Mikolaj5 11.04.2010 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Kwietnia 2010 A ja mam taki dylemat:Nie przepadam za palącymi kominkami, więc mogę zrezygnowac z 1 komina. Instaluję rekuperację, więc wentylacja tez idzie inną drogą niż komin. Planuje piec kondensacyjny i nawet przekonuje mnie wyprowadzenie spalin przez ścianę. Teoretycznie oznacza to chyba, że kominów wogólę nie muszę robic. Tylko że - jak wygląda dom bez komina ... , co jeśli zmieni się technologi przykładowo pieców i komin będę potrzebował. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sepoy 22.04.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2010 przy budynku wielorodzinnym moc takiego kotła z wylotem przez ścianę nie może przekroczyc 5kW - ale tu mam nadzieję mowa o jednorodzinnym? przepis mówi o budynkach jednorodzinnych, w których dopuszcza się podłączenie przez ścianę piecy o mocy do 21kW oraz o wielorodzinnych o mocy do 5kw. bliźniaki są traktowane jako wielorodzinne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DariaIMichu 11.11.2010 12:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Listopada 2010 przepis mówi o budynkach jednorodzinnych, w których dopuszcza się podłączenie przez ścianę piecy o mocy do 21kW oraz o wielorodzinnych o mocy do 5kw. bliźniaki są traktowane jako wielorodzinne? Z tego co sie orientuje to jest to dom jednorodzinny w zabudowie bliźniaczej Ale ja z innym pytaniem. Mój domek ma miec 3 pelne kondygnacje +małe poddasze. Kotłownia ma byc w piwnicy a piwnica będzie wystawać ok 1m nad ziemią. Czy w takiej sytuacji mogę podłaczyc kocioł gazowy o mocy poniżej 21 kW przez ściane? Dokąłdnie chodzi mi o kwestie, że ta rura spalinowa będzie ok 1m, a może mniej, na ziemią. Czy nie ma jakis ograniczeń co do minimalnej wysokości nad ziemią. Nie bardzo mi się kalkuluje budowa komina przez te wszytskie kondygnacje bo to by było ok 8-10m w góre a tak to bym sobie puściła rure w bok gdzie kociołek będzie 2-3 m od ściny i po kłopocie. tanio i solidnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szymek.1 23.11.2010 20:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Listopada 2010 mam od 11 lat piec turbo i poziome wyjscie kominem przez scianefaktycznie troche dziwnie to wyglada w zimie jak z boku domu wylatuja duze obloki parynic nigdy nie zamarzlo jako ciekawostke podam ze mialem w tym roku powazna awarie- ptaszek wlecial do rury i zablokowal ujscie spalin-doszedl az do pieca. pozniej sie ......jak tam sie dostal nikt nie wie , Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
M K 24.11.2010 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2010 Z tego co sie orientuje to jest to dom jednorodzinny w zabudowie bliźniaczej Ale ja z innym pytaniem. Mój domek ma miec 3 pelne kondygnacje +małe poddasze. Kotłownia ma byc w piwnicy a piwnica będzie wystawać ok 1m nad ziemią. Czy w takiej sytuacji mogę podłaczyc kocioł gazowy o mocy poniżej 21 kW przez ściane? Dokąłdnie chodzi mi o kwestie, że ta rura spalinowa będzie ok 1m, a może mniej, na ziemią. Czy nie ma jakis ograniczeń co do minimalnej wysokości nad ziemią. Nie bardzo mi się kalkuluje budowa komina przez te wszytskie kondygnacje bo to by było ok 8-10m w góre a tak to bym sobie puściła rure w bok gdzie kociołek będzie 2-3 m od ściny i po kłopocie. tanio i solidnie Piec, możliwie jak najdalej od ściany, czyli lepiej 3 m. W zimie wymiennik pieca może zamarznąć, jak jest za blisko ściany. Wylot rury spalinowej, koncentrycznej w odległości minimum 0,5 m od krawędzi okien, drzwi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mushasi 30.11.2010 01:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2010 kom wu wu le a serio napisz do mnie to dam ci ksero opisów kominów do kondensatów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaloryferek 14.07.2014 12:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 Co do rury "za ścianę" - poczytaj opinie o zamarzaniu kociołków z kominem montowanym w ten sposób. Niby "się nie zdarzy" , ale znajomy kominiarz miał w tym ciężkim roku sporo wezwań własnie do takich przypadków. Zwłaszcza jak kocioł niewiele pracuje. Inna sprawa - pamiętaj , że przy budynku wielorodzinnym moc takiego kotła z wylotem przez ścianę nie może przekroczyc 5kW - ale tu mam nadzieję mowa o jednorodzinnym? A co zrobić, żeby nie zamarzały? Przy bardzo dużych mrozach nastawić taką temperaturę na piecu, żeby nie było kondensacji i skroplin? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 14.07.2014 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2014 A co zrobić, żeby nie zamarzały? Przy bardzo dużych mrozach nastawić taką temperaturę na piecu, żeby nie było kondensacji i skroplin? Kłopot z zamarzaniem końcówki komina w kotłach kondensacyjnych związane jest z wadliwym wykonaniem wyprowadzenia ponad dach przewodu powietrzno-spalinowego. Zamarzanie kanału powietrznego nie ma nic wspólnego z kondensacją i skroplinami, a z parą wodną zawartą w spalinach. Wystarczy przewód spalinowy wyprowadzić powyżej kanału powietrznego. Kanał powietrzny przykryć daszkiem. Para wodna zawarta w spalinach nie będzie miała się gdzie osadzić i zamarznąć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
questa 24.01.2016 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Kłopot z zamarzaniem końcówki komina w kotłach kondensacyjnych związane jest z wadliwym wykonaniem wyprowadzenia ponad dach przewodu powietrzno-spalinowego. Zamarzanie kanału powietrznego nie ma nic wspólnego z kondensacją i skroplinami, a z parą wodną zawartą w spalinach. Wystarczy przewód spalinowy wyprowadzić powyżej kanału powietrznego. Kanał powietrzny przykryć daszkiem. Para wodna zawarta w spalinach nie będzie miała się gdzie osadzić i zamarznąć. Jeśli mogę bardzo proszę o jakiś rysynek, zakładałam przewód spalinowo koncentryczny w szachcie z pustaka kominowego (mam SSZ), ale instalator przekonuje mnie zeby wsadzić 1 rurkę a powietrze pobierać owym szachtem. jak to wykończyć na górze, żeby nie zamarzało, zdjęcia mile widziane. PS O problemie zamarzania nie wiedziałam do momentu przeczytania tego wątku (dziecko blokowiska), wczoraj przyglądnęłam się kominom - fakt zauważyłam 2 oblodzone!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greengaz 24.01.2016 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Np.http://www.kominy.pl/images/detailed/7/MKKS1395667665533032d1488a9.png?t=1437662122 Przy wylocie masz kołnierz osłaniający szacht /wlot powietrza/ przed dostawaniem się wody deszczowej.Instalator ma rację. Wystarczy do szachtu wprowadzić przewód spalinowy kotła.Nic nie będzie zamarzać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
questa 24.01.2016 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Stycznia 2016 Cool! Bardzo dziekuję! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts