DANIEL SIS 09.04.2013 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 a co nie wiesz? Wydaje mi się to oczywiste... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pientka 09.04.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 @ Daniel Sis - po prostu podziel się tą wiedzą Sam szukam tego typu środków i z chęcią poznałbym nazwy środków, o których mówisz. Sam temat jest dokładnie o tym jakie środki używać do zabezpieczania domów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 09.04.2013 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Tak. Oczywiste lanie wody. Żadnych atestów nie ma. I nie będzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 09.04.2013 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 (edytowane) Jeden z producentów środka na bazie permetryny , reklamuje swój płyn jako głęboko penetrujący. Dosłownie " Duża zdolność penetracji ( około 50cm w ciągu 24 godzin ). " Chciałbym zobaczyć głębokość penetracji środka na 5 cm w drewnie twardzieli sosnowej. Te 50 cm to chyba wzdłuż a nie w poprzek ) Edytowane 9 Kwietnia 2013 przez subfosylny uzupełnienie wypowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 09.04.2013 10:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 twardziel sosnowa sama w sobie jest zaimpregnowana przez matkę naturę. Bardzo często robimy łaty i kontrłaty ze smolnej sosny ( sama żywica), robimy też z tego opaski na okna, elementy dekoracyjne szczytów. A taka sosna - sprawdzone na wielu starych domach - z której zrobiona jest podwalina mimo iż ma ciemną powłokę to wystarczy trochę podskrobać i jest piękne pomarańczowe drewno.Subfosylny. Najwidoczniej męczą cię naleciałości zawodowe poprzedniej epoki ( komuny).Wielu znawców i rzeczoznawców miałem okazję spotkać, wielu konserwatorów zabytków....Każdy ma wiele do powiedzenia natomiast praktyka pokazuje jak to wygląda w rzeczywistości. Jak wykonywane są rekonstrukcje i remonty zabytków itp...jaka jakość i myśl techniczna ? Marna!. Czepiasz się opalania ( zrób sobie próbę w domu ) i opisz wrażenia, piszesz o twardzieli sosnowej i środku penetrującym jakbyś nie wiedział do czego stosuje się taką sosnę a do czego i jakiego drewna środek głęboko penetrujący. I tak z mnóstwem rzeczy jest...w każdym razie można teoryzować i podpierać się fachowymi terminami ale jak nie ma się pojęcia o praktyce i rzemiośle ( tzn czynnie w tym uczestniczysz, pracujesz z tym na codzień, masz fizyczny kontakt) to lepiej czasami ugryźć się w język. Z praktyką teoria przegrywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 09.04.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 Następny post o karabinach z krzywymi lufami. Same uogólnienia i żadnych konkretów. Myli Ci się przeżywiczenie w twardzielą , która jest właściwa dla każdej sosny w wieku powiedzmy powyżej 20 lat. Nie czepiam się opalania tylko tworzonych przez Ciebie mitów o cudownych i niestworzonych właściwościach drewna opalanego. A ja akurat jestem praktykiem wiec daruj sobie te głupie gadki . Jestem w awangardzie ludzi postępowo myślących. Gdybyś wszedł na moja stronę, tobyś się przekonał. A może wszedłeś, ale pojęcia typu fumigacja w gazach neutralnych, ozonowanie czy badania rezystografem oporowym okazały się zagadnieniami zbyt trudnymi ? Nie podałeś ani certyfikatów potwierdzających cudowne właściwości drewna opalanego ani nie podałeś literatury, w której dawni mistrzowie zalecają opalanie. Nie podałeś, bo takowej nie ma. W większości publikacji nikt nawet słowem nie wspomina o opalaniu. W niektórych, jak na przykład w "Przewodniku cieśli" J Heuricha z 1871 roku, są jedynie wzmianki o opalaniu słupów wkopanych w ziemie. Jednakże są to procesy wykonywane wg innej technologii , opisanej już w tym wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 09.04.2013 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Kwietnia 2013 A tak wcinając się w dyskusję ale pisząc na temat ponoć chałupę drewnianą najlepiej pomalować na niebiesko bo robactwo nie lubi wody i do niebieskiego nie lgnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 10.04.2013 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 Niebieski kolor rzeczywiście był stosowany w tym celu.A jeżeli chodzi o opalenie to subfosylny ( czytałem informacje na stronie wnikliwie) jako że jesteś praktykantem i ciagle się uczysz i doświadczas to zrób sobie w domu próbę. Weź kawał belki drewnianej i ją opal za pomocą gazu z butli i palnika do papy np. Zetrzyj warstwę opaloną, pomaluj impregnatem i niech ta belka sobie stoi na zewnatrz i niech walczy ze wszelkimi negatywnymi warunkami a ty jako rzeczoznawvca opisz wrażenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 10.04.2013 07:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Kwietnia 2013 wrażenia po opalaniu...belka zostanie być może za kilka pokoleń opisana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 12.04.2013 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 "Zetrzyj warstwę opaloną, pomaluj impregnatem i niech ta belka sobie stoi na zewnatrz i niech walczy ze wszelkimi negatywnymi warunkami a ty jako rzeczoznawvca opisz wrażenia" :D:D:D Jak pomaluję impregnatem zwykłą deskę. to będę miał to samo. Bez opalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 12.04.2013 16:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Kwietnia 2013 A ja mam pytanie kiedy zaczęto stosować pierwsze lakiery i ile stoi dom takowym cudem pomalowany 100 lat 150 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 13.04.2013 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Co masz na myśli pisząc lakiery? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej74 13.04.2013 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 preparaty ochronne do drewna zbliżone składnikami do tych co można kupić teraz chodzi mi kiedy masowo zaczęli malować domy z zewnątrz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 13.04.2013 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 zacząłem prowadzić wywiad i pytam najlepszych...jeżeli chodzi o opalanie. Poza spraktykowanym już sposobem...Drewno ma w sobie białka, którymi żywią się robale. Po opaleniu zmienia się struktura tych białek i tworzy się środowisko kompletnie robactwu nie odpowiadające. Ma to ogromne znaczenie dla konstrukcji, które często robione jest z mokrego drewna i dlatego najlepszym sposobem jest opalenie, impregnacja środkami płynnymi ( naturalne)...W miarę czasu podawać będę kolejne dowody aż do uzyskania pełnej opinii ITD z którym już jestem w kontakcie.Szczególne podziękowania kieruję do pana subfosylny, który pomógł znaleźć kierunek do badań a także wymusił dowody a nie jedynie przekonania praktyczne.pzdr wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m4rsh4ll 13.04.2013 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2013 Panowie w książce z 1875 r. z biblioteki cyfrowej znalazłem jeden opis. Książka pod tytułem: " O konserwacji Drzewa" Eustachy Petion. http://imageshack.us/a/img836/3351/80044396.jpghttp://imageshack.us/a/img689/2558/p0001e.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 14.04.2013 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Przestańcie cytować zabobony . To, że komuś się wydawało, że Ziemia jest płaska, to nie znaczy, że tak jest. A do zasypki pomiędzy belki stropowe zastosujecie piasek zmieszany z krwią bydlęcą i wapnem zamiast wełny mineralnej? Nie wraca się do wysyłania listów za pomocą gołębi pocztowych ( pomijając procentową skuteczność ) w dobie telefonii komórkowej i internetu. Powszechnie w ubiegłym stuleciu stosowano DDT . Czy ktoś odważy się teraz zastosować DDT we własnym domu? Nie widzę chętnych. A ksylamit ? Tak samo jest z dawnymi systemami impregnacji. Warunki morskie są zupełnie inne niż w przypadku użytkowania budynku. Dlatego stosowano gatunki łatwo nasycalne, aby wprowadzić do drewna możliwie dużo środka hydrofobizującego. Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez subfosylny literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DANIEL SIS 14.04.2013 12:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 " A do zasypki pomiędzy belki stropowe zastosujecie piasek zmieszany z krwią bydlęcą i wapnem zamiast wełny mineralnej? " Temat impregnacji będzie ciągle powracał.... ale ja mam inne pytanie? co sądzisz o izolacji ekofibrem i czy to jest lepsze od wełny mineralnej? CHODZI MI O TWOJE ZDANIE PZDR Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borge 14.04.2013 16:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 ale ja mam inne pytanie? co sądzisz o izolacji ekofibrem i czy to jest lepsze od wełny mineralnej? daruj sobie, temat jest o impregnacji a nie o izolacji, znowu chcesz cos udowadniac... zdanie retoryczne, prosze nie odpowiadaj pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
subfosylny 14.04.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2013 (edytowane) Jest wątek o ekofibrze i wełnie. Nie jestem specjalistą z tej dziedziny aby porównywać te dwa tak różne materiały. Edytowane 14 Kwietnia 2013 przez subfosylny literówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lelusz 22.04.2013 11:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2013 (edytowane) Podlacze sie do tematu. Mam zamiar odnowic deski z balustrady. Nie wiem jaki to drewno ale podejrzewam, ze cos z tych tanszych Jaki impregnant polecacie ? Vidaron niby taki porzadny ale czy warty ceny ? Wyczytalem gdzies w innych temtatach cos o jakims srodku na S(zabijcie ale nazwy nie pamietam) podobno tez niezly, wiem, ze na bazie rozpuszczalnika Ostatnia strona tematu to jakies klotnie z ktorych nic nie rozumiem wiec pytam wprost. Oczywiscie chcialbym zebybyl w miare tani i porzadny, ale zdaje sobie sprawe ze obie cechy w parze nie chodza. Chce cos niezlego, ktoro wytrzyma wiecej niz 2-3 lata bo mam zamiar wlozyc w to troche pracy czyli odkrecic, wyczyscic stara farbe, polozyc szpachle w miejsca gdzie drzewo jest uszkodzone(sęki;]),a nie pomalować tak jak jest zamontowane i zostawic w pi@#u pozdro Edytowane 22 Kwietnia 2013 przez lelusz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts