Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

chłodzenie podłogowe za pomocą studni (tradycyjnej)

Recommended Posts

A mnie zastanawia jedno, jeśli chodzi o napełnienie instalacji wodą jest napisane że niewskazane jest co chwilę dopuszczać czy też wymieniać wodę w tejże instalacji.

Woda raz wygrzana nie posiada już w sobie kamienia i innych związków które mogły by instalacje uszkodzić.

A jak będzeicie sobie przepuszczać ciągle w okresie wakacyjnym wodę ze studni żeby chłodziła podłogę to przecież kamień i inne syfy będą się bardziej osadzać w rurkach??? - Czy może to inaczej działa to chłodzenie - w układzie zamkniętym???

no ciepłe do góry zimne na dół

czyli emiter ciepła na dole, chłodu - na górze

pewnych praw fizyki się nie pokona

a jak ktoś chce "do góry nogami" to potrzebuje do tego jakiś mieszaczy

W takim razie po co dawać na podłogę 15-20 cm. styropianu, skoro zimno do góry "nie podejdzie". Wystarczy zatem ze 2 cm, aby wyeliminować bezpośredni kontakt :)

wiesz co to konwekcja?

a co to przenikanie?

w takim razie poznaj trochę fizyki, nie boli, pewnie trudno wchodzi, ale się przydaje

W jaskiniach woda z kropelek odparowuje i to co tam w niej było rozpuszczone zostaje. W rurach raczej słabo paruje więc nie bardzo rozumiem dlaczego się osadza. 10 lat - powiadasz. niech taka klima chodzi 30 dni w roku bo częściej to chyba nie ma takich upałów. Pogłówkowałem, skomplikowane obliczenia poczyniłem i wyszło mi że co 120 lat muszę do instalacji parę flaszek octu dodać, pokręcić trochę, spuścić, dolać i na następne 120 lat spokój. :D

• 13 years później...
Witam. Wiem że temat bardzo stary ale może zainteresowani go przeglądają. Sam jestem zainteresowany tematem chłodzenia podłogi pośrednio przez wymiennik płytowy i bufor podłogi. Studnia jest tylko ciekawe jakie możliwości odprowadzania ciepła ona ma, czy gra jest warta świeczki. Koszty nie duże, nakład pracy też. Posiadacze PC nie są ograniczeni mocowo, bardziej trzeba pilnować punktu rosy aby nie narobić bałaganu. Ciekawe ile taka studnia jest wstanie odebrać ciepła w ciągu doby. Mi osobiście ciepło w domu mocno nie doskwiera ale gdyby dało się zbić temperaturę o stopień lub półtora kosztem energii pobranej przez dwie lub trzy pompki obiegowe to byłoby nieźle. Ktoś może już wykonał taki eksperyment?

• 5 months później...
Witam. Wiem że temat bardzo stary ale może zainteresowani go przeglądają.
Czołem klimek_89, potrzebuję zamienić z Tobą parę zdań w innym temacie. Chodzi o problem, który opisałeś w innym post,cie i który wydaje się, że rozwiązałeś. Możesz spojrzeć na skrzynkę prywatną? Przesłałem zapytanie. Wielka prośba odpowiedź i kontakt. Edytowane przez jankow1