonarnych - mogę dać wiele przykładów) Edytowane 29 Czerwca 2013 przez subfosylny literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 29.06.2013 05:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Zwróćcie uwagę na koniec cytowanej rozmowy - część o gwarancji na polecany tutaj Vidaron. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
_olo_ 29.06.2013 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2013 Oki, przeczytałem wątek i szczerze mówiąc to nie wiem co Ci się podoba w postępowaniu producenta Sadolinu, wynika z tego, że odrzuca reklamację która powinna byc rozpatrzona na korzyść klienta i dopiero po oddaniu sprawy w ręce prawnika reklamacje rozpatruje pozytywnie. Co do Vidaronu - myślę, że warunki gwarancji nie są złe skoro producent dopuszcza wypłukanie w ciągu 6 lat gwarancji do 50% impregnatu z drewna. Słowem, nadal nie wiem co wybrać, na szczęście to nie dom z drewna a tylko głupia podbitka 8m nad ziemią, wiem natomiast że lepiej jednak zaimpregnować tym penetrinem lub innym środkiem głębokopenetrującym przed malowaniem na kolor Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts